Mazda RX-Vision Concept gAuto

Salonul auto de la Tokio urmează a-și deschide porțile mâine, 29 octombrie 2015, dar unele concepte ce vor fi prezente în cadrul expoziției au ajuns deja în lumina reflectoarelor. Vom vorbi în zilele următoare despre mai multe modele prezente la Tokio, dar azi încep cu unul ce mi-a atras atenția în mod deosebit.

În mod clar principalul motiv pentru care Mazda RX-Vision Concept mi-a sărit primul în ochi are legătură cu faptul că sunt unul dintre fanii acestui producător. De fapt, mașina pe care o conduc aproape zilnic este o Mazda și cu asta am spus totul.

Mazda RX-Vision Concept readuce în prim-plan motorul rotativ. În cazul în care nu știți, pe lângă tipurile de motoare Otto și Diesel, mai există unul, tot cu ardere internă, ce poartă denumirea Wankel. Este cunoscut și ca motor rotativ, întrucât mișcarea de rotație este obținută grație unui piston rotativ de formă triunghiulară și nu printr-un sistem bielă-manivelă clasic. Mai multe aici.

Fiind singurul constructor auto din lume ce a produs mai multe modele de serie mare cu un astfel de motor (până în 2012 când Mazda RX-8 a ieșit din fabricație), Mazda avea de apărat o reputație.

Așa că astăzi putem admira un concept superb, cel puțin din punctul meu de vedere. Proporțiile mașinii sunt de-a dreptul spectaculoase, Mazda RX-Vision măsurând doar 1.16 metri înălțime. Cu jante negre pe 20 de inci și o culoare ce nu are cum să nu-ți atragă privirea, prototipul s-a bucurat de aprecierea tuturor persoanelor de la evenimentul de prezentare.

Mazda RX-Vision Concept (6)

Nu au fost dezvăluite niciun fel de detalii tehnice, doar că motorul rotativ va face parte, ca toate cele actuale, din noua gamă SkyActiv. Să vedem cum vor reuși să rezolve problema consumului exagerat de benzină și pe cea a fiabilității, fiind cunoscut faptul că motoarele Wankel au mari dificultăți în aceste direcții.

Interiorul a fost și el arătat publicului și putem observa că acolo s-a încercat un design minimalist, clasic. Chiar dacă forma schimbătorului de viteze este una ce sugerează o transmisie manuală, lipsa pedalei de ambreiaj duce cu gândul la altceva.

Mazda RX-Vision Concept (5)

Sper ca producătorul nipon să nu renunțe la dezvoltarea acestui prototip într-un model de serie și astfel Mazda RX-Vision Concept să se transforme în Mazda RX-9.

Sursa: CarScoops.com

Categorii: gauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește ASUS Zenfone 8, realme GT, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.