No.1 A9 – review

24/11/2015

Nici nu mai îmi amintesc când am testat ultimul feature phone pe site, cred că în urmă cu vreo câțiva ani de zile. A început revoluția smartphone-urilor, iar acum pe orice buget găsești un telefon Android.

Totuși, există o nișă destul de vastă a celor interesați de telefoanele cu tastatură alfanumerică, fără touch, telefoane care să ofere autonomie de ordinul zilelor sau chiar săptămânilor, rezistente, ușor de folosit. No.1 este un producător chinez ce s-a gândit să pună o baterie de 4800 mAh pe un feature phone, în rețetă a adăugat și o carcasă rugged ce aduce rezistență la apă și diverse șocuri mecanice plus o lanternă de dimensiuni pantagruelice.

No (11)

Și tot pachetul ăsta la un preț de 34.99 dolari / aprox. 141 lei. În România găsiți baterii externe cu o capacitate similară în același preț, fără funcțiile de telefonie, rezistență etc.

Specificații No.1 A9

specificatii-No.1-A9

Design

No (9)

În pachet dați de telefonul mobil, bateria de 4800 mAh, șurubelniță micuță pentru bolțurile ce închid capacul spate, instrucțiuni de utilizare în limba engleză, cablu microUSB – USB 2.0, lipsește încărcătorul. Presupun că au dorit să se încadreze într-un buget cât mai strâns, de aici lipsa unui accesoriu atât de important.

Ca design ai putea spune că este un telefon clasic ce a primit o carcasă rugged specială, chiar am avut mai multe comentarii din partea prietenilor exact în acest sens. Este ușor pentru un terminal cu bateria de 4800 mAh și grosime de 28 mm – 129 gr. Plasticul cauciucat dă un grip excelent și o senzați de soft touch. Nu stă deloc rău la capitolul finisare, atenție la detalii, având în vedere și costurile sale de comercializare.

LED-ul lanternei este imens, iar lumina se răspândește pe o arie largă, un feature util în multe situații. Ca poziționare în partea superioară amintește de telefoanele Nokia de acum ceva timp. Brandul No.1 lipsește din partea frontală, stilizat pe capacul bateriei.

No.1 A9 este un telefon solid cu un design chiar sofisticat dacă te uiți la liniile carcasei rugged. Nu-și trădează originile low-cost. Telefoanele în genul său arată cât de mult au crescut până și brandurile C-list din China.

Ecran și sunet

No (19)

2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli, ai parte de un ecran destul de bun, folie de protecție montată din fabrică. Are o luminozitate decentă, unghiul de vizualizare nu este cine știe, dar în 99% dintre situații îl vei avea în fața ochiilor la 90 de grade. M-am uitat puțin prin meniu și am remarcat că nu există setări pentru reglarea luminozității ecranului sau mi-am prins urechile prin meniul, de altfel destul de simplu și bine organizat.

Ecranul este însoțit de o tastatură alfanumerică, destul de clar delimitată, taste ce oferă un feedback bun, nu ai cum să te încurci în tastare. Recunosc că trecerea de la qwerty tactil la alfanumeric fizic nu-i chiar pe placul meu. Mi-ar lua ceva timp să mă reobișnuiesc a scrie mesaje, spre exemplu.

Sunetul provine de la un difuzor ascuns destul de bine, lângă camera de 0.3 Megapixeli. Se aude puternic și clar, nu ai cum să scapi un apel primit pe No.1 A9. Are player mp3 încorporat, iar muzica trebuie stocată pe un card microSD de până la 8 GB. Cu o baterie de 4800 mAhplus funcțiile sale de feature phone te alegi cu multe ore de ascultat melodii în format mp3.

Hardware și interfață

No (17)

Nu am găsit informații legate de procesor, doar date generale legate de memoria RAM și ROM – 32 MB în ambele cazuri, slot pentru cardurile microSD de până la 32 GB.

Rulează o interfață dezvoltată de către No.1, ușor de parcurs. Meniul fiind structurat în Phonebook, Call Center, Multimedia, Mesagging, Organizer, Settings, Power Suply, Climbing Recorder. Da, nu are meniu în limba română ci doar în engleză, franceză, spaniolă, portugheză, italiană, germană, limba turcă și rusă.

Meniul poate fi accesat și prin intermediul tastei portocalii centrale, diverse scurtături pot fi customizate în funcție de nevoile fiecărui utilizator în parte. Poți adăuga ceasul ca și screen saver, o funcție utilă.

Nu sunt prea multe de scris la acest capitol, vorbim de un feature phone ce nu are suport pentru un magazin de aplicații. Pentru partea de multimedia trebuie achiziționat un card microSD, prețurile sunt derizorii pentru unul de 8 GB.

Conectivitate

No (14)

Cu 3G cred că pachetul era complet, chiar dacă prețul urcă cu câțiva zeci de lei. No.1 A9 are suport pentru două cartele SIM și știe 2G pe frecvențele 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz. Nu am avut probleme în ce privește conexiunea la rețea sau spectrul de acoperire, nici nu m-am aventurat prin spații montane sau localități mai retrase.

În partea superioară se află lanterna gigantică, în lateral dreapta dați de control dedicat pentru activarea lanternei, taste pentru reglarea volumului, destul de bine profilate și ușor de accesat, la bază sub o protecție din cauciuc se află port USB în variantă full, jack de 3.5 mm și port microUSB. Portul USB ajută în încărcarea unui alt smartphone sau orice alt gadget, bateria de 4800 mAh de pe No.1 A9 se transformă în acumulator extern ad-hoc.

Accesul la sloturile pentru cardurile SIM, dar și la microSD se face după ce îndepărtați micuțele șuruburi ce închid capacul spate, șurubelniță dedicată în pachet.

Cameră foto și video

No (10)

O să sar peste acest capitol, are un senzor de 0.3 Megapixeli. Nu-l cumperi pentru ce știe să facă pe partea de cameră foto și video, pentru că…, 34.99 dolari.

Autonomie

No (22)

Baterie de 4800 mAh, feature phone, conectivitate strictă 2G, display de 2.4 inch și toate condițiile sunt îndeplinite ca să ai parte de o lună de autonomie cu un singur plin al acumulatorului. Asta în condiții de utilizare de nivel mediu, cu multe mesaje, apeluri de voce etc și tot te trece de pragul a 1 săptămână – 1 săptămână și jumătate. Cred că autonomia și rezistența la apă și praf sunt elementele cheie în alegerea unui dispozitiv de gen.

Preț

No.1 A9 – 54 dolari pe Everbuying.net, preț cu 20 de dolari peste cel recomandat de către producător. S-ar putea să-l găsiți la oferte mai bune prin alte magazine online chinezești.

Mai multe informații pe site-ul No.1.

Concluzii

No (6)

No.1 A9 pot spune că a fost o supriză plăcută, o pauză pe care am luat-o de la testarea smartphone-urilor. Îl recomand celor ce au cunoștințe elementare de limba engleză și au nevoie de un telefon solid, cu o autonomie impecabilă, dar și plus pe partea de rezistență la contactul cu apa și praful, excelent pentru cei ce lucrează în domenii precum construcțiile, dar și alpiniștilor sau pasionaților de plimbări pe munte.

PRO

  • raport preț / specificații excelent;
  • rezistență la contactul cu apa și praful;
  • autonomie de ordinul săptămânilor;
  • polivalent, telefon + încărcător al altor gadgets;
  • dual-sim.

CONTRA

  • nu are încărcător în pachet;
  • fără meniu în limba română;
  • doar conectivitate 2G.

Material de tip unboxing:

httpvh://youtu.be/dlXLZk7rgGg

Galerie de imagini cu No.1 A9:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.