Noul BMW iX1 gAuto

Nu am reușit din păcate să vă aduc vești despre noile BMW Seria 7 și i7 sau despre facelift-ul pronunțat al noului X7, dar uite că pot măcar să vin cu informații despre cel mai nou membru al familiei bavareze. Vă prezint în continuare noul BMW iX1 alături de gama X1, adică SAV-ul (Sports Activity Vehicle) compact ce va fi fabricat în uzina Regensburg. Ca o noutate absolută pentru BMW Group, în această facilitate este posibilă ieșirea de pe aceeași linie de producție a tuturor versiunilor BMW X1, fie ele cu moatoare termice, de tip hybrid plug-in sau complet electrice.

În ceea ce privește designul noului SAV compact, se observă din prima adoptarea noii imagini BMW cu grila tipică mărcii având acum dimensiuni evident mai generoase. De fapt, fiecare „rinichi” este de formă aproape pătrată, deci grila a câștigat mult pe înălțime față de cea a generației anterioare. Liniile caroseriei sunt moderne, cu forme sculptate și un aspect mai matur.

La interior, BMW iX1 și X1 se remarcă prin consola centrală „plutitoare” și cele două ecrane de 10.25 și 10.7 inch ce reprezintă panoul de bord, respectiv display-ul sistemului multimedia. Cele două iau forma BMW Live Cockpit Plus, disponibil standard și care este bazat pe sistemul de operare BMW 8. Interfața propune grafica şi structura de meniu de ultimă generaţie la pachet cu Asistentul Personal Inteligent BMW integrat, care acum a dobândit abilităţi suplimentare.

Dintre dotările standard ce se vor regăsi pe orice versiune BMW iX1 și X1, amintesc: tempomat cu funcţie de frânare, sistem de avertizare în caz de coliziune frontală (capabil să detecteze traficul care se apropie în viraj la stânga – în ţările în care automobilele circulă pe dreapta şi pietonii şi bicicliştii în viraj la dreapta), asistent de parcare, inclusiv camera de asistenţă pentru marşarier şi asistent pentru marşarier, sistem de navigaţie BMW Maps, volan Sport din piele, climatizare automată inteligentă în două zone, senzor de ploaie cu activare automată a farurilor, patru porturi USB-C, două prize 12V, jante din aliaj pe 17 inch ș.a.

Odată cu lansarea din toamnă (octombrie 2022) BMW X1 va fi disponibil cu 2 motoare pe benzină și 2 diesel. Toate vor fi combinate cu o cutie automată Steptronic cu 7 trepte și dublu ambreiaj. Imediat după lansarea acestora va urma și BMW iX1, pentru ca mai apoi să apară în gamă și unitățile plug-in hybrid (2 la număr) precum și alte două variante alimentate convenţional cu tehnologie mild-hybrid 48V.

Noul BMW iX1

Principalele specificații pentru noul BMW iX1 și X1, în funcție de motorizare:

  • BMW iX1 va avea o putere combinată de maximum 230 kW/313 CP  și un cuplu de 494 Nm, ce vor fi transmise la sol prin două motoare electrice, câte unul pentru fiecare punte. Capacitatea netă a bateriei este de 64.7 kWh și oferă maşinii o autonomie de 413-438 de kilometri. Accelerația 0 – 100 km/h durează 5.7 secunde.
  • BMW X1 xDrive23i va fi echipat cu motor cu patru cilindri de 2 litri, ce va produce o putere maximă de 160 kW/218 CP (dezvoltată prin combinaţia dintre motorul termic de până la 150 kW/204 CP şi motorul electric integrat ce oferă până la 14 kW/19 CP).
  • BMW X1 sDrive18i  va fi propulsat de un motor cu trei cilindri, de 1.5 l, care dezvoltă 115 kW/156 CP.
  • BMW X1 xDrive23d folosește un motor diesel cu patru cilindri ce se combină cu tehnologia mild-hybrid pentru a oferi o putere maximă de 155 kW/211 CP (dezvoltată prin combinaţia dintre motorul termic de până la 145 kW/197 CP şi motorul electric integrat ce oferă până la 14 kW/19 CP).
  • BMW X1 sDrive18d generează 110 kW/150 CP, obținuți tot de la un motor diesel în 4 cilindri, cu capacitatea de 2 litri.

Categorii: gauto
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.