Ultimul produs de gaming pe care l-am primit de la ASUS spre test, cel puțin în această perioadă ce tocmai s-a încheiat, este reprezentat de un periferic ceva mai neobișnuit. Este vorba despre un microfon de gaming, mai precis unul dedicat celor ce fac game streaming.

Așadar, vorbim despre ASUS ROG Strix Magnu, un produs de nișă despre al cărui succes nu mă pot pronunța, însă despre care o să vă vorbesc în rândurile ce urmează, după câteva ore de test.

Specificații pentru microfonul de gaming ASUS ROG Strix Magnus:

  • Integrează 3 microfoane condensator de 14 mm;
  • Sensibilitate: -35 dB +/- 3 dB;
  • 3 moduri de înregistrare: uni-direcțional (cardioid), bi-direcțional (stereo) și omni-direcțional cu ENC – Environmental Noise Canceling;
  • Conectivitate prin USB + port USB pass through, jack de 3.5 mm pentru monitorizare prin căști, jack de 3.5 mm Aux In;
  • Iluminare RGB cu 16.8 milioane culori, compatibilă Aura Sync;
  • Dimensiuni: 140 x 96 x 58 mm;  
  • Greutate: 250 de grame.

Design

În cutia de retail am găsit o carcasă de transport în interiorul căreia se afla microfonul alături de cablul USB 3.0 – USB 3.0 și de adaptorul de la filet de 1/4 la filet de 5/8 și mai jos în cutie ghidul de pornire rapidă.

Mi-a plăcut că direct din pachet te alegi cu o gentuță de transport, una de foarte bună calitate, ce prezintă în interior burete tăiat și dimensionat la fix spre a ține în siguranță microfonul.

Spuneam că în pachet am găsit un adaptor de la filet de 1/4 inch (cum au mai toate trepiedele foto/video) la filet de 5/8 inch, cum găsim la majoritatea suporturilor de microfon.

ASUS ROG Strix Magnus dispune de iluminare RGB în 16.8 milioane de culori. Sistemul este compatibil Aura Sync, iar prin programul cu același nume poți alege modul de iluminare, dar poți sincroniza microfonul cu alte periferice cu iluminare Aura Sync.

Aplicația desktop este aceeași cu cea pe care am prezentat-o și în cazul monitorului ASUS ROG Strix XG32VQ sau a căștilor ROG Strix Fusion 500.

Din punct de vedere al designului, ASUS ROG Strix Magnus se detașează clar față de orice alt microfon pe care l-ai văzut. Aspectul este cu siguranță demn de gama Republic Of Gamers, ba aș spune că este unul dintre cele mai extravagante produse din această serie.

Microfonul este destul de compact, mai ales având în vedere toate tehnologiile și conectivitatea multiplă pe care le integrează.

Când ne referim la construcție, nu pot să nu apreciez calitatea asamblării, a finisărilor, dar nu și a materialelor. Totul este din plastic la exterior (în afară de grila ce acoperă microfoanele) și, chiar dacă este unul de bună calitate, nu se compară cu senzația pe care ți-ar fi lăsat-o utilizarea extensivă metalului. Ba chiar culoarea gri metalizată sugerează un astfel de material, deși nu avem de-a face decât cu plastic.

Sunet

Fiindcă vorbim despre un periferic ce captează sunetul, acesta este probabil cel mai important capitol de analiză.

ASUS ROG Strix Magnus prezintă trei moduri de înregistrare, fiecare dintre ele selectabil de la un buton dedicat de pe microfon. Avem sunet uni-direcțional, cunoscut și ca unul cardioid, bi-direcțional, cel stereo, și omni-direcțional, adică cel captat din toate direcțiile.

Cel din urmă mod beneficiază și de tehnologie de atenuare activă a zgomotelor de fond, pentru care se folosește de un microfon dedicat din dispozitiv, altul decât cele 3 principale.

În practică, în modul uni-direcțional și cel bi-recțional diferențele nu sunt tocmai evidente, deși sunt sesizabile. Cert este că în oricare dintre cele trei moduri sensibilitatea microfonului este extraordinară. Cu aceasta reglată la maximum din rotița dedicată de pe dispozitiv, microfonul captează  cele mai mici detalii, chiar și de la mulți metri depărtare.

De exemplu, cu microfonul pe biroul aflat într-o cameră cu ușa închisă am prins chiar și sunetul din cea mai îndepărtată cameră a casei, aflată la mai bine de 8 – 9 metri distanță. Și sunetele din afara casei sunt ușor de captat atunci când sensibilitatea microfonului este reglată la 100% din capacitate.

În modul ENC, ASUS ROG Strix Magnus încearcă să determine și să elimite zgomotele de fond, păstrând clară doar vocea utilizatorului. Îi reușește acest lucru, doar că nu se pot face minuni. Vei auzi destul de evident click-urile tastaturii sau ale mausului, deși mult mai înfundat și mai puțin deranjant decât în modurile cardioid sau stereo.

Calitatea sunetului captat de ASUS ROG Strix Magnus este la un nivel ridicat. Nu am mare experiență în a testa microfoane, dar cu siguranță acesta este unul ce nu-i va dezamăgi nici pe cei mai pretențioși. Vocea este preluată extrem de clar, în detaliu, iar sensibilitatea nici că era nevoie să fie mai înaltă.

Conectivitate

ASUS ROG Strix Magnus se conectează la PC prin intermediul unui port USB 3.0. Pentru a beneficia de toate opțiunile de care dispune acest microfon este neapărat nevoie să foosim un port USB 3.0 și nu unul 2.0.

Pe microfon avem un al doilea port USB în care pot fi conectate alte periferice, fiind unul de tip pass through.

Avem, de asemenea, un jack de 3.5 mm unde putem conecta căștile pentru monitorizare live a înregistrării. Un al doilea jack de 3.5 mm, cel Aux In, va permite înregistrarea sunetului din alte surse fără niciun fel de pierderi calitative.

Butonul glisant ce face trecerea printre cele 3 moduri de înregistrare (cardioid, stereo sau ENC) este amplasat pe laterala din dreapta, în timp ce alte două butoane sunt pe marginea din stânga, unde îl vedem pe cel de activare a microfonului și pe cel de activare a iluminării RGB.

Cablul USB 3.0 din pachet este îmbrăcat în fibră textilă de tip mesh, este gros și pare extrem de rezistent la uzură. Mufa USB 3.0 ce intră în microfon are un design neobișnuit, dar asta face ca microfonul cu cablul conectat să fie mai stabil pe o suprafață plană.

Preț

Microfon de gaming ASUS ROG Strix Magnus – 930 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

ASUS ROG Strix Magnus este un produs de nișă, iar producătorul cred că a înțeles asta atunci când l-a poziționat pe piață. Prețul este ridicat cel mai probabil tocmai pentru ca marja de profit să rămână suficientă spre a asigura măcar recuperarea costurilor generate de dezvoltarea produsului.

Microfonul este cu siguranță unul extrem de bun, integrează unele dintre cele mai bune componente și tehnologii, dar costul ar putea să-i dea înapoi pe mulți dintre potențialii cumpărători.

În afară de grila din metal, totul este fabricat din plastic la exteriorul lui ASUS ROG Strix Magnus. Asta nu dă tocmai bine când ceri circa 200 de euro pe un microfon.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru microfonul de gaming ASUS ROG Strix Magnus:

PRO

  • sunet de cea mai bună calitate, cu sensibilitate extrem de înaltă;
  • trei moduri de captare – uni-direcțional, bi-direcțional și omni-direcțional cu atenuare activă a zgomotelor de fond;
  • mufă USB de tip pass through ce-ți permite conectarea direct în microfon a altui periferic;
  • jack de 3.5 mm pentru monitorizarea înregistrării + jack de 3.5 mm Aux In;
  • reglare simplă a sensibilității microfonului, precum și a volumului din căștile conectate la microfon, prin două rotițe separate.

CONTRA

  • preț mare;
  • prea mult plastic folosit la finisarea exterioară, ce nu face cinste unui produs din această zonă de preț.