HP a venit cu o inovație importantă în materie de imprimante pe 2020. HP Neverstop este prima imprimantă din lume cu rezervor reîncărcabil cu toner. Este ca și cum sistemul CISS a fost cumva adaptat la imprimantele laser.
Avantajele unei imprimante laser sunt date de faptul că poți printa mii de pagini fără a reîncărca. Prin faptul că acum poți face reîncărcarea cu toner pe acasă, într-un sistem gândit să fie ușor de realizat, dar și cu partea de fiabilitate adusă la pachet de o soluție concepută de producător aș spune că HP Neverstop Laser și-a propus să fie soluția aleasă de cei interesați de raportul preț / pagină printată / calitate cât mai bună.
Denumirea aleasă de Neverstop mi se pare cu adevărat inspirată, prin faptul că poți face reîncărcarea acasă, fără mizerie, imprimanta HP te scutește de momentele în care tonerul sau cartușul ar fi pe zero. Momentele acelea în care te lasă fix când ai nevoie sunt cumva preîntâmpinate în cazul de față. Nu este nevoie să mergi într-un service autorizat pentru refill sau să cumperi un kit scump etc.
Procesul de reîncărcare durează…, 15 secunde:
În seria HP Neverstop Laser au fost lansate 6 produse: 3 imprimante și 3 multifuncționale. Diferențele sunt date de modul în care printează, unele pe USB, altele pe USB și prin rețea și a treia categorie pe USB, rețea, dar și wireless.
Cele trei imprimante:
- HP Neverstop Laser 1000a (imprimare prin USB);
- HP Neverstop Laser 1000n (imprimare prin USB și rețea) ;
- HP Neverstop Laser 100w (USB, imprimare wireless și prin aplicația HP Smarts);
Cele trei multifuncționale din seria Neverstop:
- HP Neverstop Laser 1200a (imprimare prin USB);
- HP Neverstop Laser 1200n (imprimare prin USB și rețea);
- HP Neverstop Laser 1200w (USB, imprimare wireless și prin aplicația HP Smarts).
Am primit modelul de top la review, multifuncționalul HP Neverstop Laser 1200w. Impresiile formate le-am grupat în materialul de față. Adevărul este că a trecut ceva timp de când am testat o imprimantă. Un prim aspect ce-l apreciez pe Windows 10 este dat de ușurința cu care conectezi imprimanta și treci la lucru. Mai țineți minte momentele când aveai nevoie de un cd cu drivere de la producător sau trebuia să mergi pe pagina dedicată și să descarci etc?
Material video cu HP Neverstoo MFP 1200w:
httpvh://youtu.be/XoOG7FRn1Uo
Specificații
Design
În pachet dați de multifuncțional, cablu de alimentare, cablu USB de conexiune cu PC-ul. Nu sunt prea multe de comentat pe partea de design. Multifuncționalul HP iese în evidență prin dimensiunile sale relativ compacte, nu ocupă cine știe ce spațiu într-un birou. Îl văd recomandat pentru un secretariat de școală, pentru o firmă mică sau mijlocie, de ce nu și pentru un profesor dornic să-și printeze materialele acasă. Mă rog, sunt o sumă de scenarii de utilizare pe care MFP 1200w se pliază.
Design l-aș considera modern, culorile pe care au mers sunt alb și gri. Am uitat să punctez atenția la detalii în ce privește pachetul, tot felul de elemente de protecție, mi s-a părut de-a dreptul ușor să-i adaugi tăvița și elementele de protecție, de îndepărtat plasticul ce acoperă capul de printare etc. În 2 – 3 minute ești gata să treci la lucru și primele pagini printate să iasă din imprimantă.
Cablul de alimentare cu energie din pachet mi-aș fi dorit să fie ceva mai lung, are 1.5 metri. Trebuie să o poziționezi în proximitatea prizei. Se rezolvă acest neajuns printr-o achiziție separată. Panoul de control este de tip touch, cu un mic ecran monocrom – în partea superioară. Portul USB se află în partea spate, iar în partea frontală se află un indicator ce prezintă nivelul tonerului din cartuș.
Mai multe detalii legate de design vă puteți forma urmărind clipul video sau parcurgând galeria de imagini de la sfârșit de articol. Este un multifuncțional compact, ușor de instalat și folosit.
Conectivitate, utilizare și calitate a printului
Sunt două metode pe care le poți folosi spre a printa cu HP Neverstop Laser MFP 1200w:
- Prin cablul USB – conectezi cablul, Windows 10 are toate driverele incluse și poți da comenzile de print. Bineînțeles, poți instala și un software HP pentru un management avansat;
- Prin wireless (Wi-Fi în standardele b/g/n). Te conectezi la rețeaua Wi-Fi generată de imprimantă.
Bineînțeles, dacă este ceva de scanat sau copiat – nu ai nevoie de nicio conexiune cu un smartphone sau PC. Trebuie să precizez că avem parte de o imprimantă monocrom, ar fi excelent dacă pe viitor vor extinde tehnologia Neverstop și spre printul color.
În ce privește conexiunea cu smartphone-ul. Pe Android am instalat HP Smart (aplicația de print cu cel mai bun rating din Play Store – 4.3 la 10 milioane instalări). Are doar 17.96 MB. Mai este nevoie și de HP Print Service Plugin (4.5 rating la 500 milioane descărcări), 33.16 MB.
Mi-a luat puțin timp până când am descoperit parola pentru Wi-Fi direct. De fapt, am deschis manualul imprimantei. Trebuie să apăsați pe butonul Resume pentru trei secunde (are o icoană cu o hârtie cu săgeata în jos, al treilea buton tactil din partea dreaptă) și printează un raport ce printre altele are și parola Wi-Fi (12345678 by default).
HP Smart;
HP Print Service Plugin;
Panoul de control mi s-a părut a fi rapid de parcurs și înțeles. Sunt informații legate de numărul de copii (de la 1 la 100), nivelul de negru (de la 1 la 10, dar vă spun sincer că nu mi s-a părut a fi cine știe ce diferență între nivelul cel mai redus și cel mai ridicat), date legate de conexiune, info în ce privește diferite scenarii în care imprimanta este în impas (eventuale erori legate de kitul de refil, deschiderea panoului sau dimensiune greșită a hârtiei, necesitatea unui restart etc).
Tonerul are un indicator de volum notat cu + 1 și + 2. Când este aprins +1 mai trebuie un kit de refill adăugat spre a atinge volumul maxim, la + 2 se apropie de zero și necesită 2 kituri spre a fi full. La + 2 cu semn de exclamare nu va mai printa până când tonerul nu este adăugat.
Este un multifuncțional monocrom ce va fi utilizat pentru printarea de documente. Printurile mi se pare de o calitate bună, pe imagini etc aș spune că decent. Interesul în cazul lui 1200w este legat de volum și nu neapărat pe o calitate cât mai ridicată. Recunosc că nu am avut ocazia să printez mii de pagini ca să văd spun cât ține tonerul inițial (5000 de pagini după cum ne spune HP). Am primit și un kit de refill pentru 2500 pagini, îl aveți în galeria de imagini. Operațiunea în sine este descrisă în clipul de mai sus.
Diferite documente și imagini printate cu HP Neverstop Laser + raportul emis:
Preț
Multifuncțional HP Neverstop Laser MFP 1200w – 1299 lei la eMAG;
Întreaga gamă HP Neverstop Laser o găsiți aici. Pe lângă eMAG le-au listat și la Altex. Prețurile pornesc de la 999 lei pentru imprimanta 1000w.
Concluzii
HP Neverstop Laser este o alegere inspirată pentru cei ce caută ușurință în utilizare. Dacă printezi mii de pagini pe lună (20.000 este recomandarea companiei americane pentru 1200w), ar putea fi ceea ce căutai spre a reduce costurile legate de print.
Aștept dezvoltarea tehnologiei ce permite reîncărcarea tonerului pe acasă și spre multifuncționalele color, spre a avea maximul ce poate fi atins la nivel de scenarii de utilizare etc.
Ar fi interesant un articol comparativ între o imprimantă inkjet cu sistem CISS și Neverstop Laser-ul de la HP. Trebuie să țineți cont că în prețul inițial se află și partea de R&D, iar costurile se vor așeza în timp. Plus că la HP plătești și pentru simplitatea procesului în sine. Apropo, prețul recomandat pentru kitul de refill de 2500 pagini este de 59 lei.
PRO
- design compact;
- conectivitate ridicată;
- calitate bună a printului pentru documente;
- încărcare rapidă a tonerului prin kiturile de refill HP + interfață ușor de utilizat.
CONTRA
- lipsă print color.