Poate că MSI este un nume ceva mai exotic în segmentul laptopurilor, nereușind să intre în top 5 vânzători la nivel mondial, dar asta nu înseamnă că produsele lor nu merită atenția noastră, ba din contră. Uneori este mai indicat să privești și către outsideri, întrucât acolo poți găsi unele dintre cele mai interesante propuneri.

Un astfel de exemplu poate fi chiar notebook-ul pe care îl voi prezenta în continuare. Din fișa tehnică nu aș spune că iese neapărat cu ceva anume în evidență, dar MSI Modern 14 B11SB reușește să compună un pachet echilibrat, așa cum vom descoperi în rândurile ce urmează.

Specificații notebook MSI Modern 14 B11SB

Specificatii MSI Modern 14 B11SB

Design

Notebook MSI Modern 14 B11SB

Am primit un sample de teste, ce nu era destinat vânzării. Chiar și așa, cutia în care a venit la mine MSI Modern 14 B11SB a fost cea de retail, în care am mai găsit adaptorul de încărcare și cablul de alimentare compatibil cu prizele europene, plus câteva pliante cu diferite informații, printre care și ghidul de pornire rapidă.

Exemplarul despre care vorbim în continuare este unul de culoare roz-auriu, nuanță denumită oficial Beige Mousse. În cazul în care această nuanță nu este pentru voi, atunci trebuie să știți că MSI Modern 14 B11SB poate fi ales și într-o culoare sobră, un gri foarte închis, numit Carbon Gray, sau într-un bleu plăcut, pe care producătorul în promovează drept Blue Stone.

Din punct de vedere al designului, MSI Modern 14 B11SB se laudă cu un bun raport display / corp, marginile din jurul ecranului fiind pe atât de înguste pe cât să creeze dimensiuni compacte pe lungime și lățime, inclusiv pentru un laptop de 14 inch.

Latura de sus este ceva mai lată, dar acolo sunt poziționate o cameră web HD și câteva microfoane. Pe marginea de sub ecran vedem logo-ul MSI, ce mai poate fi observat și pe capacul display-ului, undeva către centru-sus.

Partea posterioară a notebook-ului a primit și ea ceva atenție din partea designerilor, zona de aerisire fiind reprezentată de o multitudine de orificii aranjate în așa fel încât să creeze imaginea unui fel de grafic. Aceeași abordare apare și pentru grilele difuzoarelor.

Sistemul de balamale este unul solid, întins pe mare parte din lungimea laptopului. Nu aș spune că sunt fan al soluției de deschidere, cu piciorușe de cauciuc dispuse pe marginea capacului ecranului, ce se deschide la aproape 180 de grade.

Nu știu cum se vor prezenta aceste piciorușe după câteva sute deschideri, după ce se vor freca de tot atâtea ori de suprafața biroului / mesei pe care va fi folosit.

MSI Modern 14 B11SB este realizat în cea mai mare parte din metal la exterior, ce ar fi trebuit să-i confere o rigiditate structurală ridicată. În realitate, MSI Modern 14 B11SB nu este cel mai solid cu putință, nu se simte cel mai zdravăn, dar nici nu este sensibil. Măcar aluminiul nu se murdărește tocmai rapid, cu toate că urmele degetelor se pot observa în funcție de cum ajunge lumina pe laptop.

Calitatea asamblării și a finisărilor de detaliu este foarte bună, nu am găsit mai nimic de obiectat.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare MSI Modern 14 B11SB

Ecranul cu diagonala de 14 inch este de tip IPS, de tip mat, deci nu reflectă excesiv mediul ambiant. Unghiurile de vizualizare sunt dintre cele largi, nu apar deficiențe decât după mai bine de 45 de grade de la perfect perpendicular, dar nimic grav.

Rezoluția Full HD 1080p este în grafic cu pretențiile de la un astfel de laptop, în timp ce contrastul este ridicat, dezvăluind un negru adânc.

Luminozitatea maximă măsurată de mine s-a apropiat de 350 nits, în centrul ecranului fiind mai exact de 343 cd/mp. Am măsurat și distribuția iluminării la maximum din instensitate, însă am făcut-o după ce am calibrat culorile, iar asta înseamnă o mai bună uniformitate:

Distributie luminozitate ecran laptop MSI Modern 14 B11SB

Că tot am vorbit despre culori și calibrare, iată cum arătau acestea.

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului MSI Modern 14 B11SB:

Chiar și înainte de a calibra ecranul, MSI Modern 14 B11SB s-a descurcat bine, pentru ca după o reglare atentă, cu echipamentele din dotare, să ajungă la deviații Delta E foarte scăzute, doar că nu la nivel de monitor profesional. Oricum, pentru gama unde concurează MSI Modern 14 B11SB este mai mult decât acceptabil, fiind conturat un afișaj de foarte bună calitate.

Sunetul extern este redat prin intermediul a două micuțe difuzoare, poziționate pe spate, cumva către lateral. Puterea maximă a acestora este anunțată a fi de 4W (2 x 2W) însă în realitate parcă nu sună atât de tare. Este suficient pentru ceva muzică de fundal sau pentru social media ori YouTube, dar nimic mai mult. Calitatea este ok, deși bass-ul aproape că lipsește cu desăvârșire. Mi-a plăcut că nu apar distorsiuni nici la 100% din potențial.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm primim un sunet bun, curat, la o intensitate suficientă pentru majoritatea urtilizatorilor. Pe de altă parte, nu e nimic cu adevărat special.

Hardware, sistem de operare și aplicații

MSI Modern 14 B11SB poate fi echipat cu procesoare până la Intel Core i7, noi avem aici de față o soluție de mijloc ce se bazează pe un CPU Intel Core i5-1135G7, de tip quad-core, ce poate urca până la 4.2 GHz și care propune 8 fire de execuție. Pentru sarcinile pe care le aștepți a fi îndeplinite de un așa laptop, procesorul este mai mult decât suficient.

La fel pot spune și despre placa video dedicată – NVIDIA GeForce MX450 cu 2 GB GDDR5, ce preia sarcinile mai dificile de la GPU-ul integrat pe procesor. Pentru ceva editări foto sau video mai light, pentru a deschide și chiar edita ceva animații grafice, MX450 este ok, dar nu încercați să puneți serios la treabă 3D acest GPU, întrucât nu este făcut tocmai pentru așa ceva.

Memoria RAM este de 16 GB în acest caz, pe MSI Modern 14 B11SB fiind disponibil un singur slot, deci memoria va lucra în regim single channel, ceea ce aduce un mic dezvanataj în această direcție. Avem DDR4 ce rulează la maximum 3200 MHz.

SSD-ul montat din fabrică pe unitatea de test a fost unul de 1 TB, de tip M.2 NVMe PCIe Gen4. Mai poate fi montat un SSD de același tip în celălalt slot disponibil pe MSI Modern 14 B11SB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe MSI Modern 14 B11SB:

Sistemul de operare pe care am realizat testul a fost un Windows 11 Pro 64-bit. Din fișa tehnică de pe site-ul MSI observ că MSI Modern 14 B11SB vine cu Windows 10 Home sau Pro din fabrică, dar upgrade-ul către Windows 11 este posibil și este gratuit. Până să ajungă la mine, MSI Modern 14 B11SB a trecut către cea mai nouă iterație Windows.

Pe lângă aplicațiile standard ce vin la pachet cu Windows 11, MSI plusează cu Avast Free Antivirus, GeForce Experience, Intel Graphics Command Center, MSI Center Pro, Nahimic, NVIDIA Control Panel, Realtek Audio Console, Spotify și Thunderbolt Control Center.

Dintre cele enumerate mai sus, cea mai importantă aplicație pentru MSI Modern 14 B11SB este MSI Center Pro, ce permite multe setări, ajustări și configurări, dar care oferă și ceva informații suplimentare despre sistem și care face update-ul de drivere mai simplu.

Capturi de ecran din aplicația MSI Center Pro de pe MSI Modern 14 B11SB:

Performanță

Rezultatele testelor de benchamrk la care a fost supus MSI Modern 14 B11SB au fost structurate în tabelul de mai jos și dezvăluie exact ce ziceam în capitolul predecent, anume că acest laptop se descurcă fără probleme cu sarcini de nivel mediu:

Teste benchmark MSI Modern 14 B11SB

În timpul instalării testelor și al rulării acestora, am monitorizat temperaturile interne. Atât pe CPU, cât și pe GPU s-a ajuns la valori ceva cam înalte, ce au condus la o limitate a performanțelor.

Temperaturi maxime pe CPU și GPU atinse de MSI Modern 14 B11SB:

La exterior, laptopul devine fierbinte undeva în dreptul tastelor G-H pe partea frontală și tot către acea zonă și pe spate se simte cel puțin la fel de încins, dacă nu chiar mai rău. 

Sistemul de răcire se bazează pe un singur ventilator ce iată că nu reușește să fie cel mai eficient, dar care nu este cu adevărat gălăgios decât la turație maximă. Chiar și atunci, nu este tocmai deranjant. Până la urmă, dacă nu-i dai serios de lucru, MSI Modern 14 B11SB nu ajunge la temperaturi critice și rămâne pe cât se poate de silențios.

Conectivitate

Notebook MSI Modern 14 B11SB

Având în vedere că este un ultrabook ce țintește dimensiuni cât mai compacte și o greutate redusă, MSI Modern 14 B11SB propune mai multe porturi fizice decât te-ai aștepta. Avem HDMI capabil a suporta rezoluție 4K @ 60Hz, două porturi USB-A de tip 3.2 Gen2, un USB-C cu suport Thunderbolt, DisplayPort și PD pentru încărcare, un jack audio combo de 3.5 mm și un cititor de carduri microSD.

Notebook MSI Modern 14 B11SB

Pe partea wireless avem Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1, elemente deja comune în zona unde se luptă MSI Modern 14 B11SB.

Tastatură și touchpad

Notebook MSI Modern 14 B11SB

Tastatura de pe MSI Modern 14 B11SB este una care chiar mi-a plăcut. Tastele sunt mari, cu puțin spațiu între ele, au o cursă scurtă, dar nu exagerat, iar actuarea se face fără efort, însă clar.

Iluminarea este de culoare albă, este plăcută și foarte bine distribuită sub fiecare tastă.

Trackpad-ul are dimensiuni medii, este de tip multitouch și este exact în utilizare. Nu aș spune că este dintre cele mai bune dintre tot ce am testat, dar își face treaba fără să deranjeze, să incomodeze cumva. Click-urile se fac fără efort, cu o cursă scurtă și cu puțin zgomot.

Autonomie

Notebook MSI Modern 14 B11SB

Deși nu aș spune că se anunță prea performantă prin capacitatea afișată, bateria de 52 Wh de pe MSI Modern 14 B11SB reușește să ofere o autonomie nu doar decentă, ci chiar bună. Cu ceva atenție, în sarcini uzuale precum navigare web, editare office sau conținut multimedia, cu luminozitatea ecranului pe la 40%, prinzi în jur de 7 – 8 ore departe de priză.

În scenarii ce presupun mai multă presiune pe ansamblul hardware și dacă ai nevoie de ceva mai multă lumină de la ecran, atunci va trebui să te mulțumești cu o autonomie de doar 2 – 2.5 ore, chiar și mai puțin, în funcție de task-uri.

Încărcătorul ce vine la pachet cu MSI Modern 14 B11SB este unul pe mufă proprietară și oferă la ieșire o putere de 90W. O încărcare completă durează în jur de 2 ore.

Preț

Notebook MSI Modern 14 B11SB4.900 de lei pe PCGarage.ro, în versiunea cu 8 + 512 GB, fără sistem de operare preinstalat, cu mențiunea stoc epuizat la data publicării review-ului. Pe eMAG.ro, aceeași versiune costă în jur de 4.540 de lei, vândută de un partener Marketplace, dar apare aceelași mesaj de stoc epuizat.

MSI Modern 14 B11SB
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • ecran de foarte bună calitate, luminos, cu contrast ridicat și culori precise;
  • conectivitate extinsă;
  • tastatură plăcută în utilizare, cu o iluminare eficientă;
  • autonomie bună.
Contra
  • temperaturile interioare și exterioare ajung la valori ridicate în sarcini complexe susținute;
  • un singur slot pentru memoria RAM, ceea ce înseamnă că rulează în mod single-channel.
Concluzii

MSI Modern 14 B11SB nu are puncte slabe evidente, nu i-am putut găsi minusuri pe atât de grave încât să nu-l pot recomanda. Având însă în vedere prețurile de mai sus, valabile tocmai din cauza stocului inexistent, aș spune că mai sunt și alte opțiuni ce merită atenție. Sunt sigur că dacă MSI Modern 14 B11SB ar fi în stocul marilor magazine online de la noi, ar avea și alte prețuri, promoțiile aplicându-se doar atunci când exsită suficiente unități disponible fizic. Iar la un preț redus cu câteva procente bune l-aș putea adăuga fără rezerve pe lista de recomandări.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații