Microsoft Lumia 532 – review

14/07/2015

Am și uitat cât timp a trecut de la ultimul smartphone cu Windows Phone 8 pe care l-am testat. Asta pentru că Microsoft a preferat în prima parte a lui 2015 să nu aducă decât foarte puține modele noi, în contextul în care Windows 10 pentru telefoane mobile se află pe ultima sută de metri până la debutul comercial. Ne așteaptă o gamă actualizată de smartphone-uri din toamna anului curent.

Darius Pană a testat pe fratele mai mic, Lumia 435, iar Microsoft Lumia 532 în configurația dual-sim mi-a revenit spre testare, redactare de review.

Microsoft-Lumia-532 (10)

Specificații Microsoft Lumia 532 dual-sim

specificatii-Microsoft-Lumia-532


Care sunt diferențele între Microsoft Lumia 435 și Microsoft Lumia 532?

Microsoft Lumia 532 are o cameră fixed focus de 5 Megapixeli, iar Lumia 435 de 2 Megapixeli, procesor Qualcomm Snapdragon 200 de tip quad-core la Lumia 532 și de tip dual-core la Lumia 435, cu același accelerator grafic.

Design

Microsoft-Lumia-532 (1)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1560 mAh, manuale cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție și încărcător specific Nokia pe microUSB, dar fără cablu detașabil. Lipsesc cablul de tip microUSB – USB și căști pe jack de 3.5 mm. Asta pentru că Microsoft și-a propus să aducă un telefon cu un preț de achiziție cât mai redus. Pe de altă parte, îmi amintesc că am testat smartphone-uri low-cost cu accesorii de bună calitate în pachet, semn că se poate, dacă nu ești un brand A-list.

Microsoft Lumia 532 are un design tineresc și duce cu gândul la defunctul Nokia X, linii drepte, senzația de telefon bonsai cu dimensiuni reduse și grosime mai mare față de alte modele concurente. Cum am spus, telefon conceput pentru publicul adolescentin, de aici și culorile intense ale capacului spate de tip unibody ce se întinde și pe lateralele smartphone-ului.

Sunt diverse capace colorate și merge a fi asortat în funcție de ținută etc. În cele câteva zile de utilizare mi-a dat impresia de smartphone rezistent. Marginile laterale sunt fabricate dintr-un plastic mai rigid, iar partea spate dintr-un plastic mai moale, ce dă și un grip mai bun. Pe de altă parte nu are cum să alunece din mână, dimensiuni liliputane raportat la telefoanele din prezent cu diagonale ce pornesc de multe ori de la 5 inch în sus.

Nu-mi place mecanismul de deschidere al capacului unibody. Apeși puternic pe marginea laterală superioară și tragi destul de puternic spre a avea acces la sloturile pentru cele două cartele SIM și cardul microSD ce suportă până la 128 GB. Apropo, sunt curios cine cumpără un card microSD de 128 GB la un astfel de smartphone low-cost, îi dublează valoarea.

Ecran și sunet

Microsoft-Lumia-532 (17)

TN de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și un astfel de panel îmi amintește de primul Samsung GALAXY S (Super AMOLED de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixlei, în 2010). Au trecut 5 ani și 480×800 pixeli este o rezoluție întâlnită exclusiv pe telefoanele de buget.

Nu este un TN prost, ai lizibilitate și sub acțiunea razelor de soare, luminozitate bună. Totuși, parcă mi-aș fi dorit un IPS cu panelul ClearBlack, ar fi întregit peisajul. Stă mai prost în ce privește unghiul de vizualizare, culori ușor șterse în anumite situații. Plus că adună amprentele / grăsimea de pe de degete destul de rapid. Pe de altă parte, nu ai cum să faci mofturi mari în categoria telefoanelor cu preț de sub 100 euro, fără semnarea unui contract.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele lui Lumia 532, jos pălăria. Se aude foarte puternic, clar, sunet bine calibrat. Niciun alt smartphone cu preț de sub 100 euro nu se aude mai bine decât Lumia 532. Este și aici un punct de suspans. Speakerul se află pe spate și pus pe birou, sunetul emis ajunge a fi obturat și în loc de 100% în cazul unui apel primești 60%. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Am testat cu căști in-ear de calitate și m-a impresionat jucăria colorată de la Microsoft, audiție imersivă la un telefon low-cost.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Microsoft-Lumia-532 (18)

Qualcomm Snapdragon 200 de tip quad-core pe ARM Cortex-A7 la 1.2 GHz + Adreno 302 + 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

O astfel de arhitectură hardware pe un telefon Android ar aduce o experiență de utilizare modestă, la Windows Phone 8.1 totul stă în eficientizare, sistem de operare scris de la bun început pentru doar câteva configurații hardware, toate procesoarele venind de la Qualcolmm. De aici și viteza la nivel de UI, lipsa lag-ului în cele mai multe scenarii de utilizare, un browser bine puse la punct.

Și, totuși, lipsește ceva. Aplicațiile și aici mă refer la jocuri, în special, plus aplicațiile Google (YouTube, Gmail, Chrome etc). Un adolescent caută jocuri și pe Windows Phone 8.1 are o listă mult prea scurtă față de iOS și Android. Ecartul este mare și am impresia că niciodată nu va fi umplut. Pe de altă parte, lipsa de colaborare dintre Microsoft și Google face ca în 2015 pe Windows Phone 8.1 să nu ai aplicație oficială de YouTube ci doar un shortcut de genul m.youtube.com. Asta și pentru că Microsoft încasează subsidii generoase pentru fiecare smartphone Android comercializat (subsidii – o taxă ce permite folosirea patentelor pe care Microsoft le are în portofoliu).

În ce privește Windows Phone 8.1 nu o să insist prea tare, este fix același pe care-l cunoașteți de pe orice smartphone cu WP8. Nu s-a schimbat nimic, o letargie înainte de mult așteptatul Windows 10. Lumia 532 va primi o versiune light de Windows 10, mai puține funcții încorporate față de terminalele de top.

Aplicații preinstalate pe Microsoft Lumia 532:

– Alarmă, Calculator, Călătorii, Culinar, Date inteligente, Economisire Baterie, Fișiere, Fotografii, Finanțe;

– Hărți, Here Drive, Here Maps, Internet Explorer, Lumia Camera, Lumia Selfie, Lumia VIP, Lumia Storyteller (toate aplicațiile astea Lumia sunt anulate de senzorul de 5 Megapixeli de tip fixed focus = mediocru);

– Magazin de aplicații, Muzică, MixRadio, Messenger, OneDrive – stocare în cloud, OneNote – un fel de alternativă la Evernote, radio FM;

– Sănătate și fitness, Știri, Skype, Sport, Transfer date.

În browsing se descurcă bine, la fel și pe partea de socializare (Facebook, Twitter, Linkedin).

Performanță

Nu l-am mai trecut prin teste de benchmark. Sunt ușor irelevante în cazul acestui model. Aștept Windows 10 ca să relansez testele de benchmark pentru smartphone-urile cu software Microsoft.

Conectivitate

Microsoft-Lumia-532 (14)

Suport pentru două cartele SIM, 3G cu viteze de până la 21.6 Mbps în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de portul microUSB, în lateral stânga de niciun element de conectivitate.

În apelurile de voce se descurcă impecabil, reminiscență a experienței pe care Nokia o acumulase în domeniu. Nu au fost probleme în ce privește conexiunea la Wi-Fi sau 3G. Este un smartphone perfect pentru cei interesați să efectueze multe apeluri, în căutare de sistem de operare eficientizat, alt software decât Android etc.

Cameră foto și video

Microsoft-Lumia-532 (6)

5 Megapixeli de tip fixed focus, fără LED flash, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Nu-l cumperi pentru ce știe pe partea de foto și video, cu siguranță.

Am făcut câteva fotografii cu Microsoft Lumia 532:

Autonomie

Microsoft-Lumia-532 (13)

Bateria de 1560 mAh se descurcă neașteptat de bine, rezistă trei sferturi de zi la utilizare intensivă și te duce de dimineață până seara dacă nu-l forțezi la maxim. Pentru cei ce nu merg pe sincronizări în fundal aș spune că atinge și 1.5 – 2 zile.

Preț

Microsoft Lumia 532 dual-sim – 399 lei la eMAG.

Concluzii

Microsoft-Lumia-532 (21)

Microsoft Lumia 532 este un smartphone ce trebuie ales în cunoștință de cauză. Nu ai parte de o multitudine de aplicații și jocuri ca în universul Android, dar primești un pachet software solid și în timp ajungi a-l aprecia, te obișnuiești cu el și aștepți cu nerăbdare iterația următoare, ceea ce se întâmplă acum pe Android sau iOS.

PRO

– capace interschimbabile;

– design tineresc;

– software ce nu oferă lag / întârzieri în meniu;

– cel mai bun sunet regăsit pe un telefon cu preț de până în 400 lei, calitatea se menține și pe jack-ul de 3.5 mm;

– autonomie decentă.

CONTRA

– puține jocuri în Windows Marketplace;

– camera de 5 Megapixeli se descurcă modest de tot, nu are autofocus și nici LED flash.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.