Nexbox A95X Pro – review

08/07/2018

Am tot scris în ultima perioadă despre diverse TV Box-uri de buget, însă până acum am vorbit despre ele la modul general, neavând şansa reală de a testa unul. Pentru că am primit câteva cereri în această direcţie, am făcut rost de Nexbox A95X Pro, unul dintre cele mai ieftine TV Box-uri de pe piaţă.

Producătorul susţine că device-ul este capabil să redea fluent conţinut 4K la 30 fps, poate duce conţinut Netflix în format HD şi că include control vocal bine optimizat. Ţinând cont că preţul acestui mic dispozitiv nu depăşeste pragul a 40 de dolari, am fost foarte curios să văd dacă promisiunile se aplică şi practic şi nu avem simple elemente de marketing.

În cele ce urmează vom analiza în linii mari capacităţile media ale modelului Nexbox A95X, device primit în teste de la geekbuying.com.

Specificaţii Nexbox A95X Pro:

Design

Cutia de retail este una modestă, cartonul fiind de slabă calitate, însă ne interesează mai puţin acest aspect. În pachet găsim TV Box-ul, cablul HDMI – HDMI, încărcătorul, telecomanda cu control vocal şi un manual de utilizare.

Nexbox A95X este construit în totalitate din plastic, are o formă pătrăţoasă şi este foarte uşor (cântăreşte doar 77 de grame, iar la început ai senzaţia că este o jucărie). În zona superioară este evidenţiat puternic logo-ul controlului vocal, cât şi denumirea produsului.

Despre partea estetică nu poţi spune mare lucru, mai ales că acest tip de device nu este conceput pentru a fi elegant. Arată simplu şi atât.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nexbox A95X este un TV Box modest din punct de vedere hardware, de aici şi teama că toate acele caracteristici prezentate de producător sunt simple elemente de marketing. Device-ul include un procesor Amlogic S905W de tip quad-core tactat la 1.3 GHz, Mali-450 MP GPU, 2 GB RAM DDR3, 16 GB spaţiu de stocare şi suport pentru card microSD de până la 64 GB.

TV Box-ul vine cu versiunea Android 7.1.2 Nougat dedicată televizoarelor, iar asta implică un număr redus de aplicaţii existente în Google Play. Acest lucru nu este neapărat ceva rău, mai ales că sunt incluse cele mai utile aplicaţii pentru redare conţinut media (video, imagini, muzică etc).

Device-ul se mişcă decent, însă hardware-ul destul de slab şi-a arătat de foarte multe ori limitele prin prezenţa unui lag molipsitor. Au mai existat şi blocări ale aplicaţiilor, însă mai rar.

Cele mai importante caracteristici de analizat au fost cele de redare video, iar rezultatele au fost puţin sub cele promise de producător:

  • Netflix se mişcă bine în format standard, chiar şi în HD, însă parcă trage puţin mai greu;
  • Redarea în format 4K este o poveste frumoasă şi cam atât. În Youtube 4K clipul mergea în reluare, deci nu se pune nici măcar problema decenţei. În schimb 1080p şi 720p au rulat impecabil;
  • Controlul vocal a funcţionat neaşteptat de bine, inclusiv cu limba română (trebuie să vorbeşti destul de rar, dacă grăbeşti vocea mai încurcă cuvintele);
  • Funcţia miracast s-a descurcat bine, cu menţiunea că exista o întârziere de 2-3 secunde între comanda efectivă şi afişarea pe ecran.

Interfaţa prezentă pe Nexbox A95X este una simplă, foarte uşor de asimilat. Nu îţi trebuie mai mult de 2-3 minute pentru a-i înţelege funcţionarea. Nu mi-a plăcut însă că platforma Android TV nu include foarte multe aplicaţii optimizate, astfel că pentru a instala aplicaţii precum Facebook, Instagram sau Gmail trebuie să cauţi apk-uri pe net. Nici screenshot nu este foarte uşor să faci, este aproape imposibil fără o tastatură fizică sau un apk din surse externe.

Am încercat să joc Minion Rush, însă doar cu telecomanda din pachet nu poţi. Este clar că TV Box-ul este făcut doar să redea conţinut media şi atât. Nu este optimizat pentru foarte  multe alte activităţi, însă pentru acelea există alte device-uri.

Performanţă

Din păcate în Google Play-ul pentru Android TV nu am găsit decât două aplicaţii tip benchmark utilizate la noi pe site, iar rezultatul îl vedeţi mai jos:

Conectivitate

Nexbox A95X include destul de multe elemente de conectivitate precum port HDMI, 2 x USB 2.0, cititor de carduri, LAN, SPDIF, jack audio de 3.5 mm şi DC Power. TV Box-ul mai vine cu Wi-Fi b/g/n doar cu banda de 2.4 GHz, iar aici am ceva rezerve privind calitatea sa. În permanenţă clipurile s-au încărcat greu, foarte greu, chiar dacă device-ul a fost la 1 metru de router. Nu avem nici conectivitate bluetooth, deci încă un minus din acest punct de vedere.

Preț

TV Box-ul poate fi achiziţionat pe geekbuying.com la preţul de 39.99 dolari fără TVA + transport gratuit.

Concluzii

Nexbox A95X este unul dintre cele mai ieftine TV Box-uri de pe piaţă, iar acest lucru se simte. Ştie să redea conţinut media într-o manieră decentă, însă nu trebuie să aveţi pretenţii prea ridicate. Dacă vă doriţi un astfel de device doar pentru un Youtube şi ceva redare filme la calitate de maxim FullHD, este ok, merită investiţia.

PRO

  • dimensiuni reduse;
  • interfaţă intuitivă şi foarte uşor de utilizat;
  • redare HD şi FullHD fluentă;
  • control vocal ce a funcţionat neaşteptat de bine;
  • telecomandă în pachet;
  • preţ bun.

CONTRA

  • hardware modest, lag / întârziere la efectuarea comenzilor în anumite situații de utilizare;
  • redarea 4K cu probleme;
  • lipsa conectivitate bluetooth;
  • Wi-Fi destul de slăbuţ în recepţionarea semnalului.
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.