Prin amabilitatea Everbuying am testat Meizu M2 Note în ultimele două săptămâni. Prin arsenalul de acasă se regăsește și un Meizu MX4 de la QM, un smartphone ce m-a impresionat cum se descurcă în captarea fotografiilor, dar și cum arată cu marginile laterale ce se apropie de noțiunea de borderless. Toate detaliile legate de MX4 le-ați găsit la un moment dat într-un material de tip review.
Meizu M2 Note este propunerea chinezilor pe formatul de 5.5 inch și cumva la granița între low-cost și mid-range, 156 dolari pe la magazinul menționat + taxe și TVA nu trece de pragul a 180 – 190 dolari, adică aproximativ 700 – 740 lei.
Meizu are o distribuție Android proprie denumită Flyme OS, are grijă ca telefoanele sale să fie ușor de rootat și primesc update software în timp. Totuși, nu la nivelul Xiaomi. MediaTek investește puternic în Meizu și s-ar putea în viitor să-i vedem cum cresc frumos și ajung a fi mai cunoscuți la nivel global.
Pe de altă parte, designul pe care-l aduce Meizu la telefoanele sale amintește direct de iPhone, iar Flyme OS te duce cu gândul spre iOS și interfața aferentă. O să vedeți că și la Meizu M2 Note au procedat cam la fel. Personal, pot să trăiesc cu asta, nu mă deranjează astfel încât să le ocolesc într-un eventual proces de achiziție.
Specificații Meizu M2 Note
Design
În pachet dați de Meizu M2 Note, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător 2A și ceva instrucțiuni de utilizare. Fiind un telefon sosit de la un shop chinezesc, manualul era în limba engleză. Lipsesc căștile de tip in-ear.
În ce privește designul aș putea face o caracterizare destul de simplă: Meizu M2 Note = iPhone 5C ce crește de la un ecran de 4 inch la unul de 5.5 inch. Folosește același policarbonat pe spate și marginile laterale, un plastic lucios ce adună amprentele în ritm alert. Am observat în recenziile altor site-uri de specialitate că Meizu M2 Note în alte versiuni de culoare aduce culori mate și un grip bun. De aceea vă recomand să-l săriți din schemă pe M2 Note îmbrăcat în alb.
Meizu M2 Note își trădează proveniența low-cost prin modul în care au integrat butonul de power și cel dedicat reglării volumului, dar și la slotul combo ce permite acomodarea unui microSIM + nanoSIM sau microSD + nanoSIM. Nu au fost atenți până la capăt, nu și-au făcut temele în proporție de 100%. S-ar putea să fiu eu prea cârcotaș, iar voi să considerați soluțiile Meizu de bun augur.
Logo-ul companiei chineze nu-l găsiți în partea frontală ci doar pe spatele telefonului. Folosește o carcasă de tip unibody și nu oferă acces la bateria de 3100 mAh. O soluție în genul capacelor interschimbabile ar fi fost de bun augur. Nici nu mai aveai nevoie de husă dedicată.
Una peste alta, Meizu M2 Note îl consider un telefon solid, destul de bine construit pentru gama sa de preț cu unele scăpări minore ce denotă faptul că avem de-a face cu un smartphobe low-cost ce dorește a impresiona la capitolul preț / specificații. Cu toate scăpările menționate se situează peste 90% din smartphone-urile poziționate sub pragul a 1000 de lei. S-ar putea ca un utilizator de M2 Note să fie întrebat: Acesta este noul iPhone 5C? Aici ar trebui să bun un zâmbilici forțat.
Ecran și sunet
M2 Note folosește un panel IGZO de la Sharp cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 403 ppi, raport 72.8% între smartphone și ecran. Lipsește sticla de protecție, de aceea recomand de la bun început să-i montați o folie de plastic sau o sticlă cu același rol. Astfel sunteți protejați de zgârieturile fine ce se acumulează în timp.
Display-ul îl consider de-a dreptul excelent, superior altor IPS-uri concurente puse pe telefoane și de 2 ori mai scumpe. Culorile sunt afișate în mod plăcut, fără să pară a fi date pe modul vivid sau să meargă în extrema cealaltă și să le consider prea șterse. Are luminozitate ridicată și culori naturale. La baza ecranului se află tastat capacitivă ce apăsată în colțul din dreapta are rol de Back, iar central te duce pe ecranul de start. O soluție inedită, negăsită în altă parte ce necesită un timp de acomodare.
Difuzorul se află pe lateral, lângă portul microUSB și aici aș spune că respectă stilul lansat de Apple la telefoanele sale. La maxim distorsionează destul de pregnant și zgârie urechea, pe la 75 – 80% se descurcă decent. Lipsește bass-ul și sunetul rămâne destul de ascuțit, nu epatează ca putere a sunetului, până la urmă vorbim de un telefon ce punctează bine ca raport preț / specificații, iar unele concesii sunt inerente. Jack-ul de 3.5 mm l-au pus în partea superioară și cu o pereche de căști in-ear de bună calitate, nu spun decât jos pălăria. Se aude foarte clar, mult, mult bass și repet intenționat, efecte stereo cât cuprinde.
Reglarea volumului se face din lateral stânga, dar poziționarea lângă power aduce un inconvenient și din greșeală în loc să reglezi volumul poți activa ecranul de blocare etc. Prefer telefoanele ce au power pe o parte și reglarea volumului pe latura cealaltă. Difuzorul este obturat ușor cu M2 Note în landscape mode.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente hardware ce-l definesc pe Meizu M2 Note: procesor MediaTek MT6753 de tip octa-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53, Mali-T720MP3 GPU, 2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.
Nu am testat Meizu M1 Note, dar aș putea spune că M2 Note este un downgrade pe partea hardware, M1 Note fiind animat de un procesor MediaTek MT6572 tot de tip octa-core pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz, Mali-T760 GPU și 2 GB RAM. Teoretic, ansamblul hardware pe M2 Note ar trebuie să ofere o autonomie mai mare și are un plus, slotul combo ce la nevoie acomodează un microSD, inexistent la prima generație a Meizu Note.
Rulează Flyme OS 4.5 bazat pe Android 5.0 Lollipop. Este un custom ROM pe care Meizu îl pune pe telefoanele sale și ca interfață amintește direct de iOS cu toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, fără un meniu cu aplicațiile instalate. Mă rog, se rezolvă cu un launcher din Play Store (Google Now, Nova Launcher, Apex etc).
Aspect important, serviciile Google merg a fi utilizate (Play Store, Google Maps, YouTube, Gmail etc). Mai toate aplicațiile chinezești cu care vine preinstalat merg a fi dezinstalate pentru totdeauna, cu excepția unor servicii specifice Meizu. Totuși, sunt doar 2 – 3 aplicații. Nu are meniu în limba română, tastatura qwerty touch preinstalată mi s-a părut a aduce ceva bătăi de cap și am trecut pe Google Keyboard în secunda 2.
Rulează mai toate jocurile și aplicațiile din Play Store în condiții optime, fără a impresiona ca și grafica în cele mai complexe. Nu agață în meniu, foarte sprinten în aduce Flyme 4.5, se vede că vorbim de un producător ce-și pune amprenta în mod pozitiv la nivel de UI.
Aplicații preinstalate pe Meizu M2 Note:
- Calendar, Clock, Email, Music, Video, Camera, Gallery
- Reader – fără suport pentru limba română;
- AppCenter – magazin de aplicații în chineză;
- GameCenter – tot în chineză;
- Security – are suport și pentru engleză. Concentrează mai multe funcții utile: șterge fișierele temporare din memoria telefonului, eliberează memoria RAM, informații legate de traficul de date, date legate de permisiunile cerute de fiecare aplicație în parte, acces direct la modurile power saving etc.
Atât. Lipsesc aplicațiile Google ce trebuiesc instalate din Play Store. De aceea și spun că bloatware-ul este de-a dreptul minimal.
Flyme OS 4.5 într-o galerie de capturi de ecran;
Performanță
Rezultatele obținute de Meizu M2 Note în testele uzuale desfășurate la toate materialele de tip review:
Galerie de screenshots cu testele de benchmark desfășurate pe Meizu M2 Note;
Conectivitate
Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Mai mult cred că interesează suportul pentru frecvențele 4G: 1800 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 2500 MHz, 2600 MHz. Important, știe 4G în banda 38 de pe 2600 MHz, adică în rețeaua Digi Mobil.
Mai prost stă cu acoperirea benzilor în 3G: 850 / 900 / 1900 / 2100, fără 1800 MHz. Am folosit o cartelă Telekom și alta de la Digi Mobil, nu am avut probleme în ce privește acoperirea sau semnalul în rețelele telecom. De criticat ar fi sunetul în apelurile de voce, în sensul că de mi s-a întâmplat de multe ori să nu fiu auzit sau să trebuiască a ridica glasul ca interlocutorul să prindă ceva. Nu am idee dacă un update de firmware va rezolva acest incovenient. Mă rog, o să fac pe prostul și o să spun că doar nu cumperi un smartphone să suni cu el. Înțelegeți voi și ironia din asta.
Alte elemente de conectivitate regăsite pe Meizu M2 Note: Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, A-GPS și GLONASS pentru geolocalizare. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de portul microUSB și difuzor, în lateral dreapta de slotul ce adăpostește nanoSIM + microSIM sau nanoSIM + microSD, în funcție de scenariul de utilizare. În stânga se află power și reglarea volumului.
Cameră foto și video
13 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei interesași de autoportrete. Se întâmplă ca să nu ai parte de o focalizare corectă a camerei principale sau în anumite situații să nu știe a corija lumina, dar de cele mai multe ori pot să certific că va fi de-a dreptul wow la acest capitol. De cele mai multe ori ai parte de un autofocus precis, captură instantanee, fără aberații cromatice.
Fotografii făcute cu Meizu M2 Note;
Autonomie
Aici aveam așteptă ridicate, display IGZO de la Sharp, procesor eficientizat, baterie de 3100 mAh. Și uite cum Meizu M2 Note mă face să folosesc termenul modest. În testul făcut de redare a unui playlist de YouTube pe conexiune Wi-Fi cu luminozitatea la maxim a obținut 3 ore și 57 minute de la 100% la 6%. Când intră pe ultimii 15% se descarcă în ritm alert.
În momentul în care este pus în sarcină (jocuri complexe, multe operațiuni desfășurate simultan) începe a se încălzi pe spate, în zona camerei de 13 Megapixeli, iar procente din baterie sunt pierdute în ritm alert, 10 – 15% în mai puțin de 15 – 20 minute de gaming, spre exemplu. Cred că bateria de 3100 mAh este de calitate îndoielnică sau firmware-ul nu a fost scris bine.
Preț
Meizu M2 Note – 156 dolari / aprox. 607 lei în oferta Everbuying. La acest cost se adaugă taxe vamale și TVA. Mi-a ajuns prin DHL, iar taxa s-a ridicat la 170 lei (comision DHL de 100 lei și taxe vamale de 70 lei).
No review box found! Insert a valid box ID.
Material de tip unboxing pentru Meizu M2 Note:
Galerie de imagini cu M2 Note: