Încă un kit de gaming de la Genesis ajunge pe masa mea de test. După ce le-am văzut la lucru pe Genesis Krypton 310 + Boron 500 M RGB și pe Genesis Xenon 800 + Carbon 500 Maxi Armada, a venit rândul unui maus Genesis Xenon 770 și a unui mauspad Genesis Carbon 700 XL Cordura.
Specificații maus Genesis Xenon 770
- Senzor optic PixArt PAW3327 cu rezoluție DPI ajustabilă între 200 și 10200;
- Frecvență de eșantionare: 125, 250, 500 sau 1000 Hz;
- Viteză maximă de urmărire: 220 inch/s;
- Accelerație maximă: 30 G;
- Switch-uri Huano cu durată de viață de 20 milioane apăsări;
- Memorie internă;
- Iluminare RGB personalizabilă prin aplicația dedicată;
- Număr total de butoane programabile: până la 14, cu panouri laterale schimbabile;
- Dimensiuni: 128 x 69 x 39 mm (L x l x h);
- Greutate: aproximativ 110 grame.
Specificații mauspad Genesis Carbon 700 XL Cordura
- Material Cordura pe partea superioară și cauciucat pe partea inferioară, cusături de jur-împrejur;
- Dimensiuni: 450 x 400 x 3 mm (L x l x h).
Design
Fiecare dintre cele două gadgeturi au ajuns la mine în cutiile de retail sigilate. În cea a mauspadului nu am găsit altceva în afară de produsul în sine, în timp ce pe lângă maus am mai primit în pachet încă două panouri laterale, un set suplimentar de piciorușe din teflon și un ghid de instalare rapidă:
Mauspadul Genesis Carbon 700 XL Cordura este unul de dimensiuni medii, chiar dacă denumirea ar putea sugera altceva. Mai mult, același model există și în versiunea MAXI, ce măsoară 920 x 420 mm. Principala caracteristică, ce este scoasă în evidență încă din denumire, este dată de materialul ce acoperă partea superioară a mauspadului. Cordura este un material textil extrem de rezistent, în special la abraziune, și care este în același timp și impermeabil. Aceste două caracteristici îl fac să fie folosit destul de des pentru echipamente de protecție moto. Chiar am avut două jachete și o pereche de pantaloni moto din Cordura pe vremea când mă dădeam cu motorul.
Revenind la Genesis Carbon 700 XL Cordura, mai pot spune că partea superioară din Cordura asigură o mișcare a mausului extrem de rapidă, materialul ce nu generează aproape deloc grip, face ca mausul să alunece cum nu se poate mai rapid, ajutat ce-i drept și de piciorușele din teflon. Suprafața inferioară a mauspadului este acoperită cu cauciuc moale, cu un model cu linii în V ce conferă o aderență excelentă pe orice fel de masă sau birou.
Mausul Genesis Xenon 770 vine cu caracteristica principală ce ține de posibilitatea de a alege dintre două tipuri de panouri principale. Atât cel de pe partea stângă, cât și cel de pe dreapta pot fi desfăcute și fixate la loc imediat, fiind ținute pe poziție printr-un sistem cu câte doi magneți.
Din cutie, panoul de pe dreapta este montat cel mai îngust. Îl poți schimba cu unul care oferă un oarecare suport pentru degetul inelar și care face astfel ca lățimea mausului să crească cu câțiva mm.
Panoul de pe stânga este în mod standard unul cu 3 butoane, dar îl poți alege pe cel cu 9 butoane. Se pare că cel cu mai puține butoane este recomandat pentru jocurile de tip FPS, în timp ce cel care pare o tastatură de calculator de buzunar căruia îi lipsește cifra zero este pentru jocurile MMO.
În afară de aceste două panouri interschimbabile mausul Genesis Xenon 770 mai vine cu iluminare RGB personalizabilă și cu două butoane în spatele rotiței de scroll, ce fac trecerea prin modurile DPI, de asemenea reglabile.
Genesis Xenon 770 se simte solid, este corect construit, în timp ce plasticul de la exterior se simte plăcut la atingere. Este ușor rugos pe partea superioară și mult mai fin pe laterale, dar nu transmite neapărat senzația de material pretențios. Este ok și cam atât. Nici nu ar fi avut cum altfel la cât costă. Cablul este lung de circa 1.8 metri și este îmbrăcat în țesătură textilă ce ar trebui să reziste mai bine în timp decât cauciucul. Mufa USB-A este aurie, dar nu prea cred că avem într-adevăr aur pe acolo…
Utilizare
Să vă spun mai întâi cum am simțit eu combinația maus Genesis Xenon 770 și mauspad Genesis Carbon 700 XL Cordura. Fără să exagerez deloc, totul se întâmplă mai bine decât aș fi crezut posibil în zona asta de preț. Bine, nu neapărat mauspadul ajută cel mai tare, deși o face și el, cât mausul, care este foarte precis în mișcare și care aduce click-uri și scroll bine reglate, ce-ți permit acțiuni rapide și mai deloc zgomotoase.
Majoritatea funcțiilor pot fi ajustate după preferințe din software-ul disponibil pe site-ul oficial Genesis-Zone.com.
Capturi de ecran din aplicația Genesis Xenon 770 pentru Windows 10:
Aplicația dedicată este simplă, dar oferă multe opțiuni și îți dă posibilitatea de a salva direct în memoria mausului mai multe profiluri, pe care să le accesezi apoi de pe orice PC la care conectezi mausul fără a mai fi nevoie să instalezi software-ul. Eu am creat 9 profiluri și m-am oprit la acestea, mi se par mai mult decât suficiente și nu am mers mai departe.
Iluminarea RGB este personalizabilă în detaliu doar pentru fâșia îngustă de la baza mausului. Iluminarea de pe rotița de scroll și cea pentru logo-ul Genesis poate fi personalizată doar ca nuanță, nu și ca mod ori intensitate la aprindere.
Trebuie spus că fiecărui buton de pe maus îi poate fi schimbată funcția dintr-o listă destul de lungă și că există și posibilitatea de a înregistra comenzi Macro în meniul dedicat din aplicație.
Una peste alta, Genesis Xenon 770 se descurcă foarte bine din orice punct de analiză, doar faptul că nu poți sincroniza iluminarea cu alte periferice poate fi deranjantă. Mai rău este însă că nici nu poți sincroniza iluminarea fâșiei înguste orizontale cu cea a rotiței de scroll și a logo-ului de pe maus.
Preț
Maus de gaming Genesis Xenon 770 – 120 de lei pe eMAG.ro;
Mauspad Genesis Carbon 700 XL Cordura – 90 de lei pe eMAG.ro.
Concluzii
Ambele produse pe care le-am prezentat aici vin cu bun raport calitate / preț. Mauspadul ar trebui să reziste foarte bine în timp, deci chiar dacă pare ceva mai scump decât alte opțiuni ar putea să-și dovedească valoarea în timp. Aici nu garantez, fiindcă nu am realizat un teste de anduranță, ci doar unul de câteva zile. La fel și pentru maus. Atât cât l-am folosit, vreo 2 săptămâni, nu a dat niciodată eroare, mi-a demonstrat că este exact și că îi pot regla mai multe funcții decât aș avea eu vreodată nevoie.
Principalele puncte pro și contra ale mausului de gaming Genesis Xenon 770 și ale mauspadului Genesis Carbon 700 XL Cordura:
PRO
- mauspad de bună calitate, din material ce asigură alunecare ușoară a mausului și care ar trebui să reziste mult timp;
- maus cu multe opțiuni de personalizare, de la panouri laterale, până la comenzi Macro ce sunt salvate în memoria dispozitivului;
- bun raport calitate / preț pentru ambele produse.
CONTRA
- iluminarea de pe maus nu poate fi sincronizată cu a altor periferice și nici măcar între zonele distincte de pe device.