Deși pe piață există de câțiva ani “mașini zburătoare”, adică mașini care se transformă în avion, deci au nevoie de un spațiu relativ mare pentru a decola, adevărata revoluție a avut loc odată cu lansarea vehiculelor de dimensiuni compacte ce decolează vertical (drone cu pasageri).

Jetson one – are un șasiu din aluminiu și fibră de carbon și cântărește doar 86 kg. Cele 8 motoare electrice produc un total de 88 kw, iar bateriile permit o autonomie totala de aproximativ 20 minute de zbor cu o viteză maximă de 102 km/h, limitată electronic. Transporta un singur pasager-pilot cu greutatea maximă de 95 kg, ce nu are nevoie de licență de zbor. Poate zbura în siguranță și când unul din cele 8 motoare cedează și beneficiază în plus de o parașută balistică ce se declanșează automat în situațiile neprevăzute.

La prețul de 92.000 de dolari nu este tocmai un chilipir, dar chiar și așa, toată producția pentru anul 2022 și 2023 a fost deja vândută.

AIR ONE – Cele 8 motoare electrice produc o putere maximă de 771 CP ceea ce asigură o viteză maximă de 250 km/h. Viteza de croazieră este de 161 km/h, cu o autonomie de 177 km. Bateriile se încarcă de la 0 la 100% în o oră și de la 20% la 80% în 30 min. Poate transporta 2 pasageri și bagajul acestora atât timp cât se încadrează într-o greutate totala de 250 kg.

Deocamdată este în faza de omologare, a primit deja numeroase precomenzi, asta și datorită prețului de doar 150.000 dolari (trebuie să ținem cont că o supermașină de putere comparabilă poate fi mult mai scumpă).

XPENG X2 – a realizat primul zbor public în octombrie anul acesta în Dubai și se preconizează a fi lansat în 2024. Poate transporta 2 pasageri, niciunul dintre aceștia neavând rolul de pilot, zborul realizându-se autonom. Are doar 560 kg, datorită șasiului realizat aproape în întregime din fibră de carbon și obține un timp de zbor de 35 minute cu o viteză maximă de 130 km/h. Și modelul acesta beneficiază de parașută balistică și poate ateriza în siguranță fără unul din cele 8 motoare. Prețul nu a fost comunicat încă, dar se preconizează a se încadra între 150.000 și 250.000 de dolari.

Sursa: Jetson One / AIR ONE / XPENG X2 

Categorii: gauto

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.