În urmă cu câteva zile a fost lansat Nest Wifi Pro, unul dintre primele produse ce respectă standardele Matter 1.0. De fapt, ce înseamnă Matter 1.0 și de unde a început totul?

Presupun că fiecare dintre voi aveți pe acasă câte un device din categoria Smart Home și este o mică problemă când vreți să-l conectați pe diverse dispozitive, dar mai ales să faci trecerea de pe un telefon pe altul(iOS, Android etc). În 2019 a apărut ideea unui standard comun🔗.

Apple, Google și Amazon au început să colaboreze alături de Zigbee Alliance (Ikea, Samsung SmartThing, Signify etc). Avem o compilație a tehnologiilor din spatele Apple HomeKit, Amazon Alexa și Google Weave. Acest protocol este gândit să funcționeze alături de Wi-Fi și bluetooth, nu este conceput drept o soluție înlocuitoare.

Connectivity Standard Alliance a prezentat Matter 1.0 la început de octombrie, iar primele dispozitive certificate sunt lansate la sfârșit de octombrie, început de noiembrie + Google a precizat că dispozitive mai vechi vor deveni compatibile printr-un update software. Evenimentul de lansare propriu-zisă a fost programat pentru 3 noiembrie, iar unele companii au beneficiat de acces în etapa inițială și de aici deja o listă de produse ce ajunge în piață, în viitorul apropiat.

Scopul Matter este să facilitieze funcționarea dispozitivelor de tip smart home într-un mod cât mai ușor de înțeles, mai simplu față de ceea ce avem în prezent. Plus că pe lângă simplitate ar trebui să aducă viteze, timp de răspuns îmbunătățit. Procesul de setare va fi mai intuitiv, device-urile îți vor apărea direct pe ecranul smartphone-ului și în doar câțiva pași îl vei putea pune în funcție.

Un alt element important adus de către Matter, faptul că vei putea controla dispozitivele de tip smart home prin diferiți asistenți vocali, dar și prin ecosisteme distincte – în același timp. Matter funcționează local (over IP). Aplicațiile Google Home și Apple Home vor primi suport pentru standardul Matter. Unele produse Amazon și Google vor deveni controale Matter (Nest Hub Max, Nest Hub din a 2-a generație, routerele Nest, difuzoarele Amazon Echo etc). Prin ajutorul lor vei putea înrola și controla dispozitivele compatibile.

Încă de la debut, Matter permite înrolarea de dispozitive smart home, lumini, senzori de securitate, TV-uri etc. Apropo, aici 🔗 puteți descoperi cum va arăta aplicația Google Home după redesign.  

Google Nest Wifi Pro 🔗 este primul router mesh compatibil cu Matter. A fost anunțat la început de octombrie și debutează în stocurile magazinelor din 27 octombrie. Momentan se află în etapa de precomandă. Este un router mesh cu Wi-Fi 6e și design ce mizează pe simplitate. Are suport pentru 2.4 GHz, 5 GHz și 6 GHz. Pe 6 GHz este accesat un spectru nou, mult mai liber față de ceea ce avem deja pe benzile celelalte.

Viitorul sună bine pentru dispozitivele de tip smart home. Toate detaliile vor sosi la evenimentul CSA de la început de noiembrie.

Sursa: TheVerge.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.