Opinie

Nu mai este un secret pentru nimeni că vânzările de tablete la nivel mondial sunt într-o continuă scădere, singurul producător care se poate lăuda că mai ţine capul la suprafaţă pe această nişă fiind Apple.

Evenimentele din ultimele luni ne trimit în mod automat la întrebarea din titlu: Ne pregătim oare de dispariţia oficială a tabletelor clasice cu Android ? Dacă mă întrebaţi pe mine, până la sfârşitul anului 2019 nu cred că vor mai exista tablete cu Android în forma lor actuală, de uz general.

De ce ?

  • Vânzările au ajuns în al 14-lea trimestru de declin contiuu;
  • Google a renunţat să mai creadă în succesul acestui tip de produs, în acest moment nu există nicio tabletă cu Android P dedicată dezvoltatorilor (nu mai spun că tabletele cu Android 8.0 / 8.1 Oreo lansate până acum le numeri pe degete);
  • Lansările de tablete ale marilor producători sunt aproape inexistente (Sony nu a mai adus nimic din 2015, Google la fel, Samsung lansează o tabletă la jumătate de an, Lenovo se gândeşte serios să părasească piaţa, Huawei parcă speră degeaba etc);
  • Suportul software oferit = zero;
  • Smartphone-urile integrează display-uri din ce în ce mai mari în acelaşi corp (borderless sau cu aspect 18:9).

Este aproape clar că tabletele trebuie să se reinventeze. Acest tip de gadget nu va dispărea complet, ci va exista în altă formă. Deja observăm mişcări în acest sens: Google pune accent pe tablete cu Chrome OS şi pe adresabilitatea către mediul educaţional, companiile de profil realizează tablete modificate pentru diferite specializări (inginerie, medicină, arhitectură) etc.

Viitorul se poate dezvolta în diverse moduri, însă prezentul pare a confirma sfârşitul tabletelor clasice cu Android.

Categorii: tablete

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.