gAuto

Ştirea zilei din domeniul auto este cea legată de rezultatele obţinute de noile Dacia Logan şi Sandero Stepway în testele EuroNCAP. Cele mai noi modele Dacia produse la fabrica de la Piteşti au obţinut doar 2 stele dintr-un maxim de 5.

Conform rezultatele EuroNCAP, cele două maşini au primit 4 stele pentru pasagerii adulți (pe scaunele din față) și pentru copii (scaunele din spate), 3 stele pentru protecția pietonilor și bicicliștilor, precum și 2 stele pentru sistemele de asistență. Ca urmare, scorul cel mai slab acordat este cel obținut la cea mai slabă categorie, conform noilor protocoale EuroNCAP.

Michiel von Ratingen, secretar general EuroNCAP a declarat că “Dacia Sandero Stepway și Logan rămân fidele etosului mărcii de buget „fără ornamente” și au diminuat specificațiile de siguranță. Baza, frânarea de urgență exclusiv cu radar, reacționează doar la alte vehicule – în curând o cerință legală – dar nu este destinată să prevină accidentele cu pietoni sau cicliști și nu există asistență la menținerea benzii. Cu toate acestea, protecția la impact este respectabilă, cu performanțe ce ar face mașina un performer de patru stele, dacă nu ar fi fost altfel, pentru minusurile din celelalte părți. În mod clar, Dacia și-a găsit piața sa și s-a atașat de ea, dar un rating de două stele arată o ambiție mică, chiar și pentru un produs low-cost. Decizia lor de a nu oferi o cameră video este clar un pas în afara pieței și dezamăgește deoarece Dacia cunoaște că mașinile sale vor fi nevoite în curând să corespundă noului Regulament General de Siguranță.”

În replica oficialii Dacia au declarat pentru presa din România că “Dacia este preocupată de clienții săi și de siguranța lor și, an după an, îmbunătățește siguranța modelelor sale. Ca rezultat, fiecare generație de vehicule este mai sigură decât cea anterioară. Dacia este bine cunoscută ca o marcă pragmatică, una care propune mașini moderne, integrând nivelul corect de echipamente. Concret, acest lucru înseamnă că siguranța pasivă este foarte bună pentru adulți și ocupanții copii (4 stele din 5). În termeni de asistență la condus, am dimensionat-o la nivelul corect cerut de clienții noștri. În acest sens, noul Sandero/Stepway/Logan sunt primele modele Dacia care propun AEB ca standard (n.r. frânarea de urgență).

Protocoalele de testate EuroNCAP sunt din ce în ce mai severe la fiecare doi ani, cu o importanță în creștere a ADAS (prevenirea unora dintre accidente), cu un impact direct asupra ratingului general. Dacia va continua să își concentreze efortul pe siguranța reală în cazul unui accident, dar va lua în considerare astfel de rezultate pentru a echipa modelele sale cu și mai multe sisteme de asistență de siguranță, imediat ce clienții le vor aștepta.”

Aşa cum reiese din analiza EuroNCAP, noile Dacia Logan şi Sandero Stepway s-au descurcat în general bine, marele minus fiind acordat din pricina sistemului de frânare automată de urgenţă, unul ce în acest moment recunoaşte doar alte maşini (nu poate detecta pietoni, biciclete etc.). O altă dotare lipsă ce a contat în punctajul final este cea a sistemului pentru menţinerea benzii de rulare.

Cu sigurantă cele două maşini Dacia ar fi obţinut fără probleme 4 stele în urmă cu 2 ani când testele EuroNCAP erau ceva mai lejere. Acum protocoalele sunt din ce în ce mai severe.

Sursa: profit.ro