N-am mai testat de ceva vreme un monitor de gaming, dar MSI a decis că este cazul să întrerupă această perioadă. Vedem mai departe cum se prezintă un monitor cu o denumire lungă și prea complicată spre a putea fi ținută minte cu ușurință – MSI MAG 274QRF QD E2, dar un monitor care promite multe din fișa tehnică.

Specificații monitor MSI MAG 274QRF QD E2

Date Tehnice

Monitor gaming
MSI MAG 274QRF QD E2
EcranRapid IPS anti-glare, 27 inch (69 cm), 2560 x 1440 pixeli, aprox.108 ppi, aspect 16:9
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate400 nits tipică
Culori1.07 miliarde culori, 10 bits (8 bits + FRC), acoperire 150% sRGB, 98% DCI-P3, 94% Adobe RGB
Timp de răspuns1 ms GtG
Rată de refresh180 Hz
Conectivitate2 x HDMI 2.0b, 1 x DisplayPort 1.4a, 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PowerDelivery 65W, 1 x USB-B upstream, 2 x USB-A downstream, 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audio-
Consum120W (maxim)
Alte detaliiQuantum Dot Color, DisplayHDR 400, AMD FreeSync
Dimensiuni613.5 x 402.1 x 196.5 mm cu stand
613.5 x 362.5 x 69.8 mm fără stand
Greutate6.05 kg cu stand
3.95 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor gaming MSI MAG 274QRF QD E2

🔺Standul oferă multiple ajustări și cu marje mari de reglaj.

Pe lângă monitor, în cutia de retail mai sunt cele două elemente din care este alcătuit standul de birou, adaptor de alimentare cu cablu de 1.5 metri, cablu de priză lung și el tot de 1.5 metri, cablu DisplayPort, cablu USB-B la USB-A, o punguță cu două șuruburi necesare fixării standului pe monitor și alte 4 șuruburi care vor fi necesare dacă vrei să fixezi monitorul pe perete și un ghid de pornire rapidă.

Cele două elemente ale suportului de birou al monitorului MSI MAG 274QRF QD E2 se asamblează unul cu celălalt fără a fi nevoie de șurubelniță, dar tot vei avea nevoie apoi de o astfel de unealtă. Standul se prinde de spatele monitorului doar dacă înșurubezi două șuruburi.

Standul oferă multiple reglaje și mai toate se pot face pe plaje largi. Avem o deplasare pe înălțime de 130 mm, înclinare de la -5 la 20 de grade, pivotare la câte 45 de grade pe fiecare direcție, precum și înclinare la 90 de grade (din mod peisaj în mod portret), pe ambele direcții. Standul este prevăzut și cu un orificiu către bază pe unde poți trage cablurile ce intră în monitor de jos în sus, deci nu vor încurca dacă vrei să aduci monitorul cât mai aproape de perete.

MSI MAG 274QRF QD E2 are o parte frontală simplă, cu margini înguste pe trei dintre laturi, în timp ce pe latura de jos vedem denumirea producătorului în centru.

Spatele monitorului este mai complex. Avem mai multe linii și elemente care creează un aspect mai dramatic. Există chiar și o fâșie de iluminare LED RGB, care poate fi activată din meniul OSD al monitorului. Apropo de acesta, poate fi parcurs în întregime din singurul buton de pe monitor, cel de pe spate, de culoare roșie. Dacă tot am amintit de meniul OSD, iată cum arată.

Meniul OSD al monitorului MSI MAG 274QRF QD E2:

Nu știu câte ar mai fi de adăugat legat de designul unui monitor, oricum cred că sunt și suficiente poze mai sus din care vă puteți face o idee cât mai clară. Mai pot spune că MSI MAG 274QRF QD E2 este construit cu grijă, dar totuși nu lasă neapărat impresia unui produs din vreo ligă superioară. Nici nu ar fi cazul de așa ceva, având în vedere cât costă acest monitor. Avem plastic mat mai peste tot, care nu mi se pare că va prinde prea ușor eventuale zgârieturi. Finisările sunt cel puțin decente, așa că nu am cum să trec ceva de la acest capitol de analiză pe la puncte contra.

Imagine

🔺După calibrare, ecranul arată întocmai de ce este în stare în ceea ce privește reproducerea culorilor.

MSI MAG 274QRF QD E2 nu este un monitor scump, așa că nu aveam mari așteptări de la imagine. Dar, așa cum vom descoperi împreună, nu aveam cum să mă înșel mai rău.

De fapt, o să încep direct cu singurul lucru care a dezamăgit ușor. Deși din fișa tehnică avem dată o luminozitate maximă de 400 niți, eu am măsurat în centrul ecranului nu mai puțin 454 cd/mp, ceea ce este nesperat de mult. Dar nu aceasta este problema, ci uniformitatea iluminării când ducem atât luminozitateac cât și contrastul la maxim. De ce ar face cineva asta, nu știu, când deja pe la 70% din luminozitate mie mi se pare cam mult… Dar așa măsor la toate monitoarele, le duc cumva în afara zonei de confort, cum s-ar spune, așa că am procedat la fel și în cazul MSI MAG 274QRF QD E2.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate și contrast pe ecranul monitorului MSI MAG 274QRF QD E2:

Distributie luminozitate monitor gaming MSI MAG 274QRF QD E2

Vedem mai sus diferențe și de puțin peste 15% între centrul ecranului și colțuri, dar, repet, asta se întâmplă doar la 100% luminozitate și contrast, când oricum calitatea generală a imaginii este extrem de scăzută. La 60% luminozitate și 70% contrast uniformitatea iluminării este optimă, cu diferențe de doar 4 – 5% între zone.

Trecem la culori, la reprezentarea lor din fabrică. Sunt multe moduri predefinite de imagine pe MSI MAG 274QRF QD E2, aranjate în două meniuri distincte. Avem unul Gaming, unde găsim desigur moduri pentru diferite tipuri de jocuri, dar mai este un meniu, numit Professional, unde mai apar alte preseturi de imagine. Le-am testat pe toate, iar rezultatele le puteți analiza mai jos, cu mențiunea că nu am făcut nicio ajustare, totul a fost resetat înainte de teste.

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe MSI MAG 274QRF QD E2:

Chiar dacă nu sunt deviații Delta E cu adevărat scăzute, vedem totuși că avem o deviație medie de doar 3 în modul Adobe RGB, ceea ce este foarte bine pentru un monitor de gaming.

Aveam acum mari așteptări de la acest panou IPS, așa că am calibrat ecranul și am obținut rezultatele de mai jos. 

Deviații Delta E după calibrarea monitorului MSI MAG 274QRF QD E2:

Foarte bine din partea mea, mai ales amintind din nou că MAG 274QRF QD E2 de la MSI nu este un monitor scump.

În fine, contrastul nu este de-a dreptul uriaș, dar nici rău nu este. Negrul nu este cel mai adânc, însă nici un gri nu este, doar că se putea ceva mai bine, chiar și de la un IPS. Unghiurile de vizualizare, la fel, nu sunt cu adevărat largi, dar nu cred că vor fi mulți care să privească de la unghiuri mai mari de 45 de grade acest ecran, căci abia de acolo apar cele mai mari probleme cu reprezentarea culorilor și a contrastului.

Intervalul dinamic este extins, chiar surprinzător de extins, doar că pe HDR nu avem ceva cu adevărat spectaculos. Totul ok, dar fix acel negru care nu este absolut face ca unele scene din conținutul HDR nativ să nu fie pe atât de dinamice pe cât le știam.

Pe zona de gaming, mai nimic de reproșat. Cel puțin nu din partea mea, a unui jucător care este cel mult amator, nici măcar entuziast nu mă mai pot considera. Eu nu am remarcat artefacte deranjante de imagine, rata de refresh de 180 Hz mi se pare mai mult decât mulțumitoare chiar și pentru gamerii mai pretențioși, iar timpul de răspuns de 1 ms este și el ceea ce trebuie, mai ales în segmentul de preț unde concurează MSI MAG 274QRF QD E2.

Așadar, acest monitor a reușit să mă surprindă plăcut, chiar dacă nu are un ecran de-a dreptul impecabil. Însă nici nu ar putea fi așa având în vedere cât costă MSI MAG 274QRF QD E2.

Conectivitate

Monitor gaming MSI MAG 274QRF QD E2

🔺Multe porturi disponibile și mai toate suficient de performante în acest segment de preț.

Mai nimic de reproșat nici aici. Sunt două porturi HDMI 2.0b, care însă nu pot suporta rata de refresh de 180 Hz la rezoluția maximă a monitorului. Spre a te bucura de așa ceva este nevoie să folosești porturile DisplayPort sau USB-C. Pe lângă acestea mai vedem un port USB-B, de tip upstream, adică îl vei utiliza spre a activa cele două porturi USB-A de pe monitor ca la un USB hub.

Să nu uit, MSI MAG 274QRF QD E2 aduce și compatibilitate KWM, adică vei putea controla cu mouse-ul și tastatura, prin intermediul monitorului, mai multe dispozitive în același timp.

Ultimul port care încheie lista elementelor de conectivitate de pe MAG 274QRF QD E2 este jack-ul audio de 3.5 mm, care acționează ca ieșire de sunet. Nu l-aș folosi totuși pe acesta decât la nevoie, monitorul nu integrează un DAC mai capabil decât al oricărui laptop sau desktop pe care le-am testat în ultimul timp.

Preț

Monitor gaming MSI MAG 274QRF QD E2 – 1.405 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

MSI MAG 274QRF QD E2
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • standul oferă multiple posibilități de reglaj și pe distanțe largi;
  • culori suficient de bine reprezentate încă din fabrică și care se dovedesc foarte exacte după calibrare;
  • luminozitate maximă mai mult decât suficientă pentru un astfel de monitor;
  • specificații optime pentru gaming (180 Hz, 1 ms)
  • imagine generală de foarte bună calitate;
  • conectivitate extinsă;
  • raport mai mult decât corect între ce primești pentru prețul plătit.
Contra
  • uniformitatea iluminării nu este cea mai omogenă cu nivelul la 100% atât pentru iluminare, cât și pentru contrast (la niveluri normale, diferențele scad mult și devin abia sesizabile);
  • negrul nu este cel mai adânc, așadar contrastul nu este de-a dreptul uluitor.
Concluzii

MSI MAG 274QRF QD E2 este un monitor care m-a surprins plăcut prin tot ceea ce oferă pentru costul afișat. Are un ecran de bună calitate, conectivitate extinsă și un stand care permite multiple ajustări și pe distanțe largi. Are doar mici probleme pe ici-colo, dar absolut nimic care să nu poată fi trecut că vederea având în vedere segmentul de preț unde concurează.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul MSI MAG 274QRF QD E2 a fost testat timp de 14 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.