Ultimul monitor de la LG pe care l-am testat a fost unul pe cât de interesant, prin aspectul său ultra wide, pe atât de performant raportat la preț – LG 34WK650-W. Astfel, aveam așteptări destul de mari și de la monitorul pe care îl voi prezenta în continuare, mai ales că, după parcurgerea specificațiilor, LG 32UK550-B avea deja șanse să se dovedească un nou produs reușit de la compania sud-coreeană.

Specificații pentru monitorul 4K LG 32UK550-B

Specificatii monitor 4K LG 32UK550-B

Design

În cutia în care am primit monitorul LG 32UK550-B am găsit și suportul de birou, alcătuit din două piese, o clemă din plastic pentru piciororul standului, cablul și adaptorul de alimentare, un CD cu manualul de utilizare și câteva pliante cu diferite informații:

Din informațiile pe care le-am găsit, în pachetul de retail, pe lângă cele de mai sus, ar trebui să mai fie și un cablu HDMI 2.0 și unul Display Port 1.2.

Suportul de birou se montează în doar câteva secunde. Nu este nevoie de nici o unealtă (a se citi șurubelniță), întrucât singurul șurub ce trebuie înșurubat poate fi strâns doar cu mâna. Partea ce se atașează monitorului se fixează prin câteva cleme, deci nici aici nu sunt probleme.

Standul permite ajustări pe înălțime, cu o cursă de 10 cm, pe înclinare față/spate, de la -5 la 15 grade, dar și pe înclinare orizontală cu câteva grade. Nu există posibilitatea de a roti ecranul în jurul suportului.

Clema de plastic din cutie se prinde pe piciorul standului și permite trecerea cablurilor prin ea spre a le organiza cât de cât. Stabilitatea dată de standul de birou este foarte bună.

Marginile din jurul display-ului nu sunt cele mai înguste, dar nici late nu le-aș considera.

Singurul buton de control al funcțiilor monitorului este situat pe muchia de jos. Acest buton este de fapt un joystick ce poate fi acționat pe 4 direcții și care poate fi și apăsat. De asemenea, butonul este iluminat cu LED.

Calitatea de fabricație a monitorului LG 32UK550-B este foarte bună, absolut nimic nu lasă impresia unui produs ieftin. Chiar dacă plasticul carcasei nu este unul dintre cele mai pretențioase materiale, acesta se simte plăcut la atingere, iar finisările sunt atent lucrate.  

Imagine

Ecranul monitorului LG 32UK550-B este unul de tip VA, cu diagonala de 32 inch și rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli), de unde rezultă o densitate a pixelilor de circa 139 ppi. Poate părea puțin în comparație cu densitataea de pixeli de la orice smartphone actual, dar, în realitate, absolut totul apare perfect conturat. Panelul monitorului LG 32UK550-B este cel mai sharp din tot ce am testat până acum. Chiar și cele mai mici fonturi sunt perfect conturate, iar detaliile din orice imagine sunt aproape ideale.

Display-ul afișează 1.07 miliarde culori, având o adâncime de 10 biți, obținută dintr-una nativă de 8 biți la care se adaugă algoritmul FRC (Frame Rate Control) aplicat de producător.

Panelul VA este unul de foarte bună calitate, culorile sunt extrem de vii și plăcute. Nivelul de negru poate că nu este atât de adânc precum ar putea fi la un panel IPS, dar oricum este unul foarte bun. Nici unghiurile de vizualizare nu sunt largi, departe de cele anunțate oficial, de 178 de grade pe orice direcție. În realitate, deja de pe la 40 – 45 de grade deviație față de perfect perpendicular, se observă o scădere a constrastului și o pierdere a saturației culorilor. Dacă privesști ecranul de acolo de unde trebuie, atunci vei avea în față o imagine corectă.

Să vedem cum arată culorile odată ce le testăm cu un colorimetru LaCie BlueEye Pro și software-ul dedicat. Am făcut inițial teste cu fiecare mod prestabilit de afișare a imaginii. Sunt nu mai puțin de 15 astfel de moduri. 

Teste de culoare în modurile prestabilite de afișaj ale monitorului LG 32UK550-B:

Cele mai mici deviații Delta E sunt în modurile Rec709, EBU și SMPTE-C.

Monitorul LG 32UK550-B vine gata calibrat din fabrică, există în cutie un raport care certifică calibrarea individuală. Ce nu am găsit în acest raport este modul de afișaj pentru care se aplică calibrarea.

Prima încercare de calibrare am făcut-o folosind colorimetrul și programul BlueEye Pro, însă fără a crea un profil în PC. Practic am folosit doar setările monitorului prin intermediul meniului OSD. 

Galerie cu meniul OSD al monitorului LG 32UK550-B:

Astfel am obținut o deviație medie Delta E94 de doar 1.8, cu un maxim de 4.3. Am pus mai jos setările folosite spre a ajunge la aceste valori. Repet, fără profil de culoare creat în PC:

Am trecut apoi la o calibrare completă, cu salvarea unui profil de culoare în PC. Rezultatele obținute au fost extrem de convingătoare, cu un Delta E94 mediu de 0.5 și un maxim de 1.5 și cu deviație Delta E2000 medie de 0.9 și maximă de 2.5. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Rezultate deltaE după calibrarea monitorului LG 32UK550-B:

După ce am văzut cum stăm pe partea de culori, să vă mai vorbesc și despre alte aspecte ale imaginii. Luminozitatea maximă este suficient de ridicată indiferent de situație. Ajută enorm panelul de tip Anti-Glare 3H ce nu reflectă aproape deloc mediul ambiant. Nici măcar lumina ce ajunge direct perpendicular pe display nu este reflectată mai deloc.

Contrastul este și el suficient de înalt, iar faptul că monitorul LG 32UK550-B suportă conținut HDR10 aduce un plus pe partea de interval dinamic. Nu este chiar cel mai bun aici, dar se descurcă onorabil.

Unele moduri prestabilite, în special cele de gaming, încearcă să aducă prea multe detalii în zonele întunecate. Astfel, acolo unde ar trebui să fie negru, este un gri nu tocmai închis. Detaliile nu ies astfel toate la inveală, cu toate că trebuie să recunosc că apar unele pe care nu le știai acolo. Cu toate astea, consider că uneori, în anumite moduri de gaming predefinite, se încearcă o creare artificială a unui Dynamic Range mai extins decât este în realitate.

Și fiindcă tot am vorbit de gaming, să vă spun cum se descurcă și aici LG 32UK550-B. Pe pagina oficială a produslui se fac multe referiri la capabilitățile de gaming ale acestui monitor. În realitate, doar din specificații ne putem da seama că acest monitor nu este tocmai unul de gaming. Cu un timp de răspuns de 4 ms de la gri la gri și o rată de refresh de doar 60 Hz nu ai cum să impui pretenții de gaming, chiar dacă aduci suport AMD FreeSync.

Eu am jucat câteva zeci de minute trei titluri de jocuri și aș spune că pentru împătimiții de gaming acest monitor nu reprezintă cea mai bună alegere. Dacă, în schimb, sunteți doar un jucător ocazional și nu neapărat de FPS-uri, atunci LG 32UK550-B poate reprezenta o soluție. Însă este o soluție de compromis, nu un monitor dedicat de gaming.  

Până la urmă, tocmai asta este LG 32UK550-B: un monitor ce se descurcă foarte bine în multimedia și office (cu mod predefinit Reader) și bine în editare foto/video, design și gaming. Trebuie doar să țineți cont că rezoluția 4K cere un PC destul de capabil pentru sarcinile mai dificile.

Sunet

Monitorul LG 32UK550-B se laudă cu sunet extern de 5W pe două canale. Nu se speficică dacă sunt două difuzoare, iar din ce am observat eu ar fi vorba doar despre un singur difuzor. Sincer, oricum nu contează, întrucât calitatea lasă de dorit. Volumul maixm este suficient pentru un monitor, dar totuși nu aș folosi sunetul decât la nevoie și în nici un caz pentru muzică, filme sau jocuri. Pentru a vedea un clip pe YouTube sau ceva pe Facebook, poate.

Situația se schimbă radical prin ieșirea de sunet prin jack de 3.5 mm. Aici, LG 32UK550-B este de departe cel mai bun monitor pe care l-am testat. Sunetul este de o calitate mai mult decât acceptabilă. Înaltele și mediile sunt foarte bine redate, doar bass-ul mi-ar fi plăcut a fi mai grav. Volumul maxim este și el impresionant, doar că la peste 75 – 80 % din capacitate apar distorsiuni evidente. Față de toate monitoarele pe care le-am mai testat, jack-ul de 3.5mm de pe LG 32UK550-B este chiar util.

Conectivitate

Fără a face exces de porturi pentru conectivitate, LG 32UK550-B pune la dispoziția utilizatorului doar baza. Avem două porturi HDMI 2.0 cu suport HDCP 2.2 și un Display Port 1.2. La acestea se adaugă jack-ul de 3.5 mm pentru ieșire de sunet. 

Din păcate, nu există nici măcar un port USB, lipsește și un mini Display Port sau un DVI, pentru cine mai are nevoie de așa ceva.

Preț

Monitor 4K LG 32UK550-B – 2.028 lei pe PCgarage.ro

Concluzii

În cazul în care vă gândiți să cumpărați un monitor LG 32UK550-B în special pentru gaming, atunci eu aș zice că puteți găsi ceva mai capabil, inclusiv tot de la LG. Dacă în schimb aveți nevoie de un monitor bun la toate, cu diagonală mare, aspect clasic 16:9 și rezoluție 4K, atunci LG 32UK550-B se dovedește o alegere inspirată.

Oferă culori extrem de plăcute și exacte după calibrare, luminozitate și contrast suficient de ridicate și un panel ce nu reflectă mai deloc spațiul ambiant. În plus, suportul de birou permite ajustări ample pe cele mai importante direcții, iar sunetul prin jack-ul de 3.5 mm este mai mult decât decent.

Pe de altă parte sunetul prin difuzorul extern este mediocru, cel mult. Conectivitatea este și ea doar de bază, fară vreun port USB sau un DVI.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul 4K LG 32UK550-B:

PRO

  • imagine de foarte bună calitate, culori plăcute și exacte, luminozitate și contrast înalte;
  • conturare excelentă chiar și a celor mai fine detalii;
  • panelul nu reflectă aproape deloc mediul ambiant;
  • sunet de bună calitate prin jack-ul de 3.5mm;
  • suportul de birou permite reglaje suficient de ample pe cele mai importante direcții;
  • calitate de fabricație ridicată, monitorul se simte foarte solid construit.

CONTRA

  • sunetul extern este de o calitate cel mult mediocră;
  • conectivitate doar de bază, fără porturi USB, Mini Dispaly Port sau DVI.