Diverse

Mega Image şi Vodafone testează de câteva săptămâni primul supermarket inteligent din România. Nu vă gândiţi că este unul de genul Amazon Go, ci mai degrabă vorbim de o variantă menită să îmbunătăţească experienţa cumpăratorilor din magazin, cât şi de a oferi retailerului mai multe informaţii utile în reducerea costurilor şi în îmbunătăţirea serviciilor oferite.

Testele se desfăşoară în supermarketul Mega Image din Barbu Văcărescu (Bucureşti), unul dintre cele mai aglomerate magazine ale retailerului. În interiorul locaţiei au fost montaţi mai mulţi senzori, camere video, afişaje digitale etc.

Printre cele mai importante îmbunătăţiri aduse de noile tehnologii amintim:

  • Wi-Fi gratuit în magazin;
  • alerte către angajaţi atunci când stocul anumitor produse este aproape de epuizare;
  • un angajat poate fi chemat pe raion prin simpla apăsare a unui buton dedicat;
  • afisaj digital care prezintă promoţii personalizate clienţilor în funcţie de vârstă şi sex;
  • este analizată coada de la case, iar atunci când se atinge un prag definit, angajaţii primesc o alertă pentru a mai deschide încă o casă;
  • feedback-ul oferit de clienţi se face pe loc (dacă un client apasă butonul roşu de nemulţumire atunci când pleacă din magazin, un angajat vine imediat pentru a afla ce s-a întâmplat).

Interesant de menţionat că deşi testele se află încă într-o fază incipientă, cu ajutorul senzorilor din magazin s-a descoperit deja o situaţie care ducea zilnic la pierderea a sute de potenţiali clienţi. Statisticile strânse cu ajutorul senzorilor montaţi în supermarket au arătat că în medie în magazinul din Barbu Văcărescu sunt 5500 de intrări şi 6000 de ieşiri. Acest lucru se explică prin existenţa unui bancomat şi a unui automat de cafea poziţionate în holul locaţiei. Pentru a-i transforma şi pe aceşti 500 de oameni în potenţiali clienţi, Mega Image a luat decizia de a muta automatul de cafea în interiorul magazinului.

Teste vor continua şi în următoarele luni, urmând a fi implementate noi soluţii de eficientizare.

Sursa: magazinulprogresiv.ro

Categorii: diversevodafone

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.