Prezentarea oficială pentru Motorola Moto G34 5G a avut loc înainte de sărbătorile de Crăciun ale anului trecut, pentru ca la mai puțin de o lună distanță acest smartphone accesibil să fie anunțat și în țara noastră. Acum, pe început de primăvară îl putem analiza în amănunt, după ce l-am întors pe toate fețele pe cel mai accesibil telefon cu conectivitate 5G din oferta Motorola.
În plus, acest smartphone mai scoate la înaintare o cameră principală de 50 Megapixeli cu tehnologie Quad Pixel, baterie mare, de 5000 mAh și ecran cu rată de refresh la 120 Hz. Și pe partea de memorie stăm bine, cu 8 GB de RAM, așa cum au versiunile de bază ale unor flagship-uri actuale, și cu 128 GB spațiu intern de stocare, care poate fi suplimentat cu un card microSD de până la 1TB. În fine, avem toate specificațiile imediat mai jos, iar mai departe vedem cum se prezintă pe larg acest smartphone accesibil de la Motorola.
Specificații smartphone Motorola Moto G34 5G
Date tehnice
SmartphoneMotorola Moto G34 5G
Ecran IPS de 6.5 inch, aspect 20:9, rezolutie 1600 x 720 pixeli, densitate 270 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz
Procesor Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G pe 6 nm, Octa-core cu
2 x 2.2 GHz Kryo 660 Gold + 6 x 1.7 GHz Kryo 660 Silver
Memorie 8 GB RAM
128 GB spațiu intern de stocare + slot dedicat pentru card microSDde până la 1 TB
GPU Adreno 619
Sistem de operare Android 14
Conectivitate dual SIM 5G (nanoSIM + eSIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.1, NFC, localizare prin GPS, A-GPS, LTEPP, GLONASS, Galileo, QZSS, Beidou, radio FM, USB Type-C, jack audio de 3.5 mm
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, Quad Pixel 1,28 μm, f/1.8, PDAF
- 2 Megapixeli Macro, f/2.4
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Cameră frontală de 16 Megapixeli, Ultra Pixel 2 μm, f/2.4
Filmează Full HD cu 30 fps
Baterie 5000 mAh, încărcare pe fir cu maxim 18W
Alte detalii Rezistență la stropi de lichide, senzor de amprentă integrat în butonul Power, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos
Greutate 179 grame
Dimensiuni 162.7 x 74.6 x 8 mm
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea pentru review în pachetul de retail sigilat, în care, pe lângă telefonul propriu-zis, am mai găsit o husă din silicon transparent, încărcător pe USB-A, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru acces la slotul SIM și două pliante – ghid de pornire rapidă și pliant cu informații juridice, de siguranță și de reglementare:
Sunt trei versiuni de culoare pentru Motorola Moto G34 5G: Ice Blue (precum cel de față), Charcoal Black și Ocan Green, care, spre deosebire de primele două, are un spate din piele vegană. Cel verde (mai degrabă un turcoaz) este o idee mai greu, cântărind, mai exact, 181 grame vs. 179.
Designul lui Motorola Moto G34 5G este unul convențional. Din față se observă margini late în jurul ecranului, cu cea de jos destul de lată. Camera frontală este așezată pe mijloc, într-un decupaj bulină.
Pe spate, modulul camerei cu 2 senzori nu iese prea tare în relief și are o formă dreptunghiulară destul de rotunjită pe mai toate direcțiile.
Husa de protecție din cutie este moale, din silicon transparent. Se așează bine pe telefon și îl protejează bine pe toate direcțiile. Lentilele de pe spate sunt apărate de o mică bordură a husei ce înconjoară tot modulul, în timp ce ecranul este protejat printr-o altă bordură ușor înălțată pe tot perimetrul zonei față. Astfel, dacă așezi telefonul cu display-ul în jos, acesta va sta pe husă și nu direct pe sticla de protecție a ecranului. Apropo de asta, nu există folie aplicată din fabrică.
Motorola Moto G34 5G este un smartphone de buget, așa că la partea de construcție nu are cum să aducă materiale pretențioase. Avem plastic atât pentru spate, așa cum am spus deja, însă și șasiul este tot din plastic. Chiar și așa, telefonul este solid, nu pare deloc fragil. Se îndoaie ușor dacă încerci să faci asta, dar absolut nimic de speriat sau ieșit din norme.
Finisările nu sunt cu adevărat cele mai atent realizate, mai găsești câte o muchie ce agață un pic pe la câte un colț, iar modulul camerei de pe spate nu pare unit la fel de jur-împrejur cu carcasa. Oricum, nimic la care nu te-ai putea aștepta de la un smartphone al cărui scop este de a aduce conectivitate 5G la un cost cât mai așezat cu putință.
Ecran și sunet
Nici aici nu aș spune că merită ceva evidențiat. Din lista cu caracteristici ne putem da seama deja că ecranul a trebuit să fie sacrificat spre a se atinge un preț cât mai redus.
Panoul IPS care nu are cele mai largi unghiuri de vizualizare, cu rezoluție 720p, nu are cum să te facă să exclami de bucurie. Totuși, are culori plăcute, contrast bun și luminozitate suficient de înaltă cât să nu te lase de izbeliște într-o zi însorită.
Rata de refresh ce poate urca la 120Hz este cam singura care salvează ceva la specificații, în rest vorbim despre un ecran care nu are cum să te impresioneze, dar care, sincer, nici nu mi s-a părut cumva deranjant. Ar fi mers totuși un panou OLED, cred eu, chiar dacă vorbim despre un smartphone de buget.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Motorola Moto G34 5G:
Unde Motorola Moto G34 5G își revine complet, este la sunet. Cel extern este de tip stereo, cu suport pentru conținut audio Dolby Atmos. Sună chiar bine la modul general și incredibil de bine pentru segmentul de preț unde concurează acest telefon. Există chiar și ceva bass pe acolo, deloc rău adus în scenă, iar mediile sunt cu adevărat bine gestionate. Înalte, la fel, sunt acolo atât cât trebuie. Nu am cum să nu recunosc că sunetul extern a fost o surpriză extrem de plăcută, inclusiv la capitolul volum, unde Motorola Moto G34 5G nu te lasă niciodată la greu. Fără dubiu undeva peste medie este intensitatea și nici la 100% nu aș spune că avem o degradare prea evidentă, chiar dacă există și este percepută de pe la 90%.
Însă capitolul sunet nu se încheie încă, întrucât Motorola Moto G34 5G are și jack audio combo de 3.5 mm. Pe aici iese un sunet pe cât se poate de bun, corect reprodus, cu toate frecvențele prezente în doze echilibrate. Nu este nimic de nivel Hi-Res, dar nici că te poți plânge de ceva dacă vei conecta o pereche de căști de bună calitate la acest smartphone. Și volumul maxim este cât trebuie, nu cred că vor fi prea mulți care să aibă vreodată nevoie de mai tare.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Snapdragon 695 5G este acel chipset pe care îl aleg mai toți producătorii de smartphone-uri care vor să includă procesor Qualcomm și conectivitate 5G la un preț cât mai avantajos. Motorola Moto G34 5G fix asta s-a dorit a deveni, așa că s-a ales cu această componentă esențială, care integrează și acceleratorul grafic Adreno 619.
Motorola Moto G34 5G a mai primit memorie RAM din belșug, așa cum se găsește și la versiunile de bază ale unor flagship-uri Android actuale, iar spațiul de stocare este de 128 GB. Din fericire, acesta din urmă poate fi suplimentat cu un card de memorie microSD de până la 1 TB, care are slotul său dedicat.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Moto G34 5G:
Așa cum ne-a obișnuit Motorola de câțiva ani buni, sistemul de operare Android este lăsat la mai toate terminalele lor cât mai aproape de aspectul nativ. Totuși, apar tot mai multe setări și opțiuni suplimentare, la fel cum găsim și tot mai multe aplicații preinstalate. Aici aș spune chiar că se cam întrece limita, fiind, pe lângă cele de la Google și multe de la Motorola (Dolby Atmos, Family Space, Fundaluri inteligente, Jocuri, Moto, Moto Connect, Moto Unplugged, Notificări Moto, Ready For și Securitate), dar și multe jocuri, ca Block Blast!, Candy Crush Saga, MONOPOLY GO!, Power Pop Bubbles, Solitaire, Travel Town, Triple Tile și Woodoku. Dar lista aplicațiilor preinstalate continuă și cu Facebook, LinkedIn și Opera Browser.
Interfața Android 14 pe Motorola Moto G34 5G:
Ce însă trebuie apreciat este cum se mișcă Android 14 pe Motorola Moto G34 5G. Nu sunt că este totul absolut perfect, dar nu am întâlnit agățări și „sughițuri” datorate unei slabe optimizări. Mai sunt întârzieri la deschiderea unor aplicații sau jocuri, dar asta fiindcă avem un procesor destul de vechi și nu tocmai dintre cele mai capabile. Așadar, puterea de procesare este cea pe care poți da vina când nu se mișcă totul instant, nu sistemul de operare, care este light și bine pus la punct.
Performanță
Ceea ce tocmai spuneam referitor la puterea de procesare este relevat aici, prin scorurile obținute de Motorola Moto G34 5G în testele de benchmark.
Teste benchmark
SmartphoneMotorola Moto G34 5G
AnTuTu v10.2.1 354309 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
10530puncte
18968 puncte
450.84 MB/s
430.82 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
913 puncte
2043 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
1214 puncte
363 puncte
GFXBench v5.1.0
1080p Car Chase Offscreen ES 3.1
1080p Manhattan 3.1 Offscreen ES 3.1
20 fps
35 fps
Testele de benchmark rulate pe Motorola Moto G34 5G:
Motorola Moto G34 5G nici că se încinge atunci când este pus la treabă, chiar și după sarcină susținută abia dacă devine ceva mai cald. Oricum, absolut nimic care să te îngrijoreze câtuși de puțin.
Conectivitate
Aici este adusă în prim-plan principala caracteristică pe care Motorola Moto G34 5G o vrea promovată, anume suportul pentru rețele 5G. Există compatibilitate pentru benzile NR n1/n3/n5/n7/n8/n20/n26/n28/n38/n40/n41/n77/n78 și poți avea conexiune dual-SIM – o cartelă nanoSIM și un eSIM. Wi-Fi este de tip ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în versiunea 5.1, iar NFC nu lipsește. Localizarea este surprinzător de exactă, chiar am rămas surprins aici, fiind vorba despre suport pentru GPS, A-GPS, LTEPP, GLONASS, Galileo, QZSS și Beidou. Iar Moto G34 5G mai aduce… radio FM, care funcționează și fără căști conectate în jack-ul de 3.5mm și care vine și cu funcție de înregistrare de la radio. Interesant.
Pe partea de elemente fizice de conectivitate, Motorola Moto G34 5G are cu se lăuda. Mă refer la faptul că, pe lângă slot dedicat pentru card microSD de până la 1TB, avem și jack audio de 3.5 mm, care stă pe marginea de jos lângă portul USB, lângă difuzorul și microfonul principale. Sus este un al doilea microfon, pe stânga avem slotul pentru cartelă nanoSIM și card microSD, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, care integrează și senzorul de amprentă.
Amprentele sunt recunoscute de aproape fiecare dată, mai dă greș doar cânt tu, ca utilizator, nu așezi corect degetul acolo. Răspunsul este foarte rapid și nu trebuie să atingi senzorul decât pentru o fracțiune de secundă, nu este nevoie să lași amprenta să „stea” prea mult pe senzor.
Camere foto și video
Din nou un capitol unde s-au făcut compromisuri. Să nu zic că la senzorul principal de pe spate ori la cel frontal, care sunt în norme pentru segmentul entry-level, cât la cel de-al doilea senzor de pe spate. Avem unul Macro, de doar 2 Megapixeli, ideal ar fi fost unul ultrawide, oricât de slab. Ar fi fost cu siguranță mult mai des folosit decât va fi vreodată cel Macro.
În fine, aplicația Camera este una standard în lumea Android. Vine cu ceva mai multe moduri de fotografie și video (Înregistrare duală, de exemplu, valabilă atât pentru poze, cât și pentru video). Există și mod Pro pentru fotografie, unde ai inclusiv opțiunea de a capta fișierele în mod RAW. Câți vor face asta cu un Motorola Moto G34 5G, nu știu…
Interfața aplicației Camera de pe Motorola Moto G34 5G:
Atunci când lumina este cât și cum trebuie, Motorola Moto G34 5G nu se face de râs. Avem fotografii de bună calitate, ce afișează culori, contrast și interval dinamic corecte. Partea de detalii și de zgomot de imagine ar mai fi necesitat ceva prelucrare, dar pentru un așa telefon eu zic că nu este nimic rău.
Poze pe timp de zi realizate cu Motorola Moto G34 5G:
Atunci când lumina din cadru scade, în mod direct proporțional scade și calitatea pozelor. Chiar și cu modul „Vedere nocturnă” activat nu se pot face minuni, fiindcă Motorola Moto G34 5G încearcă să aducă mai multă lumină în cadru decât există în mod real. Iar asta nu se poate întâmpla decât cu mult zgomot de imagine introdus, cu culori ce-și pierd din intensitate pe măsură ce lumina din scenă scade și ea.
Poze în low-light cu modul Vedere nocturnă activat pe Motorola Moto G34 5G:
Deși nu ar fi meritat neapărat atenție, am pus aici și câteva poze Macro.
Poze Macro realizate cu Motorola Moto G34 5G:
Camera frontală de 16 Megapixeli îmbină patru pixeli într-unul singur și astfel rezultatele foto sunt salvate la 4 Megapixeli (2320 x 1740 pixeli). Sunt două perspective în care poți capta fotografii cu camera frontală, una mai largă, cealaltă mai „închisă”. Modul Portret nu-și face cel mai bine treaba, uneori intervine prea brutal și taie evident din subiect.
Poze realizate cu camera frontală de pe Motorola Moto G34 5G (perspectivă wide și normală, fără și cu mod Portret):
Nici pe partea de filmare Motorola Moto G34 5G nu pot spune că are cu să iasă la înaintare. Nu filmează decât într-un singur format – Full HD 1080p cu 30 fps. Clipurile nu sunt tocmai rele, nu la culori, contrast, interval dinamic ori expunere. Doar la detalii observăm limitarea…
Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat cu Motorola Moto G34 5G
Autonomie
Un capitol unde Motorola Moto G34 5G nu va dezamăgi pe nimeni, este acesta. Bateria de 5000 mAh, alăturată unui ansamblu hardware ce nu are nevoie de cine știe ce resurse energetice și unui ecran cu rezoluție HD+, produce o autonomie grozavă. Nici dacă forțezi serios nu prea ai cum să consumi acumulatorul în mai puțin de 10 – 12 ore de ecran aprins. Asta se traduce în două zile, chiar și mai bine de atât, de utilizare normală sau o zi și jumătate de folosire intensă.
Deși în pachet avem un adaptor ce poate oferi la ieșire o putere maximă de 20W, Motorola Moto G34 5G nu se încarcă cu mai mult de 18W.
Poate fi activată o încărcare inteligentă, din meniul dedicat bateriei, dar fără aceasta activată, din testele mele, încărcarea arată cam așa:
- 10 minute – 10 – 22%;
- 20 minute – 10 – 33%;
- 30 minute – 10 – 44%;
- 40 minute – 10 – 55%.
Observați cumva un model mai sus? 🙂
Preț
Motorola Moto G34 5G – 999 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Motorola Moto G34 5G face cam ceea ce mă așteptam să facă atunci când am parcurs prezentarea oficială și lista cu specificații. Este un smartphone corect, ce scoate la înaintare conectivitatea 5G, cu un sistem de operare ce se prezintă bine și care știam că va impresiona ca autonomie. Nu păcătuiește grav din aproape nicio direcție, iar pentru costul său poate fi o opțiune de luat în seamă. Este adevărat că acum, la foarte puțin timp după lansare, poate afișează un preț cam optimist, dar în câteva luni vom vorbi cu siguranță despre un best-buy. Vreau să subliniez că punctele pro de mai sus țin foarte tare cont de prețul telefonului.
Motorola Moto G34 5G a fost testat timp de 21 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat, moderat sau editat de altcineva.