În ultimul timp am testat cu precădere monitoare de gaming și parcă simțeam nevoia de a mai vedea la lucru și ceva din alt segment. Odată ce ViewSonic ColorPro VP2776 a ajuns la noi pentru review, mi-am îndeplinit această dorință. Modelul despre care vom vorbi în continuare este unul profesional, cu adevărat special prin tot ceea ce oferă ca pachet. Veți descoperi la ce mă refer mai jos, deocamdată haideți să vedem care sunt cele mai importante caracteristici.
Specificații pentru monitorul profesional ViewSonic ColorPro VP2776
Design
Realizezi că ai de-a face cu un produs ceva mai special încă de când deschizi cutia produsului. Înăuntrul acesteia, frumos așezate și bine asigurate pe timpul transportului găsim cele două elemente care formează standul, capac pentru zona de conectivitate de pe spatele monitorului, parasolar, două cabluri USB-A la USB-B, un cablu USB-C la USB-C, un cablu DisplayPort, cablul de alimentare și mai multe pliante cu diferite informații. Nu în ultimul rând, într-o cutiuță separată este și modulul ColorPro Wheel:
Hai să încep cu descrierea accesoriului ColorPro Wheel, ce este în esență un colorimetru, care însă poate executa și alte funcții, precum reglaj al unor anumite caracteristici din programele din Adobe Creative Suite și Capture One. Totodată, rotița modulului îți permite să reglezi anumite setări din meniul OSD al monitorului ViewSonic ColorPro VP2776.
Colorimetrul ColorPro Wheel are o formă circulară, pe partea din spate, adică pe zona pe care stă în mod normal, cu loc stabilit pe piciorul monitorului, este un capac „tapițat” cu un fel de burete moale. Odată desfăcut capacul se pot observa lentilele din fața senzorului ce permite calibrarea monitorului.
Trecem la monitor și primul lucru pe care îl ai de făcut dacă vrei să folosești ViewSonic ColorPro VP2776 pe propriul stand este să-l montezi pe acesta. Sunt două elemente ce formează suportul: baza și piciorul. Acestea se asamblează fără a fi necesare instrumente speciale, trebuie doar strâns un șurub, operațiune ce poate fi făcută doar cu mâna. Piciorul se prinde de spatele monitorului printr-un mecanism cu click.
Posibilitățile de reglaj pe care standul le oferă sunt nenumărate și pe distanțe mai mult decât suficiente. Nu văd motiv spre a apela la montajul acestui monitor pe perete, deși există și această posibilitate, prin intermediul unui suport VESA 100 x 100.
Există reglaj pe înălțime, pe 130 mm, pe înclinare, de la -3 la 21 de grade, reglaj pivotant la 120 de grade, precum și rotire din mod peisaj în mod portret, cu rotire atât pe o parte, cât și pe cealaltă.
Standul nu doar că oferă toate aceste reglaje, dar aderă excelent pe birou și conferă o stabilitate excelentă, indiferent cum rotești, ridici sau înclini monitorul, acesta nu pleacă din locul lui. Închei prezentarea standului prin a menționa faptul că există și posibilitatea de a trage cablurile printr-un orificiu din picior, rezultând un oarecare management al firelor ce intră în monitor.
Așa cum am precizat, la pachet cu monitorul vine și un parasolar, ce aduce umbră de pe trei direcții: de sus și de pe lateral. Parasolarul este îmbrăcat pe interior într-un material mat, asemănător catifelei, care să elimine orice fel de reflexii.
Nu am terminat cu accesoriile, ultimul dintre ele fiind reprezentat de un capac pentru zona de conectivitate.
Din punct de vedere al aspectului, văzut din față ViewSonic ColorPro VP2776 vine cu margini subțiri pe lateral și sus. Doar o idee mai lată este marginea de sub ecran, iar acolo vedem pe centru denumirea producătorului.
Pe spate, apare în partea de sus o fantă în spatele căreia poate fi activată o iluminare de fundal, reglabilă pe trei nuanțe (alb, alb cald și galben), care să creeze nu doar ambianță, ci și o lumină care să permită ochilor să nu rămână „blocați” pe ecran într-o cameră întunecată. Apare un efect care dăunează perceperii corecte a culorilor când în spațiul de lucru este beznă, iar această lumină diminuează efectul.
Tot pe spate, în colțul din stânga jos sunt și singurele două butoane de pe monitor. Primul de jos este cel Power, pentru ca deasupra lui să apară joystick-ul ce poate fi acționat pe patru direcții (sus, jos, stânga, dreapta), dar care poate fi și apăsat.
Prin intermediul acestui joystick poți parcurge foarte simplu tot meniul OSD al monitorului ViewSonic ColorPro VP2776. Acest meniu este corect structurat, nu sunt extrem de multe setări, iar cele care există sunt aranjate logic și nu te încurcă sub nicio formă.
Galerie cu capturi de ecran din meniul OSD al monitorului ViewSonic ColorPro VP2776:
În încheierea acestui capitol mai adaug doar că din punct de vedere al calității de fabricație nu este nimic de reproșat. Avem construcție solidă, materiale de bună calitate și finisaje asemenea. Un produs pe care îl pot încadra fără emoții în segmentul premium.
Imagine
ViewSonic ColorPro VP2776 este un monitor profesional. Dar ce înseamnă asta? Înseamnă că se adresează în special celor care câștigă bani din anumite activități, precum fotografie, videografie, design, creatori de conținut (animații, de exemplu), creatori de jocuri, graficieni, proiectanți ș.a.m.d.
Pentru toți aceștia există specificații precum panoul Anti-Glare, ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant, rezoluția 2560 x 1440 pixeli, ce reușește să contureze suficient de exact majoritatea detaliilor, rata de refresh de până la 165Hz și timpul de răspuns de 3 ms (GtG), optime pentru creatorii de animații sau de jocuri.
La toate cele de mai sus se mai adaugă luminozitatea maximă de 400 cd/mp, care însă după măsurătorile mele este de fapt, în cazul de față, de 417 cd/mp, în centrul ecranului.
Am măsurat și distribuția luminozității ecranului la intensitate de 100%. În modul normal, uniformitatea nu este ideală, dar există posibilitatea de a activa modul Uniformity, ce scade într-adevăr drastic nivelul luminozității maxime, dar care, după cum se poate vedea mai jos, face ca distribuția iluminării să fie aproape perfectă pe toată suprafața ecranului.
Distribuție luminozitate la 100% intensitate monitor ViewSonic ColorPro VP2776 (mod Uniformity Off / On):
Pentru ca măsurătorile valorilor Delta E să fie consistente, comparabile cu ale altor monitoare testate pe Gadget.ro, am ales să folosesc pentru această operațiune echipamentul din dotare și nu pe cel ce vine în pachet alături de monitorul ViewSonic ColorPro VP2776. Metodologia de testare a fost și ea identică cu ceea ce am făcut de fiecare dată, așa că nu am calibrat culorile înainte de măsurători cu colorimetrul din cutie. Iată mai jos cum se prezintă deviațiile Delta E în modurile prestabilite de imagine, așa cum vine monitorul din fabrică, adică după ce am resetat toți parametri de imagine la valorile din fabrică.
Deviații Delta E în modurile prestabilite de imagine de pe ViewSonic ColorPro VP2776:
După ce am calibrat culorile folosind propriul echipament (colorimetru Blue Eye Pro și softul aferent) am ajuns la niște valori Delta E cu adevărat demne de un monitor profesional.
Deviații Delta E după calibrarea monitorului ViewSonic ColorPro VP2776:
În rest, în afară de aceste măsurători, mai pot adăuga că unghiurile de vizualizare sunt foarte largi și nu se pierde mai nimic din calitatea imaginii până pe la 45 de grade față de perfect perpendicular pe ecran.
La modul subiectiv de analiză, ecranul lui ViewSonic ColorPro VP2776 este unul excelent pentru ceea ce a fost creat. Nu te va uimi cu culori foarte intense, fiindcă nu acesta este scopul lui. Panoul își dorește să poată reda nuanțe corecte în cât mai multe scenarii și să permită reglajul acestora pe o plajă largă, așa cum am observat și eu pe parcursul testelor.
ViewSonic ColorPro VP2776 oferă ceea ce promite, adică acoperire largă a celor mai importante și folosite spectre de culoare. În esență, nu greșește mai deloc la nici un capitol de analiză a imaginii.
Sunet
ViewSonic ColorPro VP2776 integrează două difuzoare a câte 3W fiecare, ce oferă un sunet cu adevărat puternic, demn de puterea totală de 6W. Pe de altă parte, doar atât pot aprecia la acest sunet, intensitatea, întrucât calitatea este slabă. Nu există deloc, dar deloc bass, iar dinamica este îngustă, nu există separare clară între frecvențele acoperite și așa destul de puțin.
Pe monitor există și jack audio cu rol de ieșire sunet, dar nici aici nu am cum să recomand folosirea lui. Pur și simplu te descurci mai bine cu soluția din PC-ul la care ai conectat monitorul. Nu văd cum jack-ul audio de pe monitor ar putea oferi un sunet mai bun decât cel onboard de pe orice placă de bază recentă.
Conectivitate
Aici avem parte de cam tot ce contează. Sunt două porturi HDMI 2.0, cu suport HDCP 2.2, un DisplayPort, un port USB-C cu suport DisplayPort și ieșire 5V/3A, două porturi USB-A 3.2 (DownStream), un USB-B 3.2 (UpStream), un micro USB (în el poți conecta colorimetrul din pachet direct la monitor) și jack-ul audio de 3.5 mm.
Preț
Monitor profesional ViewSonic ColorPro VP2776 – nu l-am găsit listat în oferta niciunui magazin online de la noi din țară, dar în general prețul este de circa 800 de dolari. Cel mai probabil când va ajunge pe rafturile retailerilor va avea un preț de circa 4.000 de lei.
Sincer, nici nu aș ști ce să-i reproșez acestui monitor. Nu dezamăgește cu adevărat decât pe partea de sunet integrat, dar acest aspect este probabil cel mai puțin important pentru categoriile de utilizatori căruia se adresează. Nici prețul nu este uriaș, mai ales că nu primești decât monitorul, ci acesta vine la pachet cu multiple accesorii, printre care și ColorPro Wheel, ceva ce nu găsești decât la monitoarele cu adevărat profesionale.