Motorola Defy – review

17/08/2021

Motorola Defy este primul smartphone realizat în parteneriat de către brandul american de smartphone-uri cu Bullitt Group (cei ce se află în spatele smartphone-urilor CAT). Avem o nișă de persoane interesate de un rugged phone, iar Motorola prin Defy și-a propus să abordeze această piață. 

Sunt cei ce lucrează în condiții grele, picături de apă, ulei, praf etc (mecanici, cei ce lucrează în agricultură etc). 

Defy iese în evidență din start prin dimensiunile sale ce le-aș considera compacte pentru un rugged phone. Zici că are o husă slim de protecție, aplicată din fabrică. Note20 Ultra 5G cu husă de protecție din piele mi se pare mai gros și mai butucănos față de Defy. 

Specificații

Design 

În pachet dați de smartphone, încărcător pe USB ce alimentează la , cablu USB Type-C – USB, agrafă pentru slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD), șnur de prindere. 

Telefonul are un design ușor asimetric, colțul din stânga jos fiind drept, iar celelalte ușor rotunjite. Ecranul nu preia această formă și este ușor rotunjit în cele 4 colțuri ale sale. De colțul din stânga poți atașa șnurul din pachet (dacă vrei să-l ții de gât, la mână etc). 

Nu are folie de protecție aplicată din fabrică. Sincer, nu mă așteptam să lipsească. Mai ales că majoritatea producătorilor Android din segmentele mid-range și low-cost livrează smartphone-urile cu o folie din plastic + husă de protecție din plastic transparent. De husă chiar nu este nevoie aici, dar de folia am curajul să spun că da, deși are Corning Gorilla Glass Victus în partea frontală (generația a 7-a). Are sticlă în față, structură de rezistență din plastic și spate îmbrăcat în plastic. 

Marginea și spatele sunt îmbrăcate într-un plastic cauciucat cu o textură plăcută ce aduce un grip de-a dreptul excelent. Are mai multe certificări legate de rezistența sa:

  • IP68 – waterproof și dustproof, rezistă în submersie până la 1.5 metri pentru 35 de minute;
  • MIL-SPEC 810H – standarde de rezistență cu diferite teste folosite de către armata americană;
  • Rezistență la contactul cu asflatul pentru căderile de până la 1.8 metri înălțime. 

Sincer, presupun că așa este. Totuși, nu am avut curajul să testez. Mi-a fost teama că va pica cu geamul în jos, că nimerește o piatră cât de mică sau cine știe ce și returnez un telefon defect. 

Cei trei senzori de la cameră nu se profilează dincolo de linia generală a părții spate, sub camera principală se află și cititorul de amprentă. 

Este un smartphone rugged relativ compact. Dacă-l comparați cu alte smartphone-uri de 1200 – 1300 lei, da. La 232 gr. și 10.9 mm în talie nu-i deloc compact, dar dacă ne uităm la alte produse rugged, stă bine. 

Ecran și sunet;

Folosește un IPS de 6.5 inci cu rezoluție HD+, 1600 x 720 pixeli, 270 ppi, aspect 20:9, raport display / corp de doar 76.8%. Marginile ecranului sunt generoase, mai ales partea de la bază. 

Ecranul mi se pare ok. Detaliile sunt conturate decent, culorile nu sunt suprasaturate, nu mi s-a părut că reflectă spațiul ambiant în mod deranjant. Totuși, lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare are de suferit. Era excelent un display luminos, pentru că va fi folosit mult și sub soare, nu doar în spații închise. 

Au adus protecția cea mai bună din piață la nivel de sticlă de protecție, dar cum spuneam, fără o folie suplimentară. Au mare încredere în proprietățile Corning Gorilla Glass Victus. 

În secțiunea de Setări / Ecran, poți să alegi între trei moduri pentru culori: Naturale, Intensificate și Saturate. Am ales a treia opțiune, probabil este un defect de la faptul că foloesc un telefon mobil cu display Super AMOLED. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Am avut impresia pentru 1 secundă că are difuzoare stereo, cel de deasupra ecranului fiind dimensionat generos, dar de fapt te ajută doar în apelurile de voce. 

Se aude ușor metalic, fără distorsiuni, fără o amplitudine ridicată. Mi se pare a fi ceva cam plat, fără cine știe ce bass. Presupun că certificările IP și MIL-SPEC etc au făcut ca difuzorul să fie protejat suplimentar la contactul cu apa, iar sunetul a fost ușor sacrificat. 

Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar cu căști de tip in-ear impresionează în mod plăcut (bass din plin, parcă un pic prea mult, amplitudine mare). Reglarea volumului se face de la o tastă dedicată aflată în partea dreapta, o singură tastă pentru Up și Down, deasupra celei de power și sub tasta specială ce merge a fi customizată. Da, pe jackul de 3.5 mm mi-a depășit așteptările. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Plătești pentru certificările suplimentare legate de contactul cu apa și praful, rezistența la intemperii, hardware-ul lui Defy este modest. Avem un CPU + GPU de telefoane mobile cu preț până în 6 – 700 lei. 

Folosește un chipset Qualcomm Snapdragon 665 dezvoltat pe 11nm cu 4 x Kryo 260 Gold la 2.0 GHz și 4 x Kryo 260 Silver la 1.8 GHz, Adreno 610 în rol de GPU, 4 GB RAM și 64 GB stocare, slot pentru microSD (dacă-l folosești cu un singur nanoSIM). Stocarea nu este dintre cele mai rapide, a obținut 305.63 MB/s la citit și 180.33 MB/s la scris. 

Informații relevate de CPU-Z;

Nu are cine știe ce putere de procesare, dar avantajul său este că rulează Android fără customizări majore din partea producătorului. Rulează Android 10, dar din câte îmi amintesc, a fost promis update rapid la Android 11. Patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui iunie 2021. 

Sunt puține aplicații preinstalate, bloatware aproape inexistent din acest punct de vedere. 

Aplicații preinstalate pe Motorola Defy:

Aplicații Google: Asistentul Google, Calendar, Chrome, Drive, Duo, Files, Gmail, Căutare Google Foto, Google One, Magazin Play, Maps, Messages, YouTube, YouTube Music, Imagini de fundal. 

Alte aplicații: Facebook, Moto, Radio FM;

Telefonul se micșă destul de bine prin interfața grafică. Nu agață, nici când se instalează update-uri în fundal.

Are o tastă dedicată în lateral dreapta ce poate fi configurată să deschidă o anumită aplicație (Chrome, Setări, Magazin Play, Googe Foto, Camera etc), poți să setezi diferit pentru dublă apăsare și apăsare prelungită. 

Pot să spun că se mișcă peste așteptările mele, excelent pentru un telefon mobil cu Snapdragon 665 și 4 GB RAM. Păcat că stocarea nu este ceva mai mare, dar poți face upgrade cu microSD. Păcat și aici că nu au ales să fie slot full, 2 x nanoSIM + microSD. 

Android 10 pe Motorola Defy;

Performanță;

 

Nu este conceput să impresioneze în testele de benchmark. 

Teste de benchmark rulate pe Motorola Defy;

Conectivitate

Nu atinge cine știe ce viteze în 4G – 150 Mbps la download și 50 Mbps la upload (precum smartphone-urile de acum 7 – 8 ani). Nu știe agregare de spectru pentru viteze superioare. 

Are Wi-Fi ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 5.0, localizare doar prin A-GPS, NFC. Cititorul de amprentă se află în partea spate, funcționează impecabil. Pe lateral dreapta veți găsi tasta programabilă, tasta de reglare a volumului și butonul de pornire, la bază dați de USB Type-C, difuzorul principal și microfon. În lateral stânga se află slotul combo (dual-sim sau single sim + microSD). În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm și un alt microfon. 

În SpeedTest pe Wi-Fi ac a obținut 264 Mbps la download și 304 Mbps la upload. Aș spune că este capabil să atingă 300 Mbps la download și upload pe o conexiune gigabit. Sunt valori ok, fără a ieși în evidență din acest punct de vedere. 

Cameră foto;

Camera principală are trei senzori:

  • 48 Megapixeli cu f/18 de tip wide, PDAF;
  • 2 Megapixeli de tip macro;
  • 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp. 

De fapt, este un senzor wide de 48 Megapixeli și cam atât. Nu recomand camera macro, este mediocră, iar senzorul principal scoate poze mai bune, chiar și în macro. 

Interfața este ușor de parcurs, face zoom digital până la 8x, dar aproape neutilizabil prin prisma calității slabe a imaginilor. Are mai multe moduri dedicate pe lângă cel Foto, Video și Macro și aici mă refer la Portret, Decupare, Culoare zonă, Vedere nocturnă, Cinemagraf, Panorama și Filtru Live. Sunt și Moduri pentru Video: Macro, Mișcare cu incetinitorul, Interval de timp. 

Imaginile sunt ok pe timp de zi, modeste în low-light. 

Galerie de imagini realizată cu Motorola Defy;

Autonomie

Bateria este de 5000 mAh și se încarcă la 20W. Prin prisma faptului că are un display cu rezoluție HD+, dar și un chipset ce nu epatează la nivel de putere de procesare, autonomia lui Motorola Defy ajunge și la două zile de utilizare în regim mediu. 

Destul de greu să-i duci bateria în zona roșie, pe durata unei singure zile. Este un veritabil battery phone, deși capacitatea bateriei nu este dintre cele mai mari (un concurent direct are un smartphone cu acumulator de 7000 mAh, spre exemplu). 

Preț 

Motorola Defy – 1299 lei la eMAG

Motorola Defy
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • protecție Corning Gorilla Glass Victus pentru display-ul de 6.5 inci;;
  • certificări IP68 și MIL-SPEC 810H ce arată disponibilitatea lui Motorola Defy în a trece prin ce alte smartphone-uri nu sunt capabile;
  • experiența software neașteptat de bună raportat la specificațiile hardware integrate, software fără bloatware;
  • autonomie mare;
Contra
  • specificații modeste dacă ne raportăm la prețul din retail;
  • sunet metalic pe difuzorul principal;
  • display fără o luminozitate care să ajute în situațiile cu lumină puternică, sub acțiunea razelor de soare nu ai cine știe ce lizibilitate;
Concluzii

Motorola Defy este cumpărat pentru rezistența adusă la intemperii. Un test real pentru acest smartphone trebuia făcută cu utilizarea sa sub apă, drop test de la înălțime etc. Nu am făcut asta pentru că nu vreau să plătesc 1300 lei din buzunarul meu către PR-ul Motorola din România, în caz de experiență nefericită.

Mi se pare a fi un smartphone compact pentru clasa în care intră – rugged phone. Mi-a plăcut experiența software, Android cu puține modificări față de ce aduce la nivel nativ. Trebuie să spun că și designul său este destul de bine închegat, grip bun, nu-l simți butucănos etc. Pe de altă parte, mi-aș fi dorit un hardware actualizat, o cameră foto mai capabilă și de ce nu, difuzoare stereo.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.