Software

Nu vreau să fiu cârcotaşul de serviciu, însă nouă funcţie de la Microsoft denumită Windows Recall este exemplul clar de aşa nu: nu cu mine, nu cu viaţa mea, nu cu intimitatea mea.

Dar ce face Windows Recall ?

Această funcţie poate fi privită ca pe o memorie fotografică, una foarte abilă şi foarte atentă la detalii. Cu Windows Recall activ calculatorul îţi va face tot timpul capturi de ecran în fundal şi le va păstra într-o arhivă. Practic orice mişcare pe care o faci va rămâne salvată în memoria calculatorului, totul într-o manieră organizată până în cel mai mic detaliu.

Problema este că toate aceste informaţii esenţiale despre tine şi despre activitatea ta de zi cu zi (sunt salvate inclusiv conturi, parole, absolut tot) pot fi foarte uşor accesate de un AI, astfel că la nevoie poţi apela la el pentru a te ajuta să îţi aduci aminte „ce culoare avea rochia fetei care a stat în dreapta ta la focul de tabără din excursia organizată în 2019 cu echipa şahiştii mascaţi”. Adică vorbim de nişte date extrem de amănunţite organizate într-un fel de enciclopedie digitală la care AI-ul are oricând acces.

Microsoft susţine totuşi că toate datele colectate de Windows Recall rămân stocate pe device şi nu ajung pe serverele companiei. Compania americană încearcă să ne liniştească şi spune că aceste informaţii vor rămâne strict în posesia noastră, dar oare îi crede cineva ?

Şi chiar dacă i-aş crede, cât timp va dura până când cineva va descoperi o vulnerabilitate, una mică, suficient cât să îi permită să aibă acces la aceste informaţii confidenţiale ? Sau cât va dura până când AI-ul va decide singur ce să facă cu acele date ?

Momentan funcţia Windows Recall va fi rezervată PC-urilor Copilot+, iar dacă nu vrei să o ai activă, la configurarea iniţială a PC-ului poţi alege dezactivarea acesteia (sper că o vom putea dezactiva şi ulterior, că altfel iar e de rău).

Via: zonait.ro