Divizia dedicată dezvoltării produselor de gaming a celor de la ASUS, binecunoscută de toți pasionații fenomenului drept Republic Of Gamers (ROG), cuprinde o gamă foarte largă de periferice.

Azi prezentăm ASUS ROG Strix Flare, o tastatură mecanică ce folosește și un sistem de iluminare RGB, compatibil Aura Sync, așa cum am văzut deja la căștile ROG Strix Fusion 300 și Fusion 500, precum și la monitorul ROG Strix XG32VQ.

Specificații pentru tastatura mecanică de gaming ASUS ROG Strix Flare

  • Comutatoare de tip MX Cherry RGB Brown;
  • Sistem de iluminare RGB, compatibil ASUS Aura Sync;
  • Memorie internă ce permite stocarea de până la 6 profiluri;
  • Conectivitate USB + port USB pass through;
  • Greutate de 1256 grame (cu cablu);
  • Dimensiuni: 454 x 155 x 31 mm.

Design

Cutia de retail conține, pe lângă tastatura propriu-zisă, și un palm rest, o plăcuță suplimentară din plastic transparent ce poate fi personalizată, 2 abțibilduri cu logo-ul ROG și un ghid de pornire rapidă.

Tastatura este realizată la exterior complet din plastic. Nu este unul de calitate inferioară, nicidecum, dar, având în vedere unde este poziționată ca preț, mi-ar fi plăcut să apară și ceva metal. Din această cauză, nici greutatea nu este una excesivă, totuși cu 1.25 kg nici ușoară nu o putem considera.

Cablul este foarte gros, în comparație cu orice altă tastatură cu care am mai luat contact, și este îmbrăcat în plasă textilă. Pare extrem de rezistent, iar grosimea mare se datorează faptului că spre capăt se desparte în două porturi USB: primul este cel dedicat funcționării tastaturii, al doilea activează portul USB de pe tastatură, fiind unul de tip pass through.

Tastatura aduce trei sprijinuri de cauciuc în parte inferioară, iar mai sus avem picioarele rabatabile, acoperite și ele cu același tip de cauciuc. Chiar și cu acestea rabatate, tastatura ASUS ROG Strix Flare are o poziție ușor oblică, nu este așezată perfect plat pe suprafața de contact.

Palm rest-ul sau, așa cum găsim pe site-ul producătorului, whrist rest-ul, se fixează extrem de simplu. Are și el piciorușe de cauciuc, ce-l fac să aibă o aderență suficient de mare pe birou. Conferă o poziție mai comodă pentru încheieturi, totuși unii s-ar putea să nu-l folosească.

Către colțul din dreapta sus, tastatura ASUS ROG Strix Flare prezintă o decupare unde este poziționat un accesoriu din plastic transparent, cu logo-ul ROG. Acesta poate fi scos și schimbat cu cel suplimentar din cutie, care este lăsat liber de orice fel de grafică. Utilizatorul îl poate personaliza cu un abțibild, deși o gravare l-ar face mult mai interesant, mai ales având în vedere că această bucată de plastic transparent beneficiază și ea de iluminarea Aura Sync.

Mai mult, în afară de fiecare buton al tastaturii, ce are iluminare RGB proprie, și lateralele au fost dotate cu câte o bandă luminoasă.

ASUS ROG Strix Flare propune un design reușit, perfect integrat în actuala linie Republic Of Gamers. Construcția și finisările sunt la un nivel corect, doar materialele mi-ar fi plăcut să fie dintr-o altă zonă. Nu avem pic de metal la exterior, deși prețul ar putea sugera asta.

Utilizare

Haideți să vorbim în primul rând despre modul în care simți la apăsare butoanele. Fiind o tastatură mecanică, ASUS ROG Strix Flare dorește să propună un nivel ridicat al feedback-ului oferit la fiecare apăsare.

Switch-urile sunt de tip Cherry MX Brown, fabricate în Germania. Au o cursă totală de 4 mm, iar actuarea se face la jumătate din această distanță, mai exact la 2 mm. În practică, simți că la circa o treime din cursă deja primești primul feedback al preluării comenzii, click-ul venind imediat după aceea.

Sunetul produs la fiecare apăsare depinde mult de modul fiecăruia de lucru. Dacă nu duci cursa butonului până la capăt, actuarea este destul de silențioasă. Comenzile rapide, bruște, vor veni alături de un click evident, specific oricărei tastaturi mecanice.

Forța de apăsare a switch-urilor MX Cherry Brown nu este ridicată. Astfel, am găsit tastatura ușor utilizabilă și pentru redactare de text, deși principala ei menire este de a ajuta gamerii în a obține cele mai bune performanțe. Totuși, nici după redactări de multe mii de cuvinte nu am găsit tastatura ASUS ROG Strix Flare ca una incomodă sau obositoare.

În jocuri, feedback-ul este suficient de bun, iar viteza de reacție nu va avea de suferit din cauza tastaturii. Înțelegi imediat când comanda a fost preluată de butonul apăsat.

Layout-ul tastaturii ASUS ROG Strix Flare primite de noi a fost unul QWERTY, standard US. Fonturile de pe fiecare buton le-am găsit un pic ciudate, fiind asemănătoare cu cele folosite și în scrierea brandului Republic Of Gamers.

Pe lângă butoanele tastaturii standard, ASUS ROG Strix Flare aduce și patru comenzi multimedia (Play/Pause, Stop, Previous/Rewind și Next/Fast Forward). Lângă acestea avem butonul pentru activarea iluminării și cel ce blochează tasta Windows.

În colțul din stânga sus vedem și o rotiță de control al volumului. Aceasta are dimensiuni optime spre a fi găsită și operată ușor, dar oferă un feedback aproape inexistent. Prea ușor se rotește și fără pic de rezistență. Senzația este că nu ai control deplin al acestei funcții este mult prea prezentă.

Iluminarea RGB a tastelor poate fi personalizată în două moduri, mai bine zis prin intermediul a două programe. Primul este cel pe care l-am prezentat și la căștile și monitorul ASUS de gaming, anume Aura Sync. Aici ai la dispoziție mai multe moduri de iluminare, precum și posibilitatea de a sincroniza iluminarea tastaturii cu alte periferice compatibile Aura Sync, dar nu cu alte tastaturi sau mauși.

Pentru a regla, sincroniza și personaliza la maximum tastatura ASUS ROG Strix Flare vei folosi programul ROG Armoury II. Aici sunt mai multe opțiuni față de ceea ce găsești în Aura Sync, afară de modurile de iluminare ai posibilitatea de a crea 5 profiluri separate, pe lângă cel standard ce nu poate fi modificat. Setările celor 6 profile sunt stocate în memoria internă a tastaturii și vor putea fi activate chiar și atunci când tastatura va fi conectată la un PC fără programul ROG Armoury II instalat.

Conectivitate

ASUS ROG Strix Flare este o tastatură ce se conectează la PC prin intermediul unei mufe USB 2.0. Cablul ce iese din tastatură se desparte către capăt în două astfel de mufe, prima asigură funcționarea normală, a doua activează portul USB de pe tastatură.

Astfel, avem un port USB pass through, adică practic un prelungitor al unei mufe USB de pe PC. În portul USB de pe tastatura ASUS ROG Strix Flare poți conecta, de exemplu, un maus, un mediu de stocare sau chiar căști compatibile.

Preț

Tastatură mecanică de gaming ASUS ROG Strix Flare – 780 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Cu prima tastatură mecanică am avut contact cu mult timp în urmă, pe la jumătatea anilor ’90. Primul computer pe care l-am deținut, unul cu procesor Intel 286, a venit la pachet cu o tastatură mecanică. Sunetul și modul de lucru ale acelei tastaturi mi-au rămas bine întipărite în minte, dar mai mult m-a impresionat faptul că, deși venise gata folosită, PC-ul fiind unul cumpărat la mâna a doua, a mai îndurat multe zeci sau poate sute de mii de apăsări ale fiecărei taste fără nici cel mai mic semn de oboseală.

Acesta este poate primul și cel mai important argument în a alege o tastatură mecanică: durabilitatea, rezistența în timp. Veți spune că, la cât costă, poți schimba multe tastaturi non mecanice decât să dai o grămadă de bani odată. Poate fi adevărat, dar odată ce ”înveți” o tastatură este destul de greu să treci apoi la alta.

Iar o tastatură de gaming se presupune că va avea de îndurat mult mai mult decât una de redactare. Așa că, în domeniul jocurilor pe PC, este total recomandat să alegeți o tastatură mecanică.

Să fie ea neapărat una ASUS ROG Strix Flare? Nu, n-am spus asta. Dacă după ce ați parcurs recenzia ajungeți la concluzia că vreți fix una ca aceasta, atunci prea bine, nu veți regreta. Poate doar un pic, căci este ceva cam scumpă. În rest, mari probleme nu are, prețul fiind singurul care m-ar da pe mine înapoi în a alege acest model. Sunt și alte tastaturi mecanice la ASUS care mi-ar plăcea, în cazul ROG Strix Flare am impresia că se cere cam mult pentru un sistem de iluminare RGB și posibilitățile ceva mai extinse de personalizare.

Principalele puncte pro și contra pentru tastatura mecanică de gaming ASUS ROG Strix Flare:

PRO

  • grad înalt de personalizare prin intermediul programului ROG Armoury II și al logo-ului blank;
  • memoria internă permite salvarea direct în tastatură a până la 5 profiluri individualizate;
  • confortabilă și pentru redactare de text;
  • port USB pass through ce-ți aduce în imediata apropiere a mâinilor o conectivitate USB.

CONTRA

  • rotița de control al volumului nu oferă deloc feedback;
  • având în vedere prețul cerut, era de preferat utilizarea și a metalului în realizarea finisărilor exterioare.