Este primul telefon pe care Nokia a pus cea mai nouă versiune a sistemului său de operare mobil – Symbian Belle. Schimbările sunt numeroase și multe dintre ele în bine după cum veți vedea în prezentarea lui Nokia 701.
Design
Este identic cu Nokia C7, doar că aduce un hardware mai performant. Între timp și Nokia C7 a primit Symbian Belle și ar fi interesantă o comparație între cele două. Nokia 701 este un smartphone din metal, bine finisat, care se încadrează excelent în mână, dar au făcut exces de butoane pe lateral. Uneori s-ar putea să le atingeți din greșeală, mai ales pe acelea de pe lateral dreapta. Cutia în care vine este albastră, în stilul clasic. Nu este mai specială ca la Lumia 800 sau 710. Acolo dați de telefon, baterie, încărcător pe un jack minuscul, cablu de conectare dintre calculator și telefon de tip microUSB – USB 2.0, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, căști clasice pe jack de 3.5 mm.
Atunci când îl țineți în mână veți simți că este un telefon rezistent, s-a folosit mult metal în carcasa sa. Capacul bateriei este din metal, se deschide și închide foarte ușor. Oferă acces către cartela SIM și către slotul pentru microSD de până la 32 GB. La cartela SIM este ușor de montat, dar vă trebuie degete foarte fine ca să o scoateți de acolo din prima.
Cântărește 131 gr. și are 11 mm grosime. Am avut varianta pe negru. Ai zice că are un pic de aspect business. Este un telefon căruia nu ai ce să-i reproșezi ca și calitate a fabricației, design. Nu-i inovator, dar nici prea clasic. Marginile sale sunt rotunjite și chiar mi s-a părut ușor la cât metal au pus pe el.
Ecran și sunet
La lansarea oficială era promovat cu vorbe mari – cel mai luminos display din lume. Nu au mai folosit un display AMOLED ca la Nokia C7 ci au ales un LED-backlit IPS TFT capacitiv de 3.5 inch cu rezoluție de 360×640 pixeli și 16 milioane culori. Au integrat și tehnologia Nokia ClearBlack display. Se vede excelent din aproape orice unghi. Au făcut o treabă bună din acest punct de vedere. Nu mi-a plăcut touchscreen-ul integrat care uneori nu este precis pe cât îți dorești. S-ar putea să fie doar o problemă de adaptare. Dispune de multitouch, o densitate a pixelilor estimată la 210 ppi. Ecranul de 3.5 inch este pe placul multora. Am și făcut un articol în care vorbeam de nemulțumirea multora vis-a-vis de dimensiunile uriase ale smartphone-urilor din prezent. 3.5 inch are și triada iPhone 3GS/ 4/ 4S. Aceasta este și singura asemănare dintre Nokia 701 și telefoanele Apple.
La baza display-ului se află trei butoane cu rol în efectuarea/închiderea apelurilor, Meniu, rol de Yes și No prin meniu, scurtătură către ecranul principal. Sunt taste clasice și nu butoane capacitive.
Sunetul vine de la două boxe micuțe dispuse pe spate, în stânga și în dreapta senzorului camerei foto de 8 Megapixeli. Este puternic, clar și se poate transforma într-un radio ad-hoc cu succes.
Sistem de operare, aplicații și performanță
Pachetul tehnic de pe Nokia 701 cuprinde: procesor single core de 1 GHz, 2D/3D graphics HW ce îndeplinește standardele OpenVG1.1 și OpenGL ES 2.0, 512 MB RAM, 1 GB ROM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Din start spun că este cel mai puternic telefon cu Symbian din toate tipurile și nu mă miră că i-au pus Symbian Belle, nativ. Imediat ce l-am pornit m-a și invitat să fac un update software pentru sistemul de operare. Nu am idee ce s-a îmbunătățit, era un fișier de doar 6.2 MB. Când am deschis Ovi Store sau Nokia Store cum se numește acum și aici a spus că ar fi un update de 6.7 MB. L-am pus și pe acesta. M-a întâmpinat cu: Welcome to Nokia Store. Eram curios cum funcționează downloadul de aplicații și dacă se păstrează metehnele vechi ale telefoanelor cu Symbian care de multe ori refuzau să ruleze o anumită aplicație. Primul joc instalat a fost Anrgy Birds, aici nu trebuie să plătești pentru el ca în Windows Phone 7 Marketplace sau în App Store.
Dintre aplicațiile ce vin preinstalate am remarcat:
Calendar – mi se pare puțin cam înghesuit pe jumătate de ecran;
YouTube – mă așteptam să primesc mai multe decât un link direct că versiunea de mobile a YouTube;
Maps – serviciun concurent al Google Maps dezvoltat de către Nokia. M-a invitat să downloadez hărțile pentru România, 84 MB și cu trebuie să ai liber 203 MB pentru instalare;
Quickoffice – pentru vizualizare de documente word, excel, powerpoint. Este nevoie de o adresă de mail în procesul de înregistrare;
Traveler – asistent în achiziția de bilete de avion;
Vlingo– asistent vocal mai elaborat, un fel de Siri pe Symbian;
Video Editor – poți crea un proiect video cu fotografiile și clipurile din telefon;
Photo Editor – o sumă de funcții pe care să le aplici fotografiilor stocate în smartphone;
Movie Teasers – cele mai noi filme din portofoliul Paramount sub formă de trailer, m-a scos de fiecare dată din aplicație. Poate că nu este oferit și pentru România;
Notes – îți iei notițe cu idei sau întâlniri;
Shazam – și de aici m-a dat direct afară, în meniu;
Tastatura qwerty touch diferă de a concurenței, este ceva mai înghesuită. Necesită un timp de acomodare și degete mai fine. Mi-a plăcut că nu a venit by default cu vreun serviciu predictiv pentru text. Oricum l-aș fi dezinstalat. Browserul integrat beneficiază de o sumă de funcții ce pot fi customizate. Meniul are icoane mai mari, optimizate pentru touch, dar când intrați, spre exemplu la setări, dai de zeci de posibilități, un meniu prea complicat, funcții pe care poate nu le vei accesa niciodată.
Apreciez bara de notificări ce o puteți accesa printr-un slide sus în jos sau închide prin mișcare inversă. Acolo sunt afișate informații legate de baterie, semnal, ora, vreun update disponibil la sistemul de operare, conexiune de date via mobile, wi-fi, bluetooth sau profilul utilizat.
Conectivitate
Nokia 701 are implementat un modul 3G cu viteze de până la 14.4 Mbps în download și 5.76 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0, NFC, microUSB, USB On-the-go. Are și două jocuri incluse cu NFC: Angry Birds și Asphalt 5.
Pe lateral, superior, regăsiți portul microUSB protejat de un cauciuc retractabil, jack-ul de 3.5 mm și butonul de power cu rol și în blocarea/deblocarea display-ului. În dreapta dați de butoanele pentru reglarea volumului, între ele se află tasta pentru activarea comenzilor vocale, un alt buton pentru deschiderea/închiderea ecranului, control dedicat pentru activarea camerei foto/video, iar pe lateral stânga este dispus conectorul minuscul pentru încărcător. Observați cât de multe sunt față de un alt telefon. Unele dintre ele au un rol practic: butonul pentru camera foto, reglarea volumului. Altele sunt inutile: blocarea și deblocarea ecranului printr-un control dedicat sau jack-ul minuscul pentru încărcător când majoritatea au optat pentru un microUSB multirol: conexiune la pc și încărcător, nu este cazul la 701.
Are o sumă de senzori: ambiental pentru a seta luminozitatea display-ului în funcție de mediul înconjurător, accelerometru, senzor de proximitate.
Cameră foto și video
Camera foto este de 8 Megapixeli cu rezoluția maximă a fotografiei de 3264×2448 pixeli, fixed focus, dual-LED flash. Aduce geo-tagging, detectare a feței, filmează la 720p cu 30 fps și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Senzorul fixed focus de pe Nokia 701 îl întâlniți și pe Nokia C7, E7, X7-00. Dovada că se descurcă decent, deși este fixed focus găsiți în galeria foto de mai jos cât și în clipul video.
[nggallery id=244]
httpvh://youtu.be/hVAB4U481zs
Autonomie
Bateria este de 1.300 mAh, același acumulator este și pe Nokia Lumia 710. Aș zice că este ceva mai bun decât telefoanele inteligente cu care sunt obișnuit. Merge spre două zile cu utilizare moderată a 3G, Wi-Fi, luminozitate display, etc.
Concluzii
Să vedem care sunt aspectele pozitive și negative pentru Nokia 701.
Pozitiv: Aduce un hardware puternic și mă gândesc la comparație cu telefoanele ce au sosit odată cu Symbian S^3 care se stabiliseră la un procesor de 680 MHz și 256 MB RAM, Nokia 701 are procesor de 1 GHz și 512 MB RAM și asta se vede în viteza cu care operează, browserul se mișcă rapid, designul dă impresia de soliditate, camera foto/video se descurcă bine și oferă calitate, dimensiunile compacte, ecranul luminos cu tehnologie IPS LCD, Symbian Belle cu o suită de noutăți – cele mai multe pe care le-a primit Symbian de la S^3 până în prezent.
Negativ: Pare a fi un smartphone mai vechi și asta pentru că este identic cu Nokia C7 la exterior, bateria nu impresionează ca la alte smartphone-uri lansate de Nokia în trecut, este nevoie de o perioadă de adaptare, prețul puțin cam mare.
Preț
eMAG.ro – 1.169 lei;
evoMAG.ro – 1.240 lei;
quickmobile.ro –1.149 lei.