Microsoft Lumia 950 – review

22/06/2016

Nu am cum să încep acest review fără să fac o mică paranteză. Piața smartphone-urilor în 2016 este împărțită între două sisteme de operare: iOS și Android, Windows Phone este în moarte critică clinică. Din păcate, aceasta a ajuns a fi realitatea momentului.

Microsoft în urmă cu 5 – 6 ani de zile avea șansa să devină un competitor real pentru Android și iOS, dar a făcut atât de multe greșeli și a bătut ușor pasul pe loc, de vânzările au devenit cu adevărat infime, fără a mai conta cu adevărat în piața telefoanelor inteligente, cred că și un jucător mai puțin cunoscut de prin China îi depășește.

Microsoft-Lumia-950 (1)

De ce s-a ajuns aici?

  1. După achiziția Nokia, niciun producător hardware major nu dorește a mai lansa un smartphone cu Windows Phone. Google a sesizat pericolul când avea Motorola în portofoliu și a preferat să arunce cartoful fierbinte spre Lenovo. Nu ai cum să deții hardware + software-ul sub aceeași pălărie și să ai pretenții ca Samsung, LG etc să aducă un telefon cu software-ul tău.
  2. Aplicațiile Google nu a ajuns pe Windows Phone OS. Asta pentru că Microsoft are o căruță de patente în portofoliu și primește câțiva dolari la orice smartphone Android comercializat. Nu s-a ajuns la un acord, iar Chrome, Gmail, Docs, YouTube etc, iar la etc înțelegeți toate serviciile Google, nu au ajuns pe sistemul de operare mobil al Microsoft.
  3. Nu doar că aplicațiile Google nu au fost portate, dar niciodată magazinul lor de aplicații nu a prins tracțiunea App Store sau Google Play, un ecosistem neinteresant pentru dezvoltatori de aplicații.
  4. Interfața Windows Phone nu a evoluat, nu a prins la public și au preferat să o mențină în continuare, indiferent că vorbim de Windows Phone 7, Windows Phone 8 sau Windows 10 Mobile.

Microsoft-Lumia-950 (18)

Până la urmă, nu trebuie să fac un monolog legat de Microsoft și deciziile sale pripite, cine știe ce supriză plăcută ne pregătesc în viitorul apropiat. Articolul de față este legat de Lumia 950, alături de 950 XL fiind flagship-ul cu Windows 10 Mobile.

Specificații Microsoft Lumia 950

specificații-Microsoft-Lumia-950

Design

Microsoft-Lumia-950 (4)

În pachet dați de smartphone, bateria de 3000 mAh, încărcător pe USB Type-C la 5V – 3.0A, cablu USB 3.0 – USB Type-C, ghid de utilizare, certificat de garanție, fără căști pe jack de 3.5 mm. Microsoft face un pic de risipă și pune un încărcător + cablu dedicat, mergea soluția clasică – încărcător cu mufă USB + cablu care să-l atașezi. Plus că încărcătorul sosit în cazul meu alături de Lumia 950 nu funcționa. Aveam cablul separat pe care-l puteam folosi, dar știe și wireless charging și am un încărcător de acest gen pe birou.

Nu sunt prea multe de spus la capitolul design, iar cei ce-l cumpără pe Lumia 950 nu o fac pentru asta. Punctează la partea practică, oferă acces la bateria de 3000 mAh, la sloturile pentru nanoSIM, dar și pentru cardurile microSD de până la 256 GB, capacul spate se prelungește și pe laterale. Nu am idee, dar cred că merge a fi accesorizat cu capace interschimbabile.

Plasticul folosit și modul în care arată telefonul ca atare nu-l încadrează în segmentul premium, mai degrabă spre divizia low-cost. Zici că este un Lumia 520 ce a crescut în dimensiuni de la 4 inch la 5.2 inch. Microsoft nu a pus preț pe modul în care arată ci pe ceea ce știe să facă. Dacă vrei să ieși în evidență cu noul tău smartphone la capitolul design, cu siguranță nu te duci spre Lumia 950.

Pentru nostalgici, arată ca un smartphone fabricat de Nokia. Se vede că au păstrat liniile aduse de telefoanele Nokia în ultimii 3 – 4 ani de zile, dar nu l-aș compara ca și calitatea a fabricației cu Nokia N9, Lumia 800 sau Lumia 920.

Ecran și sunet

Microsoft-Lumia-950 (16)

AMOLED de 5.2 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, panel ClearBlack, 565 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3 și cu un raport display / corp de 70.2%. Mi s-a părut ușor șters ca și culori afișate, deși vorbim de un ecran cu tehnologie AMOLED + panelul ClearBlack pe care Nokia l-a patentat la un moment dat. În rest, rezoluție mare, unghi bun de vizualizare, fără o reflecție deranjantă a spațiului ambiant.

Difuzorul îl găsiți lângă camera de 20 Megapixeli, iar faptul că senzorul se profilează puțin ajută ca sunetul emis să nu fie obturat când Lumia 950 ajunge a fi așezat pe o suprafață plană. Se aude puternic, clar, fără distorsiuni, suficient de mult bass, iar calitatea se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm regăsit în partea superioară, reglarea volumului se face din lateral dreapta. Și aici pot spune că se vede experiența fostei divizii de telefoane mobile a finlandezilor de la Nokia.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Microsoft-Lumia-950 (17)

Nu sunt prea multe de spus la acest capitol, al doilea smartphone cu Snapdragon 808 testat în ultimele zile. Ieri scriam de LG V10, iar acum a sosit rândul lui Lumia 950 de la Microsoft. Sistemul de operare mobil al Microsoft mizează strict pe configurații Qualcomm, iar cum totul sete in-house – hardware și software, de aici și o eficientizare a consumului de resurse și o funcționare impecabilă.

Nostalgicii Windows Phone tocmai la această eficientizare fac referire, telefoanele ieftine cu WP7 sau WP8 funcționau fără lag, pe când Android-ul low-cost livra lag / întârzieri în preluarea comenzilor din plin.

Revin la partea hardware de pe Lumia 950: Qualcomm Snapdragon 808 de tip hexa-core cu 2 x ARM Cortex-A57 la 1.82 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.44 GHz, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB. Important este că hardware-ul amintit îi permite să livreze funcția Windows Continuum, iar cu display-ul dock-ul achiziționat separat poți să ai parte de o interfața a la Windows 10 pe un monitor conectat prin display dock la Lumia 950. Mi-aș dori să văd această funcție pe Android, ar fi de-a dreptul excelent. Să ai o interfață de Chrome OS când conectezi Android-ul la monitor.

Microsoft pot spune că aici se află cu un pas în fața concurenței, dar nu-i suficient ca să livrezi un pachet complet. În primul rând, nu poți să folosești aplicațiile de Windows 10 ci ești limitat la cele existente pe Windows 10 Mobile și de aici se pierde o mare parte din caracterul util. Da, este excelent să-ți conectezi smartphone-ul la monitor, să redactezi mailuri, browsing prin social media și YouTube pe un ecran mare, gestionezi fișierele stocate, fotografiile și clipurile video, totul mai bine față de ceea ce primești pe un display de 5.2 inch. Totul pe o interfața light, fără un lag care să deranjeze, deși se vede clar că nu ai timpul de răspuns primit pe smartphone când îl butonezi cu degetele tale, acel butonezi spus în mod figurat.

Interfața Windows 10 Mobile nu pot spune că a evoluat mult de la paradigma adusă de WP7 și WP8. Setările au fost reorganizate, dar rămân mult prea complexe și până găsești ceva, îți prinzi urechile pe acolo. În timp, le înveți, dar un average user nu va aprecia această complexitate. Acum ai parte de notificări + setări rapide printr-un swipe de sus în jos etc.

Aplicații preinstalate pe Microsoft Lumia 950;

Fitbit – pentru brățările de fitness, Amazon App – nu are nevoie de descriere, Alarme și Ceas, Calculator, Calendar Outlook, Cameră foto, Candy Crush Saga, Excel, Explorer, Facebook, Feedback Windows;

Filme și TV, Finanțe, Fotografii, Gadgeturi, Lumia – Ajutor și Sfaturi, Magazin, Mesagerie, Meteo, Microsoft Edge, Muzică Groove;

OneDrive, OneNote, Știri, Telefon, Transfer date, Uber, Videoclip Skype, Word.

Microsoft ca și Google face un push susținut pentru aplicațiile sale, dar parcă bloatware-ul este mai redus față de ceea ce primești pe un telefon Android, chiar și pe unul din programul Nexus.

Trebuie să fac și o precizare. Nu am redactat capitolul Performanță, asta pentru că vorbim de un ultim mohican. Nu am cu ce să-l compar, nu prea mai sunt teste de benchmark actualizate în Windows Marketplace, nu ar avea nicio relevanță să pun benchmark-uri făcute pe Lumia 950.

Apropo, multe jocuri și aplicații din App Store și Google Play nu le găsești în Windows Store. Nu există suport din partea Google pentru telefoanele cu Windows 10 Mobile, un mare fiasco din acest punct de vedere.

Interfața Windows 10 Mobile pe Lumia 950;

Conectivitate

Microsoft-Lumia-950 (12)

Am testat Lumia 950 în configurația dual-sim, suport pentru două cartele nanoSIM + slot dedicat pentru cardurile microSD de până la 256 GB. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 17(700), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300).

Da, are suport pentru 4G-ul în FDD și TDD, implicit și în Digi Mobil, de aceea îl și găsiți în oferta de telefoane a RCS-RDS.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.1, A-GPS, GLONASS și BDS, hotspot. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de reglarea volumului, power și tastă dedicată pentru activarea camerei foto și video, portul USB type-C la bază, iar pentru a avea acces la bateria de 3000 mAh, cele două sloturi SIM și slotul pentru microSD trebuie îndepărtat capacul spate.

În apelurile de voce s-a descurcat impecabil, la fel și în ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 4G.

Cameră foto și video

Microsoft-Lumia-950 (7)

Pe lângă Windows Continuum, modul în care se descurcă Lumia 950 la capitolele fotografii și clipuri video consider a fi un al motiv pentru care merită a fi pus pe lista de achiziție. Folosește o cameră principală de 20 Megapixeli cu f/1.9, obiectiv de 28 mm, optică Carl Zeiss, triple LED flash RGB.

Focalizează prompt, iar fotografiile ies corect, natural, fără aberații cromatice, fără a fi suprasaturate. Se descurcă decent și în situațiile low-light, apreciez că au pus un buton fizic dedicat spre activarea rapidă a capturii foto și video.

Clip făcut cu Microsoft Lumia 950;

Fotografii făcute cu Microsoft Lumia 950;

Autonomie

Microsoft-Lumia-950 (14)

Bateria de 3000 mAh este pusă la lucru de display-ul de 5.2 inch cu rezoluție QHD și cu luminozitatea la maxim, utilizare intensivă te duce spre 5 – 6 ore de folosire intensivă. Nu l-am pus la lucru în testul nostru standard, o scăpare în cazul acestui review. Mi se pare că se descurcă onorabil, cu două cartele SIM în stand-by, dar fără a impresiona. Ca să treci ziua, ai nevoie de o baterie externă. Apreciez faptul că știe încărcare wireless pe lângă cea clasică pe portul USB Type-C.

Preț

Microsoft Lumia 950 dual-sim – 1949 lei la eMAG.

Concluzii

Microsoft-Lumia-950 (23)

Microsoft Lumia 950 este una dintre puținele opțiuni pentru cei caută altceva, altceva pe lângă Android și iOS. Îl văd mai potrivit în mediul business (Word, Excel, Windows Continuum). Din păcate, magazinul de aplicații nu-l recomandă celor interesați de jocuri, serviciile Google, multe aplicații nu au suport pentru Windows 10 Mobile.

PRO

  • Windows Continuum și o versatilitate inexistentă la concurență;
  • sound de bună calitate;
  • rezultate bune spre foarte bune ale camerei principale de 20 Megapixeli în captura foto și video;
  • conectivitate ridicată.

CONTRA

  • senzația de smartphone ieftin dată de calitatea materialelor și atenția la detalii;
  • culorile ușor șterse ale display-ului;
  • autonomie modestă;
  • insuficiente aplicațiie și jocuri în magazinul dedicat, dacă facem comparație cu iOS și Android;
  • nu se știe sigur care sunt planurile Microsoft pe zona de mobile, un exit pe ușa din spate pare a fi cel mai probabil. 
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.