Din ce s-a anunțat în cadrul IFA Berlin 2017 aș spune că Moto X4 mi-a plăcut cel mai mult de la prima vedere. Este altă mâncare de pește față de ceea ce ne-a obișnuit Motorola până acum.
Smartphone-urile Motorola din categoriile mid-range și low-cost nu ieșeau în evidență prin design, ci mai ales prin caracterul practic, prin faptul că aveau Android nativ și suport software. Una peste alta, simplitate și robustește, acestea erau cuvintele de ordine pentru dispozitivele companiei americane.
Cu Motorola Moto X4 aș spune că se ducă într-o direcție nouă, tatonează și partea de design, de sentiment premium într-un smartphone din categoria mid-range. Aș putea să fiu răutăcios și să spun că seamănă destul de mult cu Samsung GALAXY S7. Dacă le-ai pune unul lângă altul, din partea frontală mai că nu ai face distincția între cele două modele (asta dacă brandurile moto și Samsung din partea superioară a display-ului ar fi acoperite :)).
Materialul video;
Sunt și câteva elemente comune între GALAXY S7 și Moto X4 – display-ul de 5.2 inch, rezistența la contactul cu apa și praful, sticla utilizată în partea spate, cititorul de amprentă poziționat sub ecran. Mă rog, nici nu știu dacă discuția își are rostul. Ba da, GALAXY S7 o să coboare din ce în ce mai puternic sub pragul a 2000 lei, iar Moto X4 nu cred că va fi sub 1600 – 1800 lei, cel puțin în etapa inițială.
Design – îl simți ca pe un smartphone premium, bine fabricat și cu atenție la detalii. Aș putea spune că impresionează în mod plăcut, de la prima vedere, de la primul contact cu device-ul. Cele mai multe critici vor fi adunate de bulbul de la camera principală, inestestic și mult prea evident față de linia generală. Spre a preîntâmpina zgârieturile, o husă aș spune că este necesară.
La partea de grip mi s-a părut a se comporta bine, îl ajută și dimensiunile compacte. Cititorul de amprentă poate fi accesat ușor, lipsesc tastele capacitive și s-a mers pe soluția de tip touch buttons, direct în interfața sistemului de operare.
În afară de modulul camerei spate ce se evidențiază puternic, nu sunt prea multe de comentat. Motorola și-a făcut temele în mod corect, corespunzător.
Hardware – aș putea spune că avem un smartphone mid-range inferior. Sunt telefoane mid-range cu display 2k, procesoare mai bune ca Snapdragon 630 etc. Pe acelea le-aș duce spre mid-range superior. Dacă Snapdragon 630 chiar merge pe direcția predecesorului, ar trebui să ofere performanțe decente și eficiență ridicată în ce privește consumul de energie.
Îl ajută cei 3 / 4 GB RAM și cei doar 32 GB stocare, măcar sunt supliniți de un slot pentru cardurile microSD. Mă aștept să ruleze orice joc sau aplicație, fără absolut nicio problemă.
Software – Android 7.1.2 Nougat în stadiu nativ și un mare punct PRO din partea mea. Sper doar ca Motorola să-și fi învățat lecția și să aducă update software, nu să uite cum a făcut cu unele telefoane mobile din seria G. Ar fi păcat să nu transforme Android-ul nativ + update-ul software într-un element diferențiator față de concurența A-list.
Camera – aici ar fi de testat acest ansamblu din spatele camerei duale – 12 Megapixeli cu f/2.0 și dimensiune mai mare a pixelului de 1.4 microni + 8 Megapixeli cu f/2.2. Punct PRO că filmează la 2160p, dar dacă vrei să vezi materialele pe telefon, ești restricționat de 1080p-ul display-ului.
Specificații Motorola Moto X4;
- display IPS de 5.2 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass, certificare IP68 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful;
- procesor Qualcomm Snapdragon 630 de tip octa-core la 2.2 GHz pe ARM Cortex-A53, Adreno 508 GPU, 3 / 4 GB memorie RAM, 32 GB spațiu de stocare și slot pentru cardurile microSD de până la 2 TB;
- Android 7.1 Nougat;
- dual-sim, 4G, Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.0, NFC, cititor de amprentăA-GPS, GLONASS, Galileo
- cameră principală de tip dual cu 1 x 12 Megapixeli cu f/2.0 dimensiune a pixelului de 1.4 microni și 1 x 8 Megapixeli cu f/2.2 și dimensiune a pixelului de 1.12 microni, filmează la 2160p cu 30 fps, cameră frontală de 16 Megapixeli cu f/2.0 și dimensiune a pixelului de 1 micron;
- baterie de 3000 mAh cu încărcare rapidă, 163 gr. și 7.99 mm grosime.