Motorola XOOM 2 – review

12/04/2012

Orange România ne-a furnizat un exemplar al tabletei Motorola XOOM 2 pentru un review. O găsiți în oferta operatorului de telefonie, iar prețurile pornesc de la 199 euro în combinație cu un abonament Colibri 35 ce include plata a 35 de euro / lună, internet nelimitat și 15 GB la viteză 3G.

Motorola a prezentat prima sa tabletă în 2011 – XOOM. Speranțele erau ridicate, dar vânzările nu au ajuns la valoarea dorită. XOOM 2 propune un alt design și un alt hardware. Au abandonat platforma NVIDIA Tegra 2 și vedeți mai jos, în tabel, care-i sunt datele tehnice.

Tabletă
Date hardware
Motorola XOOM 2
Ecran HD-IPS LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli și protejat cu corning gorilla glas
Procesor Dual-core TI OMAP 4430 la 1.2 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX540
Sistem de operare Android 3.2 HoneyComb
Conectivitate 3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, filmează HD cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 7.000 mAh
Greutate 599 gr.
Grosime 8.8 mm

Design

Cutia în care vine tableta este îmbrăcată în culorile alb și roșu cu tableta stilizată pe partea frontală. Până și cutia păstrează forma colțurilor de la XOOM 2. Există o similitudine la nivel de design între Motorola RAZR și XOOM 2. Păstrează o formă rectangulară: mai evidentă la RAZR și cu colțurile tăiate la XOOM 2. În pachet dați de tabletă, încărăctor pe microUSB. Nu am dat de căștile pe jack de 3.5 mm și de un cablu de conectare de tip microUSB – USB 2.0. Presupun că în pachetul standard comercializat de Orange se află și aceste elemente.

Nu am văzut XOOM 2 decât în imaginile de presă și vă spun că arată mult mai bine în realitate. Dacă aveți dubii vă recomand să mergeți la un shop Orange sau un magazin care permite să faceți un scurt hands-on ca să vă formați o părere.

Corpul tabletei este din metal. Dacă țineți tableta în mod landscape veți observa că marginea de sus și cele din stânga și dreapta sunt protejate cu un plastic cauciucat de calitate. Bănuiesc că au recurs la această soluție din mai multe motive: dispunerea antenelor, grip mai bun când ai tabletă în mână indiferent că este în mod landscape sau portrait.

Este gândită ca o tabletă slim, ușoară dacă mă gândesc la diagonala display-ului de 10.1 inch și se poate spune că au reușit să facă un produs original. Nu poți zice că la Samsung Galaxy Tab 10.1 inch că s-au inspirat ceva mai mult de la iPad. Au pus doar sigla M de la Motorola pe spate. Nici măcar denumirea de XOOM 2 sau logo-ul producătorului în partea frontală nu sunt dispuse. Îmi place așa. Recomand un branding mai ușor excesiv  din acest punct de vedere.

Ecran și sunet

Integrează un display a cărui tehnologie are un nume pompos – HD-IPS LCD. Puteau să-i spună direct IPS LCD. Majoritatea tabletelor cu Android de 10.1 inch sunt HD, rezoluție de 1280×800, se vede bine. IPS-urile sunt luminoase. Sunt mai bune decât LCD-urile incluse anul trecut pe XOOM sau Galaxy Tab 10.1. Unghiul de vizualizare este larg, iar  culorile afișate sunt vii. Adună repede amprentele și din când în când trebuie pus la punct. Marginile sale sunt negre, puțin lucioase.

Rulează Android 3.2 HoneyComb și nu și-au făcut locul butoane senzitive. Tableta se poate controla direct din interfață.

Sunetul vine de la două boxe situate pe lateral dreapta. Dacă ați aveau în mod landscape, boxele ar fi în partea superioară, pe spate. Dată la maxim se transmit vibrații destul de puternice în carcasă. Nu recomad să o dați la maxim. Măcar că se aude clar și bine. Am testat sunetul oferit pe jack-ul de 3.5 mm cu căștile Beats Audio de la HTC Sensation XE. Sunetul place. Poate  că devină sunt și căștile Beats care, în general, oferă un sunet puternic cu bass. Aici oricum nu sunt setările specifice făcute pe Sensation XE și XL. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat pe lateral stângă dacă ar fi ținută în mod portrait. Reglarea volumului se face de la un control dedicat dispus lângă butonul de power aflat pe lateral, în partea superioară. Mi s-a părut cam greu de accesat ca și butonul de la care pornești tableta / deblochezi sau blochezi display-ul touch de 10.1 inch. Puteau să aleagă o soluție mai bună, sunt sigur. Trebuie să cauți mereu butonul încastrat prea mult în carcasă și dintr-un plastic cauciucat de o calitate inferioară. Face notă discordantă cu restul tabletei.

Sistem de operare, aplicații și performanță

XOOM 2 este pe lista Motorola în ce privește update-ul la Android 4.0 ICS. Culmea este că primul XOOM în varianta Wi-Fi a primit update, versiunea 3G așteaptă. Plus că este un alt timeline de update pentru Europa. Diferă codename-ul și dacă ai avea un XOOM 2 s-ar putea ca pe la mijlocul anului să primești Android 4.0.

Așa că te vei mulțumi cu Android 3.2 HoneyComb care fie vorba între noi, nu arată rău. Partea hardware la XOOM 2 mizează pe un procesor dual-core TI OMAP 4430 – Kindle Fire are un procesor identic, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, microSD de până la 32 GB, accelerator grafic PowerVR SGX540 – identic cu Kindle Fire, Motorola RAZR, Samsung Galaxy Nexus.

Testele de benchmark sunt mai jos și nu-mi explic de ce a scos așa puțin în NenaMark1 și 2. Nu contează testele sintetice ci care este experiența de zi cu zi. Tableta are unele mici probleme. Softul ai zice că nu este optimizat în proporție de 100% pentru acest hardware și cred că Android 4.0 ICS ar face să se miște mai bine. Nu mai amintesc de aplicațiile cu care ne-am obișnuit pe tabletele HoneyComb – printre care și cea mai reușită aplicație de YouTube din piață. Mă refer la: Gmail, Search, Browser stock bazat pe soluția WebKit, Google Talk, Google+, Music, Google Maps.

Motorola a adăugat o serie de aplicații. Unele le-am văzut la lucru și pe Motorola RAZR:
Audio Effects – dacă aveți căști stereo wired, setarea a doar câteva opțiuni legate de sunet. Nu cred că era necesar să mai pună un icon în zona de aplicații;
Citrix – client ce livrează aplicații virtuale pentru orice device, în orice situație. Pot fi accesate aplicațiile Windows într-un mod securizat. Este un serviciu de cloud bine pus la punct;
Dijit – personal media assistant. Prin intermediul său poți controla media de acasă: TV, home cinema;
FUZE Meeting – vă dați seama ce face din denumite, util pentru zona corporate;
GoToMeeting – bazat pe Cirtix, idem pentru mediul corporate;
MOTOACTV.com;
MotoCast – stream de documente și muzică între computer și tabletă;
QuickOffice HD – suită office free;
Skitch – îți poți exersa veleitățile artistice pe fotografiile din memoria tabletei;
Swiftkey Tablet – tastatură ce poate fi activată opțional;
Zinio – client prin intermediul căruia poți răsfoi revistele digitale achiziționate.

O serie de teste de benchmark pe care le-am efectuat pe Motorola XOOM 2:

Motorola XOOM 2 Rezultate
Quadrant Standard 2.482 puncte
AnTuTu Benchmark 5.849 puncte
NenaMark1 29 fps
NenaMark2 19.3 fps
Vellamo 1.168 puncte
Browsermark 89.296 puncte
HTML5test 237 puncte

Mă așteptam la o experiență mai fluentă și completă din partea Motorola și asta în contextul în care din 2011 face parte din conglomeratul Google fiind achiziționată pentru 12.5 miliarde dolari. Ar trebui să ofere cel mai bun Android din piață. Cred că Android 4.0 va pune în valoare partea hardware de pe XOOM 2. Nu uitați că Samsung Galaxy Nexus ce a primit 4.0 ICS nativ are un hardware cu un procesor și un accelerator grafic identice.

Conectivitate

Dispune de un modem 3G ce atinge viteze de 21 Mbps, Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, bluetooth 2.1, GPS. Pe lateral sus dați de butonul de power cu rol și în Blocarea / Deblocare display-ului touch, tastele pentru reglarea volumului sunt puse chiar lângă el și uneori căutându-le vei ajunge să închizi display-ul în loc să dai volumul mai tare sau mai încet, devinde deranjant când ești într-un joc. În lateral dreapta și-a făcut loc: jackul de 3.5 mm. Pe lateral stânga dați de microUSB, microHDMI și un slot de plastic ce protejează cartela SIM și slotul pentru microSD ce poate ajunge până la 32 GB.

Legat de cartela Orange pot să spun că semnalul oferit fluctuează. Este și normal. La fel se întâmplă și în oferta celorlalți operatori de telefonie. În București  nu am avut nicio problemă, doar undeva la sat funcționa la o viteză scăzută. Via wi-fi nu am întâmpinat probleme.

Cameră foto și video

Aduce un senzor foto de 5 Megapixeli însoțit de un LED flash care-l veți găsi util în multe situații. Camera este montată central, pe spate, între cele două boxe. XOOM 2 este o tabletă care în modul landscape trebuie ținută neapărat într-o anumită poziție. Camera de 5 Megapixeli pe lângă LED flash dispune de autofocus, filmează HD cu 30 fps sau 720p.

Camera frontală este de 1.3 Megapixeli, utilă în apelurile video via Skype, Google Talk, Yahoo! Messenger.

M-a uimit în sens pozitiv la fotografiile efectuate. La cele de aproape se descurcă nesperat de bine. Am văzut cât de mult s-a schimbat în bine aplicația foto de pe ASUS Transformer Prime la trecerea de la 3.2 HoneyComb la 4.0 Ice Cream Sandwich. Mă aștept ca și aici să fie o schimbare vizibilă spre mai bine. Face fotografiile bine.

[nggallery id=277]

Autonomie

Bateria de 7.000 mAh se dovedește insuficientă când faci browsing via Wi-Fi & 3G. O astfel de tabletă cu 3G este gândită spre a fi scoasă și afară din birou sau de acasă,  să o utilizezi la drumurile mai lungi și via 3G să poți efectua diverse sarcini de la mail, la browsing, GPS. Scade repede în autonomie și ajunge pe la un maxim de 7 – 8 ore cu mult sub cele 10 ore anunțate oficial de către compania americană.

Concluzii

Motorola XOOM 2 arată în realitate mai bine decât în imaginile de presă. Îmbinarea dintre hardware și software este perfectibilă și Android 4.0 ICS poate aduce o experiență schimbată în bine pe XOOM 2. Camera foto a ieși în evidență pozitiv. Vorbim de o tabletă slim, ușoară dacă avem în vedere că dispune de un ecran cu diagonala de 10.1 inch.

Puncte forte
– design atipic, dar bine pus la punct, ușoară și subțire;
– posibilitate upgrade pe viitor la Android 4.0 ICS;
– camera foto care se descurcă bine pentru o tabletă.

Puncte slabe
– unele probleme dat de sistemul hardware – software, se vede că 3.2 HoneyComb nu este gândit pentru TI OMAP 4430 dual-core la 1.2 GHz și PowerVR SGX540 GPU. Va da mult mai bine pe Android 4.0 ICS;
– prețul ceva cam mare, dar cu oferta Orange vă alegeți și cu un abonament complet via 3G.

 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.