Monitor BenQ DesignVue PD3205U – review

17/07/2023

Folosesc de mai bine de 3 ani, cel mai probabil mai mult de atât, un monitor de 32 inch și nu prea m-aș mai putea întoarce la o diagonală mai mică. Din comentariile de pe la alte review-uri de monitoare am văzut că sunt destui printre voi care sunt cam în aceeași situație. Adevărul este că până nu experimentezi cât de mult te ajută un ecran mare pe partea de productivitate, de ce nu chiar două ecrane în unele cazuri, nu-i vei crede pe alții :).

Sigur că depinde mult de ceea ce faci în fața acestor ecrane. Dacă lucrezi cu mai multe aplicații / tab-uri deschise simultan, dacă editezi foto și video, pentru design, grafică și proiectare, vei căuta diagonală mare, dar nu numai. Profesioniștii din ultimele domenii enumerate de mine aici au nevoie și de detalii și culori bine reprezentate, cel puțin. Iar aici poate intra în scenă un monitor perecum cel despre care vorbim mai departe. BenQ DesignVue PD3205U încearcă să pună laolaltă o calitate înaltă a imaginii, cu opțiuni extinse de conectivitate și mai multe funcții folositoare și să creeze astfel un pachet atractiv la un preț corect. Vedem în continuare cât de multe bifează din tot ce este scos în față în descrierea produsului după testul practic. 

Specificații monitor BenQ DesignVue PD3205U

Date Tehnice

Monitor
BenQ DesignVue PD3205U
EcranIPS anti-glare, 31.5 inch, 3840 x 2160 pixeli, 140 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate250 nits tipică
350 nits de vârf (HDR)
Culori1.07 miliarde culori, acoperire 99% sRGB și Rec.709
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh60 Hz
Conectivitate1 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4, 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PowerDelivery 90W, 2 x USB-B upstream,1 x USB-C downstream, 3 x USB-A 3.2 downstream, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audiodifuzoare 2 x 2.5W
Consum31.5W (normal)
168W (maxim)
AlteleHDR10, ecran calibrat din fabrică individual Calman Verified cu deviații medii DeltaE mai mici de 3, Pantone Validated, Pantone SkinTone Validated, Flicker Free și Low Blue-Light certificate TUV, KWM Switch, DualView, Uniformity Technology, Hotkey Puck G2, PIP/PBP, ICCsync
Dimensiuni714.7 x 479 - 589 x 256.8 mm cu stand
714.7 x 422 x 85.24 mm fără stand
Greutate9.4 kg cu stand
6.2 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor BenQ DesignVue PD3205U
Design simplu și eficient, dar calitate de fabricație ce parcă nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Ca de obicei când primim la test produse BenQ, acestea ajung la noi în versiunile de retail. Asta înseamnă că avem cutia cu tot ce va găsi înăuntru orice client. Aici avem monitorul cu cele două elemente ce alcătuiesc standul de birou, alături de cablu de alimentare, cablu HDMI, cablu DisplayPort, cablu USB-C la ambele capete, cablu USB-B la USB-A, accesoriu Hotkey Puck G2 și mai multe pliante și foi cu diferite informații:

Fiecare unitate BenQ DesignVue PD3205U este calibrată din fabrică și primește un raport unic Calman Verified, ce garantează că deviațiile Delta E medii sunt mai mici de 3, ceea ce înseamnă că ochiul uman nu poate remarca eventualele diferențe de nuanță.

Suportul de birou se montează în câteva zeci de secunde și nu ai nevoie de niciun instrument pentru asta. Standul generează o bună stabilitate fără a avea o bază care să ocupe o suprafață mare. În plus, suportul vine cu reglaje suficient de ample pe toate direcțiile:

Înclinare de la -5 la 20 de grade, pivotare în jurul piciorului de la stânga la dreapta și invers cu 15 grade pe fiecare direcție, pe înălțime pe o distanță de 110 mm, dar și ca rotire din mod peisaj în mod portret.

Pe partea față a monitorului este lipită o etichetă ce te atenționează să nu dezlipești folia de protecție aplicată pe ecran. Eu unul nu aș fi avut de gând să fac asta, dar poate unii utilizatori ar fi putut crede că acea folie, care oricum abia se observă, poate fi una de protecție în fața zgârieturilor. De fapt, cel mai probabil, este o folie care să limiteze și mai tare reflexiile ecranului de tip anti-glare.

Partea spate este simplă, nu sunt artificii inutile de design acolo. Zona de conectivitate poate fi acoperită cu un capac din plastic, care astfel face ca toate firele să iasă pe centrul monitorului. De aici, acele cabluri pot fi trase printr-o mică buclă și astfel să ai o organizare eficientă a firelor.

Butoanele pentru navigarea prin meniul OSD sunt pe partea spate, în colțul din dreapta jos. Nu-i cea mai fericită metodă de a parcurge meniul OSD, dar măcar odată ce te obișnuiești cu joystick-ul treci destul de rapid prin toate funcțiile.

Meniul OSD de pe monitorul BenQ DesignVue PD3205U:

Pe lângă joystick și butonul Power mai sunt alte două butoane ce pot fi configurate cu rol de scurtături către anumite funcții.

Totuși, cel mai simplu mod de a naviga prin meniul OSD este cu accesoriul Hotkey Puck G2. Acesta se conectează în portul miniUSB al monitorului și poate fi adus oricât de aproape de tine, grație unui cablu suficient de lung. 

Accesoriul vine cu o rotiță în centru, ce poate fi și apăsată, și cu alte cinci butoane. Trei sunt numerotate ca atare, de la 1 la 3, și mai este un buton de Back și altul pentru acces meniu. În modul stand-by, să zic așa, rotița din centru îți permite să reglezi nivelul volumului din boxele integrate ale monitorului.

Ca și construcție, BenQ DesignVue PD3205U nu este cel mai bine pus la punct. Plastic ce nu se simte și nici nu arată cel mai bine, iar asamblarea mai lasă să se audă anumite sunete, mai scârțâie pe ici colo câte ceva. În fine, nimic grav, dar la un monitor ce emite multe pretenții din multe direcții consider că se putea acorda o atenție mai mare felului în care se prezintă inițial produsul, cum este perceput înainte de a fi pornit.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor BenQ DesignVue PD3205U
Test culori după calibrare monitor BenQ DesignVue PD3205U.

Primul lucru pe care l-am observat la ecran este că într-adevăr nu reflectă mai deloc mediul ambiant. Iar asta este foarte important, fiindcă luminozitatea maximă a monitorului BenQ DesignVue PD3205U nu este nici pe departe una cu care să se laude. Avem maxim 250 niți în mod normal și până la 350 niți cu conținut HDR.

Eu am măsurat la maximum (fără HDR) o valoare de 241 cd/mp în centrul ecranului. Asta cu modul Uniformity oprit. Când am activat această funcție, luminozitatea maximă a scăzut la 191 cd/mp și s-a mutat în colțurile de jos. 

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul monitorului BenQ DesignVue PD3205U (cu și fără funcția Uniformity activată):

După cum se poate vedea mai sus, distribuția luminozității este mai mult decât ok chiar și dacă nu este activat modul Uniformity. Ce-i drept, cu acesta pornit diferențele de luminozitate de pe toată suprafața ecranului scad și mai mult.

În ceea ce privește reprezentarea culorilor, BenQ DesignVue PD3205U se descurcă admirabil din fabrică, fiind mai multe moduri predefinite în care deviațiile medii Delta E sunt mai mici de 3.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ DesignVue PD3205U:

După ce am calibrat ecranul cu echipamentul din dotare, nu aș spune că am fost neapărat surprins să descopăr deviații Delta E extrem de scăzute, atât pentru cele medii, cât și pentru cele maxime. 

Deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ DesignVue PD3205U:

Indiferent că vorbim despre deviațiile Delta E94 sau Delta E2000, totul este de top, excelent pentru orice fel de creator de conținut ori profesionist din domenii ca design, grafică, proiectare etc.

Aceștia vor aprecia maxim și rezoluția 4K, care conturează precis și cele mai fine detalii. Deși poate părea că 140 ppi nu-i uneori destul, faptul că avem un pixel pitch mic contează enorm când stai aproape de ecran, așa cum vor face majoritatea utilizatorilor.

Contrastul nu este uriaș, cu rată nativă de 1000:1 nu se sparg recorduri. BenQ DesignVue PD3205U nu pot spune că impresionează aici, dar o face la intervalul dinamic, unde chiar se descurcă admirabil. Zonele intens luminate ale unei imagini sunt bine protejate, iar detaliile din zonele întunecate sunt scoase mai bine la iveală.

Unghiurile de vizualizare sunt ok, dar nimic special. Oricum, dacă vei cumpăra un monitor ca BenQ DesignVue PD3205U nu cred că-l vei privi altfel decât perfect perpendicular…

Una peste alta, chiar dacă luminozitatea nu este punctul forte, ecranul lui BenQ DesignVue PD3205U este de top pe direcțiile care contează cu adevărat pentru clienții țintă ai unui astfel de monitor. 

Sunet

Volum maxim demn de cei 5W anunțați, dar calitate cel mult acceptabilă.

BenQ DesignVue PD3205U integrează două difuzoare a câte 2.5W fiecare. Volumul maxim este la nivelul la care te aștepți de la cei 5W, dar calitatea lasă de dorit. Deși frecvențele medii sunt ok, adică vocea este bine redată, nu avem bass deloc, dar chiar deloc, iar asta face ca totul să sune prea plat. Sunetul este cel mult decent pentru eventuale conferințe sau apeluri video, dar nimic mai mult de atât, nici pentru muzică în fundal, în surdină, să zic, nu îl văd potrivit pe BenQ DesignVue PD3205U.

Prin jack-ul de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet, situația este oarecum similară. Calitatea sunetului nu-i rea, dar volumul maxim ce poate fi produs nu te dă pe spate. Oricum, cred că ieșirea de sunet prin jack-ul de 3.5 mm de pe orice PC este mai bună decât a monitorului. Poate doar dacă la monitor ai legat un laptop ce nu dispune de jack audio de 3.5 mm să-l folosești pe cel al monitorului.

Conectivitate

Monitor BenQ DesignVue PD3205U
Porturile sun dispuse de jos în sus, deci monitorul poate fi montat pe perete, iar cablurile nu vor încurca.

BenQ DesignVue PD3205U vine cu suport KWM nativ, iar selecția de porturi video este suficient de largă. Sunt trei la care poți apela, un HDMI 2.0 un DisplayPort 1.4 și un USB-C cu suport DP. Există și posibilitatea pentru PIP (Picture-In-Picture) și PBP (Picture-By-Picture) dacă ai nevoie de asta de la două surse simultan.

Nu pot să spun că nu mi-a plăcut accesoriul Hotkey Puck G2, dar sincer nici nu i-aș fi simțit lipsa dacă nu exista. Nu știu câți vor trece atât de des prin trei profiluri de culoare, pe care le poți seta din meniul OSD pentru cele trei butoane de la 1 la 3. Oricum există meniu rapid pentru a alege profilurile de culoare din meniul OSD.

Ce am apreciat și ce folosesc des la propriul monitor, sunt porturile USB-A. Dacă folosești cablul de la USB-B la USB-A pentru a activa hub-ul cu porturile USB-A și pe cel USB-C nu mai este nevoie să conectezi HDD / SSD extern sau stick-uri de memorie la PC, ci le ai aproape de tine, direct pe monitor.

Monitor BenQ DesignVue PD3205U
Un USB-C, un USB-A și jack-ul audio sunt pe lateral.

Majoritatea porturilor sunt pe spatele monitorului, cu intrare de jos în sus, deci cablurile nu vor încurca nici dacă montezi monitorul pe perete. Mai sunt însă și un USB-A, un USB-C și jack audio de 3.5 mm de ieșire sunet pe laterala din dreapta a monitorului. Acestea sunt ușor accesibile și eu le folosesc destul de des, așa cum am precizat deja.

Preț

Monitor BenQ DesignVue PD3205U – 4.326 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

BenQ DesignVue PD3205U
4.0 / 5 Gadget Score
Pro
  • suportul de birou oferă bună stabilitate și multiple reglaje pe distanțe suficient de largi;
  • foarte precis în redarea culorilor direct din fabrică, deviații Delta E extrem de scăzute;
  • uniformitate bună a panoului;
  • conturare exactă a detaliilor grație rezoluției 4K și a unui pixel pitch scăzut.
Contra
  • construcția nu se ridică la nivelul impus de prețul acestui monitor;
  • luminozitatea și contrastul maxim nu sunt cele mai înalte.
Concluzii

BenQ DesignVue PD3205U este un monitor excelent pe partea de reprezentare a culorilor și uniformitate a panoului. Dacă acestea sunt cele mai importante aspecte pentru tine, atunci nu cred că ai de ce să nu-l ai în vedere. Doar că prețul ar mai trebui să scadă ușor, acum este la cel recomandat de producător. Eu am observat că în alte țări prețul echivalent în lei este de undeva la 3.500 de lei, chiar și mai jos de atât. La un astfel de cost, BenQ DesignVue PD3205U se transformă într-un best buy având în vedere performanțele panoului.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul BenQ DesignVue PD3205U a fost testat timp de 11 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.