Software

Un nou exemplu de management defectuos din partea Meta (Facebook) este cel legat de platforma de gif-uri (imagini animate) Giphy. În 2020 Facebook a cumpărat această platformă pentru 400 de milioane de dolari, iar la trei ani distanţă o vinde pentru doar 53 de milioane de dolari. Cumpărătorul este Shutterstock, furnizor american de fotografii de stoc, material de stocare, muzică de stoc și instrumente de editare.

Important de menţionat este contextul în care Meta a vândut Giphy. În 2021, deci după ce achiziţia din 2020 fusese finalizată, Autoritatea Antitrust din Marea Britanie a luat o decizie în premieră şi anume aceea de a obliga o companie să vândă o alta entitate deja achiziţionată. Autoritatea şi-a justificat decizia prin existenţa unui potenţial risc de scădere a concurenţei pe piaţa reţelelor de socializare.

În ianuarie 2023 Autoritatea Antitrust din Marea Britanie a oferit un ultimatum celor de la Meta, unul pe care l-au pus în practică luna aceasta.

Dacă ne referim strict la sumele brute, pierderea Meta este de 347 milioane de dolari, adică compania americană şi-a recuperat doar 13.25% din suma investită iniţial.

Sursa: techcrunch.com