Denumirea oficială este de Mio MiVue Mirror R30 și asta pentru că vorbim de o oglindă retrovizoare ce are atașate toate funcțiile unei camere video de tip DVR. Mio și-a dorit prin acest gadget să vină în întâmpinarea celor care-și doresc să înregistreze acțiunea din fața automobilului, dar fără a pierde din vizibilitate.

Mai ales că de multe ori pe lângă camera video se adaugă și un GPS sau smartphone pe stativ în rol de GPS ad-hoc și pe străzile intens circulate poți avea partea de vreo supriză neplăcută, nu vezi o mașină sau un pieton cu vizibilitatea obturată de accesoriile montat pe parbriz. Nu m-aș mira să vină ceva reglementări în acest sens, prin Codul Rutier.

Mio-MiVue-R30 (5)

Specificații Mio MiVue R30

– ecran LCD de 4.3 inch;

– obiectiv cu senzor CMOS de 4 Megapixeli și diafragmă F/2.2;

– sistem optic cu șase elemente din sticlă;

– filmează la rezoluția maximă de 2304×1296 pixeli / Extreme HD cu 30 fps în format H.264;

– înregistrează la un unghi de 130 grade;

– sistem de avertizare vizuală și sonoră pentru părăsirea benzii de circulație;

– senzor G cu 3 axe ce înregistrează direcțiile de deplase pe o diagramă cu unde;

– slot pentru cardurile microSD;

Design

Mio-MiVue-R30 (12)

În pachet dați de oglinda propriu-zisă, încărcător auto cu cablu lung, 4 elemente din plastic ce ajută la fixarea de oglinda automobilului, cârpa din catifea moale pentru ștergerea oglinzii, manuale cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție.

Ecranul de 4.3 inch este poziționat în mijlocul oglinzii, sub el se află la bază și butoanele de control + slotul pentru cardurile microSD, în partea superioară regăsiți portul miniUSB cu rol în încărcarea gadgetului. Aici ar fi o mică problemă de ergonomie. MiniUSB-ul se află în partea superioară a oglinzii, cablul trebuie să stea într-o poziție nefirească spre a alimenta camera DVR. Plus că de multe ori te încurcă în manevrarea cutiei de viteze. Era ok cu miniUSB-ul la bază, l-ar fi făcut să pice mai natural, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare.

Oglinda are și un difuzor încorporat, pe spatele său. Senzorul CMOS se rotește la 360 de grade în jurul poziției sale. Nu mică mi-a fost supriză când mecanismul din capul său a căzut pur și simplu pe bord, în mașină. L-am fixat la loc, dar nu se înfiletează ci pur și simplu îl repui în poziția respectivă.

Funcționalitate

Mio-MiVue-R30 (8)

Sunt 4 cleme din plastic moale, dar sunt suficiente două pentru fixarea lui R30 de oglinda retrovizoare a mașinii, celelalte două sunt de rezervă. Am o Skoda Octavia Tour și mi-a acoperit vizorul spre spate, în întregime. Mio MiVue R30 mi s-a părut ceva mai întunecată decât oglinda originală. În timpul zilei chiar dacă display-ul central de 4.3 inch se aprinde nu zărești nimic, pe timp de noapte, exact viceversa și recomand oglinda laterală. Altfel vezi doar ecranul lui R30 și pierzi vreun detaliu important.

Camera pornește de când o conectezi la sursă de încărcare și se oprește la câteva secunde după ce a fost deconectată. Butoanele fizice ajută la o setare rapidă a device-ului, nu mi-a dat bătăi de cap din punctul ăsta de vedere. Sunt trei moduri între care poți jongla: Foto / camera captează imagini, Video / înregistrează în ritm continuu, Arhivă / vezi clipurile video și fotografiile făcute cu R30.

Am mers pe înregistrare la 1080p, iar cardul microSD folosit avea 64 GB. A făcut o formatare a cardului și a început a adăuga fișiere. Am încercat să activez funcțiile smart pe care oglinda Mio spune că le are, dar pe străzile românești nu am obținut mare lucru. Nu am primit avertizare când am încălcat liniile continue, deși am făcut asta de câteva ori ca să văd dacă zice ceva. Mi-am riscat permisul pentru un review de pe site. Glumesc.

Giroscopul încorporat mi se pare util, se mișcă mașina și începe să înregistreze. Și aici caracterul practic fiind restrâns, un hoț pleacă cu oglindă + mașină sau sparge un geam lateral, iar R30 nu are cum să-l înregistreze, la fel dacă un vecin vrea să-ți zgârie automobilul nu ai nicio dovadă.

Clipuri video făcute cu Mio MiVue R30

Clip 1;

Clip 2;

Preț

Mio MiVue R30 – 759 lei la eMAG.

Concluzii

Mio-MiVue-R30 (1)

Cum am și spus la un moment dat, plătești pentru forma atipică și calitatea filmărilor. Funcțiile smart, ori nu am reușit eu să le activez, ori sunt disponibile în condiții ideale, condiții neregăsite pe străzile din țara noastră. Nu-mi place modalitatea în care-și face înregistrările plus că nu înțeleg anumite tertipuri ale sale. Spre exemplu, am mers cu camera în jur de două săptămâni, iar când mi-am verificat microSD-ul înregistrase doar ultima călătorie. Nu-mi place nici limita de 5 minute, un clip ar putea să aibă și 10 sau 20 de minute fără probleme.

Una peste alta, mi se pare că raportul preț / specificații transformă Mio MiVue R30 într-un gadget poziționat prea sus ca preț de raft. Cum spunea și un comentator, cu 30% mai ieftină și parcă merită camera DVR ascunsă într-o oglindă.

PRO

– design atipic, nu ocupă spațiu de pe parbriz;

– calitate foarte bună a filmărilor.

CONTRA

– autonomie mică a bateriei încorporate, câteva secunde;

– port miniUSB poziționat într-un mod ciudat;

– organizare defectuoasă a fișierelor înregistrate;

– funcții smart pe care nu am reușit să le activez.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.