Filme

Anul 2023 a fost un an bun al filmelor româneşti, platformele digitale ajutând enorm în promovarea acestora. În top 10 încasări în cinematografele din România la nivelul anului trecut, au fost patru filme “Made in România”, fiecare cu încasări de peste 1.5 milioane de euro.

Iată cum arată acest top:

Observaţi că cel mai cel dintre toţi a fost Miami Bici 2. Filmul cu Matei Dima şi Codin Maticiuc în rolurile principale a depăşit nume mult mai sonore precum Barbie sau Oppenheimer, cel din urmă fiind proaspăt câştigator a şapte premii BAFTA 2024 şi mare favorit la Oscar.

Dacă nu aţi fost la cinematograf să îl vedeţi, aflaţi că Netflix a cumpărat drepturile de difuzare pentru Miami Bici 2, astfel că 15 martie acesta va fi disponibil pe platforma de streaming. Personal nu am văzut acest film, dar o voi face, mai ales că vorbim de filmul cu cele mai mari încasări din România din 2023.

Cât despre celelalte filme româneşti din top 10, Romina, VTM, Nunta pe bani şi Haita de Acţiune, aş putea spune câte ceva (le-am văzut pe toate), însă nu vreau să fiu eu cârcotaşul de serviciu şi să critic cinematografia românească. Mă bucur că se fac filme şi la noi, indiferent cât de bune sau slabe sunt şi că oamenii susţin aceste demersuri prin achiziţia de bilete. Mă gândesc poate, după ce văd şi Miami Mici 2, să fac un top al filmelor româneşti lansate recent.

Surse: hotnews.ro, paginademedia.ro