Monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX – review (Avem nevoie de 1.000 niți la un monitor de gaming?)

Pentru fiecare dintre noi anumite specificații, caracteristici sau cifre primează atunci ne uităm către un anumit produs. Putem face anumite concesii pe unele direcții dacă sunt acoperite cerințele principale, dar la final trebuie să avem un pachet cât mai echilibrat, nu? Credeți că este așa la monitorul de gaming de față? Vedem în continuare...
24/02/2025

MOBIUZ nu mi se pare că reprezintă un nume prea cunoscut printre brandurile de gaming, dar prin monitorul pe care îl vom descoperi împreună mai departe aș spune că și-a câștigat un loc între mărcile mele favorite. Bine, nu este chiar o marcă în sine, ci un segment în cadrul BenQ, cel de gaming. BenQ MOBIUZ EX321UX arată extrem de bine chiar din lista cu specificații, pe care o puteți parcurge prin intermediul tabelului de mai jos, și își menține atractivitatea și la o analiză amănunțită. Are, în schimb, și un minus cu adevărat serios, dar despre toate pe larg în recenzie.

Specificații monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX:

Date Tehnice

Monitor gaming
BenQ MOBIUZ EX321UX
EcranIPS mat cu iluminare de fundal Mini LED, 31.5 inch, aspect 16:9, 3840 x 2160 pixeli, aprox. 146 ppi
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate700 nits tipică
1.000 niți (vârf, HDR)
Culori1.07 miliarde culori, acoperire 99% Adobe RGB și P3
Timp de răspuns1 ms GtG
Rată de refresh144 Hz
Conectivitate3 x HDMI 2.1 (1 cu suport eARC), 1 x DisplayPort 2.1, 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PowerDelivery 65W, 1 x USB-C 3.2 Gen 1 upstream (5 Gbps), 1 x USB-C 3.2 Gen 1 (5 Gbps, încărcare la 7.5W), 3 x USB-A 3.2 Gen1 downstream (5 Gbps, încărcare cu 4.5W), 1 x jack audio 3.5 mm ieșire sunet
Consum80W (normal)
274W (maxim)
AlteleHDRi, HDR10, VESA DisplayHDR 1000, Flicker-free, KWM, Low Blue Light, Brightness Intelligence Plus Gen2 (B.I.+ Gen2), Color VIbrance, Light Tuner, FreeSync Premium Pro
Dimensiuni (lățime x înălțime x grosime)714.4 x 598.7 - 498.7 - 306 mm cu stand
714.4 x 433.3 x 98.1 mm fără stand
Greutate9.7 kg cu stand
7.2 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX - review
🔺Design plăcut, fără artificii inutile.

Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care monitorul este însoțit de cele două elemente care alcătuiesc suportul, de adaptor extern de alimentare, care are și cablu separat de priză, de cablu HDMI, de cablu USB-C la USB-C, cablu USB-C la USB-A și mai multe pliante cu fel de fel de informații, printre care și ghid de pornire rapidă:

Nu trebuie uitat și raportul de calibrare a culorilor din fabrică, cel care este unic pentru fiecare exemplar BenQ MOBIUZ EX321UX, pe certificat fiind trecută seria unică.

Standul de birou poate fi asamblat fără a fi necesară vreo unealtă, fiind nevoie a fi strâns cu mâna doar un șurub. Întreg ansamblul se prinde apoi de monitor printr-un mecanism cu clips.

Suportul permite ajustări pe mai multe direcții: pe înălțime de 100mm; pivotare stânga / dreapta cu 15 grade; înclinare față / spate de la -5 la 15 grade și înclinare pe orizontală de câteva grade.

BenQ MOBIUZ EX321UX nu propune iluminare RGB sau alte elemente care să iasă în evidență. Sunt câteva inscripții pe spate (MOBIUZ), pe picior (PIXSOUL ENGINE) și pe marginea de sub ecran, în stânga (BenQ). În rest, mult alb, cumva în trend acum, când am tot văzut din ce în ce mai des unități desktop PC de tip „all white”.

Conectivitatea este împărțită în 3 zone – 2 pe spate, de o parte și de cealaltă a piciorului, și una pe latura de jos a monitorului, spre stânga. Pe aceeași latură, dar pe centru, apare butonul Power, un LED de status și un joystick pentru parcurgerea meniului OSD.

Apropo de acesta, avem mai jos multe poze din care vedem exact cum se prezintă. Mai precis, avem o zonă rapidă unde poți trece prin cele 5 moduri principale de imagine, fiecare dintre ele având la bază alte 10 moduri predefinite, dar care pot fi extins ajustate. Putem accesa apoi întreg meniul, cu dispunere de la stânga la dreapta pentru meniurile principale, respectiv sub meniuri. 

Meniul OSD de pe monitorul BenQ MOBIUZ EX321UX:

Construcția este de top. Deși la exterior este doar plastic, acesta este foarte plăcut la atingere, mat și de foarte bună calitate, cum este de altfel tot ce ține de fabricație.

Imagine

Monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX - review
🔺Pe lângă toate plusurile ecranului pe care le veți descoperi mai jos, este și un mic minus, dat de unghiurile restrânse de vizualizare.

Aici nu am cum să nu încep cu luminozitatea uriașă a acestui panou. Cu iluminare din spate de tip Mini LED, cu nu mai puțin de 1.152 de zone distincte, BenQ MOBIUZ EX321UX reușește nu doar să urce la aproape 1.000 niți pe un ecran complet alb, ci și să controleze foarte precis această luminozitate. De fapt, înainte de alte aprecieri, iată cum arată luminozitatea pe un ecran complet alb, cu mențiunea că în centru, acolo unde vedem 100%, era vorba de o valoare de 967 niți. Pe un ecran complet alb!

Distribuție luminozitate la 100% intensitate și contrast pe ecranul monitorului BenQ MOBIUZ EX321UX:

Distributie luminozitate monitor gaming MiniLED BenQ MOBIUZ EX321UX

Sincer, nici nu știu când și de ce ai avea nevoie de o așa luminozitate. Evident că pentru conținut HDR, pentru o dinamică cu adevărat extinsă, însă pentru așa ceva nu este nevoie neapărat să poți oferi aproape 1.000 niți pe toată suprafața ecranului. Acum, asta nu vine nicidecum ca un reproș. Este mai bine să ai de unde să oferi, decât să nu poți fi măsură să asiguri anumite caracteristici. Deci foarte bine ca luminozitate, dar și ca uniformitate. Iar la acestea se adaugă și un panou mat, care nu reflectă mai deloc mediul ambiant.

În ceea ce privește culorile, ei bine sunt multe, foarte multe combinații ce pot fi făcute prin intermediul celor 5 profile principale ale imaginii – Alpha, Bravo, Charlie, Delta și Echo, care pot primi oricare dintre celelalte 10 profiluri – Science- fiction, Realist, Fantezie, Cinema, Display P3, sRGB, Particularizat și Jocuri 1, 2 și 3. Pentru fiecare mod principal îl poți alege pe oricare dintre celelalte 10 disponibile, iar la acelea poți face setări individuale pentru mai toate reglajele – Light Tuner, Color Vibrance, Luminozitate, Shadow Phage, B.I.+, Gamma, Contrast, Temperatură culoare, Dimming local, AMA și Claritate. 

Eu am măsurat deviațiile Delta E doar în modul Alpha și pentru toate celelalte sub moduri, să le numesc, așa cum sunt setările din fabrică ale monitorului.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ MOBIUZ EX321UX:

Vedem mai sus că cifrele nu sunt neapărat excelente, dar asta fiindcă mai toate sunt reglate spre a impresiona vizual, spre a genera mult contrast și culori cu adevărat vibrante, saturate. Iar asta îi reușește pe deplin acestui monitor, care poate fi reglat în detaliu spre a oferi o imagine cât mai corectă.

Nu am reușit să calibrez ecranul cu echipamentul din dotare, care a început să dea tot mai des o eroare software de la un anumit update pentru Windows 11. Cert este că poți ajusta extrem de multe particularități ale imaginii și pe mai toate pe plaje largi și nu pot să cred că BenQ MOBIUZ EX321UX nu poate fi adus la o anumită imagine. Potențial este imens pe toate direcțiile, inclusiv la contrast, când poate fi afișat un negru profund, adânc, chiar dacă niciodată perfect, ca în cazul unui panou OLED.

Însă, pe partea de interval dinamic, totul este pe cât se poate de extins, cu detalii bune atât pe zonele intens luminate, cât și în cele întunecate ale aceleiași scene.

În jocuri, BenQ MOBIUZ EX321UX s-a dovedit un companion de nădejde, deși cu cei 144Hz nu aș spune că este un monitor pentru gameri profesioniști. Pentru entuziaști cu siguranță totul este mai mult decât rezonabil, mai ales că, deși 144Hz pot părea puțin în anumite situații, activarea AMA chiar și pe prima treaptă elimină aproape complet orice blur ar putea apărea.

Timpul de răspuns de 1ms este acolo, deși nici aici BenQ MOBIUZ EX321UX nu mi s-a părut dintre cele mai rapide din ce am mai testat în ultimul timp. A nu se înțelege că acest monitor reacționează lent, în niciun caz. Doar că după acel monitor OLED de la Philips, standardele mele sunt altele.

Pe partea de culori, numai de bine, mai ales că poți activa modul HDRi care încearcă (și de cele mai multe ori îi reușește taman bine) să emuleze imagini HDR din cele SDR. Pe partea de gamă dinamică mi se pare că exagerează uneori, în sensul că se mai pierd din detaliile din zonele întunecate. În rest, numai de bine, culori intense, dar corecte.

Ce să mai mai, în segmentul de monitoare de 144Hz, BenQ MOBIUZ EX321UX mi se pare unul dintre cele mai capabile, dacă nu chiar cel mai grozav.

Sunet

🔺Foarte rar (spre niciodată) mi s-a întâmplat să pot recomanda pentru sunet jack-ul de 3.5mm de pe un monitor… Până acum!

Aici, deși nu avem boxe integrate, am decis să las capitolul activ, cum s-ar spune. Asta fiindcă BenQ MOBIUZ EX321UX este cel mai bun monitor pe care l-am testat când vine vorba despre sunetul redat prin jack-ul audio de 3.5mm. Pur și simplu DAC-ul din acest monitor este de top și te poți baza pe el în orice situație, cu o pereche de căști de calitate audiția este excelentă, indiferent de conținut. Jocuri, muzică, filme, orice sună incredibil de bine, cu toate frecvențele corect reproduse și separate și cu un volum maxim mai mult decât suficient pentru oricine.

Conectivitate

Monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX - review
🔺Multiple porturi și toate actuale, performante.

Și aici numai de bine. Pe lângă nu mai puțin de 3 porturi HDMI, toate de tip 2.1, mai avem și un DisplayPort tot 2.1, dar și un USB-C cu suport DP și pentru date. Acestuia i se adaugă un al doilea port USB-C, pe latura de jos a monitorului, care se activează, ca și celălalt și cele 3 porturi USB-A atunci când conectezi PC-ul la monitor prin portul USB-C upstream. Dacă adăugăm că toate porturile USB, fie ele de tip C sau A vin cu alimentare pentru diferite accesorii, cu puteri de la 65W, la 7.5W și minim 4.5W, atunci din nou numai de bine pe zona de conectivitate.

Preț

Monitor gaming Mini LED BenQ MOBIUZ EX321UX – 6.006 lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Review Box 0
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație, totul arată bine, iar monitorul este solid asamblat;
  • imagine de top, luminozitate uriașă și foarte corect distribuită, culori intense, dar precise, contrast bun, interval dinamic extins;
  • performanțe bune în gaming (pentru un panou de 144Hz), fără artefacte de imagine;
  • sunet excelent prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • conectivitate extinsă, cu porturi actuale și performante.
Contra
  • preț uriaș.
Concluzii

Așa cum ați descoperit pe parcursul recenziei, nu am adus în discuție până aici acel punct contra major al monitorului BenQ MOBIUZ EX321UX. El însă apare evident la capitolul preț, fiindcă despre el este vorba. Oricât de bun ar fi acest monitor, oricât de luminos și de precis cu afișarea culorilor, oricât de capabil în gaming, prețul mi se pare nejustificat. Sincer, poți configura un PC extrem de performant în bugetul necesar achiziționării unui asemenea monitor, așa că practic pe BenQ MOBIUZ EX321UX îl vei alege doar dacă ai un PC cel puțin dublu ca preț. Mie așa mi se pare normal… Oricum, dacă BenQ MOBIUZ EX321UX te-a convins și dacă ți-l poți permite, cu siguranță nu vei regreta alegerea.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul BenQ MOBIUZ EX321UX a fost testat timp de 12 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.