Gadgeturile sunt construite din materii prime epuizabile, iar întreg procesul (de la extragerea materiilor prime, până la produsul finit de la raft) este suficient de poluant pentru natură. Pentru a reduce risipa, marii producători globali (Samsung, Apple etc.), cât şi guvernele ţărilor susţin proiecte de reciclare a produselor ajunse la vârsta pensionării.
În gadgeturi găsim metale importante precum litiu, cupru, aur, argint, aluminiu etc, iar colectarea sistematică salvează zeci de mii de kilograme anual. De exemplu un iPhone conţine în medie 0.034 grame de aur şi 0.34 grame de argint, dar şi litiu (baterie) sau aluminiu (şasiul carcasei).
Jocurile Olimpice de Vară din 2020 vor avea loc în Tokyo, capitala Japoniei, unul dintre cele mai mari oraşe ale lumii. Într-o campanie menită să susţină folosirea responsabilă a resurselor planetei, oficialii japonezi au anunţat că toate medaliile decernate în cadrul grandiosului eveniment vor fi realizate din metale reciclate din gadgeturi.
În 2018 în regiunea Tokyo au fost colectate spre reciclare 47.488 tone de dispozitive electronice + alte 5 milioane de telefoane mobile vechi. Din întreaga cantitate strânsă s-au recuperat peste 30 kilograme de aur, peste 4080 kilograme de argint, peste 2720 kilograme de bronz şi multe alte metale valoroase.