După ce ecranele telefoanelor au adoptat mai toate trendul ultrawide, cu raport ce trece de cele mai multe ori de norma 20:1, monitoarele urmează aceeași direcție. Ne vin la test tot mai multe astfel de monitoare. Avem review pentru câteva de LG – 34WK95U, 34GK950G, 34WK650-W, de la Samsung îmi aduc aminte de extremul C49HG90DMN, de unul destul de similar de la Dell – U4919DW și cel mai recent de Huawei MateView GT 34-inch. Totuși, de la BenQ, deși am testat multe monitoare de-a lungul vremii, nu-mi amintesc de unul ultrawide.
Asta se va schimba însă azi, când a ajuns pe masa de teste modelul BenQ EW3880R, cu al său display de 38 inch, în formatul ce devine deja clasic 21:9.
Specificații pentru monitorul BenQ EW3880R
Design
La noi a ajuns monitorul în cutia sa, în care am mai găsit standul ce este alcătuit din două piese, capac pentru zona de prindere a piciorului, cablul de alimenatare și câteva pliante. În mod normal, în pachetul de retail ar mai trebui să apară și o telecomandă.
Standul monitorului se atașează acestuia în câteva zeci de secunde. Baza se prinde de picior cu un singur șurub ce poate fi strâns doar cu mâna. Apoi, piciorul se atașează monitorului printr-un mecanism cu clipsuri.
Standul oferă multiple posibiliătți de reglaj: pe înălțime, cu o cursă de 120 mm, pe înclinare de la -5 la 15 grade și pivotare stânga / dreapta cu 15 grade în fiecare direcție.
Piciorul monitorului oferă și un sistem simplu de management al cablurilor. Un orificiu prin care poți trece toate cablurile ce ajung în zona de conectivitate se asigură că firele sunt toate într-un singur mănunchi, mai ușor de gestionat.
Pe partea din spate, BenQ EW3880R prezintă o grilă deasupra căreia stă scris faptul că de reglajul sunetului s-a ocupat divizia dedicată, cunoscută drept treVolo.
O a doua grilă se poate observa sub ecran și se întinde pe toată lățimea monitorului. Grila este în aceeași nuanță de cupru în care este și baza standului.
Pentru navigarea prin meniul OSD al monitorului este nevoie să folosești doar joystick-ul de pe spate, poziționat către laterala din dreapta. Deasupra acestuia sunt două butoane ce pot fi configurate ca scurtături către anumite funcții, în timp ce sub joystick este butonul Power.
Meniul OSD este simplu de parcurs, setările sunt corect structurate în submeniuri.
Meniul OSD de pe monitorul BenQ EW3880R:
Din punct de vedere al construcției, nimic de reproșat. Poate că plasticul de la exterior nu este cel mai pretențios, dar în niciun caz nu se simte ieftin. Asamblarea este bine realizată, în timp ce finisările sunt atent lucrate.
Imagine
Din punctul meu de vedere un monitor ultrawide cu diagonala de peste 32 inch este bine să fie curbat. Asta fiindcă de la o laterală la cealaltă este distanță mare și unghiurile de vizualizare pot avea de suferit către aceste extreme.
Cu panou IPS curbat, chiar dacă la o rază 2300R, deci o curbură nu atât de pronunțată, BenQ EW3880R nu pierde din calitate către marginile laterale.
Prima mică problemă pentru ecran apare la luminozitatea maximă. Cea tipică este de doar 230 cd/mp și se pare că doar cu anumit conținut HDR poate urca până la 300 cd/mp. Eu am măsurat undeva în zona de centru spre dreapta-jos un maxim de 221 cd/mp.
În ceea ce privește distribuția luminozității la 100% din putere, avem cam așa:
Deși din cifre ar putea părea altceva, nu aș spune că sunt mari deficiențe pe partea de uniformitate a iluminării, nimic care poate să poată fi observat în utilizarea normală. Totuși, în mod clar se putea mai bine.
Dacă vorbim despre contrast, cu o rată nativă de 1000:1 nu se anunță nimic special. Și nici la analiza subiectivă nu aș spune că BenQ EW3880R reușește să lase o bună impresie. Negrul nu este pe atât de adânc pe cât ar trebui, un gri foarte închis este tot ce poate acest monitor.
Pe partea de culori, aș spune că stăm mult mai bine. Încă din fabrică sunt moduri predefinite de afișare ce redau nuanțe suficient de exacte.
Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ EW3880R:
Modurile Standard și cel User sunt cel mai corect reglate, dar nici cel Rec. 709 nu este rău.
După ce am calibrat culorile, BenQ EW3880R a arătat că are nevoie doar de ceva atenție pe această direcție spre a demonstra de ce este în stare.
Deviații Delta E după calibrare monitor BenQ EW3880R:
Vedem deviații medii de doar 0.3 și 0.4 pe Delta E94, respectiv Delta E2000. Deviațiile maxime sunt și ele extrem de scăzute, cu valori de doar 0.5 și 0.6. Sunt unele dintre cele mai mici deviații pe care le-am obținut de-a lungul timpului la oricare dintre monitoarele testate. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.
Ca light bleeding, exemplarul de test a prezentat doar ceva mici scăpări în colțurile de jos, cu cel din stânga având un pic mai multe pierderi.
Din punct de vedere al conținutului HDR, nu aș spune că BenQ EW3880R face ceva cu adevărat special. Se vede o îmbunătățire a contrastului, a intervalului dinamic și a intensității culorilor, dar nimic dramatic.
Dacă activezi funcția HDRi, care încearcă să emuleze conținut HDR din cel SDR, faci mai mult rău în majoritatea situațiilor. Imaginile nu par realiste, este evident o funcție forțată.
Ca scurtă concluzie aici, BenQ EW3880R redă culori extrem de exacte după calibrare, dar în rest nu convinge la celelalte capitole de analiză.
Sunet
Pe scurt, BenQ EW3880R este cel mai bun monitor pe partea de sunet pe care l-am testat. Cu trei difuzoare în format 2.1, cu reglaje fine făcute de divizia treVolo, pot spune că nu ai nevoie de boxe lângă acest monitor.
Calitatea este nu doar surprinzătoare, ci impresionantă pentru un monitor. Avem bass din plin, chiar dacă nu este pe atât de adânc, de cald pe cât ar trebui. Toate celelalte frecvențe sunt și ele acolo și sunt foarte fin separate și reproduse. Sunetul este suficient de bun pentru orice tip de conținut.
La volum maxim nu apar distorsiuni câtuși de puțin, iar la 100% din intensitate boxele chiar îți arată puterea totală de 14W. Nu poți da petreceri cu acest monitor pe post de sistem de sunet, dar în rest se descurcă în majoritatea situațiilor.
Conectivitate
Pe partea de porturi, BenQ EW3880R nu stă deloc rău. Avem două HDMI 2.0, un DisplayPort v1.4, dar și un USB Type-C compatibil Thunderbolt 3, adică cu suport DP și Power Delivery de până la 60W. Mai vedem și două porturi USB-A, ce pot asigura transfer de date.
Toate porturile sunt dispuse pe spatele monitorului și pot fi introduse de jos în sus. Astfel, cablurile nu vor încurca nici dacă monitorul va fi montat pe perete, prin intermediul unui suport de tip VESA 100.
Preț
Monitor BenQ EW3880R – 5.368 lei pe PCGarage.ro.
Concluzii
Sincer, când am ajuns la preț și am căutat produsul prin cele mai mari magazine online de la noi, am avut parte de o surpriză. Din păcate, a fost o surpriză neplăcută. Eram obișnuit ca BenQ să ofere produse cu un bun raport specificații / preț, dar nu este cazul și de data asta.
BenQ EW3880R nu este deloc un monitor rău, dar l-aș putea recomanda doar dacă ar costa undeva pe la… jumătate din prețul la care este propus la data publicării acestei recenzii.
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul BenQ EW3880R:
PRO
- calitate bună de construcție;
- suport ce oferă numeroase reglaje, pe plaje suficient de largi;
- ecranul reproduce culori extrem de exacte după calibrare;
- cel mai bun sunet pe care l-am întâlnit la un monitor.
CONTRA
- foarte scump;
- luminozitatea și contrastul afișate sunt mult sub nivelul așteptărilor de la un monitor cu asemenea preț.