L-am primit la teste împreună cu Nokia C6-01 şi o serie de date tehnice şi imagini găsiţi în preview. Pachetul său conţine telefonul, bateria, căştile, cablu de conectare microusb – usb 2.0, manual de utilizare şi un microSD card de GB.
I. Design şi ecran – C7 este un telefon plin de stil. Marginea telefonului este argintie, iar cel pe care eu l-am testat era pe alb şi aş zice că este recomandat domnişoarelor fiind foarte plăcut de ţinut în mână. Este subţire cu o grosime de 10.5 mm, dar ai impresia că este un smartphone solid având şi 130 de grame. La bază şi pe partea stângă nu se regăseşte niciun conector. Pe partea laterală – superior – se află portul microUSB, jackul de 3.5 mm şi butonul de power ca la majoritatea telefoanelor dezvoltate de Nokia. Portul microUSB este protejat de acumularea de praf printr-o chestie micuţă de cauciuc care se integrează bine în aspectul lui C7. Pe lateral dreapta daţi de butoanele pentru accesarea rapidă a camerei foto de 8 Megapixeli, un buton pentru blocarea sau deblocarea rapidă a displayului şi cele de reglare a volumului. Interesant este că la C7 toate aceste shortcuturi sau conectori sunt desenaţi şi încadraţi frumos.
Pe spate daţi de camera foto de 8 megapixeli cu dublu led flash. Capacul bateriei este din metal. Se deschide foarte uşor. Nu mi-a plăcut slotul pentru cartela sim. Dacă vreţi să o scoateţi mai des vă fi un pic cam greu. Pentru acces la microSD trebuie să îndepărtaţi bateria de 1200 mAh. Telefonul este fabricat în Ungaria, asta ca fapt divers. Aştept cu interes pe viitor un smartphone finlandez de România
Ecranul de 3.5 inch este AMOLED cu o rezoluţie de 360×640 pixeli şi 16 milioane culori. Se vede bine chiar şi în lumina soarelui. Tehnologia AMOLED nu este depăşită decât de Super AMOLED sau Super AMOLED Plus.
Per total, C7 este un smartphone bine finisat cu mare atenţie la detalii şi cu ergonomie de top.
[nggallery id=5]
II. Hardware şi sistem de operare – să fac o mică repetiţie deşi previewul este oarecum suficient. Are procesor de 680 Mhz, 256 Mb RAM şi 1 GB ROM, suportă microSD de până la 32 GB şi vine din pachet cu unul de 2 GB. Am întâmpinat o mică problemă la aplicaţiile din Ovi Store. Se downlodau, dar nu se instalau arătându-mi o eroare. De vină eram eu că nu făcusem update la Symbian S^3 1.1 ce aduce şi o serie de îmbunătăţiri. O să fac un post despre cum se face acest update important dacă aveţi telefonul şi dacă vreţi să instalaţi una din cele 25.000 de aplicaţii din Ovi Store (din păcate nu ştiu câte sunt compatibile cu C7). O să şi scriu un top al acestora.
III. Conectivitate – dacă am fi la prezentarea unui restaurant aş spune meniu complet. 3G. Wi-Fi, bluetooth 3.0, GPS, microUSB, jack de 3.5 mm. Când îl utilizaţi îndelung se încălzeşte uşor exact în zona de pe spate unde se află senzorul de 8 Megapixeli al camerei foto. Am intrat puţin pe internet prin browserul dedicat şi mi s-a părut utilă funcţia de back ce este uşor de accesat. O să instalez şi Opera pentru Symbian să vedem dacă experienţa în browsing este diferită.
Calitatea convorborilor este de nota zece şi semnalul la fel. Nokia are cele mai bune telefoane pe partea de gsm clasică: mesaje şi apeluri şi lucrează din greu să reducă handicapul aplicaţiilor prin Ovi store care de la zi la zi mi se pare şi mai user-friendly. Sistemul lor este singurul care permite să cumperi şi aplicaţii plătite. În Android Market sau Windows Phone 7 Marketplace aşa ceva nu este cu putinţă, momentan.
IV. Camera foto şi video – singurul dezavantaj al camerei este că nu are autofocus ci fixed-focus. Pentru intervalul de preţ al lui C7 – 1.300 – 1.500 lei zic că 8 Megapixeli este un fel de best-buy. Fotografiile sunt destul de bune şi vă las cu o galerie foto plus un clip video filmat la 720p sau HD cu 25 fps.
8 Megapixeli cu led flash
8 Megapixeli fără led flash
6 Megapixeli
3 Megapixeli
1.3 Megapixeli
0.3 Megapixeli
Alte fotografii făcute cu Nokia C7:
[nggallery id=6]
Filmat cu Nokia C7:
V. Autonomie – bateria are 1200 mAh. Dacă butonaţi telefonul la greu şi accesaţi Wi-Fi, 3G, GPS şi alte bunătăţi cuprinse în el, o să vedeţi că scade destul de repede ţinând în jur de 2 zile. Decent faţă de concurenţă – mă gândesc la Android phone – ce necesită şi două reîncărcări într-o singură zi. La o utilizare moderată trece de orizontul a trei sau patru zile.
Concluzie – Nokia C7 este un telefon drăguţ cu o groază de funcţii. Are şi un aspect interesant, display generos, autonomie în funcţie de cât de mult îi pui la treabă, cameră foto bună. Preţul său este de 1.428 lei la marketonline (oferta lor de telefoane mobile).
Update – video pe seară. :)
Update – video pe seară. :)