A mai rămas de prezentat ultimul Moto Mod care a ajuns la mine. După Insta-Share Projector și JBL Sound Boost, azi vedem de ce este în stare modulul care poate capta poze de maximum 12 Megapixeli în timp ce oferă un zoom optic de 10x.
Hasselblad True Zoom nu vrea neapărat, așa cum vom descoperi mai departe, să se laude cu fotografii de cea mai bună calitate, ci doar să apropie subiectul extrem de mult de senzor. Până la urmă denumirea modulului spune clar True Zoom și asta primim.
Specificații pentru Moto Mod Hasselblad True Zoom:
- Senzor BSI CMOS de 1/2.3 inch, 12 Megapixeli cu dimensiunea pixelului de 1.55 microni;
- Zoom optic 10x , 25 – 250 mm distanță focală echivalentă 35mm;
- Deschidere diafragmă: f3.5 la 25 mm și f6.5 la 250 mm;
- Stabilizare optică (OIS) pentru fotografii și stabilizare electronică (EIS) pentru video;
- Sensibilitate senzor: de la ISO 100 la ISO 3200;
- Fotografii la 12 Megapixeli cu rezoluție maximă 4000 x 2992 pixeli;
- Filmează la rezoluție maximă Full HD 1920 x 1080 pixeli cu 30 fps;
- Xenon flash;
- Dimensiuni (L x l x h min – max cu obiectiv retras): 152.3 x 72.9 x 9.0 – 15.1 mm;
- Greutate: 145 grame.
Design
În cutia de retail în care vine Moto Mod Hasselblad True Zoom mai găsim o husă de protecție și transport și un mic ghid de utilizare.
Husa este realizată dintr-un material asemănător catifelei, este prevăzută cu un șnur pentru a putea fi purtată la încheietura mâinii și se închide cu magnet. Ea poate acomoda doar modulul sau pe acesta atașat unui smartphone compatibil, oricare din gama Moto Z.
Hasselblad True Zoom nu poate fi confundat cu altceva, fiindcă îți dai seama din prima cu ce se ocupă. Seamănă destul de tare cu o cameră foto, deși nu neapărat una compactă. Doar grosimea este una scăzută, în rest avem dimensiuni aproape identice cu ale smartphone-urilor din seria Moto Z.
Atunci când obiectivul se arată, adică când ești gata de a fotografia, îți dai seama cum poate fi obținut zoomul de 10x la Hasselblad True Zoom. Lentilele ies destul de mult în afara profilului modulului, iar extinse la maximum, la distanța focală de 250mm, vezi exact cât de mult lucrează mecanismul de zoom optic.
Modulul prezintă o zonă de grip pentru mâna dreaptă, zonă fabricată din plastic cauciucat și cu o textură ce garantează o aderență sporită. Exact în locul unde te aștepți să fie, găsești butonul de captare foto, unul în două trepte (focus lock și apoi declanșare). În jurul acestuia se află butonul rotativ ce permite zoom in – zoom out. W (Wide) pentru zoom 1x și T (Telephoto) pentru a merge către zoom maxim 10x. Mai avem în stânga butonului shutter și butonul on/off.
Acestea sunt singurele butoane fizice de pe Hasselblad True Zoom:
Flash-ul (blitz-ul) cu Xenon este poziționat în colțul din dreapta sus, iar sub acesta, în colțul din dreapta jos, avem logo-ul Hasselblad.
Din punct de vedere al construcției mă văd nevoit să repet ceea ce am afirmat și în cazul celorlalte module. Materialele sunt corecte, nu te dau pe spate, iar finisările nu tocmai cele mai fine. Nimic din ceea ce propune Hasselblad True Zoom nu te duce cu gândul la un produs premium.
Cel mai deranjant mi s-a părut modul în care se prezintă butonul rotativ de zoom. Acesta se mișcă prea liber pe mai toate direcțiile, ca și când nu ar fi bine prins. Ceva asemănător am observat și la buton de captare care poți crede că are și rol de joystick. În sensul că se mișcă și el mai mult decât ar trebui, adică nu doar pe direcția sus-jos.
Utilizare
Hasselblad True Zoom se atașează oricărui smartphone din seria Moto Z. La fel ca și celelalte module, fixarea se face extrem de simplu și este sigură. Un magnet puternic se asigură că modulul nu se va desface accidental.
Zona cu pinii aurii asigură contactul cu telefonul la nivel de transmisie de date și nu numai. De data asta nu avem baterie încorporată de modulul Hasselblad True Zoom, așa că alimentarea acestuia se va face tot prin intermediul unora dintre acești pini.
După ce ai atașat modulul, tot ce mai trebuie să faci este să apeși butonul on/off. Poți de asemenea să deschizi aplicația camerei foto și se va întâmpla același lucru: Hasselblad True Zoom se va trezi la viață, obiectivul va ieși la iveală și poți începe să fotografiezi sau să filmezi.
Poți folosi butoanele de pe modul sau pe cele de pe ecranul tactil al telefonului. Contează doar cum ți se pare mai lesne de folosit.
Interfața camerei foto se schimbă atunci când folosești modulul Hasselblad True Zoom. Nu diferă foarte tare de ceea ce este stock pe un Moto Z Play, de exemplu. Găsești toate funcțiile cam tot pe acolo, cu mici diferențe.
Ai la dispoziție trei moduri distincte de a fotografia: Color JPEG, Alb-negru JPEG și Color RAW + JPEG. De asemenea, tot în acel meniu poți alege modul de scenă: Automat, Sport, Portret Nocturn, Portret cu iluminare de fundal, Portret nocturn (greșeală de traducere – de fapt Peisaj Nocturn dacă analizăm iconul) și Peisaj.
Mai există modul de fotografiere Manual, care se dezvăluie din meniul unde găsim și modurile Video sau Panorama. Setările ce pot fi reglate în modul Manual sunt: Focus, Balans de alb, Viteză obturator, Sensibilitate ISO și Compensarea expunerii.
Nu există control al deschiderii diafragmei fiindcă aceasta este fixă. Apertura maximă este de f3.5 la distanța focală de 25mm și de f6.5 la 250mm.
Din păcate nu am salvat decât două capturi de ecran din aplicația camerei foto dedicată modulului Hasselblad True Zoom. Acestea sunt ambele:
Cameră foto și video
Am prezentat specificațiile, am văzut cum se utilizează, acum să analizăm rezultatele pe care le poți obține cu Hasselblad True Zoom.
Fiindcă senzorul nu este unul de mari dimensiuni, ba chiar este identic din acest punct de vedere cu ce găsim pe un Sony Xperia XZ, de exemplu, rezultatele nu pot fi mai bune decât cele pe care le poți obține cu un smartphone capabil.
Totuși, chiar dacă avem senzor de 1/2.3 inch, rezoluția de 12 Megapixeli face ca fiecare pixel să fie mai mare în dimensiuni. Așadar fiecare pixel de 1.55 microni poate, în teorie, să capteze mai multă lumină fără a fi nevoie de o expunere mai îndelungată.
Asta în teorie, căci, așa cum puteți vedea în galeria extinsă de la sfârșitul acestui capitol, Hasselblad True Zoom nu se descurcă excelent în low light. Ba chiar îl găsesc sub nivelul unor telefoane flagship. De vină poate fi deschiderea diafragmei ce este de doar f3.5 la 25mm sau, și mai grav, de numai f6.5 la 250mm.
Însă Lenovo (sau Motorola) nu bate monedă neapărat pe capacitățile excelente de a fotografia, cât mai ales pe zoomul optic 10x. Iar aici pot spune că da, vei fi satisfăcut complet dacă vrei să ai parte de o distanță focală atât de extinsă de la un smartphone.
Galerie foto cu poze captate la 25mm, respectiv la 250mm distanță focală (la zoom 1x și la zoom 10x):
Vă spuneam că avem posibilitatea de a fotografia și în mod RAW, dar trebuie să știți că veți avea ceva cam mult de editat dacă alegeți acest mod. Deși am omis să aduc câteva exemple, trebuie să mă credeți pe cuvânt: la 25mm avem o distorsiune tip butoi (barrel distorsion) și o întunecare a colțurilor (vigentting) duse ambele la extrem. Distorsiunile sunt parcă mai accentuate decât întâlnim la multe camere de acțiune cu unghi de vizualizare de peste 160 de grade.
Trecem mai departe în analiză și realizăm un comparativ. Am făcut câteva poze aceluiași subiect, încercând aceeași încadrare la doar câteva secunde distanță, atât cu Moto Z Play cât și cu Hasselblad True Zoom. Diferențele sunt ușor observabile. De cele mai multe ori Moto Z Play a reușit să se descurce mai bine, Hasselblad True Zoom având ușoare probleme de supraexpunere. De fiecare dată am folosit modul Auto atât pentru smartphone, cât și pentru Moto Mod.
Galerie foto cu poze comparative între Moto Z Play și Hasselblad True Zoom (primele din set sunt realizate cu Moto Z Play, următoarele cu Hasselblad True Zoom):
Ca o concluzie a acestui capitol pot spune că Hasselblad True Zoom convinge la capitolul esențial: oferă zoom optic 10x, dar și o calitate decentă a fotografiilor. Este destul de greu să captezi o fotografie bună cu obiectivul extins la maximum, adică la 250mm, cu toate că stabilizarea optică ajută enorm. Chiar și cu aceasta la lucru vei vedea că multe poze ies mișcate și că este nevoie să stabilizezi ansamblul modul+smartphone cât poți de bine. Poate un trepied sau mini trepied este o soluție. Ce bine era dacă modulul aducea și filet pe 1/4 inch, așa cum găsești la mai toate aparatele foto, de la compacte la DSLR.
Puteți analiza toate pozele la dimensiunea și calitatea originală accesând – https://drive.google.com/open?id=0ByOIj_tqx–oR2t2RGZ2bGZGSlE
Clip video Full HD 1080p filmat cu Moto Mod Hasselblad True Zoom
Galerie foto cu poze făcute cu Moto Mod Hasselblad True Zoom (aveți exemple cu mod Panorama, Alb-negru, low light sau cu blitz-ul activat):
Preț
Moto Mod Hasselblad True Zoom – de la mai puțin de 1.000 de lei până la 1.500 de lei. Ilex GSM sau Badabum îl afișează la cele mai mici prețuri însă doar la comandă, F64 îl are pe stoc, dar la 1.200 de lei, iar la Orange este 326 euro – aproximativ 1.475 de lei.
Concluzii
Hasselblad True Zoom nu-ți va da poze mai bune decât primești deja de la oricare dintre smartphone-urile din seria Moto Z. Nici nu prea se laudă că ar face asta. Desigur, departamentul de marketing Lenovo încearcă să spună și așa ceva, dar nu cu prioritate. Cu prioritate se vorbește despre zoom optic 10x, iar asta oferă în mod cert modulul.
Problema cea mai mare a lui Hasselblad True Zoom este prețul. La peste 1000 de lei eu așa alege o cameră foto compactă în locul modulului. Acesta nu aduce dimensiuni prea mici și nici o calitatea prea bună a fotografiilor. În plus, consumă curent din bateria smartphone-ului care uneori nu ajunge nici de dimineața până seara.
Atunci de ce ai alege un astfel de modul? Pentru că ai un smartphone din seria Moto Z și vrei să beneficiezi de tot ce-ți poate oferi acesta. Da, trebuie să investești sume serioase dacă vrei mai multe module, dar poate îți permiți și ești un ”gadgetar” convins :).
Putem spune că odată atașat smartphone-ului nu mai trebuie să cari două gadgeturi separate – telefon și cameră foto, însă ansamblul este destul de mare și greu, așa că…
Principalele puncte pro și contra pentru Moto Mod Hasselblad True Zoom:
PRO
- fiind atașat smartphone-ului, toate pozele sau clipurile video realizate cu modulul pot fi partajate aproape instant pe rețelele de socializare, ba chiar poți face sesiuni live beneficiind de zoom optic 10x;
- flash-ul cu Xenon este cu adevărat puternic, nu se poate compara cu ce avem pe smartphone;
- stabilizarea optică (OIS) funcționează foarte bine, chiar dacă la zoom 10x este nevoie de foarte mare atenție. Până la distanța focală de 180 – 200mm chiar își face treaba excelent și nu sunt probleme.
CONTRA
- fără baterie încorporată, modulul va consuma din energia smartphone-ului;
- calitatea fotografiilor sau a clipurilor video nu este neapărat mai bună decât cea obținută cu camera telefonului la care este atașat modulul;
- lipsa unui filet de 1/4 inch face mai grea montarea ansamblului pe un trepied atunci când este nevoie de stabilitate maximă;
- destul de scump – la 1.000 de lei poți alege o cameră compactă ce garanteaza rezultate superioare;
- calitatea fabricației nu este la cele mai înalte cote, cel puțin butonul shutter și cel de zoom se mișcă prea mult în toate direcțiile, iar unele finisări nu sunt cel mai atent lucrate.