Motorola Edge – review

11/01/2021

Divizia de telefonie mobilă Motorola este de ceva vreme sub umbrela Lenovo, dar abia de circa un an aș spune că această companie începe să se folosească mai eficient de renumele brandului american. Nu vorbim neapărat despre dispozitivele din zona high-end, ci mai degrabă despre cele entry-level și mid-range.

Despre un mid-range cu valențe de flagship vorbim mai departe, mai exact despre Motorola Edge, modelul ce împrumută câte ceva de la vârful de gamă Edge+, dar care vine cu un mai bun raport preț / specificații.

Specificații pentru Motorola Edge:

Specificatii Motorola Edge

Design

Motorola Edge

Am primit telefonul în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit o husă din silicon, o pereche de căști in-ear cu două seturi suplimentare de dopuri de dimensiuni diferite, încărcător pe USB, cablu USB-A la USB-C, agrafă pentru slotul sim, ghid de pornire rapidă și alte pliante cu diferite informații.

De mult, de foarte mult timp, nu am mai găsit căști în pachetul de retail al unui smartphone. Deja cutia se pare că se va limita în a găzdui doar telefonul, cel puțin acesta este trendul. În cazul Motorola Edge, pe lângă căști, avem și husă de protecție, așa că aș spune că din punct de vedere al accesoriilor din pachet stăm bine.

Husa din cutie este din silicon moale, transparent, doar ușor fumurie. Oferă un oarecare grad de protecție, însă în special pentru spate și marginile de sus și de jos, fiindcă în rest nu prea mai acoperă mare lucru.

Asta se întâmplă din cauza ecranului curbat pronunțat pe marginile laterale, la un unghi de aproape 90 de grade. Motorola Edge duce astfel butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power cumva către spate, pe o fâșie a șasiului metalic foarte sbțire.

Motorola Edge arată precum un telefon cu ecran cu aspect de cel puțin 21:9, deși nu este cazul de așa ceva. Impresia este formată din cauza faptului că diagonala display-ului este calculată din colț în colț, luându-se în considerare și curbura. Astfel, aria utilizabilă este de fapt ceva mai restrânsă pe lățime și așa se face că telefonul este foarte îngust, mai ales raportat la lungime.

Chiar dacă șasiul din aluminiu este foarte subțire pe margini, cel puțin la exterior, el asigură o rigiditate structurală excelentă. Probabil ecranul curbat contribuie și el la această rigiditate.

Spatele este din plastic. Observi că este vorba despre asemenea material doar la atingere, căci privirea te poate înșela cum că ar putea fi vorba despre sticlă.

Construcția lui Motorola Edge este bună, dar nimic special. Imaginea de ansamblu este cel puțin corectă, doar la o analiză mai atentă observi că unele îmbinări, către colțuri, acolo unde ecranul se întâlnește cu șasiul, iar mai apoi acesta cu spatele din plastic, nu sunt perfecte. Luft-urile sunt un pic mai mari decât aș fi preferat.

Pe de altă parte, Motorola Edge vine cu certificare IP52, ce presupune rezistență la praf într-o anumită măsură și la stropirea accidentală cu lichide.

Motorola Edge nu se prezintă deloc rău la capitolul design, dar sunt și unele scăpări. Era de preferat spate din sticlă, iar finisările puteau fi mai atente, în schimb prezența multor accesorii în pachet și certificarea IP52 ar putea echilibra balanța.

Ecran și sunet

Motorola Edge

Ecranul lui Motorola Edge este excelent. Nu doar pentru categoria de preț unde concurează acest smartphone, ci la modul general. Ar putea fi pus pe orice flagship fără probleme. Poate doar din partea luminozității maxime să nu se ridice la pretențiile din ultimul an al vârfurilor de gamă, cu toate că nu este nimic cu adevărat grav, iar lizibilitatea este suficient de bună chiar și afară, în zilele însorite.

Ecranul suportă o rată maximă de refresh de 90 Hz, dar nu există meniu niciunde spre a face anumite setări vis-a-vis de aceasta. Cel mai probabil opțiunea 90 Hz este mereu activă, cu toate că ar fi fost de preferat să poți schimba ceva din acest punct de vedere. Tranzițiile sunt în mod clar mai fluide față de un ecran clasic de 60Hz.

În rest, absolut nimic de reporșat. Panelul OLED oferă un contrast infinit, cu un negru perfect și culori intense, vii, ce pot fi setate din meniul Afișaj în trei moduri: Natural, Intensificat și Saturate. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, totuși pe marginile curbate imaginea nu arată cel mai grozav. În plus, deși din software atingerile accidentale ale marginilor sunt respinse în marea lor măsură, mai apar situații când apar fenomene de ghost touch.

Oricum ar fi, ecranul de pe Motorola Edge este superb și merită a fi considerat unul dintre punctele pro principale.

Sunetul extern este de tip stereo. Difuzorul principal de pe latura de jos este acompaniat de către cel pentru apeluri, ce are o instensitate apropiată, chiar dacă nu la același nivel. Calitatea este printre cele mai bune pe care le-am experimentat pe un telefonmobil până acum, însă volumul maxim este doar undeva la mijloc. Nu-i rău, dar se putea mai bine.

Prin jack-ul de 3.5 mm, căci Motorola Edge nu renunță la un astfel de port, primim un sunet de bună calitate. Doar foarte puțini și dintre cei cu adevărat pretențioși ar putea cere mai mult. La fel și pentru volumul maxim, ce-i va satisface pe majoritatea utilizatorilor.

Casti Motorola Edge

Căștile ce vin în cutia de retail sunt de tip in-ear, cu microfon și buton de comandă integrat pe firul din dreapta și cu corpul fiecărei căști din metal. Sunt disponibile în total 3 perechi de dopuri, de dimensiuni diferite. Căștile redau un sunet foarte bun la modul general și excelent pentru un accesoriu ce vine direct din cutia unui telefon mobil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola Edge

Cel mai bun chipset mid-range din 2020 este prezent pe Motorola Edge. Qualcomm Snapdragon 765G cu modul 5G integrat este fabricat printr-un proces de litografiere pe 7 nm. Procesorul este de tip octa-core cu un nucelu ce poate urca până la 2.4 GHz pe arhitectură Kryo 475 Prime plus un altul ce se duce până la 2.2 GHz pe Kryo 475 Gold și alte șase nuclee ce rulează cu maximum 1.8 GHz pe Kryo 475 Silver. Acceleratorul grafic Adreno 620 este foarte capabil, duce fără vreo problemă majoră orice titul din Google Play Store. Cele mai grele jocuri nu sunt redate la calitate maximă, dar pentru asta trebuie să te orientezi către telefoane cu procesoare superioare.

Memoria RAM este cel puțin suficientă, sunt 6 GB sub carcasă. Spațiul intern de stocare este de 128 GB, dintre care utilizatorul poate folosi numai circa 107 GB. Din fericire, există posibilitatea de a instala un card microSD de până la 1 TB, care însă va ocupa slotul sim 2, deci telefonul se va transforma într-unul single sim.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge: 

Cu un astfel de hardware și un Android 10 pur, lăsat în stadiu nativ, Motorola Edge se descurcă excelent în orice sarcină. Navigarea prin interfață este extrem de fluidă, nu am întâmpinat lag ori agățări în nicio situație. Este adevărat că înainte de a se face toate actualizările de sistem erau mici agățări ici-colo, care însă au dispărut cu ultima iterație de firmware. Actualizările sunt dese pe Motorola Edge și este așteptat inclusiv Android 11 în cursul acestui an.

Aplicațiile preinstalate sunt reprezentate doar de stricul necesar. Sunt câteva de Google, nici acestea prea multe, în plus mai avem doar Moto, ce propune anumite setări suplimentare, unele de personalizare, altele pentru anumite comenzi și control și cea din urmă pentru un mod de jocuri, denumit Moto Gametime.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 10 pe Motorola Edge:

Performanță

Teste benchmark Motorola Edge

Testele de benchmark prin care a trecut Motorola Edge relevă faptul că avem de-a face cu un dispozitiv suficient de puternic. Apreciez stocarea internă de tip UFS 2.1 ce aduce viteze de transfer foarte bune pentru această categorie de smartphone:

Teste benchmark Motorola Edge

Conectivitate

Motorola Edge

Chipset-ul Qualcomm Snapdragon 765G îi permite lui Motorola Edge suport pentru rețele 5G Sub6, în benzile 1, 2, 3, 5, 7, 25, 28, 38, 41, 66, 71 și 78. Pe 4G vitezele pentru download / upload sunt foarte ridicate, cu până la 1000 / 150 Mbps, deci viteze Cat16.

Wi-Fi este de tip 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în versiunea 5.1, există și NFC, dar și radio FM cu posibilitatea de înregistrare. Localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, SUPL și LTEPP.

Portul USB Type-C de tip 2.0 este pe latura de jos, tot acolo este și jack-ul de 3.5 mm, difuzorul și microfonul principale. Pe stânga nu există niciun element de conectivitate, sus este slotul pentru cartele nano sim sau card de memorie microSD și microfonul secundar, iar pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power. Acesta din rumă are o textură rugoasă, spre a fi mai ușor de găsit:

Senzoul de amprentă este sub ecran, poziționat spre baza display-ului. Are o rată de recunoaștere foarte ridicată, rar se întâmplă să dea rateuri, dar timpul de răspuns nu este dintre cele mai scurte.

În ceea ce privește recepția semnalului GSM, nicio problemă. Aceste este puternic și stabil, iar calitatea voii în difuzorul pentru apeluri este excelentă, cu un volum maixim mai mult decât suficient indiferent de situație. 

Camere foto și video

Motorola Edge

Un alt capitol unde Motorola Edge convinge, în bună măsură. Avem nu mai puțin de 5 senzori foto în total, cu 4 pe spate și unul frontal, amplasat într-un decupaj în ecran, de tip bulină, în colțul din stânga-sus.

Senzorii de pe spate sunt cei care trebuie, nu avem neapărat dintre cei inutili. Doar cel DoF poate fi considerat în plus, dar măcar avem atât Telephoto, cât și Ultrawide, cu autofocus, ce permite inclusiv captură tip Macro. Nu mai repet specificațiile pentru senzori, sunt în tabelul de la începutul recenziei.

Interfața aplicației Camera de pe Motorola Edge este simplă, aerisită și ușor de parcurs. Chiar dacă toate modurile suplimentare de captură sunt într-un meniu separat, ultimul ales apare lângă modurile Foto și Video, deci poate fi activat imediat.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Motorola Edge:

Calitatea capturilor în lumină suficientă este bună spre foarte bună pentru oricare dintre senzori . Cel principal de 64 MP, care în mod normal produce poze de 16 MP, este de departe cel mai bun. Detalii din plin, fin conturate, culori naturale, dar suficient de vii, contrast echilibrat și un Dynamic Range extins, mai ales cu opțiunea HDR activată.

Exemple de poze în lumină naturală cu senzorii Ultrawide, Wide și Telephoto de pe Motorola Edge:

Senzorul Ultrawide este suficient de bun, chiar dacă nu-i cel mai bine reglat. Duce culorile către zona saturată, contrastul este ok, dar detaliile către margini se pierd evident.

Senzorul Telephoto, cu zoom optic 2X se descurcă cel puțin decent decent, doar că pe modul Auto de captare salvează fotografiile la rezoluție de 16 MP, când senzorul este de 8 MP. Asta înseamnă că face un upscaling absolut deloc necesar. Pe modul de captare Manual, indiferent că lăsăm toate setările pe Auto, pozele cu acest senzor sunt salvate la dimensiunea nativă de 8 MP și arată mult mai bine, cel puțin pe partea de detalii.

Poți activa și modul Macro, ce folosește, așa cum am spus deja, senzorul Ultrawide.

Poze Macro facute cu Motorola Edge:

Motorola Edge aduce și mod de captare pentru situațiile cu lumină slabă, denumit Vedere nocturnă. Activând acest mod, ne alegem cu cadre mai luminate, cu un interval dinamic clar mai extins, cu toate că detaliile, cel puțin în anumite cazuri, nu sunt neapărat mai bine definite.

Exemple de fotografii în low-light, pe Auto, respectiv cu modul Vedere Nocturnă activat pe Motorola Edge:

Camera frontală de 25 MP îmbină și ea 4 pixeli într-unul singur, prin tehnologia Quad Bayer. Astfel, pozele sunt de 6.2 MP, dar prezintă detalii extrem de fine, culori naturale și contrast bun. Chiar și intervalul dinamic este extins, ceea ce conturează selfie-uri de cea mai bună calitate. Există și posibilitatea de a activa un mod Portret, ce separă subiectul de fundal într-o manieră convingătoare, în majoritatea cazurilor.

Poze făcute cu camera frontală de pe Motorola Edge:

Pe partea de filmare, Motorola Edge poate capta la rezoluție maximă 4K cu 30 fps. Cum nu există stabilizare optică pe niciunul dintre senzori, iar stabilizarea electronică nu este cea mai eficientă, este nevoie de o mână stabilă spre a beneficia de rezultate video satisfăcătoare. Sper că un update de software să aducă o stabilizare electronică mai eficientă.

Pe de altă parte, calitatea clipurilor este foarte bună, culori vii, constrast echilibrat, Dynamic Range cu adevărat extins, foarte bun, și detalii din plin. Autofocusul este exact, la fel și expunerea.

Clip video 4k 30 fps filmat cu Motorola Edge;

httpvh://youtu.be/kXtfqiHsSFw

Autonomie

Autonomie Motorola Edge

Bateria de 4500 mAh se descurcă admirabil pe Motorola Edge. Cu ecran OLED și procesor eficient energetic, plus sistem de operare bine optimizat, smartphone-ul nu are nici cea mai mică problemă în a oferi o zi întreagă de autonomie cu o utilizare intensă. Ba chiar într-un scenariu mediu-intensiv te poți duce către o zi și jumătate, iar în unele cazuri poți prinde și a doua zi plină.

În testul nostru, când rulăm Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Motorola Edge a descărcat o baterie plină până la 9% din capacitate după nu mai puțin de 11 ore și 14 minute. Rezultat excelent.

Incarcator Motorola Edge

Încărcarea, deși numită Turbo Power de către Motorola, nu este cea mai rapidă, cel puțin nu pentru 2020 – 2021. Adaptorul din pachet oferă la ieșire o putere maximă de 18W și încarcă acumulatorul gol până la 35% într-o jumătate de oră. O încărcare completă este finalizată după abia 2 ore și jumătate.

Preț

Smartphone Motorola Edge 2.000 de lei pe Motorola.com/ro

Concluzii

Motorola Edge

Motorola Edge este un mid-range ce vrea să atragă în primul rând prin ecranul său curbat. Dacă apreciezi un așa element, atunci nu ai de ce să nu alegi acest smartphone, puține sunt lucrurile pe care i le pot reproșa pentru prețul său. Totuși, ecranul curbat aduce mici dezavantaje, precum atingerile accidentale ce se soldează cu anumite comenzi nedorite, dar și probabilitate mai mare ca o scăpare accidentală să producă pagube mai serioase. Cert este că Motorola Edge merită atenția oricui are un buget de circa 2.000 de lei pentru un telefon nou.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Motorola Edge:

PRO

  • ecran OLED superb, cu rată de refresh la 90 Hz, culori vii, contrast infinit și luminozitate maximă suficientă;
  • rezultate convingătoare pe partea foto, pentru oricare dintre camere;
  • autonomie foarte ridicată;
  • ansamblu hardware puternic, sistem de operare Android curat, nativ, cu bloatware inexistent;
  • accesorii în pachet ce lipsesc la alți producători: căști de foarte bună calitate cu 3 perechi de dopuri, husă din silicon;
  • jack de 3.5 mm, slot pentru card microSD, certificare IP52.

CONTRA

  • deși există mod de identificare a atingerilor nedorite pe marginea ecranului, uneori mai apar erori și sunt preluate anumite gesturi; 
  • chiar dacă la modul general camerele se descurcă bine, sunt și mici probleme: camera telephoto de 8 MP face upscaling și salvează în modul Auto poze de 16 MP, mai slab calitativ, în low-light doar pe camera principală poți activa modul de noapte, pe filmare stabilizarea electronică este defectuoasă;
  • încărcarea bateriei nu poate fi numită rapidă, durează mai bine de 2 ore și jumătate să încarci un acumulator gol.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.