Hardware

Staţi, staţi, nu îmi săriţi în cap! Nu vorbim de venituri, de profitabilitate, de categorii etc., vorbim strict de cota de piaţă, adică acel market share pe care îl vedeţi prin diversele publicaţii globale. Deci în cele ce urmează ne vom limita la acest aspect, adică un raport la nivel de volume.

Bun, acum că am lămurit acest lucru, revenim la titlul articolului, unul care pare puţin acid. Dar nu este. La nivelul primul trimestru din 2024 (adică perioada ianuarie – martie), MediaTek a atins o cotă de piaţă de 40%, în timp ce Qualcomm şi Apple s-au oprit la 23%, respectiv 17%. Matematic vorbind, 23 + 17 = 40, nu ? De aici şi paralela din titlu. Corect ? Corect.

Dacă ne ducem puţin mai în spate şi vrem să facem o comparaţie corectă, la nivelul primul trimestru din 2023 aveam MediaTek cu o cotă de piaţă de 33%, Qualcomm cu 27% şi Apple cu 26%. A crescut MediaTek ? A crescut. O duce din bine în mai bine ? O duce.

Cei de la Counterpoint Research au făcut şi câteva comentarii pentru fiecare producător, unele care ne confirmă că MediaTek stă bine şi în zona high-end. Se pare că MediaTek Dimensity 9300 a prins foarte, foarte bine.

La Qualcomm în schimb segmentul high-end este cel care a tras în jos vânzările, iar la Apple vorbim de clasica sezonalitate. La capitolul „altele”, aş menţiona creşterea HiSilicon la 3%, semn că Huawei îşi revine puternic de la trimestru la trimestru.