Maus wireless de gaming ASUS ROG Chakram X – review

22/11/2022

Divizia Republic Of Gamers a celor de la ASUS reprezintă unul dintre brandurile de gaming cu mare priză la pasionați. Gama de produse ROG cunoaște o dezvoltare continuă și constantă. Sunt din ce în ce mai multe PC-uri, laptopuri, monitoare, diverse periferice și accesorii ce întregesc o suită de produse dintre cele mai bune de pe piață. Am testat de-a lungul timpului multe dispozitive ASUS ROG ca să pot face astfel de afirmații cu maximă acoperire.

Azi vă prezint un maus wireless de gaming de top, fără discuție din zona high-end. ASUS ROG Chakram X mi-a arătat cât poate fi de performant un astfel de periferic și cât este de important să ai parte de multiple funcții și de personalizare în detaliu.

Specificații maus wireless de gaming ASUS ROG Chakram X

Maus wireless de gaming ASUS ROG Chakram X

  • Senzor optic ROG AimPoint cu rezoluție ajustabilă până la 36.000 dpi;
  • Frecvență de eșantionare: 8000 Hz prin cablu, 1000 Hz wireless RF, 250 Hz Bluetooth;
  • Viteză maximă de urmărire: 650 inch/s;
  • Accelerație maximă: 50 G;
  • Switch-uri: două perechi în pachet, un set cu switch-uri mecanice + un set cu switch-uri optice;
  • Durată viață switch-uri: până la 70 de milioane de apăsări;
  • Memorie internă cu suport pentru a salva până la 5 profile;
  • Conectivitate: prin cablu, wireless RF pe 2.4 GHz, Bluetooth 5.2 LE;
  • Iluminare RGB pe 9 zone personalizabilă prin aplicația dedicată;
  • Număr total de butoane programabile: 11 (7 butoane + 4 direcții joystick);
  • Baterie integrată de 900 mAh;
  • Dimensiuni: 132.7 x 76.6 x 42.8 mm (L x l x h);
  • Greutate: 127 grame.

Design

v

La mine ASUS ROG Chakram X a ajuns în cutia de retail, unde este bine fixat alături de toate celelalte accesorii: o husă de transport, cablu USB-C la USB-A, adaptor wireless USB-A, adaptor USB-A mamă la USB-C mamă, o pereche de switch-uri mecanice, unealtă pentru detașarea switch-urilor, un joystick suplimentar și un capac pentru joystick, accesoriu personalizabil pentru iluminarea RGB de pe maus, set de abțibilduri ROG, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.

Husa de transport este realizată din neopren și poate proteja bine mausul pe timpul transportului. Are și un buzunar exterior din plasă cu elastic la capăt.

Cablul USB-C la USB-A are o lungime de circa 2 metri și este îmbrăcat în țesătură textilă ce-l face să reziste mai bine în timp.

Switch-urile mecanice le pot schimba pe cele optice gata montate. Pentru asta desfaci capacul spate, apoi cele două butoane de click, după care folosești micuța unealtă din metal ca să extragi switch-urile din maus. Celelalte switch-uri doar trebuie așezate corect pe poziție și împinse ușor.

Pentru a schimba butonul de joystick sau pentru a fixa capacul trebuie doar să tragi în afară de butonul deja montat. Apoi, îl poziționezi corect pe cel de schimb, apeși un pic și gata.

Atât capacul superior, cât și capacele butoanelor de click stânga / dreapta se fixează la locul lor prin intermediul unor magneți. Astfel, este foarte facil să detașezi, dar și să pui aceste capace înapoi, nefiind vorba despre mecanisme complexe sau de cleme se pot deteriora în timp.

Deși nu am prins în poze, adaptorul wireless RF are un locaș special sub capacul superior al mausului, unde se fixează bine.

În pachet mai este și un adaptor de la USB-C mamă la USB-A mamă. Pe acesta îl poți folosi alături de cablul USB-C la USB-A spre a aduce mai aproape de maus dongle-ul cu conectivitate RF.

Ajungem și la ASUS ROG Chakram X și vă spun direct că este excelent fabricat, arată și se simte ca produsul de top ce se vrea. Analizat atent, descoperi că peste tot este plastic de foarte bună calitate și finsaje atente și nimic care să știrbească imaginea creată inițial.

Forma mausului este adaptată strict pentru mâna dreaptă, iar designul său îl face să se așeze bine în această mână. ASUS ROG Chakram X este ușor înclinat spre dreapta pe partea superioară și există și un suport pentru degetul mare (police). Acest deget este și cel mai aglomerat, în apropierea lui fiind patru butoane precum și un joystick pe patru direcții.

Pe partea de jos, vedem că pe lângă zona senzorului mai sunt și alte elemente importante. Vorbim despre trei butoane, dintre care unul de tip slider, ce face trecerea între modurile de conectivitate. Lângă acesta, în stânga este butonul Pair, în timp ce în dreapta este cel ce face trecerea prin cele 4 setări dpi predefinite.

Zone de contact cu mauspadul sau cu biroul sunt 4 la număr și sunt realizate din PTFE (PoliTetraFluoroEtilena sau Teflon, mai simplu spus).

Zonele cu iluminare RGB personalizabilă sunt 9 la număr pe ASUS ROG Chakram X, cel puțin așa apare în lista cu specificații.

Ce este de reținut de la acest capitol este că ASUS ROG Chakram X este un produs de foarte bună calitate, ce mie mi se pare că a fost intens studiat pe partea de design. Nu doar că arată bine, dar se așează bine în mână, iar butoanele sunt fix acolo unde ar trebui. Cele de click stânga / dreapta și rotița de scroll sunt poziționate clasic, iar cele de la degetul mare nu pot fi apăsate din greșeală, dar nici nu sunt greu de atins. Pe scurt, totul a fost atent cercetat și abia apoi pus în acțiune.

Utilizare

Înainte de a vă spune cum se „mișcă” ASUS ROG Chakram X, haideți să vedem cum arată partea de setări și personalizare ce este disponibilă prin aplicația Armoury Crate. Este vorba despre același software pe care îl găsim gata instalat pe laptopurile ASUS ROG, cel din care controlezi nu doar un accesoriu, ci întreg ansamblul de componente și periferice ROG compatibile.

Eu am realizat capturi de ecran doar din meniul disponibil pentru mausul ASUS ROG Chakram X. Inițial a fost nevoie de un update de firmware spre a putea accesa mai departe toate setările disponibile în Armoury Crate. Poți alege ce funcție să îndeplinească oricare dintre cele 11 butoane programabile, poți face setări pentru performanță (dpi, rata de eșantionare), personalizare iluminare RBG, poți calibra distanța de ridicare de pe suprafața de contact a mausului și poți alege când să fii informat despre energia rămasă în baterie. Toate aceste setări pot fi salvate în până la 5 profile, fiecare cu ajustările sale.

Capturi de ecran din aplicația Armoury Crate pentru Windows 10:

Ce nu am putut aprecia la Armoury Crate și de fapt ceea ce mi-a creat pe alocuri neplăceri ține de optimizarea acestui software. Apar ceva bug-uri, ți se cere să faci update de firmware pentru dispozitiv, dar programul nu răspunde, rămân blocate anumite ecrane, este nevoie să închizi și să redeschizi aplicația, dai anumite comenzi și nu se întâmplă nimic și alte mici inconveniente.

După ce ai terminat de configurat după preferințe tot ce permite mausul, îl poți folosi atât în jocuri, cât și în utilizarea cotidiană. Iar ASUS ROG Chakram X se descurcă excelent în orice scenariu. În jocuri reacționează fără pic de lag, indiferent că este conectat prin cablu, Bluetooth sau adaptorul RF. Nu aș spune că am remarcat vreo diferență între cele 3 moduri de conectare, dar parcă în jocuri aș prefera să rămân fidel cablului. Nu fiindcă am întâmpinat „greutăți” prin bluetooth sau RF, ci pentru o siguranță mai mare.

Am folosit și ambele perechi de switch-uri și, din nou, nu am observat că mausul s-ar comporta diferit. Ce pot spune că am remarcat este că la switch-urile roșii, adică cele optice, click-ul se face cu o rezistență o idee mai mică la actuare și parcă ușor mai silențios. Totuși, sunt aprecieri foarte greu de realizat, întrucât diferențele, dacă chiar există, sunt foarte greu de reperat.

Ce aș mai vrea să adaug aici este că absolut toate butoanele au o cursă și un răspuns tactil optime, în funcție de fiecare. Adică, cele de click stânga / dreapta au o cursă scurtă, cu actuare clară, în timp ce butoanele revin aproape instant la poziția inițială, deci îți permit apăsări repetate pe cât se poate de rapide. Apoi, rotița de scroll are „pași” scurți, dar suficient de clar definiți și cu un feedback corect. La fel și butoanele de pe lateral și joystick-ul, care au nevoie de apăsări o idee mai pronunțate, dar asta este bine pentru că nu vrei doar să atingi aceste butoane și să fie preluată involuntar comanda.

Interacțiunea cu ASUS ROG Chakram X este una dintre cele mai plăcute, mai exacte și mai „naturale”, dacă pot folosi și această caracteristică. Toate specificațiile de top din fișa tehnică se regăsesc în utilizarea cotidiană, fie că te joci multe ore pe zi, fie că mai alternezi și cu activități office, de productivitate ori creație.

Autonomie

Fiindcă vorbim despre un maus wireless de gaming, ce integrează acumulator, trebuie să amintim și de autonomie. Bateria de 900 mAh / 5V (4.5 Wh) poate asigura, conform fișei tehnice, până la 114 ore de utilizare prin conexiune RF sau până la 150 de ore prin Bluetooth.

Eu am testat mausul ASUS ROG Chakram X în ambele moduri și pot spune că cifrele de mai sus sunt posibile doar dacă folosești iluminarea RGB la o intensitate de 25%, maxim la jumătate. Altfel, autonomia scade cu cel puțin 10 – 30%, în funcție de cât de tare lași iluminare pornită.

Încărcarea mausului ASUS ROG Chakram X se poate face în două moduri: prin cablu USB-C sau fără fir, cu orice încărcător cu standard Qi. Prin fir este clar mai rapidă încărcarea, producătorul anunță că sunt suficiente 15 minute de încărcare pentru o autonomie de până la 25 de ore. Încărcarea wireless ar fi de preferat să se facă printr-un mauspad compatibil, cum ar fi de exemplu modelul ASUS ROG Blateus Qi RGB. Eu am încercat cu un pad clasic pe care îl aveam la îndemână și da, a funcționat din prima.

Preț

Maus wireless de gaming ASUS ROG Chakram X990 de lei pe eMAG.ro, cu același preț valabil și pe PCGarage.ro (prețurile sunt valabile la data publicării acestui review).

Concluzii

Maus wireless de gaming ASUS ROG Chakram X

Da, este greu să poți investi aproape 1000 de lei într-un maus, oricât de performant ar fi el. Asta nu înseamnă că nu sunt clienți și pentru așa ceva. Dacă îți permiți și ai nevoie de un maus precum ASUS ROG Chakram X atunci nu văd de ce nu l-ai cumpăra. Nu are aproape niciun punct slab în afară de cel al costului, ce îl transformă într-un periferic la care majoritatea dintre noi putem doar visa.

Principalele puncte pro și contra ale mausului wireless de gaming ASUS ROG Chakram X:

PRO

  • construcție de top, totul este de cea mai bună calitate;
  • multe accesorii oferite direct din pachetul de retail – două perechi de switch-uri (optice și mecanice), husă de transport, butoane de schimb pentru joystick, adaptor de prelungire cablu pentru dongle-ul RF și altele;
  • multiple posibilități pe partea de setări de performanță, dar și pentru personalizare, cu posibilitatea de a salva până la 5 profile diferite;
  • extrem de performant, de exact și de plăcut în utilizare, formă și ergonomie atent studiate;
  • triplă conectivitate – cablu, wireless RF pe 2.4 GHz și Bluetooth 5.2;
  • autonomie foarte bună, încărcare rapidă prin cablu, dar și suport pentru încărcare wireless Qi.

CONTRA

  • preț extrem de ridicat, ce-l transformă într-un produs pe care prea puțini și-l pot permite cu adevărat;
  • aplicația Armoury Crate are ceva bug-uri și poate deveni enervantă la un moment dat.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.