HUAWEI își extinde continuu gama de produse, adaugă constant noi exponenți în marea familie ce formează ecosistemul companiei chineze.
După ce am testat căști over-ear cu ANC, ochelari de soare inteligenți, ultrabook cu adevărat portabil precum și alte gadgeturi speciale, am primit acum spre review un monitor de gaming ce se anunță demn de interes.
Specificații pentru monitorul de gaming HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition
Design
La noi a ajuns un sample de test, în cutia căruia am mai găsit doar adaptorul de alimentare cu conexiune USB Type-C. Exemplarele HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition destinate comercializării vin suplimentar alături de un cablu USB-C la USB-C cu suport DisplayPort și transfer de date, un cablu USB-C la USB-A, un cablu DisplayPort 1.4, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.
Monitorul pe care îl prezint a ajuns cu standul gata montat. HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition poate fi montat și pe perete, dacă renunți la suport și folosești un suport cu prinderi de tip VESA 100 x 100 mm.
Dacă aveți de gând să fixați un asemenea monitor pe perete, atunci alegeți neapărat versiunea standard, adică nu cea Sound Edition. Asta fiindcă în cazul de față standul integrează cele două difuzoare, așezate către extremitățile piciorului, formând astfel un fel de soundbar.
Așadar, HUAWEI MateView GT 34-inch Standard Edition pentru montaj pe perete și o economie de câteva sute de lei sau un exemplar precum cel de test dacă îl vei ține pe birou. Apropo de asta, din cauză că monitorul este foarte wide, piciorul este și lat, dar se duce mult și în adâncime, deci va ocupa ceva spațiu pe masă.
HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition se prezintă la raport precum un produs premium. Designul este simplu, dar adaugă câteva elemente cel puțin interesante. Iese imediat în evidență banda luminoasă de pe ”soundbar”.
Aceasta nu numai că poate lumina în diferite culori și moduri, dar acționează și ca un touchbar pentru reglarea volumului. Prin slide de la stânga la dreapta intensitatea sunetului crește, în timp ce în sens invers scazi volumul. Totodată, dacă atingi într-o anumită zonă, volumul este setat direct la nivelul corespunzător (de exemplu, dacă atingi soundbar-ul în centru, volumul va ajunge direct la 50%).
Mi-a mai plăcut că standul oferă o stabilitate excelentă și reglaje pe înălțime (cu o cursă de 110 mm) și pe înclinare, de la -5 la 20 de grade:
Pe de altă parte, deși zona de conectivitate poate fi ascunsă în spatele unui capac ce se fixează pe monitor imediat, prin intermediul unor magneți, firele nu pot fi organizate sau ascunse privirii.
Nu există un orificiu ori alt element prin care să tragi cablurile către spatele monitorului, deci oricât te-ai strădui să le ascunzi, ele tot vor rămâne vizibile cât de cât.
Curbura ecranului este de 1500R, aș spune standard pentru astfel de panouri. Nu este nici prea puțin curbat cât să nu creeze nicio impresie, dar nici extrem cât să fie dramatic.
Parcurgerea setărilor din meniul OSD se face prin singurul buton fizic de pe monitor. HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition aduce un joystick cu ajutorul căruia treci prin reglaje fără probleme, interfața OSD fiind bine pusă la punct.
Meniul OSD de pe monitorul de gaming HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition:
Deși nu propune un design extrem, HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition aduce acel ceva care te duce cu gândul la gaming, fără însă să epateze în această direcție. Este construit temeinic, are cu siguranță tot ce-i trebuie aici spre a fi considerat un produs premium.
Imagine
Din lista de specificații totul se anunță promițător pentru HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition. Din fericire, atât la analiza obiectivă, cu măsurători, cât și la cea subiectivă, monitorul nu doar promite, ci și livrează.
Ba chiar mai mult, când vorbim despre luminozitatea maximă. HUAWEI anunță una tipică maximă de 350 cd/mp, însă eu am măsurat undeva în centrul ecranului, ușor către zona stânga-sus, nu mai puțin de 432 cd/mp, în peak, cu anumit conținut special de test.
Distribuția luminozității, deși nu este tocmai perfectă, face cinste unui ecran atât de wide:
Contrastul, anunțat tipic de 4000:1 este și el ceva mai ridicat, măsurat de mine undeva către 5000:1. Din nou excelent, zic eu.
Fiind un panou VA, unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai grozave. Ideal este să privești direct din centrul ecranului. Fiind curbat, nu apar diferențe către margini, dar, dacă te muți câteva grade bune de la centru observi imediat că pe laturi culorile nu mai sunt aceleași, iar contrastul are de suferit.
Rezoluția WQHD (3440 x 1440 pixeli) generează pe diagonala de 34 inch o densitate a pixelilor de aproape 110 ppi. Nu pare prea mult, dar, în realitate, totul este fin conturat, chiar și cele mai mici fonturi sau detalii apar corect, fără umbre în jurul lor.
Sunt 8 moduri presetate pentru imagine pe HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition. Am măsurat deviațiile Delta E în 7 dintre cazuri, întrucât modul MOBA este unul extrem, în care sunt afișate imagini doar în alb-negru și albastru.
Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition:
După cum se poate observa, în modul sRGB avem cea mai mică deviație Delta E, cu o medie de numai 2.4.
Am calibrat monitorul cu echipamentul propriu și am obținut deviații Delta E dintre cele mai reduse, chiar dacă nu de nivel panou profesional pentru editori.
Deviații Delta E după calibrare monitor HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition:
Unde nu a impresionat mai deloc HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition este la redarea conținutului nativ HDR. În astfel de scenarii nu ai parte de zone clar delimitate pentru iluminarea LED din spate și totul apare ceva cam forțat, deloc natural sau dinamic.
Cu cifre precum 165 Hz rată de refresh și 4 ms timp de răspuns, HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition se anunță competitiv și pe zona de gaming. Am testat câteva zeci de minute în câteva titluri și recunosc că și nici aici monitorul nu dezamăgește mai deloc. Ghosting nu am observat sau dacă a fost ochii mei nu sunt suficient de bine antrenați. Cred că am remarcat uneori mici întârzieri date de timpul de răspuns. Poate că a fost doar în capul meu o impresie, să zicem o preconcepție, determinată că în subconștient știam că exsită și monitoare cu timp de răspuns de numai 1 ms.
În fine, HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition este un monitor ce convinge pe deplin nu doar pentru gaming, dar ca un monitor all-in one, să-i spun. Excelent și pentru multimedia, pentru activități office, când poți activa modul cu luminză albastră scăzută în intensitate, pentru editare foto și mai ales video (ecranul foarte wide te ajută să ai un timeline extins) și pentru jocuri. Poate că nu excelează neapărat în niciunul dintre scenarii, dar, repet, ca monitor all-in-one este dintre cele mai potrivite.
Sunet
Fiind vorba despre Sound Edition, trebuie să analizăm ceva mai atent acest capitol. Cele două difuzoare dispuse în baza piciorului, către extremitățile laterale, aduc un efect stereo destul de evident. Mai mult, faptul că difuzoarele sunt îndreptate către utilizator contează enorm ca intensitate.
Calitatea sunetului este bună pentru un monitor. La modul general nu pot spune că este decât decentă, dar pentru un monitor este foarte bine.
Nu avem bass aproape deloc și per-total sunetul este plat, prea puțin dinamic. Probabil și așteptările au fost cam ridicate de la acest ”soundbar”. Pentru ceva muzică de fundal, pentru social media sau clipuri pe YouTube ori altă platformă de acest gen, pot spune că este un sunet decent, ba chiar mai mult de atât. Pentru pretențioși va fi nevoie totuși de o pereche de boxe dedicate.
Volumul maxim este cu siguranță la nivelul celor 10W specificați în fișa tehnică. Dați la maxim volumul și nu veți fi dezamăgiți de intensitatea la care poate ajunge HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition.
Prin jack-ul audio de 3.5 mm primim un sunet bun, clar, dar nu de nivelul unui DAC integrat pe o placă de bază a oricărui desktop PC sau laptop. Poți folosi acest jack la nevoie, dar pentru rezultate mai bune recomand să rămâneți pe sursa de sunet de la PC.
Mai vorbesc aici și despre cele două microfoane integrate de aceste monitor. Recunosc că nu le văd neapărat necesare, nefiind la pachet și o cameră web, dar dacă tot sunt acolo poate că cineva le va folosi și atunci va vrea să știe cum se descurcă. Pe scurt, bine, chiar neașteptat de bine. Preiau vocea clar și de la o distanță de circa 3 metri, dar, în același timp, preiau și orice alt zgomot din jur. Într-un mediu fără sunete suplimentare cele două microfoane își fac foarte bine treaba.
Conectivitate
Aici este puțin ciudat. Nimic grav sau neapărat de obiectat, doar ciudat. HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition propune două porturi HDMI, dar niciunul nu este capabil să ducă totul la maxim. Asta înseamnăm că prin HDMI monitorul este limitat la 100 Hz rată de refresh la rezoluția maximă de 3440 x 1440 pixeli.
Pentru a scoate tot ce poate HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition este nevoie să folosiți fie portul DisplayPort 1.4, fie pe cel USB-C. Este vorba despre cel din dreapta, întrucât cel din stânga este doar pentru alimentarea cu energie electrică.
Pe lângă aceste porturi mai există și un jack audio de 3.5 mm de tip combo (ieșire sunet și intrare microfon).
Preț
Monitor de gaming HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition – 2.600 de lei pe Consumer.Huawei.com/ro
Concluzii
Din punctul meu de vedere, cu atât mai mult acum, după ce l-am văzut la lucru, HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition merită banii ceruți. Știu, nu-i ieftin, dar câte monitoare cu specificații similare și care se descurcă la fel de bine în realitate sunt în aceeași zonă de preț? Eu zic că nu multe și că acest monitor chiar merită atenția celor care caută asemenea caracteristici (ecran ultra wide, curbat, rezoluție mare și cifre bune pentru gaming).
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul de gaming HUAWEI MateView GT 34-inch Sound Edition:
PRO
- construcție de nivel premium, asamblare, materiale și finisări excelente;
- stand ce încorporează soudbar cu lightbar și reglaj tactil pentru volum, plus ajustare pe înălțime și înclinare;
- ecran de calitate foarte bună, extrem de echilibrat pentru orice fel de utilizare – multimedia, office, editare foto-video și gaming;
- sunet bun pentru difuzoarele integrate de un monitor.
CONTRA
- cele două porturi HDMI sunt limitate, rata de refresh poate fi de cel mult 100 Hz la rezoluția maximă a ecranului;
- deși anunță suport HDR, acest tip de conținut nu este cel mai corect redat, nu apare deloc așa cum te-ai putea aștepta.