În ultimele zile am avut ocazia să testez și monitorul LED AOC I2360Phu. Este un monitor care poate fi reglat spre a fi utilizat atât în poziție orizontală cât și pe verticală, așa numitele landscape mode și portrait mode. Pot spune că sunt utilizator al unui astfel de monitor. Utilizez un BenQ BL2400, am testat în ultimele săptămâni și BenQ BL2410.

Eram curios ce oferă AOC I2360Phu, cum iese în fața concurenței. AOC am observat că intră ceva mai agresiv, în sensul bun al cuvântului, pe piața locală și un plus de concurență nu strică niciodată. Monitoarele lor ies în evidență prin raportul preț / calitate, funcțiile încorporate.

Să revin la AOC I2360Phu, specificațiile le puteți urmări în grafic:

Monitor LED

Date tehnice

AOC I2360Phu

Dimensiune display

23 inch / 58.4 cm

Rezoluție

1920×1080 pixeli

Tehnologie

IPS

Rată contrast

1000:1

Dinamic – 20.000.000:1

Luminozitate

250 cd/ metru pătrat

Timp de răspuns

6 ms GtG

Conectivitate

HDMI, DVI-D, D-sub, VGA, jack de 3.5 mm

Consum de energie

22W pornit și 0.5W în stand-by, 0.5W și când este oprit

Funcții încorporate

Ușor de montat pe perete, Kensington Security Lock, 4 x USB 2.0, VESA 100 mm

Greutate

5.65 kg

Grosime

244.5 mm

Design

Monitor-IPS-AOC-I2360Phu (5)

În cutie dați de monitorul IPS de 23 inch cu piciorul atașat, stand, cablurile VGA – VGA, DVI-D – DVI-D și jack de 3.5 mm la ambele capete, CD cu instrucțiuni. Fixarea monitorului în stand nu necesită vreun șurubel sau cine știe ce accesoriu. Îl poziționezi și gata. Au mizat pe simplitate și bine au făcut.

Este un monitor pe care AOC l-a încadrat în segmentul profesional. Când l-am ridicat din cutie m-a uimit cu greutatea sa, 5.65 kg pentru un monitor de 23 inch. Am testat un monitor HP de 23.6 inch cu tehnologie IPS și avea 3.5 kg, dar și  mult plastic. La AOC s-a mers pe un plastic rigid, mat. Nu adună amprentele și praful precum alte monitoare îmbrăcate într-un negru lucios.

Cum spuneam, negru este culoarea de bază. Simplu, masiv, bine construit. La greutate contribuie și piciorul monitorului, solid și conceput astfel încât să permită rotirea ecranului la 90 de grade, în poziție verticală. Operația se face rapid și fără să ai impresia că trebuie să ai o mână și pe monitor ca nu cumva să cadă sau să se răstoarne. Permite reglarea în profunzime.

Aș puncta un element lipsă. Să zicem că ai monitorul pe birou într-o anumită poziție și vrei să întorci doar rama sa spre tine. Nu merge. Trebuie să faci asta cu tot cu stand și picior. La BenQ BL2410 flexează și în acest mod.

AOC I2360Phu este un monitor ce mizează pe eleganță, simplitate, ergonomie. Sunt atribute concepute a fi pe placul celor din mediul profesional. Aș zice că este un monitor recomandat atât pentru utilizarea de acasă cât și pentru serviciu. Un monitor care se reglează în landscape și portrait aduce un plus de operabilitate. Când faci browsing vei putea parcurge site-urile mai ușor. Și-l întorci în poziție orizontală când te uiți la un film, YouTube etc.

Tehnologie

Monitor-IPS-AOC-I2360Phu (18)

Display de 23 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, matrice IPS, contrast de 1000:1 și dinamic de 20.000.000:1, luminozitate de 250 cd / metru pătrat, timp de răspuns de 6 ms GtG. Acestea ar fi câteva dintre elementele ce definesc pe AOC I2360P. Rama monitorului a fost concepută să fie cât mai îngustă și consider asta un alt element PRO.

23 inch a ajuns a fi considerată o dimensiune medie în rândul monitoarelor, la nivelul lui 2013. Cele de 27 inch sunt potrivite mai ales pentru munca de acasă, pe partea de entertainment. Cele de 23 și 24 inch au început a fi considerate monitoarele de la serviciu, dar fără probleme merg a fi utilizate și acasă, mai ales unul ca AOC I2360Phu care știe să iasă în față pe partea de operabilitate.

Am conectat monitorul AOC la laptopul ASUS din dotare prin portul HDMI. Știți că la toate monitoarele de ani de zile nu mai trebuie să mai faci vreo setare, sunt de tip plug-in-play. Și-a luat setările automat. L-a recunoscut și a mers direct pe 1920×1080 pixeli. Nu am simțit nevoia că trebuie să mai reglez vreun element (luminozitate, contrast etc).

Îl achiziționezi, îl scoți din cutie și îl conectezi la desktop PC / laptop și gata. Simplu. Termenul de IPS vine de la In-plane switching. Tehnologia a fost dezvoltată spre a rezolva unele dintre limitările impuse de matricele TN cum ar fi timpul de răspuns, unghiul de vizualizare, reproducerea slabă a culorilor.

AOC I2360Phu iese în evidență, în sens pozitiv de când l-ai pornit. Culorile sunt naturale, unghi larg de vizualizare de până la 176 grade, timpul de răspuns este bun pentru un monitor gândit spre a fi conceput a afișa conținut web, documente office etc. Nu este un monitor de gaming. Acolo se mizează pe un timp de răspuns ce ajunge la 2 ms. Acum spun sincer că între 6 ms și 2 ms nu simți diferența. O adevărată plăcere să utilizezi un AOC I2360P în activitățile de zi cu zi.

Aș puncta la AOC I2360Phu și consumul de energie. HP Pavilion 23xi de 23 inch ca și AOC urca la 30W când era pornit, iar AOC nu trece de 22W. Ambele mizând pe tehnologia IPS, 23 inch și rezoluție 1920×1080 pixeli.

Setări

Meniu-Setari-AOC-I2360Phu (9)

Butoanele sunt dispuse la bază, pe lateral, în colțul din dreapta. Primul buton din partea dreaptă are rol de power. Când monitorul este în priză se aprinde portocaliu, iar atunci când este utilizat se schimbă în verde. Alte cinci butoane sunt dispuse lângă cel de power.

Am făcut câteva imagini cu setările ca să aveți idee despre ce este vorba. Le găsiți în galeria foto de mai jos:

Conectivitate

Monitor-IPS-AOC-I2360Phu (15)

Iese în evidență printr-o conectivitate destul de largă. Pe spatele monitorului dați de HDMI, DVI-D, VGA. Tot acolo mai sunt dispuse și 2 porturi USB 2.0, alte 2 x USB 2.0 le aveți poziționate în lateral dreapta. Pe spatele lui AOC I2360 dați și de mufa pentru încărcător.

Lipsește conectorul DisplayPort care în timp va înlocui HDMI-ul. Este o tehnologie mai nouă și din păcate la AOC au ales să nu includă și un astfel de conector. AOC are HDMI, VGA și DVI-D. Acesta ar fi trio-ul care domină piața în momentul actual.

Preț

AOC I2360P – 999 lei (preț recomandat de AOC).

Concluzii

Monitor-IPS-AOC-I2360Phu (7)

AOC I2360 Phu este un monitor care oferă multe pentru prețul său de comercializare. Punctează la versatilitate prin faptul că are un picior ce-i permite rotirea ecranului, calitate bună de fabricație, conectivitate mare.

PRO

– design ce-l încadrează în segmentul business, calitate bună a fabricației;

– matrice IPS ce impresionează de la prima pornire a monitorului prin culori naturale și plăcute, unghi larg de vizualizare;

– conectivitate bună pentru categoria din care face parte: HDMI, VGA, DVI-D;

– ușor de montat, setări gândite a fi ușor de accesat și înțeles;

– eficient în ce privește consumul de energie;

– versatilitate și ușurința în a-l roti din poziție orizonatală în cea verticală și invers.

CONTRA

– greutate considerabilă;

– monitorul nu poate fi reglat spre dreapta sau stânga fără a roti și stand-ul + piciorul de susținere;

– lipsa unui DisplayPort pentru maxim la capitolul conectivitate.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.