Cu monitoare ultra wide m-am mai tot întâlnit de-a lungul timpului, iar azi vă prezint unul asemănător cu ceea ce am testat la sfârșit de 2018. Din punct de vedere al designului și al unor specificații avem nu doar asemănări, ci chiar elemente identice. Doar că monitorul despre care vorbim în continuare se detașează de multe altele prin rezoluția înaltă și ușor atipică dată de formatul ecranului.
LG 34WK95U propune un display 5K UltraWide, unul ce trebuie să mai convingă însă și la alte capitole decât rezoluția înainte de a fi recomandat.
Specificații pentru monitorul 5K UltraWide LG 34WK95U
Review video
httpvh://youtu.be/zbgcYGcB7Dw
Design
Monitorul LG 34WK95U vine în cutia de retail alături de suportul de birou alcătuit din două elemente și de o cutie cu accesorii în care găsim: o clemă ce se prinde pe piciorul standului prin care poți organiza cablurile ce intră în monitor, un cablu de alimentare, unul USB Type-C, un Display Port, un HDMI, un cablu USB Type-A la USB Type-B, CD cu manual de utilizare, drivere și utilitare plus mai multe pliante cu diferite informații:
Atașarea suportului se face în doar câteva momente și nu este nevoie de niciun fel de instrument pentru asta. Trebuie doar înșurubat cu mâna un șurub ce fixează piciorul de stand, după care se prinde de monitor printr-un mecanism cu clic.
Suportul oferă o bună stabilitate, aderența pe birou fiind asigurată de câteva bucăți de cauciuc. Reglajele oferite de acest stand sunt pe înălțime, pe o distanță de 110 mm, și pe înclinare, de la -5 la 20 de grade.
În locul unde se prinde piciorul de monitor se poate atașa în loc un suport de tip VESA 100, dacă vrei să montezi monitorul pe perete. Trebuie să știți că zona de conectivitate este orientată spre spate și dacă montezi monitorul pe perete va fi nevoie, cel mai probabil, de cabluri cu mufa dispusă la unghi drept.
În cutie primim și o clemă ce se fixează pe picior și care este un fel de organizator de cabluri. În realitate doar le poate strânge la un loc pe toate, după care oricum fiecare se duce în ce direcție vrea, fără o organizare suplimentară.
Mi-ar fi plăcut să existe posibilitatea de a trage cablurile prin picior, din care să iasă prin partea spate, rămânând astfel ascunse privirii.
Spatele monitorului este de culoare albă, marginile înguste din jurul ecranului sunt negre, iar suportul este într-o nuanță argintie. În afară de cablul de alimentare ce este negru, celelalte cabluri sunt toate de culoare albă.
Denumirea producătorului alături de logo apar o dată pe spatele monitorului, în zona centrală de sus, și a doua oară pe pe piciorul din metal, în partea dreaptă.
Singurul buton pentru navigarea prin meniul OSD este dispus pe latura de jos, în zona centrală. Acesta este de tip joystick și este iluminat. Apropo de el, navigarea prin meniul OSD este facilă, intuitivă, iar aranjarea diferitelor meniuri este logică și nu necesită timp de acomodare.
Galerie cu meniul OSD al monitorului LG 34WK95U:
De o parte și de cealaltă a acestui buton sunt dispuse și difuzoarele, ce trimit astfel sunetul în jos. O să vedem însă că asta nu reprezintă o problemă.
LG 34WK95U este un monitor bine fabricat, se simte solid asamblat, iar finisările și materialele sunt de bună calitate. Nimic nu lasă impresia de produs ieftin, iar asta este foarte bine, fiindcă LG 34WK95U nu este deloc așa ceva.
Imagine
Având în vedere că vorbim despre un monitor cu rezoluție anunțată drept 5K, o să vă spun câte ceva mai întâi despre asta. Rezoluția 5120 x 2160 este așadar mai mare decât cea 4K, însă asta se datorează aspectului 21:9, ce face loc mai multor pixeli pe lungimea panoului. Densitatea de circa 163 ppi poate părea scăzută dacă ne raportăm la ecranele smartphone-urilor, dar pentru un monitor cu diagonala de 34 inch realizăm că este mai mult decât în regulă. Ba chiar, lăsând cifrele deoparte, trebuie să recunosc că totul este sharp, conturarea oricărui detaliu se face fin.
LG 34WK95U este recomandat ca monitor pentru profesioniști din domeniul videografiei, fotografiei, desginului, proiectării și din alte astfel de specializări. Acestora, pe lângă rezoluția înaltă, le este pus la dispoziție un spațiu de lucru mult mai întins pe lățime decât pe înălțime și astfel pot avea mai multe tab-uri deschise simultan sau își pot reorganiza aspectul programului software cu care lucrează, pentru o mai bună productivitate.
Trecem la redarea culorilor, unde panelul Nano IPS pot spune că impresionează. Direct din fabrică sunt afișate nuanțe foarte corecte, în anumite moduri deviațiile medii Delta E sunt sub valoarea recomandată de 3.
Teste de culoare în modurile prestabilite de afișaj pentru monitorul LG 34WK95U:
Nu mai puțin de 8 moduri dintre toate cele 12 disponibile oferă direct din fabrică deviații medii Delta E mai mici de 3, cu modurile EBU, SMPTE-C, sRGB și Vivid având cele mai mici valori Delta E atât ca medie, cât și ca cea maximă.
Rezultate deltaE după calibrarea monitorului LG 34WK95U:
După calibrarea monitorului cu un colorimetru LaCie Blue Eye Pro și cu software-ul compatibil, LG 34WK95U arată deviații și mai mici. Cea medie după standardul 94 este de doar 0.4, în timp ce după Delta E2000 avem 0.6. Deviația maximă Delta E94 este de 1.5, iar pe Delta E2000 se atinge 1.9, de ambele dăți în dreptul nuanței de albastru. (Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman).
Luminozitatea maximă pe care o da LG 34WK95U este de până la 450 cd/mp, asta doar în condiții de conținut nativ HDR. În mod normal, se poate atinge o luminozitate maximă de 360 cd/mp. Măsurată de mine a fost de 354 cd/mp, valoare nu doar respectabilă, ci chiar mai mult decât suficientă în orice condiții.
Mai mult, panelul monitorului LG 34WK95U nu reflectă excesiv mediul ambiant, așa că se poate lucra fără nicio problmeă chiar și în locații puternic luminate.
Distribuția luminozității pe ecran este excelentă dacă activăm modul Uniformity din meniul OSD al monitorului. În astfel de condiții, luminozitatea maximă are un pic de suferit, însă cea mai mare diferență pe întreaga suprafață a panoului UltraWide de 34 inch este de doar 19 cd/mp, valoare ce nu poate fi practic observată cu ochiul liber.
Distribuția luminozității pe ecranul LG 34WK95U cu modul Uniformity On, respectiv Off:
Dacă dezactivăm modul Uniformity, apare o luminozitate maximă mai mare, dar și diferențe mai consistente între diferite zone de pe ecran. Cea mai mare ajunge acum la 36 de cd/mp.
Contrastul este suficient pentru orice fel de utilizator, negrul este adânc și bine redat. Mai mult, cu conținut HDR nativ, LG 34WK95U arată cu adevărat de ce este în stare, contrastul fiind și mai ridicat, culorile mai vibrante, în timp ce intervalul dinamic este păstrat bine, fără a supra expune zonele luminoase. Cu scenele întunecate nu pot spune că impresioneazză, detaliile din ”umbră” fiind ușor șterse.
Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, chiar și la peste 45 de grade nu sunt diferențe notabile de contrast sau nuanță.
LG 34WK95U demonstrează că este un monitor perfect pentru categoriile de utilizatori cărora se adresează. Este de asemenea un monitor excelent pentru entertainment, conținutul nativ HDR arată spectaculos.
Sunet
Pentru entertainment este foarte potrivit și sunetul reprodus de LG 34WK95U. Surprinzător, calitatea sunetului ce iese prin cele două difuzoare este printre cele mai bune pe care le-am testat. Avem chiar și bass destul, chiar dacă nu este acela adânc, intens. Oricum, surprinzător.
Volumul maxim este și el la cote înalte, clar pe măsura celor 10W anunțați în fișa tehnică. La intensitate de peste 80% apar distorsiuni evidente, dar pentru un film nu este nevoie să treci de 50 – 60%.
Prin jack-ul de 3.5 mm, iarăși surpriză. Calitate comparabilă cu ceea ce primim de la o placă de bază medie a unui PC, singura nemulțumire fiind în dreptul frecvențelor joase. Bass-ul este lăsat în spatele celorlate frecvențe. Volumul maxim este pe de altă parte foarte ridicat, cu o pereche bună de căști nu te poți plânge de nimic.
Conectivitate
Aici LG 34WK95U oferă destule. Avem două porturi HDMI 2.0 cu suport HDCP 2.2, care însă pot afișa doar la rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli) cu 60 de Hz. Pentru rezoluția completă 5K (5120 x 2160 pixeli) prin HDMI trebuie să te mulțumești cu 30 Hz.
În schimb, prin Display Port-ul 1.4 sau prin USB-ul Type-C poți vedea totul la rezoluție completă, cu rata maximă de refresh. Portul USB Type-C este totodată compatibl Thunderbolt 3 și poate oferi alimentare cu până la 85 W.
Cele două porturi USB Type-A sunt de tip 3.0 și se activează doar dacă folosești cablul USB Type-A la USB Type-B din pachet, cablu conectat la PC și apoi la monitor.
Jack-ul de 3.5 mm este pentru ieșire de sunet și v-am spus deja cum se comportă la capitolul precedent.
Preț
Monitor 5K UltraWide LG 34WK95U – 5.772 de lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Era clar că un monitor UltraWide de 34 inch cu rezoluție 5K nu poate fi ieftin. Când acesta afișează o imagine de cea mai bună calitate, indiferent cum este făcută analiza, atunci prețul nu cred că putea fi cu mult mai mic.
Fiind recomandat profesioniștilor, celor ce câștigă bani când stau în fața unui astfel de monitor, se poate spune că LG 34WK95U este o unealtă de lucru în care investești și nu pe care o cumperi pur și simplu. Sigur, exprimarea este forțată, dar trebuie să înțelegem că nu poți avea ce-i mai bun la prețuri modice. Că se putea mai ieftin, da, putem afirma, dar probabil că atunci s-ar fi făcut mai multe compromisuri.
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul UltraWide LG 34WK95U:
PRO
- imagine de cea mai bună calitate, cu culori reprezentate exact încă din fabrică și excelent după calibrare, cu luminozitate maximă și contrast înalte, cu interval dinamic extins;
- rezoluție 5K ce face ca totul să fie sharp, perfect conturat;
- panou Nano IPS ce oferă unghiuri largi de vizualizare și care reflectă foarte puțin mediul ambiant;
- sunet extern, dar și intern (prin jack-ul de 3.5 mm) de foarte bună calitate, cu volum maxim înalt, surprinzător pentru un monitor;
- conectivitate suficient de extinsă, cu port USB Type-C compatibil Thunderbolt 3 cu alimentare la 85W;
- design plăcut, calitate de fabricație bună, meniu OSD simplu de navigat și intuitiv.
CONTRA
- organizatorul de cabluri este de fapt doar o clemă, nu există un mod mai eficient de a ascunde cablurile;
- prețul poate părea prea mare pentru utilizatorii obișnuiți.