Nokia 7 Plus – review

05/07/2018

Nokia 7 Plus mi s-a părut un smartphone interesant încă de cum a fost lansat. În momentul în care Emil mi-a spus că urmează să ajungă la noi în teste am vrut să fiu eu cel ce-i va redacta recenzia.

Pentru mai bine de o lună de zile l-am transformat în telefonul meu principal, iar în rândurile ce urmează voi explica de ce merită cu adevărat și atenția voastră.

Specificații pentru Nokia 7 Plus:

Specificatii Nokia 7 Plus

Design

Nokia 7 Plus a venit în cutia de retail în care mai găsiți o husă de silicon transparent, încărcător Quick Charge pe USB, cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear, agrafă pentru accesarea slotului combo, ghid de utilizare și certificat de garanție.

Primul contact cu Nokia 7 Plus îți arată un smartphone de dimensiuni generoase, așa cum te-ai aștepta de la unul cu ecran de 6.0 inch ce nu se promovează cu margini reduse. Așa și este, nici cele sus-jos și nici cele laterale nu au încercat să transforme telefonul într-unul borderless.

Pe de altă parte, doar atât îi poți reproșa lui Nokia 7 Plus. Nimic nu pot spune că mi-a displăcut în mod evident, cu toate că accentele din cupru nu sunt exact ceea ce caut. Chiar și așa, aceste elemente sunt fix cele ce-l individualizează pe Nokia 7 Plus mai tare ca orice alt artificiu de design.

Avem cupru pe toate lateralele telefonului, o mică fâșie exact acolo unde aluminiul carcasei se întâlnește cu sticla ecranului, în jurul camerei principale duale și în jurul senzorului de amprentă. Denumirea producătorului, de pe spate, este și ea realizată tot din cupru.

Carcasa unibody este prelucrată dintr-o singură bucată de aluminiu Series 6000 ce-i conferă smartphone-ului o rigiditate structurală excelentă. Foarte rezistent pare Nokia 7 Plus, impresia de calitate persistă și când analizăm materialele și finisările.

Carcasa de aluminiu este vopsită prin procedeu special, ce face ca metalul să pară mai degrabă un plastic ușor rugos, aș spune chiar un pic cauciucat. Asta nu-i conferă totuși un grip prea bun, mai degrabă husa din silicon primită în cutie se va ocupa de asta. Recomand folosirea ei și pentru a ”nivela” spatele dispozitivului. Camera duală iese ușor în profil, iar atunci când așezi telefonul pe o masă el se va sprijini oarecum pe lentile. Husa ferește sticla camerei de eventuale zgârieturi și face tot spatele telefonului perfect plat.

Ecran și sunet

Ecranul de 6.0 inch adoptă aspectul 18:9 și propune o rezoluție FullHD+, de 2160 x 1080 pixeli. Densitatea pixelilor este de 403 ppi, mai mult decât suficientă pentru orice fel de conținut. Totul apare bine conturat indiferent de situație.

Culorile sunt păcute, vii, dar naturale, iar balansul de alb pare destul de bine calibrat. Nu avem cum să facem modificări din meniul de setări al afișajului. Contrastul este ridicat, luminozitatea nu tocmai la fel. Nu-i cea mai înaltă, dar nu-ți face probleme mari nici în bătaia directă a razelor solare. Unghiurile de vizualizare sunt extrem de largi.

Sunetul extern cade în sarcina unui singur difuzor, amplasat pe laterala de jos a dispozitivului. Din spatele celor două micuțe grile vine un sunet bun, bine definit, cu doar puțin bass și o intensitate suficientă, dar nu cea mai ridicată.

Jack-ul de 3.5 mm dispus pe marginea de sus aduce un sunet bun, însă nimic de-a dreptul impresionant. Volumul maxim nu este nici pe departe ridicat, așa că unii l-ar putea considera nesatisfăcător.

Căștile din pachet arată extrem de bine, sunt de tip in-ear, cu carcasa realizată din metal. Nu au fir plat și nici nu sună excelent, dar își fac suficient de bine treaba. Bass-ul nu-i punctul lor forte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ceea ce a propus Nokia pentru modelul 7 Plus din punct de vedere hardware nu are cum să nu placă. Vorbim despre un chipset mid-range, dar din zona superioară, ce promite multe pe hârtie. Din fericire, Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 nu dezamăgește deloc nici în viața de zi cu zi. Procesorul realizat pe arhitectură big.LITTLE este de tip octa-core, cu 4 nuclee tactate la 2.2 GHz și alte 4 ce rulează la maximum 1.8 GHz. Toate sunt de tip Kryo 260.

Alături de acceleratorul grafic Adreno 512 și de 4 GB de memorie RAM, Nokia 7 Plus se descurcă extrem de bine indiferent de aplicație. Oricât de solicitante ar fi programele în care îl pui la încercare, telefonul nu pare depășit de situație.

Spațiul de stocare este de 64 de GB, dintre care utilizatorul poate folosi doar 48.22 GB. Nu știu ce ocupă atât de mult din memoria internă, dar asta este, nu prea avem ce face. Ba da, de fapt putem extinde spațiul de stocare prin intermediul unui card microSD de până la 256 GB, dar asta înseamnă să ocupăm slotul sim 2, deci să transformăm telefonul într-unul single sim.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Nokia 7 Plus:

Nokia 7 Plus face parte din programul Android One, ceea ce înseamnă sistem de operare powered by Google în stadiu nativ, fără nicio modificare la interfață. Sincer, poate singura problemă pe care am avut-o cu Nokia 7 Plus este aici. Probabil că și așteptările au fost prea ridicate, dar acest smartphone, deși suficient de puternic și cu Android curat, nu rulează tot timpul perfect.

Nu vorbesc despre lag evident, despre agățări enervante, ci despre o ușoară încetinire în unele momente. Asta a fost ușor observabil înainte de un update de peste 400 MB și mult mai greu apoi. Câteva închideri de aplicații sau blocări rare, foarte rare, au știrbit și ele impresia de smarphone ce rulează perfect tot timpul.

Sunt aproape convins că după încă un update sau două Nokia 7 Plus se va transforma înceea ce așteptam de la bun început. Oricum aceste mici bug-uri nu m-ar da înapoi în a alege un astfel de smartphone ca unul personal.

Aplicațiile preinstalate sunt extrem de puține, doar câteva de la Google, nici măcar de la gigantul american nu sunt toate. Avem doar Magazin Play, Chrome, Gmail, Drive, Duo, Google Foto, Hărți, Muzică Play și YouTube.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Nokia 7 Plus:

Performanță

Rezultatele tuturor testelor de benchmark prin care a trecut Nokia 7 Plus au fost grupate în tabelul de mai jos:

Teste benchmark Nokia 7 Plus

Conectivitate

Nokia 7 Plus vine doar ca terminal dual sim, dar pune la bătaie un slot combo, hibrid. Asta înseamnă ori dual sim fără memorie internă extinsă, ori single sim plus card microSD de până la 256 GB.

Telefonul știe toate benzile 4G LTE din țara noastră, inclusiv pe cea mai ”exotică” de la Digi Mobil. Adăugăm Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0 cu A2DP și LE, poziționare prin A-GPS, GLONASS și BDS, NFC. Lipsește radio FM.

Portul USB Type-C este pe laterala de jos, pe stânga avem slotul cartelelor sim, sus este jack-ul de 3.5 mm, iar pe dreapta vedem butonul power și pe cele pentru reglarea volumului.

Pe spate, imediat sub lentilele duale ale camerei foto principale, găsim foarte ușor și intuitiv senzorul de amprentă. Acesta nu este dintre cele rapide, dar a avut o rată de recunoaștere de… 100%. Nu-mi amintesc să fi dat vreodată eroare, nici cu degetul umed sau ușor murdar. Excelent din această direcție.

Pe partea de apeluri, Nokia 7 Plus recepționează semnalul GSM stabil și puternic, peste medie din ce am mai testat. Sunetul din difuzorul pentru apeluri are un volum maxim înalt, dar mi-ar fi plăcut o calitate ceva mai bună a vocii.

Cameră foto și video

Ansamblul de camere foto de pe Nokia 7 Plus promite mult. Avem doi senzori pe spate, unul de 12 Megapixeli cu dimensiunea pixelului de 1.4 µm, deschidere f/1.8 și distanță focală echivalentă 25mm. Cel de-al doilea este unul ce oferă zoom optic 2x, deci o focală echivalentă a 50mm, cu dimensiunea pixelului de 1 µm și f/2.6.

Vreau să fiu direct aici, de la bun început: pe Nokia 7 Plus îl consider unul dintre cele mai bune telefoane pe partea foto și video din segmentul de preț unde concurează. Propune o calitate a imaginilor foarte bună per ansamblu și excelentă dacă ne raportăm la costul de comercializare.

Interfața camerei este relativ simplă, deși unele moduri de fotografiere mi-ar fi plăcut a fi puse direct pe ecranul principal și nu într-un meniu separat. Mă refer la Bokeh Live în special, ce necesită două comenzi spre a fi accesat. În rest, mai nimic de comentat.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Nokia 7 Plus:

Detaliile imaginilor sunt foarte bune, totul este sharp. Culorile sunt vii, dar naturale, iar contrastul înalt. Balansul de alb este mai mereu la fix reglat, iar autofocusul printre cele mai rapide pe care le-am întâlnit. Totuși s-a întâmplat să mai dea rateu pe modul Bokeh Live.

Nici în low-light Nokia 7 Plus nu dezamăgește, aș spune deloc. Pozele sunt mai mult decât utilizabile indiferent de condițiile de iluminare, camera nu supraexpune și controlează foarte bine și zgomotul de imagine, inevitabil în multe situații cu lumină scăzută.

LED flash-ul dual este cu siguranță cel mai puternic pe care l-am întâlnit. Face suficientă lumină chiar și la 6 – 7 metri distanță, iar nuanța este una caldă, perfectă pentru portrete.

Pe video avem stabilizare digitală, însă numai la rezoluție Full HD. Clipurile 4K nu beneficiază de stabilizare, iar asta contează, căci pe cele 1080p Nokia 7 Plus se descurcă exemplar cu stabilizarea. Totul vine însă cu un dezavantaj: câmpul de vedere este serios îngustat, cred că devine unul echivalent cu o focală de 35 – 38mm.

Clip video 4K filmat cu Nokia 7 Plus

Clip video Full HD 1080p filmat cu Nokia 7 Plus

Galerie de fotografii realizate cu Nokia 7 Plus:

 

Autonomie

Autonomie Nokia 7 Plus

Ultimul capitol de analiză înainte de a vedea prețul și de a așterne concluziile aduce și motivul principal pentru care l-am îndrăgit atât de tare pe Nokia 7 Plus. Autonomia oferită de acumulatorul de 3800 mAh în combinație cu chipset-ul eficient Snapdragon 660 este de-a dreptul lăudabilă. Am prins de cele mai multe ori 2 zile de utilizare medie, intensivă pe alocuri. Oricât de tare l-am forțat pe Nokia 7 Plus nu am reușit să-l aduc seara la mai puțin 25 – 30%.

În plus, încărcarea rapidă face ca și atunci când ești la limită să poți prinde procente bune la baterie în doar câteva minute. Pe ceas, după 30 minute de încărcare Nokia 7 Plus a adus acumulatorul gol la 44%, iar într-o oră avea deja 72%.

În testul nostru, când rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Nokia 7 Plus nu pot spune că a impresionat. Bateria plină a ajuns la 10% după 7 ore și 22 de minute. Un rezultat bun, dar nu excelent, așa cum se dovedește de fapt autonomia reală a unui Nokia 7 Plus.

Preț

Nokia 7 Plus1.600 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Prețul de lansare, ce se situa în jurul valorii de 1.800 de lei, tocmai a început să scadă. Iar eu l-aș fi recomandat fără rezerve pe Nokia 7 Plus chiar la costul inițial. Acum, iată că vedem deja primele reduceri, iar asta nu poate fi decât benefic pentru un potențial client.

Afară de mici bug-uri și ușoare întârzieri uneori prin meniu sau la navigarea web, lui Nokia 7 Plus nu prea am ce-i reproșa. Iar ca puncte forte… sunt destule, mai ales că acest smartphone nu-i scump. Consider că Nokia îl putea poziționa chiar mai sus ca preț pentru început, dar nu vreau să le dau idei acum. Țineți-o tot așa, Nokia!

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Nokia 7 Plus:

PRO

  • construcție extrem de solidă, materiale dintre cele mai bune și finisări la nivel înalt;
  • autonomie excelentă, două zile de utilizare medie sunt ușor de atins;
  • camerele foto-video produc rezultate foarte bune;
  • ansamblu hardware performant, suficient pentru orice aplicație sau joc din Play Store;
  • sistem de operare de la Google prezent în stadiu nativ, cu update-uri rapide către viitoarele versiuni Android;
  • bun raport calitate/preț.

CONTRA

  • ușoare întârzieri prin meniu ori la navigarea web plus unele bug-uri ce fac ca aplicațiile să nu mai răspundă (ambele fenomene s-au petrecut foarte rar).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.