Videoproiectorul este un dispozitiv folosit îndeosebi pentru prezentări, deci în mediul business ori educațional. Destul de puțini sunt cei care folosesc un astfel de gadget pentru acasă, spre a crea o adevărată experiență home cinema.

Produsul adus azi în discuție își dorește să aducă mai multă portabilitate, una căutată la un videoproiector clasic. Chiar dacă este promovat drept un ”pocket projector”, adică un ”proiector de buzunar”, eu nu l-aș numi tocmai așa pe Vivitek Qumi Q3 Plus. Portabil? Da. De buzunar? Nu prea sau, în cel mai bun caz, potrivit în buzunarul unui palton ori geacă de iarnă.

Vedem mai departe de ce nu-l consider tocmai de buzunar, deocamdată să parcurgem cele mai importante caracteristici.

Specificații pentru mini proiectorul Vivitek Qumi Q3 Plus

  • Lampă cu tehnologie DLP de la Texas Instruments;
  • Rezoluție nativă HD720p 1280 x 720 pixeli, format 16:9, rezoluție maximă suportată 1080p (1920 x 1080 pixeli) @ 60Hz;
  • Luminozitate: 500 ANSI Lumens;
  • Contrast: 5.000:1;
  • Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore;
  • Diagonală: minim 19 inch (48 cm) – maxim 100 inch (2.54 metri);
  • Conectivitate: HDMI, Composite Video (via 3.5 mm jack), Audio Out (via mini jack), 2 x USB, slot card microSD, Wi-Fi 802.11 b/g/n, bluetooth;
  • Sunet: 2 x 2W;
  • Rulează sistem de operare Android 4.4.2 Kit Kat, procesor quad-core la 1.5 GHz, 8 GB memorie internă;
  • Baterie de 8000 mAh;
  • Dimensiuni: 176 x 103 x 28 mm;
  • Greutate: 460 grame.

Design

Cutia în care vine mini proiectorul Vivitek Qumi Q3 Plus mai conține și un cablul HDMI – HDMI, un încărcător cu cablu de alimentare, telecomandă cu baterii corespunzătoare, ghid rapid de utilizare și certificat de garanție.

Produsul primit la test a venit în varianta de culoare albă, mai poate fi cumpărat și negru, roșu sau auriu.

Să explic în primul rând de ce nu-l consider pe Vivitek Qumi Q3 Plus un proiector de buzunar. Fiindcă dimensiunile sale și, mai ales, greutatea nu-l recomandă a fi purtat în buzunar. Cel puțin nu în acela al blugilor, poate în cele spațioase ale unui palton ori sacou, dar tot va atârna destul de serios.

Pe de altă parte, Vivitek Qumi Q3 Plus este cu adevărat portabil, iar această portabilitate este dată mai ales de bateria încorporată. Astfel, față de un proiector clasic, acesta poate fi scos din geantă și poate proiecta complet independent, fără nici măcar un cablu atașat. Vom vedea mai încolo cum și în ce moduri.

Nu încape îndoială că Vivitek Qumi Q3 Plus este de mici dimensiuni, dar și cu greutate redusă față de un proiector convenținal. El este realizat în mare parte din plastic, dar se mai găsesc și mici porțiuni din metal.

Lampa este protejată pe durata transportului de un capac ce glisează către dreapta când este nevoie de proiecție. În stânga lămpii sunt poziționate și cele două difuzoare de câte 2W fiecare.

Lateralele dispun de grile de răcire, iar pe spate sunt amplasate toate elementele de conectivitate, precum și butonul power și portul de recepție a semnalului infraroșu ce vine de la telecomanda din pachet.

Pe baza proiectorului găsim un mic picioruș din cauciuc ce se rabatează. Din păcate acesta nu poate asigura mai mereu poziția corectă de proiectare, căci nu dispune de reglaje. Poate fi doar folosit ori lăsat în pace. În afară de acesta, proiectorul mai este prevăzut cu patru piciorușe din cauciuc și cu un șurub de 1/4 inch spre a putea fi fixat pe un trepied.

Tot pe partea posterioară este amplasat și ventilatorul ce asigură răcirea corespunzătoare a lămpii.

Din punct de vedere al construcției, Vivitek Qumi Q3 Plus se prezintă bine. Pare destul de solid, chiar dacă finisările și materialele puteau fi mai bune. La prima vedere poate părea destul de fin asamblat, dar la o analiză atentă vei descoperi mici imperfecțiuni.

Imagine și sunet

Până să ajungem la alte caracteristici pe care Vivitek Qumi Q3 Plus le oferă, să vedem mai întâi cum proiectează acesta. Lampa cu tehnologie DLP ce vine de la Texas Instruments se descurcă onorabil în majoritatea situațiilor.

Luminozitatea maximă de 500 ANSI Lumens nu poate face minuni atunci când dorești să proiectezi în spații cu lumină ambientală intensă. Recomandat este ca ziua să trageți draperiile ori jaluzelele dacă acestea există. Altfel nu veți aprecia pe deplin rata de contrast de până la 5.000:1 și imaginile vor părea un pic cam șterse.

În spațiile întunecate, Vivitek Qumi Q3 Plus reușește să facă o figură frumoasă, mai ales când luăm în calcul dimensiunile acestui gadget. Culorile sunt vii, iar contrastul suficient de înalt. Rezoluția nativă este una HD 720p, așa că pe diagonale mari imaginile pot apărea ceva mai soft.

Nu sunt deloc probleme în prezentările tip PowerPoint, cu grafice, cu mult text de dimensiuni mari, dar pentru multimedia (filme, poze) Vivitek Qumi Q3 Plus nu poate fi considerat chiar cel mai bun.

Deși este de mici dimensiuni, proiectorul Vivitek Qumi Q3 Plus pune la dispoziția utilizatorului și două difuzoare a câte 2 W fiecare. Acestea oferă un volum suficient de ridicat pentru multe scenarii, însă nu este recomandat pentru prezentări în camere mai mari de 15-20 de mp.

Calitatea sunetului nu este nici ea cea mai bună, frecvențele joase lipsesc, iar conturarea celorlalte lasă de dorit. Pentru prezentări ori experiențe multimedia cu pretenții este necesar să conectați difuzoare externe. Puteți face asta cu sau fără fir, după cum vom vedea la capitolul Conectivitate.

Diagonala maximă de 100 inch (254 cm) poate fi atinsă la o distață de proiectare de 3.7 metri. La 1 metru distanță de proiectare primim o diagonală de circa 70 cm, la 1.5 metri avem o diagonală de aproximativ 100 cm, iar la 2 metri diagonala ajunge la 140 cm. La 3 metri distanță de proiecție diagonala măsoară puțin peste 2 metri.

Utilizare

După cum spuneam, Vivitek Qumi Q3 Plus aduce la bază un mic picioruș pe care însă nu te poți baza pe deplin. Mai bine optați pentru un mini trepid cu multiple reglaje și astfel veți putea obține exact unghiul optim de proiecție.

Ceea ce este cu adevărat de apreciat la Vivitek Qumi Q3 Plus este modul de operare. Acesta poate proiecta complet autonom de orice alt dispozitiv. Nu este nevoie să fie legat la absolut niciun alt aparat de redare, poate fi folosit fără sursă de redare.

Cum așa? Foarte simplu: Vivitek Qumi Q3 Plus rulează o versiune intens modificată de Android 4.4.2 KitKat. Practic, este propusă o interfață de Media Box, iar controlul funcțiilor se face prin intermediul telecomenzii din pachet.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 4.4.2 KitKat de pe Vivitek Qumi Q3 Plus:

În ecranul Home sunt 9 meniuri principale ce pot fi accesate destul de ușor cu tastele de navigare și selecție de pe telecomandă. Vorbim despre: Photo, Video, Music, Document, App Store, Browser, Apps, WiFi și Settings.

Foarte important de reținut este că poți pune muzica, filmele, pozele ori documentele pe un card microSD sau pe un stick USB și le poți rula direct din proiector, fără a fi nevoie de alt dispozitiv de redare.

Sistemul de operare se mișcă mai tot timpul rapid, fără prea mult lag. Experiența este una suficient de fluidă, chiar dacă doar din telecomandă este ceva mai greu de ajuns repede în toate meniurile. Poți atașa un mouse, o tastatură sau un kit ce le conține pe amândouă prin unul dintre cele două porturi USB ori le poți conecta pe cele compatibile direct prin bluetooth.

Android-ul 4.4.2 KitKat este pus în mișcare de un ansamblu hardware despre care nu știm prea multe. Avem informații doar despre procesor, care este unul quad-core tactat la 1.5 GHz și despre memoria internă ce măsoară 8 GB (5.32 GB disponibili utilizatorului). După cum se mișcă sistemul de operare bănuiesc că memoria RAM este de 1 GB.

Din telecomandă poți accesa și meniul OSD al proiectorului:

Aici găsești mai multe opțiuni valabile indiferent de sursa de redare. Se pot face ajustări pentru imagine, sunet, temperatura de culoare, aspect ratio, keystone (manual ori automat, caz în care reglează de unul singur destul de bine).

Desigur, Vivitek Qumi Q3 Plus poate proiecta și în mod clasic. El redă ce primește de la sursă, care poate fi un PC, un smartphone ori o tabletă. Acestea pot fi legate prin portul HDMI ori cel AV In, sau direct prin Wi-Fi, făcând screen mirroring.

Conectivitate

Toate elementele fizice de conectivitate sunt amplasate pe laterala din spate a dispozitivului. Aici găsim jack-ul combo de 3.5 mm ce poate fi utilizat fie pentru AV In, fie pentru ieșire audio. Lângă el sunt cele două porturi USB, apoi este portul HDMI, urmează slotul pentru card microSD, deasupra căruia este amplasat portul infraroșu pentru recepția comenzilor ce vin de la telecomandă. Mai departe vedem jack-ul ce permite alimentarea cu energie electrică și încărcarea bateriei interne, precum și butonul Power.

Vivitek Qumi Q3 Plus aduce și conectivitate fără fir prin Wi-Fi 802.11 b/g/n, precum și bluetooth. Prima poate fi utilizată pentru conectarea dispozitivului la internet, dar și pentru a face screen mirroring de pe alt dispozitiv mobil, iar a doua permite conectarea unor boxe sau a altor periferice ce dispun de bluetooth.

Autonomie

Ceea ce-l face pe Vivitek Qumi Q3 Plus cu adevărat un proiector portabil este bateria încorporată. Astfel, nu este nevoie să te afli lângă o sursă de curent spre a proiecta ceea ce-ți dorești. Doar pornești dispozitivul și te bazezi pe acumulatorul de 8000 mAh.

Acesta promite până la 2 ore de redare continuă, ceea ce aproape am obținut și eu în test. Desigur depinde mult și de scenariul de utilizare, de intensitatea luminoasă a proiecției, precum și dacă vei folosi boxele interne ale proiectorului, când autonomia poate fi redusă puțin.

Preț

Vivitek Qumi Q3 Plus – 2.150 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Vivitek Qumi Q3 Plus reușește să fie un proiector cu adevărat portabil. Nu doar dimensiunile și greutatea reduse îl recomandă astfel, ci mai ales faptul că poate proiecta complet independent de alt dispozitiv fiindcă rulează sistemul de operare Android, precum și independent față de o sursă de energie.

Asta îl face să iasă în evidență și să devină dorit în detrimentul altor proiectoare. În această gamă de preț poți găsi cu siguranță o imagine mai bună, dar nu vei avea același grad de portabilitate. Sau dacă vei găsi portabil și cu baterie inclusă, nu vei găsi și cu sistem de operare integrat.

Acestea sunt în fapt marile avantaje ale acestui mini proiector portabil. Le-am trecut și mai jos la puncte pro, după care am structurat minusurile lui Vivitek Qumi Q3 Plus:

PRO

  • rulează sistemul de operare Android ceea ce-l face să poată reda conținut fără a fi legat la o sursă de redare;
  • bateria integrată de 8000 mAh poate oferi până la 2 ore de autonomie;
  • Wi-Fi integrat pentru conectivitate la internet, dar care permite și screen mirroring de pe alte dispozitive;
  • suficient de mic și de ușor spre a putea fi considerat cu adevărat portabil, chiar dacă nu tocmai ”de buzunar”;
  • calitate bună a imaginii, culori vii, contrast bun.

CONTRA

  • piciorușul de sprijin nu permite ca reglarea proiecției să poată fi făcută corespunzător, este nevoie de un trepied sau de alte accesorii în acest sens;
  • deși apreciez că rulează sistemul de operare Android, mi-ar fi plăcut să vedem instalată o versiune actuală și nu una lansată încă din 2013, anume 4.4.2 KitKat.