gAuto

Nu de puţine ori am văzut pe diverse grupuri de Facebook fotografii postate de români nemulţumiţi (şi de cele mai multe ori pe bună dreptate) de conaţionalii lor care au parcat neregulamentar, pe locurile pentru persoane cu handicap, au blocat alte maşini etc.

Din păcate în aproape toate cazurile numerele de înmatriculare ale maşinilor nu erau şterse sau blurate, aspect ce încalcă Regulamentul general privind protecţia datelor (GDPR). Se pare că numerele de înmatriculare ale autoturismelor reprezintă date cu caracter personal, acestea putând duce la identificarea indirectă a proprietarilor (persoane fizice).

Dacă aceştia din urmă depun plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), cei care au postat imaginile în mediul online pot fi amendaţi cu până la 30.000 lei. În plus, dacă în urma postărilor făcute maşina este vandalizată, proprietarul poate cere despăgubiri în instanţă celui care a publicat fotografiile (se consideră că acestea pot instiga la violenţă).

Informaţia nu este chiar nouă, aceasta apărând prima dată în raportul de activitate al ANSPDCP pe 2020, însă am zis că sunt foarte multe persoane care nu ştiu acest lucru, iar articolul de faţă ar putea ajuta.

Concluzia este simplă: Fără poze cu numere de înmatriculare în online. Riscaţi amendă !

Via: avocatnet.ro

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.