Nokia Lumia 520 a fost lansat împreună cu Lumia 720 la MWC Barcelona 2013. Stephen Elop a urcat pe scena târgului de tehnologie din Spania și a reliefat principalele caracteristici ale celor două telefoane cu Windows Phone 8. Speranțele Microsoft și Nokia se leagă în mod special de Lumia 520, un smartphone cu hardware destul de bun, software Microsoft și un preț de achiziție anunțat la momentul respectiv de sub 170 euro fără semnarea unui contract.

Între timp a debutat pe plan local atât în oferta magazinelor online cât și la companiile de telefonie mobilă. Prețul său este situat, în general, sub 750 de lei, iar cu semnarea unui contract sau cu prelungire de abonament se ajunge a fi cu adevărat ofertant. Nokia Lumia 520 este smartphone-ul de care aveau nevoie ca să iasă în fața telefoanelor Android low-cost. Interesul față de acest telefon l-am regăsit în comentariile voastre de pe site, în reacțiile din social media.

Să trecem în revistă care-i sunt specificațiile tehnice:

Smartphone

Date tehnice

Nokia Lumia 520

Ecran

IPS de 4 inch cu rezoluție, 480×800 pixeli, 233 ppi, protejat cu sticlă rezistentă la zgârieturi

Procesor

Dual-core la 1 GHz, Qualcomm MSM8227

Memorie

512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Adreno 305

Sistem de operare

Windows Phone 8

Conectivitate

3G cu viteze de până la 21.1 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, filmează la 720p cu 30 fps, fără cameră frontală

Baterie

1430 mAh

Greutate

124 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

Nokia-Lumia-520 (1)

În cutie dați de telefon, bateria de 1430 mAh, căști clasice negre și rotunde pe jack de 3.5 mm, manual de utilizare, certificat de garanție, incarcaror pe microUSB si cablu microUSB – USB 2.0. Au sosit și patru capace. Știu că în pachet cu telefonul vor fi doar două, dar le găsiți pe la magazinele online și prețurile sunt modice / sub 30 de lei.

Cu un display de 4 inch ajungi a-l aprecia de la bun început pentru cât de bine îl poți utiliza fără a crea impresia că-ți va scăpa din mână sau să ai o grijă suplimentară în modul în care-l utilizezi. Capacul bateriei acoperă întreg spatele și poate fi schimbat. Mai multe capace + interfața Windows Phone 8 customizabilă facil la nivel al culorilor afișate se dovedește a fi o combinație de mare angajament și poți asorta Lumia 520 în funcție de preferințele fiecăruia. Este un telefon care se adresează mai ales tinerilor și capacele interschimbabile o să fie un punct PRO pentru smartphone-ul finlandez.

Pe partea de design s-a mers pe linii simple, drepte, colțurile sunt foarte ușor rotunjite, marginile display-ului sunt negre, taste capactive la bază, logo-ul Nokia stilizat frumos în partea superioară cât și pe spate.

Capacul ce acoperă întreg spatele telefonului nu are un lăcaș special pentru deschiderea sa. Trebuie apăsat în partea superioară. Este o operație care se realizează ușor, dar în timp la utilizare îndelungată nu știu cât de fiabil se dovedește. Bateria trebuie îndepărtată spre a avea acces la slotul pentru microSIM și microSD-ul de până la 64 GB.

Nokia Lumia 520 este un smartphone ce nu face rabat ca și calitate a fabricației, deși vine cu un preț considerat a fi best-buy raportat la specificațiile hardware. Linii drepte, rectangular, negru în partea frontală, capace interschimbabile, compact, grip bun, un smartphone care place de la prima vedere.

Ecran și sunet

Nokia-Lumia-520 (14)

IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și sticlă ce promite rezistență la zgârieturi. IPS-urile uimesc prin luminozitate, de obicei. Nu știu de ce, dar la Lumia 520 nu m-a impresionat așa puternic. Se vede decent, dar parcă mi-aș fi dori un plus de luminozitate. Adună amprentele rapid, ca mai toate telefoanele cu touch.

La baza ecranului sunt trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Search via Bing / motorul de căutare al Microsoft. Touch-ul răspunde rapid comenzilor, nu am sesizat vreo problemă din acest punct de vedere.

Boxa responsabilă pentru sunet a fost dispusă în spate și s-ar putea să fie obturată de mână atunci când îl țineți în modul landscape. Este o micuță boxă foarte gălăgioasă. Se aude tare, tare. Nu uimește ca și bass, dar cu siguranță va fi pe gustul tinerilor care ascultă muzică la difuzorul telefonului și un stres pentru cei aflați în jurul lor. Reglarea volumului se face de la o tastă dedicată din lateral dreapta. Oferă un sunet plăcut și pe jack-ul de 3.5 mm, compensează bass-ul mai slab al boxei din spate.

Hardware, sistem de operare și interfață

Nokia-Lumia-520 (15)

Procesor Qualcomm MSM8227 de tip dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB, Adreno 305 GPU. Acestea ar fi specificațiile de bază spre a rula Windows Phone 8 de la Microsoft. La Nokia Lumia 920 se merge pe un CPU dual-core Qualcomm MSM8960 la 1.5 GHz, 1 GB memorie RAM, Adreno 225 GPU.

Ideea este că Microsoft a mers pe puține configurații hardware în ce privește WP8, software-ul este optimizat spre a rula în condiții optime pe procesoarele Qualcomm aminitite în paragraful de mai sus. Plus că Microsoft nu permite ca interfața să fie personalizată de către producătorul hardware. De aici reiese că telefoanele cu WP8 oferă o experiență uniformizată, fără probleme în ce privește întârzierile în meniu la diverse comenzi etc.

Toate aplicațiile din Windows Store sunt suportate fără probleme de către Nokia Lumia 520. Nu știu dacă mai are rost să vorbim de interfața Windows 8. Indiferent dacă testezi un Nokia Lumia 520, 920, HTC Windows Phone 8X sau 8S vei regăsi aceași interfață Modern UI. Nokia plusează cu o serie de aplicații ce sporesc funcționalitatea smartphone-urilor  sale în genul HERE Drive+ ce am înțeles că de acum ar fi disponibil pe toate telefoanele cu WP8.

Recomandările Nokia pentru Lumia 520:

Here Maps – navigație powered by Nokia;

PhotoBeamer – instalezi aplicația, accesezi www.photobeamer.com și primești un cod QR pe care-l scanezi și vei putea să parcurgi fotografiile din galeria telefonului direct pe un monitor extern.

Weather – informații privind vremea și condițiile meteorologice;

SophieLens pentru Nokia – captezi fotografiile cu filtre predefinite și diverse efecte;

Nokia Xpress – browser bazat pe tehnologiile în cloud, oferă o viteză bună și mai ales dacă accesul la internet se face cu viteză mai mică de download;

Nokia Trailers – clipuri de promovare ale celor mai noi filme;

Fotgrafiere inteligentă – captezi cinci fotografii, selectezi unde ai sau ați ieșit cel mai bine și la final face o compilație / imagine pe placul tuturor;

Nokia Reading – citești cărțile sub formă de ebook și le descarci sau uploadezi din SkyDrive.

Cert este că Windows Phone 8 Store a crescut mult în ce privește numărul de aplicații. Stă mai prost pe partea de gaming în comparație cu App Store și Google Play. Aș recomanda Nokia Lumia 520 pentru partea de socializare unde stă bine cu aplicații pentru Skype, Facebook, Twitter etc.

Nokia Lumia 520 se mișcă excelent în browsing. Internet Explorer pe mobil face o treabă bună. Îmi place că bara este la bază și mai ușor de accesat când vrei să faci o căutare sau search. Aș fi preferat să poți customiza motorul de căutare prestabilit. Bing nu este tocmai relevant pe plan local, iar Google.ro ar fi fost de bun augur.

Performanță

wp_ss_20130711_0001

Am rulat câteva teste de benchmark și rezultatele le-am adunat într-un singur tabel:

Test de benchmark

Nokia Lumia 520

AnTuTu Benchmark

7325 puncte

BrowserMark 2.0

1261 puncte

HTML5test

320 puncte cu Internet Explorer pentru Windows Phone 8

MultiBench 2

CPU Bench Score – 11.275

Data Transfer Bench Score – 16.054

Memory Bench Score – 01.847

Benchmark Free

CPU Integer – 7.9

CPU Float – 7.9

Memory – 7.9

 

Conectivitate

Nokia-Lumia-520 (4)

Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual band, bluetooth 3.0. Se adaugă portul microUSB poziționat la bază, jack-ul de 3.5 mm în partea superioară, iar în lateral dreapta dați de tasta pentru reglarea volumului, buton de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului și buton dedicat pentru activarea rapidă a camerei foto & video de 5 Megapixeli, cerință expresă a Microsoft pentru telefoanele cu WP8 & WP7.

Se aude excelent pe partea de apeluri de voce, funcționează fără probleme în ce privește conexiunea Wi-Fi. Nu am sesizat existența vreunui death grip. Asta și pentru că este un telefon în care plasticul domină ca materia uzitat în procesul de fabricație.

Cameră foto și video

Nokia-Lumia-520 (11)

5 Megapixeli, fără LED flash, filmează la 720p. Aplicația camerei foto & video se deschide rapid. Funcțiile integrate sunt accesate facil. Printr-un swipe în lateral stânga treci direct în galeria foto. Au integrat un senzor de 5 Megapixeli care se descurcă destul de bine, la fel și în captura video.

Vă las cu un set de fotografii și un clip video ca să vă formați o impresie în privința a ce știe să facă Nokia Lumia 520 în acest domeniu.

Autonomie

Nokia-Lumia-520 (2)

Baterie de 1420 mAh, display IPS de 4 inch, procesor Qualcomm dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM… HTC la Windows Phone 8S cu specificații similare a mers pe un acumulator de 1700 mAh. Concluzia ar fi că Nokia trebuie să merg pe un acumulator ceva mai mare. Nu trece testul unei zile de utilizare în mod intensiv. Dacă mergeți pe luminozitate redusă a display-ului, fără sincronizări de mail sau social media (Facebook, Twitter etc), browsing moderat și fără jocuri pe telefon sau descrăcat la greu de aplicațiil veți ajunge la peste 10 – 12h de utilizare. Mă rog, dacă faci doar apeluri de voce și ceva SMS-uri ajungi și la două zile. Nu prea văd de ce l-ai folosi doar pentru apeluri și SMS când Lumia 520 este un smartphone veritabil.

Preț

a. Preț fără semnarea unui contract – 699 lei pe eMAG.ro;

b. Preț cu abonament – 1 euro la Vodafone cu Red 29 pe doi ani de zile / 29 euro pe lună, nelimitat minute și SMS-uri în orice rețea, 750 MB trafic de date, 15 GB în Vodafone Cloud, Muzică nelimitată cu Zonga, Vodafone Protect / antivirus inclus, 169 euro fără semnarea unui contract.

Concluzii

Nokia-Lumia-520 (19)

Nokia Lumia 520 rămâne un telefon cu preț de best-buy cu multe punce PRO, dar și câteva elemente CONTRA. Este un smartphone gândit pentru segmentul tinerilor. Îmi plac capacele interschimbabile ce mi-au adus aminte de Nokia 3310 și primele telefoane cu astfel de opțiuni. Aici te ajută și Windows Phone 8 cu ale sale teme preinstalate.

Lumia 520 este o alegere inteligentă pentru cei care nu pun preț în mod deosebit pe autonomie. Nu prea am ce să-i reproșez în ce privește restul specificațiilor și în ce privește experiența oferită. Este un WP8 veritabil, cu bune și rele.

PRO

– design bazat pe linii simple, bună calitate a fabricației, capace interschimbabile;

– sunet puternic, amplitudine mare, pe jack-ul de 3.5 mm plusează și în ce privește bass-ul inclus;

– Windows Phone 8 și funcționare fără lag, browsing în mare viteză, compatibilitate cu toate aplicațiile din magazinul dedicat, excelent pe partea de socializare;

– conectivitate bună pentru un telefon low-cost (Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, 3G cu modem performant);

– senzorul de 5 Megapixeli se descurcă decent în captura foto & video. Îmi place că se merge pe butonul dedicat pentru camera foto;

– preț de best-buy și aici mă refer la raportul dintre specificațiile hardware, experiența oferită și costurile de comercializare;

CONTRA

– puține jocuri în Windows Phone 8 Store față de App Store & Google Play;

– operațiunea de schimbare a capacelor dă impresia de fragilitate;

– autonomie mediocră.