Nici nu mai îmi amintesc când am testat ultimul monitor pentru Gadget.ro. A fost o întreagă pleiadă de telefoane și tablete, de la segmentul low-cost și până în high-end, zeci de modele. Pot spun că site-ul nostru are una dintre cele mai ample secțiuni de review-uri. Și acum să revin la subiectul acestui review, LG 25UM65, monitor ultra-wide de la compania sud-coreeană. L-am inclus în secțiunea Televizoare pentru că testăm prea puține monitoare ca să facem o secțiune nouă, LG 25UM65 nu are funcția de televizor.

Pe acasă folosesc 2 monitoare conectate la laptopul meu. Setup-ul de acasă = Laptop ASUS U36S cu 8 GB de memorie RAM și SSD de 120 GB + monitor de 24 inch în mod portrait și monitor de 27 inch în mod landscape. Fără ele mi-a devenit cam greu să lucrez într-un ritm susținut. LG 25UM65 este un monitor de 25 inch ultra-wide, diagonala în centimetri se oprește la 65 cm (de aici și codul din denumirea sa).

Am structurat câteva din specificațiile sale:

Monitor LEDDate tehnice LG 25UM65
Dimensiune display 25 inch / 65 cm
Rezoluție 2560×1080 pixeli
Tehnologie IPS LED
Rată contrast 1000:1
Luminozitate 250 cd / metru pătrat
Timp de răspuns 14 ms
Conectivitate DVI-D, 2 x HDMI, DisplayPort, jack de 3.5 mm
Consum de energie 31 W
Audio 2 x 3W RMS
Funcții încorporate PC cu mai multe moduri: Wide, Original, Cinema 1, Cinema 2, 1:1), sRGB,  screen-split, Picture by Picture
Greutate 4 kg cu stand, 3.76 kg fără stand, iar pachetul de retail cu toate accesoriile cântărește 6.30 kg
Grosime 1.56 inch fără a fi luat în calcul și standul de la bază.

Fotografiile din kitul de presă:

Sunt și fotografii făcute de mine în cadrul review-ului, dar luminile și standul de acasă nu sunt concepute pentru obiecte de asemenea dimensiuni, ci mai ales pentru telefoane și tablete. Calitatea imaginile nu este la un standard care să mă mulțumească, dar vă formați o impresie vis-a-vis de designul lui LG 25UM65.

Design

LG-25UM65 (3)

În pachet dați de monitor, stand, șurub pentru fixare stand-ului de monitor, cablu HDMI – HDMI, încărcător, manual de instrucțiuni și ghid rapid de utilizare. LG a mizat pe linii simple în cazul lui 25UM65. Este un monitor care se potrivește atât pe un birou de multinațională cât și pe desk-ul de acasă. Plus că nu se demonetizează în timp. Negrul rămâne mereu la modă. Standul și spatele sunt îmbrăcate într-un plastic lucios care adună praful într-un mod alert. Noroc că se șterge destul de ușor.

Sigla LG se află la bază în partea frontală. Muchiile display-ului sunt foarte subțiri, aproape inexistente, foarte aproape de acel edge-to-edge dorit cu prisosință în industria telecom. Standul este destul de lat și după ce-l montați oferă stabilitate ireproșabilă. Apropo, legat de montarea standului la monitor.

În pachet se oferă monitorul, un picior de fixare și standul. Piciorul se prinde de monitor printr-un șurub, se fixeaxă în stand, iar legătura dintre stand și picior se face printr-un alt șurub integrat by default în stand. Poate că nu am explicat suficient de bine, dar totul se realizează în maxim 2 minute și te alegi cu monitor gata de conectat la energie electrică și să redea conținut după device-ul cu care dorești a-l împerechea, cu ghilimelele de rigoare.

LG 25UM65 = simplitate și eleganță. Nu prea mă împac cu plasticul lucios utilizat din belșug, dar asta ține de gusturile fiecăruia în materie de design.

Tehnologie

LG-25UM65 (20)

IPS LED cu diagonala de 25 inch, rezoluție de 2560×1080 pixeli. A crescut la obișnuitul 1920×1080 pixeli spre 2560 în lățime. Timpul de răspuns este de 15 ms. Teoretic, este un monitor gândit pentru partea de entertainment și browsing, mai puțin pentru gaming. Practic, oricât te-ai chinui și la jocurile cu grafică complexă și fps mare nu vei avea probleme. Numai dacă ești vreun jucător profesionist și atent maxim la detalii în diverse jocuri să zic că ar apărea unele probleme legate de timpul de răspuns. Nu am avut parte de vreo problemă de gen, dar nici nu sunt un game de top.

Ai parte de culori plăcute, un monitor bine calibrat, unghi larg de vizualizare. Nu i-am găsit niciun punct slab. Este un monitor perfect pe partea de browsing și mai ales dacă dorești să lucrezi cu mai multe ferestre deschis în mod independent. Faptul că este ultra-wide îl face recomandat și pentru software-ul ce aduce până la 4 ferestre pe ecran. Recunosc că nu am avut curiozități de gen și l-am folosit în mod clasic. L-am conectat la ultrabook-ul ASUS UX303 și așa a rămas, extensie de top pentru un produs hig-end din lumea portabilelor.

Setări

Setari-LG-25UM65 (1)

Sunt obișnuit cu monitoarele care au panouri de control, cu mici butonașe poziționate prin tot felul de locuri, uneori greu de atins și de cele mai multe ori devenind o adevărată durere de cap să schimb setările. Nu este cazul la LG 25UM65 care are un buton multifuncțional direct sub display ce acționează ca un joystick virtual. Îl apeși și are funcția de ok, navighezi în toate direcțiile și te miști prin meniul organizat foarte bine de către compania sud-coreeană.

Aveți câteva fotografii cu setările lui LG 25UM65:

Apropo, este un monitor de tip Plug in Play și nu are nevoie de vreun driver, de fapt nu-mi amintesc să fi testat vreun monitor care să necesite driver. A funcționat atât de bine că l-am lăsat la setările pe care și le-a făcut singur.

Conectivitate

LG-25UM65 (10)

Pe spatele monitorului dați de DVI-D, 2 x HDMI, jack de 3.5 mm și DisplayPort. Apreciez existența DisplayPort-ului și nu înțeleg de ce nu se face o trecere mai rapidă spre acest standard. Am rămas la bătrânul HDMI. Nu-i lipsește nimic important la acest capitol, poate doar vechiul port VGA pentru nostalgici.

Preț

LG 25UM65 – 999 lei la eMAG.

Concluzii

LG-25UM65 (22)

LG 25UM65 vine într-un form factor interesant, ultra-wide și de aici potrivirea sa pe anumite scenarii de utilizare. Este ca și cum ai avea 2 monitoare clasice în unul singur. Am punctat care-i sunt elementele PRO și CONTRA.

PRO

– design simplu cu margini înguste, nu se demonetizează în timp;

– rezoluția de 2560×1080 pixeli;

– panel IPS ce afișează culori plăcute, luminozitate bună și unghi de vizualizare pe măsură;

– conectivitate extinsă cu HDMI, DVI-D și DisplayPort;

– suport VESA + stand care oferă un grip bun pe orice suprafață.

CONTRA

– plasticul lucios utilizat pe lateral și pe spatele monitorului ce adună praful și amprentele, praful mai ales că nu stai pe monitor cu mâinile precum pe un smartphone sau o tabletă.

Câteva imagini cu LG 25UM65:

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.