Monitor BenQ PD2705UA – review

BenQ a adus un monitor cu braț ergonomic ce generează un plus de versatilitate în utilizarea de zi cu zi.
29/11/2024

Ca utilizator de monitor BenQ din seria PD pot spune că, pe lângă monitorul meu, mai toate celelalte pe care le-am testat până acum s-au prezentat bine și foarte bine la modul general. Astăzi vedem un nou reprezentant al seriei care se adresează profesioniștilor, precum designeri, editori foto-video, proiectanți și orice tip de creator de conținut. Este vorba mai departe despre BenQ PD2705UA, monitor care vine cu un braț ergonomic în locul standului sau suportului clasic, să-l numim. În fine, pe larg despre toate în capitolele următoare, mai întâi să parcurgem lista cu cele mai importante caracteristici tehnice.

Specificații monitor BenQ PD2705UA

Date Tehnice

Monitor
BenQ PD2705UA
EcranIPS Anti-Glare, 27 inch, 3840 x 2160 pixeli, aprox. 163 ppi, aspect 21:9
Contrast nativ1.200:1
Luminozitate250 nits tipică
350 nits de vârf (HDR)
Culori1.07 miliarde culori, acoperire 99% sRGB și Rec.709
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh60 Hz
Conectivitate1 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4, 1 x USB-C cu suport Thunderbolt 3, PowerDelivery 65W, DisplayPort Alt Mode și Data, 2 x USB-B upstream, 1 x USB-C downstream, 3 x USB-A 3.2 downstream, 1 x miniUSB (pentru Hotkey Puck G2), 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audiodifuzoare 2 x 2.5W
Consum27.5W (normal)
152W (maxim)
AlteleDispozitiv Hotkey Puck G2, HDR10, Pantone Validated, Pantone SkinTone Validated, Calman Verified, Flicker Free și Low Blue-Light certificate TUV, KWM Switch, DualView, Uniformity Technology, PIP/PBP, ICCsync
Dimensiuni614 x 553 - 703 x 459 mm cu brațul ergonomic
614 x 365 x 81 mm fără brațul ergonomic
Greutate10 kg cu stand
6.2 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor BenQ PD2705UA - review
🔺Brațul ergonomic permite o multitudine de posibilități de reglaj, de orientare, iar pe fircare direcție sunt plaje largi de ajustare.

Am primit unitatea de test în cutia de retail, una cu o formă aproape pătrată pe două dintre laturi. Înăuntru, pe lângă monitorul în sine, am găsit cele două elemente ale brațului ergonomic, dispozitivul Hotkey Puck G2 în cutia sa, cablu USB-C la USB-C, cablu HDMI, cablu USB-B la USB-A, cablu alimentare și mai multe pliante, printre care ghid de pornire rapidă și raport de calibrare din fabrică a ecranului:

Asamblarea și atașarea brațului ergonomic de monitor se face fără a fi nevoie de instrumente sau unelte speciale și durează doar câteva zeci de secunde. Brațul nu poate fi așezat pe o suprafață orizontală, precum un suport sau un stand convențional, ci se prinde de birou sau de masă prin mecanism de strângere cu o plajă mare de reglaj. Puteți înțelege mai bine la ce mă refer și cum permite acest braț ergonomic să fie rotit, înclinat și ajustat pe înălțime ecranul din imaginile de mai jos:

Ideea este că, față de orice alt tip de stand sau suport, brațul ergonomic cu care vine la pachet monitorul BenQ PD2705UA oferă mult mai multă flexibilitate. De exemplu, ecranul nu doar că se rotește, pivotează și se înclină, dar poate fi și tras mai aproape sau mai departe de tine, respectiv de piciorul care se prinde de birou / masă.

Dacă nu vrei să folosești brațul ergonomic, deși nu știu de ce ai mai alege atunci acest model de monitor, acesta poate fi fixat și pe perete, cu un suport de tip VESA 100 x 100, care trebuie achiziționat separat.

BenQ PD2705UA este simplu, nu propune niciun element de design care să iasă în evidență. Pe spate apare sus denumirea producătorului, iar mai jos este zona de conectivitate și cele patru butoane, dintre care unul de tip joystick.

Partea frontală este acoperită în cea mai mare parte de ecran, normal. Marginile din jurul acestuia sunt înguste, cel puțin cele laterale și cea de sus, pentru ca cea de jos să fie o idee mai lată.

Despre dispozitivul Hotkey Puck G2 nu ar fi prea multe de spus, de explicat.

L-am mai întâlnit și cu alte ocazii, iar rolul său este de a face parcurgerea meniului OSD mult mai facilă și de a putea seta trei butoane cu rol de scurtătură către cele mai folosite moduri de imagine. Sigur că aceste trei butoane pot fi configurate după bunul plac.

Meniul OSD de pe monitorul BenQ PD2705UA:

Din punct de vedere al calității de fabricație, mai nimic de reproșat. Brațul ergonomic este cu adevărat solid și realizează o fixare zdravănă de birou / masă (dacă și cel face îl montează și face corect treaba), iar monitorul în sine este bine construit. Nu m-a dat pe spate la calitatea plasticului de la exterior, dar nici nu este unul care să pară ieftin. Asamblarea și finisările sunt reușite. 

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor BenQ PD2705UA
🔺Deși nu a doborât recorduri în ceea ce privește deviațiile Delta E după calibrare, monitorul a dovedit că are un panou de bună calitate, demn de segmentul de preț unde este poziționat.

Fiind un monitor dedicat designerilor, după cum îl prezintă BenQ, dar care este potrivit pentru orice fel de creator de conținut, precum și pentru proiectanți și alte categorii de profesioniști din punctul meu de vedere,  monitorul BenQ PD2705UA trebui să convingă pe mai multe direcții decât o face unul de tip office / multimedia, fără a fi nevoie de o luminozitate extrem de ridicată. Totodată, un monitor precum BenQ PD2705UA nu are nevoie de timp rapid de răspuns și nici de rată ridicată de refresh, nefiind pentru gaming.

Acum că am făcut o scurtă introducere ca să înțelegem de ce luminozitatea maximă nu urcă la mai mult de 250 niți în mod normal și de ce avem 5ms timp de răspuns și doar 60Hz ca rată de reîmprospătare, putem trece la analiza propriu-zisă a imaginii.

În primul rând am măsurat luminozitatea maximă ce poate fi atinsă cu conținut SDR, mai precis pe un ecran complet alb. Undeva în centrul ecranului se ating 263 cd/mp, în timp ce distribuția luminozității fără modul Uniformity activat este ok, dar nimic special. Sunt diferențe și de 10 – 12% în minus între anumite zone ale ecranului și partea din centru, iar asta nu reprezintă valori deloc mari, cu siguranță nu le vei observa cu ochiul liber.

Numai că atunci când activezi modul Uniformity, diferențele, pe toată suprafața ecranului, sunt mai mici de 1%, ceea ce mi se pare ideal pentru orice fel de profesionist care își câștigă traiul stând în fața acestui monitor. Doar că, odată ce ai activat Uniformity mode, luminozitatea maximă scade foarte tare, fiind de doar 167 cd/mp pe mai toată aria display-ului. Pe de altă parte, pentru designeri și celelalte categorii de utilizatori o luminozitate de 120 cd/mp și chiar mult mai jos de atât este cea pe care o vor seta în modul de lucru.

Pe partea de culori, am măsurat deviațiile Delta E în toate modurile predefinite de imagine, așa cum au fost ele concepute din fabrică, adică am resetat monitorul înainte de face testele.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ PD2705UA:

Observăm că în sRGB, User și Low Blue Light se înregistrează cele mai mici deviații Delta E, dar în niciunul nu avem valori cu adevărat impresionante. BenQ PD2705UA se pare că vine gata calibrat din fabrică, dar trebuie să înțelegem că există mai multe standarde de calibrare, iar hardware-ul și software-ul folosit diferă. Adică cei de la BenQ au ales un anumit spectru, au folosit un alt colorimetru și un software diferit față de ce am eu la dispoziție, așa că sunt evident deosebiri între rezultatele mele și cele ale specialiștilor BenQ.

Dar, puteam afla dacă panoul monitorului BenQ PD2705UA este suficient de bun după ce făceam propria mea calibrare. Iar după ce am terminat procesul am obținut valorile Delta E de mai jos.  

Deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ PD2705UA:

Foarte bine, după cum putem vedea, ceea ce înseamnă fără dubiu că BenQ PD2705UA are mult potențial și reprezintă o alegere inspirată pentru unii profesioniști. Nu mă refer la cei care editează foto-video la nivel de studio celebru sau la designeri renumiți, ci la profesioniști care își doresc să le ofere clienților rezultate mult mai exacte față de ceea ce ar putea obține folosind un monitor office, să spunem. Iar acelora nu le va trebui mai mult sau mai bine decât oferă BenQ PD2705UA.

În fine, contrastul nativ specificat în fișa tehnică ar fi de 1.200:1, dar din măsurătorile melem, cel puțin cu conținut SDR contrastul este mai aproape de 1.000:1. Oricum, valoare foarte bună, mai ales că intervalul dinamic este foarte extins, air asta contează uneori mai mult pentru un astfel de monitor.

Nu am avut cum să nu apreciez sharpness-ul. Da, avem monitor de 27 inch cu rezoluție 4K, deci putem spune că ne așteptam la asta, dar contează mult și dot pitch-ul (distanța dintre sub-pixeli), care la acest monitor este fără dubiu extrem de scăzut. Astfel, cele mai fine detalii sunt perfect conturate.

La unghiurile de vizualizare este bine spre foarte bine, chiar și la puțin peste 45 – 50 de grade față de perfect perpendicular nu sunt pierderi calitative mari, nici la nuanțe și nici la contrast.

Una peste alta, imaginea pe care o poate afișa BenQ PD2705UA este cumva fix în zona în care mă așteptam să o găsesc raportat la segmentul de preț unde este încadrat acest monitor.

Sunet

Sunet monitor BenQ PD2705UA
🔺Calitatea sunetului redat de cele două difuzoare ale monitorului este peste așteptări, iar columul maxim suficient pentru muzică de ambient.

Aici, pe de altă parte, nu aveam mari speranțe. Doar că, spre surprinderea mea, sunetul are o calitate cel puțin decentă. Nu este nimic de nivel Hi-Fi, nici pe departe, dar și cu un pic de bass, cu medii clare și cu înalte corecte, s-a conturat un sunet care permite să ai muzică de ambient plăcut redată în fundal atunci când lucrezi la proiectele tale.

Volumul maxim nu aș spune că se ridică la nivelul celor 5W anunțați în specificații, dar la 50 – 60% oricum este suficient pentru muzică de fundal, pentru social media sau fel de fel de întâlniri online.

Conectivitate

Monitor BenQ PD2705UA - review
🔺Pe partea de conectivitate există și suport KVM, funcție de mare ajutor pentru cei care lucrează pe două computere conectate la același monitor.

Din nou un capitol unde BenQ PD2705UA punctează bine. Sincer, monitorul meu BenQ, care este tot din seria PD, are și cititor de carduri SD, pe care eu îl folosesc foarte des. Doar că BenQ PD2705UA a renunțat la un așa element, ceea ce pentru mine reprezintă un mic neajuns. În fine, oricum am și cititoare separate de carduri și sunt sigur că la fel au și clienții țintă ai acestui monitor, așa că nu pot trece la contra lipsa unui card reader.

Cea mai mare parte a elementelor de conectivitate este poziționată pe spatele monitorului, cu cablurile ce vor veni de jos în sus, deci nu vor încurca mai deloc. Avem în acea zonă portul HDMI, cel DisplayPort, un USB-C (cel cu suport Thunderbolt 3 și celelalte), două USB-B (ambele pentru upstream), două USB-A și mini-USB-ul pentru conectarea accesoriului Hotkey Puck G2.

Monitor BenQ PD2705UA - review

Pe laterala din dreapta a monitorului au fost aduse alte trei elemente de conectivitate, cumva unele pe care să le poți accesa mai ușor, deci în care să introduci periferice care nu vor fi conectate mereu la monitor. Astfel, aici avem un USB-C, un USB-C și jack-ul audio de 3.5 mm 

Preț

Monitor BenQ PD2705UA – 2.500 de lei pe eMAG.ro sau 2.350 de lei pe F64.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

BenQ PD2705UA
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de bună calitate, cu braț ergonomic solid și care oferă multiple posibilități de reglaj, iar asta pe plaje largi;
  • imagine extrem de echilibrată, foarte potrivită pentru creatorii de conținut de orice fel;
  • conectivitate extinsă.
Contra
  • luminozitatea maximă scade mult când activezi modul Uniformity, dar nici pentru conținut HDR cei 350 niți nu sunt suficienți spre a genera o dinamică și un contrast așa cum trebuie.
Concluzii

Monitorul BenQ PD2705UA pot spune că oferă suficient de mult și de bine spre a nu fi considerat scump raportat la ce primești. Da, pentru a-l putea recomanda fără mari rezerve ar fi fost de preferat să fie undeva mai aproape de zona de 2.000 de lei, iar asta înseamnă că dacă îl prindeți cu o reducere de câteva procente bune se transformă pe loc într-o alegere mai mult decât corectă. Bineînțeles, dacă și aveți nevoie de tot ce face acest monitor, altfel sunt și alte opțiuni de la BenQ la care vă puteți uita dacă aveți nevoie de ceva office sau multimedia ori pentru gaming.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul BenQ PD2705UA a fost testat timp de 8 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.