Nokia 8.3 5G este vârful de gamă actual al companiei HMD Global, deși nu este neapărat, din punct de vedere al specificațiilor, un flagship. Este mai degrabă un mid-ranger din segmentul de top al acestei clase, cu destule avantaje de partea sa. Pe de altă parte, din fișa de specificații lipsesc câteva elemente care ar fi transformat acest smartphone într-unul ce putea fi recomandat fără rezerve.
Specificații pentru Nokia 8.3 5G:
Design
La mine a ajuns cutia de retail sigilată, în care am mai găsit, pe lângă smartphone, încărcătorul pe USB, cablul USB Type-C la USB Type-A, o pereche de căști, agrafă pentru slotul sim și un mănunchi de pliante, cu ghid de pornire rapidă și alte informații în mai multe limbi:
Nokia 8.3 5G este un smartphone mare. Este mare chiar și după standardele actuale, ce presupun că un smartphone normal vine cu ecran de circa 6.5 inch. Vârful de gamnă HMD Global se duce însă până la 6.81 inch diagonală display, iar caracteristica asta, combinată cu margini deloc înguste deasupra și mai ales sub ecran, conduce la un dispozitiv greu de manevrat cu o singură mână.
Nu numai că este lung, dar este și cam prea lat acest telefon, în ciuda ecranului cu aspect 20:9. Nokia 8.3 5G nu aduce margini deloc subțiri pe niciuna dintre laturile din jurul ecranului, iar asta generează un smartphone dintre cele mai mari pe care le-am testat vreodată. Mai mult, greutatea este și ea prea ridicată, Nokia 8.3 5G oprește acul cântarului la nu mai puțin de 227 grame, ce se simt evident în buzunar.
Telefonul arată premium, culoarea spatelui este de un verde – turcoaz ce reflecă în mod cel puțin interesant lumina. Șasiul are o culoare similară cu a spatelui în nuanță Polar Night, ce se pare că vrea să amintească de aurora boreală din ținuturile nordice ale Europei.
Ce nu este însă tocmai demn de segmentul de preț unde concurează acest smartphone, este la materiale. Spatele este din sticlă, ce-i drept, dar șasiul este din plastic. Telefonul pare suficient de solid, nu asta ar fi neapărat problema, doar că, la cât costă acest smartphone, merita probabil un șasiul metalic.
Nokia 8.3 5G nu arată rău deloc, chiar deloc. Nici nu-l simți de slabă slabă calitate, nicidecum, finisările sunt la un nivel înalt calitativ. Doar că este prea mare, prea greu și ar fi meritat să primească o construcție premium până la capăt.
Ecran și sunet
Când propui un ecran de 6.81 inch în diagonală, îl cam obligi să devină elementul central al smartphone-ului. Nokia 8.3 5G vine însă cu panou IPS, cu tehnologie proprietară Pure Display, ce arată extrem de bine, dar care nu este până la urmă un OLED și nici nu aduce alte elemente în ton cu vremurile. Mă refer desigur la o rată înaltă de refresh sau măcar la o rezoluție ceva mai ridicată față de standardul Full HD. Știu că Nokia 8.3 5G este un mid-ranger, dar este unul din zona de top a acestei calse, așa că o să fiu exigent în analiză până la capăt.
Display-ul nu arată deloc rău, ba este de departe unul dintre cele mai bune IPS-uri pe care le-am întâlnit până acum. Culorile sunt intense, contrastul ridicat, cu un negru suficient de adânc, iar luminozitatea maximă este cel puțin acceptabilă și când folosești telefonul afară, în lumina zilei. Unghiurile de vizualizare sunt și ele foarte largi, ceea ce conturează un ecran bun, dar care nu aduce nimic special.
Nici pe partea de sunet extern Nokia 8.3 5G nu se ridică la nivelul așteptărilor din clasa unde concurează. Fără difuzoare stereo, doar cu cel de pe latura de jos activ în mod normal, Nokia 8.3 5G nu reușește să atragă. Calitatea sunetului este slabă, iar volumul deloc suficient. Este, trebuie să spun, un sunet cum nu mă așteptam să găsesc la acest telefon. Iar asta este cu atât mai grav cu cât vorbim despre un smartphone cu ecran mare, ce ar fi trebuit să ofere o experiență multimedia superioară, experiență ce nu este deplină decât când imaginea vine la pachet cu un sunet de bună calitate și la o intensitate înaltă.
Pe de altă parte, Nokia 8.3 5G vine cu jack audio de 3.5 mm, de unde iese un sunet foarte bun calitativ, nu prea ai ce să-i reproșezi, și la un volum maxim înalt.
Mai mult, în pachetul de retail există căști cu design similar cu ceea ce a introdus Apple acum mult timp. Căștile se așează confortabil în ureche, deși nu sunt de tip in-ear. În plus, calitatea și volumul sunt surprinzător de bune pentru o pereche de căști ce vin în cutia unui telefon. Merită păstrate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Mai toate modele upper mid-range din 2020 au ales chipset-ul Qualcomm Snapdragon 765G ca element de bază în jurul căruia să construiască ansamblul hardware. Nokia 8.3 5G nu face excepție și alătură acestui procesor octa-core și a acceleratorului grafic Adreno 620 o memorie RAM de 8 GB și un spațiu intern de stocare de 128 GB, din care utilizatorul poate folosi doar circa 98.5 GB. Mi se pare că sistemul de operare își rezervă ceva cam multă memorie internă din cei 128 GB totali. Există posibilitatea de a suplimenta spațiul de stocare cu un card microSD de până la 512 GB, ce va ocupa slotul sim 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Nokia 8.3 5G:
Ansamblul hardware nu este deloc slab, procesorul pe 7 nm se dovedește mai mult decât suficient în a rula optim orice fel de aplicație, cu atât mai bine interfața sistemului de operare Android 10. Acesta este unul nativ, partea a programului Android One, peste care Nokia nu a intervenit deloc. Așadar, nu am întâlnit lag decât foarte rar, mai apar anumite mici ezitări, agățări pe ici-colo, dar în general totul se derulează fluid pe Nokia 8.3 5G.
Pentru acest smartphone, HMD Global promite 2 ani de actualizări ale sistemului de operare și 3 ani de actualizări lunare de securitate. Telefonul a venit din fabrică cu Android 10 și nici până la data la care redactez acest review nu s-a făcut trecerea la ultima ediție Android. Deci, până la urmă, dacă promiți 2 ani de upgrade pentru sistemul de operare, trebuie să te și miști repede cu actualizările, altfel în acești 2 ani poți aduce doar un singur upgrade major, ceea ce nu reprezintă tocmai ceva de lăudat.
Aplicațiile preinstalate sunt puține, foarte puține, și mai toate de la Google. Așa cum se poate vedea în screenshot-ul de mai sus sunt în total doar 21 de aplicații, ce le includ și pe nelipsitele Camera, Telefon, Agendă sau Radio FM, în cazul de față.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 10 pe Nokia 8.3 5G:
Performanță
Rezultatele testelor de benchmark relevă un smartphone suficient de puternic inclusiv pentru jocurile pretențioase din Google Play Store. Oricare va fi rulat cel puțin decent, fără mari compromisuri. Iată scorurile obținute de Nokia 8.3 5G:
Conectivitate
HMD Global anunța la lansarea Nokia 8.3 5G că acesta este smartphone-ul ce suportă cele mai multe benzi 5G la nivel mondial. Nu știu exact cum mai stă treaba la momentul actual, cert este că Nokia 8.3 5G știe 5G SA/NSA și este compatibil DSS – Dynamic Spectrum Sharing. Benzile 5G pe care Nokia 8.3 5G le suportă sunt: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 28, 38, 40, 41, 66, 71, 78 SA/NSA, cu viteze de până la 2.4 Gbps la download și până la 1.2 Gbps la upload.
Pe Wi-Fi, Nokia 8.3 5G nu propune cel mai nou standard – ax, ci oferă suport pentru Wi-Fi 802.1 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz. Nici la Bluetooth nu urcă mai departe de versiunea 5.0, în timp ce localizarea se face prin A-GPS, Glonass și Beidou. Nu lipsește NFC și este adăugat în ecuație și radio FM-ul.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: pe latura de jos avem jack-ul de 3.5 mm, microfonul principal, portul USB Type-C 2.0 și difuzorul principal; pe stânga vedem butonul dedicat aisstentului Google (ce din păcate nu poate îndeplini altă funcție); sus este microfonul secundar, iar pe dreapta sunt dispuse slotul sim, butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă.
Butonul Power este ”scobit” ușor în șasiu, este bine amplasat și ușor de găsit. Senzorul deblochează rapid, dar nu tocmai instant, iar rata de recunoaștere este foarte ridicată, nu am avut niciun fel de probleme din această direcție.
Camere foto și video
Nici aici Nokia 8.3 5G nu convinge că merită statutul de vârf de gamă al producătorului HMD Global. Nu vorbim acum despre calitatea materialelor, ci despre senzori. Pentru prețul său, ar fi fost de preferat să vedem OIS pe senzorul principal sau măcar un senzor dedicat cu zoom optic. Ambele elemente lipsesc și avem, din cei patru senzori de pe spate, doi care să dea bine doar la numărătoare – Macro și pentru adâncimea de câmp, ambii de 2 MP.
Aplicația Camera de pe Nokia 8.3 5G este suficient de aerisită, este simplu de parcurs și ușor de înțeles. Ai nevoie de doar câteva minute spre a te acomoda cu ea, deși sunt destule funcții suplimentare pe acolo.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Nokia 8.3 5G:
Pozele pe care Nokia 8.3 5G le reușește cu camera principală în lumină suficientă sunt de bună calitate. Au ce le trebuie, arată bine oricum le-ai analiza, dar nu sunt parcă la nivelul cerut de segmentul de piață unde concurează acest telefon. Camera Ultrawide este chiar un pic mai slabă, pe margini sunt cele mai mari probleme.
Exemple de poze în lumină naturală Ultrawide și Wide făcute cu Nokia 8.3 5G (primele 5 doar cu senzorul wide):
Senzorul Macro dispune de buton dedicat de activare chiar lângă cel pentru poze Wide. Totuși, poate că era mai bine să fie alt buton pentru comandă rapidă, întrucât pozele Macro nu conving prin nimic.
Poze Macro facute cu Nokia 8.3 5G:
În scenele cu puțină lumină, Nokia 8.3 5G se descurcă cam rău, deloc impresionant. Fără a activa modul dedicat de Noapte ai parte de rezultate dezamăgitoare, iar când folosești modul Noapte apar detalii mai bine conturate, culori și contrast mai bune, plus un interval dinamic mai extins. Totuși nimic de lăudat.
Mai mult, spre a reuși cadre corecte în modul de Noapte, este nevoie de o mână extrem de stabilă. Și când spun extrem de stabilă, credeți-mă. Mie mi-a reușit doar circa o poză din trei făcute cu modul de Noapte. Da, doar atât de puține, rată de succes de circa 30%. Mai rău este că atunci când poza nu reușește, aplicația Camera de pe Nokia 8.3 5G se blochează. Trebuie să ieși din aplicație și să revii spre a putea face din nou o poză ori un clip video.
Exemple de fotografii în low-light, pe Auto, respectiv cu modul Noapte activat pe Nokia 8.3 5G:
Camera frontală de 25 Megapixeli este una ce se folosește de tehnologia de îmbinare a patru pixeli într-unul singur, pentru o calitate mai bună a pozelor în orice fel de condiții. Pozele de 6 MP arată bine, detaliate, cu un bun contrast și interval dinamic extins, dar se mai greșește la balansul de alb. Tonurile feței nu sunt mereu cele exacte. Mai mult, sunt diferențe evidente între tonurile feței la pozele normale față de cele când modul Portret este activat.
Poze făcute cu camera frontală de pe Nokia 8.3 5G:
Pe partea video, Nokia 8.3 5G poate filma până la rezoluție 4K cu maximum 30 fps. Astfel de clipuri arată destul de bine, cu detalii suficient de bine conturate, culori naturale și contrast echilibrat.
Clip video 4k 30 fps filmat cu Nokia 8.3 5G;
Există și un mod special pentru filmare pe Nokia 8.3 5G, unul ce se adresează celor cu ceva cunoștințe pe partea video, care mai lucrează și în post procesare. Cel mai probabil sunt destul de puțini astfel de utilizatori, dar cei care vor să scoată ceva mai special pe partea video alături de Nokia 8.3 5G au ocazia de a face asta, când activează modul Cinema, pe cel H-Log ori Pro:
Autonomie
Bateria de 4500 mAh de sub carcasa Nokia 8.3 5G nu este mică și reușește să convingă. Ecranul mare, de tip IPS , cere o parte bună din energia din acumulator, dar o zi de autonomie de dimineața până seara nu este deloc greu de atins. Cu o utilizare intensivă te poți duce chiar mai departe de 10 – 12 ore de autonomie. La o folosire medie, treci destul de ușor de prima zi și mai prinzi ore bune și din a doua.
În testul nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, prin conectivitate Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maximum, Nokia 8.3 5G a descărcat bateria plină până la 10% din capacitate după 8 ore și 28 minute.
Încărcarea nu este cea mai rapidă, cu 18W în 2020 – 2021 nu te poți lăuda cu așa ceva. Totuși, o încărcare completă de la zero durează doar circa o oră și 10 minute.
Preț
Nokia 8.3 5G – 1.950 de lei în versiunea cu 6 / 64 GB la PCGarage. Varianta cu 8 / 128 GB costă pe eMAG de la 2.675 lei, prin anumiți parteneri din MarketPlace.
Concluzii
Dacă analizăm un Nokia 8.3 5G precum cel primit la test, adică cu 8 GB de RAM și 128 GB spațiu de stocare, la prețul afișat mai sus, atunci nu prea putem găsi o explicație spre a-l putea recomanda. La prețul versiunii cu 6 / 64 GB ar mai fi de discutat, dar pe aici găsim Motorola Edge, ori OnePlus Nord, care ar putea reprezenta pentru mulți opțiuni mai bune.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Nokia 8.3 5G:
PRO
- construcție solidă, finisări de bună calitate;
- Android nativ parte a programului Android One, ce promite actualizări software pentru 2 ani și de securitate pentru 3 ani, lipsă bloatware;
- ansamblu hardware suficient de puternic pentru orice aplicație sau joc;
- autonomie bună;
- jack de 3.5 mm și căști de bună calitate în pachet.
CONTRA
- dimensiuni și greutate prea mari;
- sunetul extern este de tip mono, slab calitativ și la o intensitate scăzută;
- calitatea materialelor foto nu se ridică la nivelul pretențiilor categoriei de preț unde concurează acest smartphone.