Monitor de gaming MSI Optix MPG321QRF-QD – review

17/02/2023

De la MSI ne-am întâlnit până acum, aici pe Gadget.ro, cu laptopuri și ceva componente, dar cam atât. Deși nu sunt recunoscuți neapărat pe zona de monitoare, MSI au și astfel de produse în portofoliu, ba chiar sunt multe dintre care poți alege, împărțite pe categorii ca portabile, de business și productivitate, pentru creatori de conținut și, nu în ultimul rând, de gaming. Și numai în această ultimă secțiune sunt nu mai puțin de 5 serii – MEG, MPG, MAG, G și NXG, în care sunt grupate peste 130 de modele.

Noi azi avem în față un monitor MSI de gaming din categoria MPG, mai exact modelul MSI Optix MPG321QRF-QD. Ceva cu specificații medii (2K, 175 Hz), dar cu multe tehnologii integrate.

Specificații pentru monitorul de gaming MSI Optix MPG321QRF-QD

Date Tehnice

Monitor
MSI Optix MPG321QRF-QD
EcranIPS anti-glare, 32 inch, 2560 x 1440 pixeli, 92 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate400 nits tipică, 600 nits de vârf (HDR)
Culori1.07 miliarde culori, 8-bit +FRC, 95% DCI-P3, 144% sRGB
Timp de răspuns1 ms GtG
Rată de refresh175 Hz prin DisplayPort și USB-C, 144Hz prin HDMI
Conectivitate2 x HDMI 2.0b, 1 x DisplayPort 1.4a, 1 x USB-C cu support DP, 1 x USB-B 3.2 Gen1 Upstream, 3 x USB-A 3.2 Gen1 Downstream, 1 x jack audio combo de 3.5 mm, 1 x jack audio 3.5 mm ieșire sunet, 1 x jack audio 3.5 intrare microfon
Consum42W tipic
AlteleCompatibil G-Sync, optimizare rezoluție 2K pentru PS5, DisplayHDR 600, Quantum Dot, Wide Color Gamut, Smart Crosshair, Smart Brightness, KVM, Sound Tune, Console Mode, Night Vision, Optix Scope, RGB Mystic Light, True Color Sync, Firmware Update, Anti Flicker, Less Blue Light
Dimensiuni727 x 482 - 582 x 251 mm cu stand
Greutate10.2 kg cu stand

Design

Monitor gaming MSI Optix MPG321QRF-QD
Partea din spate a primit multă atenție din partea designerilor.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată, în care, pe lângă monitor, am mai găsit cele două elemente ce alcătuiesc standul, multiple cabluri (cablu alimentare, DisplayPort, HDMI, USB-C la USB-C, USB-B la USB-A, adaptor de la jack 3.5 mm TRRS la 2 x jack 3.5 mm), accesoriu pentru susținerea cablului mausului, adaptoare pentru montarea pe perete (nu suport, doar adaptoare pentru șuruburi prin care să se depărteze monitorul de perete) și câteva pliante cu diferite informații, printre care și ghid de pornire rapidă:

Standul compus din două elemente se asamblează și se atașează monitorului imediat, este nevoie totuși de o șurubelniță stea pentru a strânge cele două șuruburi care asigură fixarea suportului de spatele monitorului.

Suportul oferă reglaje pe cele mai folosite direcții, de la înălțime pe distanță de 100 mm, la înclinare de la -5 la 20 de grade și până la pivotare la 30 de grade pe ambele direcții (stânga / dreapta).

Standul este foarte solid și oferă o stabilitate excelentă, baza fiind mult mai grea decât restul ansamblului și astfel coborând mult centrul de greutate. Prin piciorul suportului de birou pot fi trase și cablurile din monitor, ceea ce conduce și la un oarecare management al firelor.

Ceea ce mi s-a părut foarte tare la MSI Optix MPG321QRF-QD este că designul reprezintă un factor extrem de important. Dacă pentru partea frontală nu se pot face multe la un monitor, standul și spatele au primit atenție maximă. Nu cred că am întâlnit până acum un monitor atât de complex ca aspect.

Pe spate sunt mai multe tipuri de materiale, de la plastic mat, la unele fâșii lucioase, de la modele cu linii oblice mai mult sau mai puțin profilate, până la plastic ce imită fibra de carbon (atât ca aspect, cât și ca textură). Totodată, pe partea din spate logo-ul MSI și butonul joystick sunt de culoare aurie, ca și denumirea seriei MPG.

Și mai avem și iluminare RGB pe zona posterioară, cu câteva fâșii ce trimit lumina în sus. Ba chiar și zona din spate a bazei suportului de birou a primit un model cu câteva hexagoane care mie îmi amintesc de grila frontală a unor mașini.

Dacă vorbim despre construcție, atunci totul se păstrează în aceeași notă, calitatea percepută pentru MSI Optix MPG321QRF-QD este mult peste medie. Ba chiar rama de jur-împrejurul ecranului este din metal, iar asta conferă întregii structuri o rigiditate mai ridicată. Pe ramă apare către colțul din stânga jos și o gravură „Designed & Engineered by MSI”:

Multe detalii atrag atenția asupra designului acestui monitor.

Marginile din jurul ecranului sunt înguste, doar cea de jos este ceva mai lată, dar asta este o chestie pe care o întâlnim la toate monitoarele și televizoarele. Pe marginea de jos vedem în centru denumirea producătorului, sub care apare un senzor de lumină.

În ceea ce privește butoanele de pe monitor, îl avem pe cel Power pe latura de jos, pentru ca joystick-ul de pe spate să permită navigarea prin întreg meniul OSD. Apropo de acesta, mi-a amintit ca interfață de cele de la BenQ, cu meniurile principale pe stânga, din care ies către dreapta sub meniuri și din nou submeniuri acolo unde este cazul. Este ok ca navigare, după câteva minute totul devine intuitiv.  

Meniul OSD de pe monitorul MSI Optix MPG321QRF-QD:

Din meniul OSD poți alege și ce scurtături să acorzi pentru anumite acțiuni ale joystick-ului. Pentru a accesa meniul OSD apeși pe joystick, dar pentru a accesa direct zona Input, pe cea Game Mode, KVM sau Smart Crosshair, poți alege scurtături ca mișcare jos sau sus, stânga ori dreapta.

În final, apreciez din nou ce au reușit designerii cu MSI Optix MPG321QRF-QD, ce este un monitor care merită afișat inclusiv cu partea spate. Asta pentru cine contează astfel de detalii.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor MSI Optix MPG321QRF-QD
Test culori dupa calibrare monitor MSI Optix MPG321QRF-QD.

Panoul IPS se anunță drept unul anti-glare și da, îii reușește asta în mare măsură, deși recunosc că am văzut reflexii și mai reduse. Unghiurile de vizualizare sunt largi, dar către extreme apar ceva deteriorări pe partea de nuanțe și contrast.

Rezoluția 2K (2560 x 1440 pixeli) este cea minimă la o diagonală de 32 inch, iar în cazul MSI Optix MPG321QRF-QD avem o conturare bună a detaliilor fine, dar nimic excepțional. Pixel pitch-ul este de 0.27675, deci ok.

Luminozitatea maximă nativă este anunțată ca fiind de 400 niți, cu un peak ce poate atinge 600 niți pentru scurte perioade pe anumite zone ale ecranului atunci când este redat conținut HDR. Eu am măsurat o valoare maximă pe un ecran alb de 414 cd/mp în centru, deci puțin peste cifrele oficiale.

Distribuția luminozității la intensitate maximă, pe un ecran complet alb nu este cea mai grozavă și am observat că nici când scădem iluminarea pe la 70% nu se observă schimbări dramatice, deși diferențele maxime mai scad câteva procente.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul monitorului MSI Optix MPG321QRF-QD:

Distributie luminozitate monitor MSI Optix MPG321QRF-QD

Culorile nu sunt cel mai corect reprezentate din fabrică, dar nu este foarte grav. Modul predefinit de imagine User vine cu cea mai mică deviație medie Delta E, în timp ce valoarea Gamma cea mai bună (referință 2.2) este în modul FPS.  

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe MSI Optix MPG321QRF-QD:

Panoul monitorului MSI Optix MPG321QRF-QD promite multe din lista cu specificații, așa că aveam mari așteptări după calibrare, așteptări ce mi-au fost confirmate.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului de gaming MSI Optix MPG321QRF-QD:

Am întâlnit, ce-i drept, și valori mai mici ale deviațiilor Delta E, dar asta la monitoare profesionale, unele ce erau special proiectate pentru creatori de conținut, pentru designeri ș.a.m.d. Pentru un monitor de gaming, unul ce are și timp mic de răspuns, dar și rată ridicată de refresh, culorile după calibrare sunt excelent reproduse.

Din păcate, deși anunță certificare DisplayHDR 600, am descoperit că în conținut nativ HDR nu se descurcă prea grozav. Apare ceva clouding în jurul zonelor puternic luminate, așa că strict pentru conținut HDR aș căuta în altă parte.

În gaming, panoul este rapid, dar parcă nu de nivelul așteptat de unii jucători profesioniști. Eu nu sunt unul dintre aceia, dar tot am observat uneori că timpul de răspuns nu pare chiar de nivel 1 ms GtG. Nu am echipament prin care să determin valoarea reală, dar din tot ce am testat până acum cu siguranță am găsit și mai bine. 

În ceea ce privește rata de refresh trebuie menționat că cea maximă de 175 Hz se obține doar dacă activezi funcția de overclocking și dacă folosești DisplayPort-ul. Prin HDMI ești limitat la 144Hz. Oricum, pentru gameri entuziaști un 165Hz este întotdeauna suficient, doar cei profesioniști vor avea nevoie de peste 240Hz.

Mi-a plăcut intervalul dinamic, ce scoate la iveală suficiente detalii din zonele întunecate ale scenei, dar nimic peste medie. La fel și pentru contrast, ce nu reușește să producă un negru adânc. Pentru un monitor de gaming este bine din ambele direcții, dar nu excepțional.

Oricum, MSI Optix MPG321QRF-QD se dovedește un monitor bun după calibrare, când reușește să genere culori exacte. Ba chiar eu îl găsesc un monitor all around excelent, dar asta înseamnă că nu-i cel mai bun de gaming, nici pentru design ori creare conținut. Dar pentru cei ce au nevoie de ambele lumi și pentru fiecare pot face mici compromisuri, MSI Optix MPG321QRF-QD se dovedește potrivit.

Conectivitate

Monitor gaming MSI Optix MPG321QRF-QD
Multiple porturi pe zona spate.

Aici, MSI Optix MPG321QRF-QD pune multe la disopziție. Avem deja clasicele 1 x DisplayPort 1.4a și 2 x HDMI 2.0b, dar mai sunt și USB-uri: un USB-C cu suport DisplayPort și 3 USB-A ce se activează ca hub dacă conectezi cablul USB-B la USB-A din pachet la monitor, respectiv la PC. Unul dintre porturile USB-A este pe spatele monitorului, alături de cele HDMI, DisplayPort, USB-C, USB-B și cel audio prin jack combo de 3.5 mm, celelalte două porturi USB-A sunt pe laterala din stânga.

Două porturi USB-A și două jack-uri de 3.5 mm apar și pe laterala din stânga.

Tot aici mai vedem și două jack-uri de 3.5 mm, unul cu rol de ieșire sunet, celălalt ca intrare microfon.

Preț

Monitor de gaming MSI Optix MPG321QRF-QD – 2.919 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

MSI Optix MPG321QRF-QD
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • design reușit, construcție de foarte bună calitate, suport ce oferă reglaje ample pe cele mai folositoare direcții;
  • imagine de bună calitate, luminozitate înaltă, culori exacte după calibrare, rată de refresh potrivită pentru gaming entuziast, la fel și timpul de răspuns;
  • conectivitate extinsă.
Contra
  • conținutul HDR nu este cel mai bine reprodus.
Concluzii

MSI Optix MPG321QRF-QD nu-i cel mai ieftin monitor din categoria unde concurează, dar este o opțiune de luat în seamă. Vine cu specificații bune, este construit excelent și are un design ce va atrage cu siguranță atenția asupra sa. Se descurcă bine atât în jocuri, dacă nu ești gamer profesionist nu vei avea nevoie de mai mult, dar dacă îl calibrazi te alegi și cu un monitor suficient de bun pentru editare foto-video, pentru design sau grafică, printre altele.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul Monitor gaming MSI Optix MPG321QRF-QD a fost testat timp de 3 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.