Media-Tech, compania de la care vine telefonul testat azi, nu trebuie confundată cu MediaTek producătorul de chipset-uri pentru dispozitive mobile. Media-Tech am impresia că este o companie poloneză ce are câteva gadgeturi prin ofertă.
Unele dintre acestea sunt aduse în țara noastră și vândute de către CamereDigitale.ro, retailer de la care am primit și camera video de acțiune Polaroid Cube+ al cărei review urmează în câteva ore, precum și alte produse ce așteaptă să fie testate.
Azi aș spune că facem o excepție de la regula de a prezenta dispozitive inteligente și analizăm un feature phone, adică un telefon clasic, ”neinteligent”. El se numește Media-Tech Storm Extreme și a reprezentat o surpriză plăcută pentru mine. De ce spun asta veți descoperi în rândurile care urmează.
Specificații detaliate pentru Media-Tech Storm Extreme:
Design
Media-Tech Storm Extreme vine într-o cutie de dimensiuni reduse în care mai găsim încărcător pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, căști și manual de utilizare.
Telefonul este, așa cum sugerează și numele, unul rezistent în fața greutăților. Adică respectă standardul IP67 care presupune protecție totală împotriva prafului și în apă de până la un metru adâncime pentru până la 30 de minute. Totodată, carcasa robustă promite să facă față unor șocuri mecanice destul de serioase.
Per total, Media-Tech Storm Extreme pare că și-ar respecta toate promisiunilor din fișa tehnică. Plasticul mat, plăcut la atingere, are multe protuberanțe care ar trebui să-l ferească de zgârieturi atunci când cade sau este exploatat în medii grele.
Mi-a plăcut că, deși este un telefon clasic, Media-Tech Storm Extreme nu are dimensiuni prea mici. Cu 130 mm lungime și 58 mm lățime el stă bine în mână și se simte solid. Tot dimensiunile generoase au permis integrarea unor taste mari, bine definite, pe care le poți apăsa chiar și cu mânuși.
Pentru a respecta standardul IP67 Media-Tech Storm Extreme te va face să desfaci două capace separate până să ajungi la baterie și la sloturile sim și pentru card microSD. Primul nu se desface în mod tradițional să-i spunem, ci trebuie mai întâi să gliseze puțin în jos, iar apoi se îndepărtează complet. Al doilea este prevăzut cu garnitură din cauciuc și se fixează perfect.
În partea superioară Media-Tech Storm Extreme dispune de un LED ce vrea să suplinească o lanternă, deși nu oferă o lumină deloc puternică. Te ajută în întuneric total, dar nu luminează deloc intens.
Până la urmă, capitolul design este absolvit cu brio zic eu. Media-Tech Storm Extreme arată și se simte așa cum ar trebui să o facă un telefon ce pune pe prim plan rezistența.
Ecran și sunet
Mulți dintre voi vă plângeți prin comentarii de mărimea ecranelor la care au ajuns telefoanele actuale. Uite că Media-Tech Storm Extreme merge împotriva curentului și se bazează pe un display LCD de numai 2.4 inch în diagonală. Glumesc, această mărime a ecranului este una normală pentru un feature phone fără panel tactil.
Display-ul se pare că oferă o rezoluție QVGA 320 x 240 pixeli. Sincer, apare cam pixelat, slab conturat, dar asta nu este o noutate pentru telefoanele clasice. Culorile sunt palide, iar unghiurile de vizualizare înguste.
Nu vă gândiți că veți avea probleme în a distinge ceva pe ecran, aș spune mai degrabă că display-ul lui Media-Tech Storm Extreme este unul de nivel mediu pentru clasa din care face parte.
O surpriză plăcută am primit din partea difuzorului extern. Rar, foarte rar am întâlnit la vreun smartphone un sunet mai bun decât am primit de la Media-Tech Storm Extreme. Sunt redate chiar și unele frecvențe joase, așa că muzica prin difuzorul extern este o încântare. Aș compara-o cu ceea ce primești de la unele ceasuri deșteptătoare cu radio integrat. Poate nu la fel de puternic, dar cu o calitate mult peste ceea ce găsești la telefoanele mobile, fie ele inteligente sau nu.
Mai mult, mi-a plăcut faptul că pentru a asculta radio nu este nevoie să introduci căștile, al căror fir să acționeze ca antenă. Pur și simplu pornești aplicația de radio, cauți posturile preferate și te bucuri de muzică la o calitate foarte bună pentru un telefon.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația nu mai este atât de roz, dar nici nu mă pot plânge. Aș spune că primim un sunet decent, fără un volum prea intens sau cu prea mult bass. Căștile din pachet sunt suficiente dacă nu ești deloc pretențios, dar merită schimbate cu unele mai bune pentru o audiție plăcută.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu o să fie prea multe de spus la acest capitol, fiindcă nu analizăm un smartphone. Da, știu, mă repet.
Media-Tech Storm Extreme se bazează pe un procesor Spreadtrum 6531 single-core la 312 MHz și are o memorie internă de 64 MB, toată fiind ocupată însă de sistemul de operare. Avem slot pentru card microSD de până la 32 GB, pe care putem stoca muzică, fotografii și alte astfel de fișiere. Nu avem posibilitatea de a adăuga aplicații suplimentare față de cele preinstalate.
Sistemul de operare este unul clasic în ceea ce privește un feature phone. Te deplasezi prin meniu cu ajutorul celor patru butoane direcționale, selectezi prin tasta centrală, iar tastele de sub ecran, în stânga și dreapta, își schimbă funcția. De obicei, cea din stânga este pentru selectare, iar cea din dreapta pentru înapoi.
Pe partea de Entertainment avem doar Ebook (deci soft pentru citirea de cărți electronice) și un joc de logică numit Sokoban. La Application găsim Calendar, Alarmă, Calculator, Bluetooth, Torch Light (Lanternă) și My files (explorăm conținutul cardului microSD).
Nu mai insist prea tare la acest capitol, nu văd să am de ce. În cazul în care vreți să știți mai multe despre ce este prin meniul lui Media-Tech Storm Extreme mă puteți întreba în secțiunea de comentarii.
Conectivitate
Pe partea de conectivitate Media-Tech Storm Extreme aduce suport dual sim în 2G. Frecvențele suportate în GSM sunt 850/900/1800/1900 MHz. Sunt acceptate două cartele sim de dimensiuni normale.
Prin bluetooth 2.1 putem conecta o cască handsfree sau alte echipamente care suportă acest standard. Prin contact direct ne putem lega la PC prin portul microUSB (prin care se face și încărcarea bateriei) sau putem adăuga o pereche de căști în jack-ul de 3.5 mm. Ambele sunt poziționate pe latura de jos a telefonului sub un capac de cauciuc care trebuie închis ermetic pentru ca standardul IP67 să fie respectat.
În apeurile de voce se descurcă decent, sunetul în cască este bun, iar recepția semnalului GSM normală. Nu am întâmpinat niciun fel de probleme din această direcție.
Cameră foto și video
Media-Tech Storm Extreme aduce și o cameră pe spate. Senzorul de 0.3 Megapixeli produce niște poze VGA de o calitate ce nu poate fi descrisă în cuvinte. De aceea vă las cu câteva exemple mai jos. Toate pozele din galeria următoare sunt la rezoluția maximă de 640 x 480 pixeli.
Am ales să nu adaug și un clip video, căci nu am găsit rostul unei astfel de acțiuni. V-aș fi făcut să pierdeți câteva secunde prețioase din viață încercând să deslușiți ceea ce am încercat să filmez. Vă spun doar că rezoluția maximă la care filmează Media-Tech Storm Extreme este de 320 x 240 pixeli.
Autonomie
Media-Tech Storm Extreme se bazează pe un acumulator de 2000 mAh. Când mă gândesc că sunt multe smartphone-uri cu baterii echivalente sau chiar mai mici decât aceasta mai că mă apucă plânsul.
Ce vreau să zic? Păi un smartphone consumă mult mai mult decât un feature phone, asta o știm cu toții. Și atunci nu ar fi normal ca telefoanele clasice să vină cu baterii mai subțirele, dacă-mi permiteți exprimarea.
Uite că Media-Tech Storm Extreme nu crede asta și aduce un acumulator suficient de puternic cât să te ducă 5 zile în condiții medii spre grele de utilizare. Adică cu peste 1-2 ore de apeluri pe zi, cu ascultat de muzică sau radio și alte activități pe care telefonul le permite. Dacă îl folosești extrem de intens tot te va duce cel puțin 3 zile.
Într-o utilizare care presupune în special apeluri telefonice și fără timp de ecran prea mare, sunt sigur că peste o săptămână este ușor de atins.
Eu nu m-am jucat decât vreo trei zile cu el, dar în acest timp l-am testat și asta a însemnat ceva activitate din partea lui. Ei bine, după această perioadă s-au dus doar 2 linii din cele 7 ale indicatorului pentru nivelul bateriei. Deci peste 7 zile de autonomie zic că nu este ceva incredibil.
Preț
Media-Tech Storm Extreme – 199 lei la CamereDigitale.ro
Concluzii
Hai că acum am văzut și prețul și deci putem trage concluzii. La circa 200 de lei eu zic că Media-Tech Storm Extreme reprezintă o afacere dacă nu ai nevoie neapărat de un smartphone.
Cu rezistență IP67, precum și la șocuri mecanice, cu suport dual sim, conectivitate bluetooth și baterie imensă pentru un feature phone nu ai cum să dai greș.
Da, camera este pusă cam degeaba pe acolo, iar ecranul nu este cel mai bun, dar câte telefoane clasice se pot lăuda cu un ecran de calitate. Măcar ai radio FM direct prin difuzorul extern, fără a necesita conectarea unor căști. Și unde mai pui că prin difuzorul extern se aude extrem de bine.
Hai să vedem la final care sunt principalee puncte pro sau contra pentru Media-Tech Storm Extreme:
PRO
- construcție foarte solidă, cu rezistență la șocuri mecanice precum și la praf și imersie până la 1 metru adâncime timp de 30 minute (standard IP67);
- autonomie impresionantă;
- sunet foarte bun prin difuzorul extern;
- posibilitatea de a asculta radio FM fără a conecta căști în jack-ul de 3.5 mm;
- conectivitate dual sim și bluetooth;
- slot pentru card microSD de până la 32 GB.
CONTRA
- ecran ce nu impresionează la niciun capitol de analiză;
- camera foto este pusă doar de decor, rezultatele sunt dezamăgitoare;
- LED-ul ce vrea să țină loc de lanternă abia dacă luminează la 1 metru distanță.